Fokustema
Oaksuttagningarna
Läs senare

Cause I Can får kompensation

Cause I Cans ägare får ett fjärdepris i Oaksuttagningarna – 18.000 kronor – som kompensation för att Fanny Chenal kom med utan att vara startberättigad.
Av
Lars G Dahlgren
Anmälningslistan till Oaksuttagningarna som den såg ut innan Fanny Chenal tas bort.
Anmälningslistan till Oaksuttagningarna som den såg ut innan Fanny Chenal tas bort.

Igår (måndag) stod det klart att Fanny Chenal kommit med i startlistorna till Oaksuttagningarna på Solvalla utan att vara startberättigad. Fjärde insatsen hade inte blivit betald, men Svensk Travsports sportdatasystem slog ändå inte ut henne som ”ej godkänd” när anmälningarna till uttagningarna gjordes. Detta på grund av ett handhavandefel på Solvalla när sista insatsomgången registrerades.

Felet drabbade Timo Nurmos-tränade Cause I Can (e. Gift Kronos – Dream Hanover), som på 81.000 kronor insprunget och med 1.210 startpoäng var den som hamnade som först utslagen, nummer 73 på seedningslistan. Det blev en ändring där, på anmäningslistan som det ser ut på travsport.se är Intake nummer 73. När Fanny Chenal togs bort och seedingstalen räknades om gick Cause I Can förbi Intake (140.500 kr/395 startpoäng).

Hur kunde det bli så? Jo, Fanny Chenal hamnade med 112.448 kronor och 2.173 startpoäng efter Intake men före Cause I Can i tabellen över insprunget och den seedningspoäng Cause I Can tjänade när Fanny Chenal togs bort ur anmälningslistan placerade Cause I Can före Intake.

Solvallas sportchef Anders Malmrot har varit i kontakt med Cause I Cans (finska) ägare HMT Service Oy & Tmi Ismo Haapanen.

– Cause I Cans ägare får ett fjärdepris i Oakskvalet, 18.000 kronor, i kompensation enligt gällande praxis när arrangörer gör sådana här missar. Det var inga hard feelings från deras sida att hästen inte kommit med, säger Anders Malmrot.

Men om det varit min häst kan jag ju säga att jag krävt ett fjärdepris i finalen, 168.000 kronor och det dubbla om den varit premiechansad i kompensation, eftersom hästen nu inte ens får chansen att kvala in till årets viktigaste lopp på grund av en arrangörsmiss?!

– Ja, men det hade du inte haft något för. Jag har konsulterat Svensk Travsport och gällande praxis är att det är fjärdepris i det lopp hästen inte kommit med i, alltså uttagningsloppet, som gäller för kompensationen, säger Anders Malmrot.

Fokustema
Atlanta
Läs senare

Prislapp: 1.550.000 dollar

Slutbudet för Hambletonian-vinnaren Atlanta stannade på 1.550.000 dollar när hon bjöds ut på auktionssidan ongait.com. Auktionen avslutades klockan 19.00 ikväll svensk tid och högsta budet hade Atlantas delägare Michelle Crawford.
Av
Claes Freidenvall
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Atlanta, Rick Zeron (t.v.), Scott Zeron och längst till höger delägaren Michelle Crawford efter segern i Kentucky Filly Futurity ifjol. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport har berättat i omgångar om turerna runt Atlanta och hennes tränare, dopingavstängde kanadensaren Rick Zeron. Innan nyår dömdes Rick Zeron till sex månaders avstängning, vilket bland annat betyder att hans hästar är utestängda från att tävla på Meadowlands, Mohawk Raceway, Tioga Downs och Vernon Downs.

För att ”lösa” problemet försökte den del av ägarkretsen som förfogar över 95 procent köpa Rick Zerons del på fem procent för 50.000 dollar. Rick Zeron tackade nej till erbjudandet och krävde 200.000 dollar för sin del, vilket i så fall betyder att Atlanta skulle vara värd fyra miljoner dollar!

Eftersom det inte gick att lösa på ”fredlig väg” auktionerades Atlanta ut på ongait.com och budgivningen stannade på 1.550.000 dollar.

