Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Champion framför sulky också?

Kör om pengarna! Vem är dyrast av debuthingstarna? Dyrköpt seger. Nya fölrapporter duggar in. Montéspecialist framför sulky. Svenskdubbel i Frankrike. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Champion Chip har varit en champion under sadel. Hur blir det när det blir byte till sulky idag? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Champion Chip har varit en champion under sadel. Hur blir det när det blir byte till sulky idag? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tomas Malmqvist och Jarmo Niskanen räknade in varsin seger igår i Mauquenchy. Inledde gjorde Niskanen-tränade Honey Money (e. Timoko-Breath Money) och fyraåringen tog hem Prix de la Place du Vieux Marche Rouen (€16.000) på 1.16,9/2.850 meter för Cedric Terry.

Tomas Malmqvist är i topp bland svenska tränare i Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Malmqvists triumf kom med treåriga Isla Jet (e. Bold Eagle-Ulla Jet) och hon avlade maiden i sin andra start i Prix de l’Aitre Saint-Maclou Roen (€16.000) för Glenny Delaune på 1.18,6/2.850 meter. Äger gör storstallet Ecurie Hunter Valley och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Modern Ulla Jet (e. Love You-Lady Jet), 1.14,1/€51.500, har tidigare lämnat Giuletta Jet (e. Rolling d’Heripre), 1.14,3/€82.120, och Ferry Jet (e. Uriel Speed), 1.12,5/€74.250.

För Tomas Malmqvist var det nionde tränarsegern på fransk mark i år!

***

2 För Magnus A Djuse blev det en dyrköpt seger igår när han jobbade in Chiffchaff (e. From Above) till seger i ett fyraåringslopp på Solvalla. Måldomarnämnden dömde Djuse till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 17 och 22 mars. Hästen besiktades av banveterinären Susanne Demmers efter loppet och hon godkände inte vad hon såg.

***

3

Gimpanzees tackannons.

Gimpanzee och svenskfödde Green Manalishi är utan tvekan de mest intressanta hingstarna som debuterar i aveln på andra sidan Atlanten i år. Hela 30.000 dollar är prislappen för Gimpanzee, men trots det höga priset är han fulltecknad sedan länge.

Den nordamerikanska hingstparken får inte påfyllning av någon Hambletonian-vinnare i år eftersom löpningarnas löpning ifjol vanns av stoet Ramona Hill och det amerikanska travderbyt – Kentucky Futurity – gick ju till valacken Amigo Volo. Den senare vann också Breeders Crown och det största loppet i Kanada för treåringar – Canadian Trotting Classic – gick till Chestnut Hill och han finns i träning hos Stefan Melander i Sverige.

Nya avelshingstar är också Guranteed, Marseille, Muscle Diamond, Swandre the Giant och Propulsion, som visserligen redan verkat i svensk avel men som gör sin första säsong i Nordamerika.

Debuthingstar i Nordamerika:

 • Gimpanzee (5 år e. Chapter Seven-Steamy Windows)
  1.08,4*/$2.792.478. 34 st: 25-2-3.
  Pris: 30.000 dollar, Diamond Creek Farm.
 • Green Manalishi (5 år e. Muscle Hill-Naga Morich)
  1.08,7*/$1.331.448. 29 st: 11-9-3.
  Pris: 7.500 kanadensiska dollar, Tara Hills Stud.
 • Guranteed (5 år e. Muscle Hill-Beauty of Gray)
  1.09,2/$76.434. 13 st: 3-1-1.
  Pris: 2.000 dollar, Schwartz Boarding Farm.
 • Marseille (5 år e. Muscle Hill-Order By Wish)
  1.08,9/$518.285. 25 st: 4-3-4.
  Pris: 3.000 dollar, Sugar Valley Farm.
 • Muscle Diamond (9 år e. Muscle Hill-Windylane Hanover)
  1.08,5*/$869.931. 70 st: 20-15-10.
  Pris: 4.000 dollar, Cool Winds Farm.
 • Swandre the Giant (5 år e. Swan For All-Adagio)
  1.09,0/$664.484. 28 st: 15-6-1.
  Pris: 3.500 dollar, Schwartz Boarding Farm.

