Fokustema
Oaksuttagningarna
Läs senare

Cause I Can får kompensation

Cause I Cans ägare får ett fjärdepris i Oaksuttagningarna – 18.000 kronor – som kompensation för att Fanny Chenal kom med utan att vara startberättigad.
Av
Lars G Dahlgren
Anmälningslistan till Oaksuttagningarna som den såg ut innan Fanny Chenal tas bort.
Anmälningslistan till Oaksuttagningarna som den såg ut innan Fanny Chenal tas bort.

Igår (måndag) stod det klart att Fanny Chenal kommit med i startlistorna till Oaksuttagningarna på Solvalla utan att vara startberättigad. Fjärde insatsen hade inte blivit betald, men Svensk Travsports sportdatasystem slog ändå inte ut henne som ”ej godkänd” när anmälningarna till uttagningarna gjordes. Detta på grund av ett handhavandefel på Solvalla när sista insatsomgången registrerades.

Felet drabbade Timo Nurmos-tränade Cause I Can (e. Gift Kronos – Dream Hanover), som på 81.000 kronor insprunget och med 1.210 startpoäng var den som hamnade som först utslagen, nummer 73 på seedningslistan. Det blev en ändring där, på anmäningslistan som det ser ut på travsport.se är Intake nummer 73. När Fanny Chenal togs bort och seedingstalen räknades om gick Cause I Can förbi Intake (140.500 kr/395 startpoäng).

Hur kunde det bli så? Jo, Fanny Chenal hamnade med 112.448 kronor och 2.173 startpoäng efter Intake men före Cause I Can i tabellen över insprunget och den seedningspoäng Cause I Can tjänade när Fanny Chenal togs bort ur anmälningslistan placerade Cause I Can före Intake.

Solvallas sportchef Anders Malmrot har varit i kontakt med Cause I Cans (finska) ägare HMT Service Oy & Tmi Ismo Haapanen.

– Cause I Cans ägare får ett fjärdepris i Oakskvalet, 18.000 kronor, i kompensation enligt gällande praxis när arrangörer gör sådana här missar. Det var inga hard feelings från deras sida att hästen inte kommit med, säger Anders Malmrot.

Men om det varit min häst kan jag ju säga att jag krävt ett fjärdepris i finalen, 168.000 kronor och det dubbla om den varit premiechansad i kompensation, eftersom hästen nu inte ens får chansen att kvala in till årets viktigaste lopp på grund av en arrangörsmiss?!

– Ja, men det hade du inte haft något för. Jag har konsulterat Svensk Travsport och gällande praxis är att det är fjärdepris i det lopp hästen inte kommit med i, alltså uttagningsloppet, som gäller för kompensationen, säger Anders Malmrot.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.