Chapter Seven-dottern Atlanta (u. Hemi Blue Chip), 1.08,7*/$1.140.689, som fyllde fyra år vid årsskiftet, har vunnit tolv av 24 starter. Bland segrarna sticker finaltriumferna i Hambletonian Stakes ($1.000.000), Empire Breeders Classic ($238.613) och Kentucky Futurity Filly ($224.000) ut.

Atlanta är undan ostartade Hemi Blue Chip (e. Cantab Hall), som är halvsyster med Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, Epona Blue Chip (e. Conway Hall), 1.11,8/$174.466, och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.902.568 kr.

”Det är en stor skam”

Förfalskade etiketter gav lång avstängning

Hambletonian-vinnare diskvalificerad

Fokustema
Cagnes-sur-Mer
Läs senare

Prix d’Amérique-travare delad femma

Prix d'Amérique-deltagaren Bahia Quesnot var helt utan chans i Prix de Barcelone (€49.000) i Cagnes-sur-Mer idag och fick nöja sig med en delad femteplats och segern gick till favoritspelade Baby Lou Max.
Av
Claes Freidenvall

Nicolas Mortagne och Baby Lou Max (e. Gazouillis-Kamaxie) lämnade femte utvändigt 1.600 kvar, tog sig fram i tredjespår och nådde dödens dryga varvet för mål, skuggad av Balzac de l’Iton.

Inne på sista bortre långsidan övertog Baby Lou Max täten och i slutsvängen klev utvändige Balzac de l’Iton ner i rygg innan han lyftes ut på upploppet. Balzac de l’Iton (e. Panache de l’Iton) utmanade, men kunde aldrig få slag på Baby Lou Max, som vann på 1.12,8/2.950 meter.

Precis som vinnaren Baby Lou Max startade Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) från 25 meters tillägg och på upploppet valde Junior Guelpa en invändig väg och duon delade femteplatsen på 1.13,4.

För Baby Lou Max var det andra raka segern i Cagnes-sur-Mer; den 29 januari vann han Prix Andre Rouzaud (€41.000). Valacken är undan ostartade Kamaxie (e. Cygnus d’Odyssee), som förutom Baby Lou Max, 1.12,9/€517.890, också lämnat Vazarka Max (e. Islero de Bellouet), 1.13,7/€176.570, och Single Max (e. Gazouillis), 1.14,2/€173.420.

Fokustema
Championhingst
Läs senare

Bork Odin blir svensk?

Norges ledande avelshingst på kallblodssidan kan hamna i svensk ägo. Nätsidan trav365.no berättar att det finns intresse för att köpa Bork Odin från blågult håll.
Av
Claes Freidenvall
Alf Jonsson-tränade Ängsborken är en av Bork Odins främsta avkommor och tillhörde absoluta kulltoppen bland treåringarna ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alf Jonsson-tränade Ängsborken är en av Bork Odins främsta avkommor och tillhörde absoluta kulltoppen bland treåringarna ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det handlar om seriösa och framstående aktörer som traditionellt satsat på varmblodssidan, säger ägaren Tom Krageboen till trav365.no.

Tom Krageboen vill inte avslöja vem/vilka som är intresserade av att förvärva Bork Odin (e. Moe Odin), som petade ner sin far från hingsttronen i Norge förra året. Bork Odins avkommor sprang in 14.456.700 norska kronor under 2018, och det var drygt två miljoner mer än Moe Odin.

I Sverige placerade sig Bork Odin som trea i hingststatistiken med 7.836.853 kronor och framför sig hade han Järvsöfaks (10.095.689 kr) och Moe Odin (8.079.611 kr).

Tom Krageboen radar upp några punkter till trav365.no varför det kan bli tal om försäljning:

– Min egen hälsosituation plus allt sämre ramvillkor för kallblodsuppfödning i Norge, gör att jag överväger försäljning. Å andra sidan tycker jag att det är väldigt svårt att sälja en häst som jag älskar och som har uppfyllt många av mina travdrömmar.

Bork Odin har varit fulltecknad de senaste åren och enligt trav365.no är hingsten fulltecknad för tre år framåt. Priset för hans tjänster är satt till 4.500 norska kronor vid bokning och 25.000 norska kronor vid levande föl.