Källa: The Horseman and Fair World Breeders Book 2021.

***

4 Öystein Tjomsland gillar inte att det delas ut bidrag i mönstringslopp i Norge. Totalt handlar det om nio miljoner norska kronor.

– Det är inte produktivt och dela ut pengar till hästar som inte blir spelobjekt. Stimulera gärna bredden i sporten, men låt oss köra om pengarna och inte driva utdelning utan krav, säger Tjomsland till Trav-og Galopp-Nytt i Norge.

I Sverige har det också funnits diskussion runt premieloppens existens, men de finns fortfarande kvar – även om intresset inte är lika stort sedan ”premiechansningen” infördes.

***

5Gävletravet idag plockar Claes Sjöström ut segerstaplaren Champion Chip (e. Pine Chip) efter – sånär som på tre dagar – ett års tävlingsuppehåll och sitter själv i sulkyn. Sju raka segrar lyser i hästens programrad, men ingen av dessa har kommit med tränaren själv i vagnen.

Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg
Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Helt enkelt för att Champion Chip kommer från lika många raka montéstarter! I comebacken efter den långa frånvaron blir det sulky istället för sadel för Champion Chip, som senast startade i sulkylopp i september 2019. Champion Chip debuterade i monté i början av 2019 och visade fin fallenhet för den grenen. Eller vad sägs om tio segrar på 14 försök?

Den nu åttaårige valacken har Stochampionats-trean Estancia (e. Super Arnie) som mamma och har hittills sprungit in 712.600 kronor.

***

6 Den ene har sju segrar på nio starter och en kvarts miljon kronor på kontot. Den andre tolv segrar på 33 starter och drygt 630.000 kronor insprunget. På kvällens enda tävlande svenska bana Östersund (första start 18.20) väntar comeback för båda efter långa uppehåll, men inte i samma lopp…

Femårige Ulvsåsen (e. Åsajerven) visade stora fartresurser och hög kapacitet under fjolåret i regi Anders Wallin och radade upp segrarna. Redan i karriärens femte start vann hästen på 1.26,2/2.160 meter. Efter en femteplats på Dannero i början av augusti väntade dock tävlingsuppehåll. Nu är han tillbaka för att påbörja en ny segerrad. Per Linderoth sitter som vanligt i vagnen.

Björn Karlsson äger, tränar, har fött upp och kör nu sjuårige Backegubben (e. Bork Odin), som inte startat sedan han vann ett lopp på Bergsåker i början av maj förra året. Kallblodet visade hög kapacitet som unghäst och vann bland annat finalen av Greivins Minne som fyraåring.

Backegubben och Björn Karlsson. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Morfar är en viss Nordgubben, som bara fick två avkommor och hans blod har bara förts vidare av dottern Norm Tora och hennes döttrar. Backegubben är en av hennes sju avkommor.

Lunchen hålls i Gävle (första start 12.20) och här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7 Malva Ha, Maharajahs snabbaste och vinstrikaste treåriga sto, har blivit storasyster. Modern Vilja Ha (e. Super Arnie), 1.17,4m/24.600 kr, har fått en dotter efter championhingsten Maharajah.

Vilja Has föl efter Maharajah. Foto: privat

– Vi har inte bestämt någon ny hingst, berättar uppfödaren Håkan K Karlsson i Nyköping.

Helsystern Malvha Ha, 1.11,3ak/902.900 kr, vann ASVT:s Auktionslopp, försök i korta E3 (femma i finalen) och slutade också tvåa i långa E3-finalen för Markus B Svedberg.

Modern Vilja Ha är halvsyster med Mr New Dawn (e. Alf Palema), 1.11,6ak/1.675.000 kr.

Sulkysport kan också berätta om att Uandmetogether Ås (e. Muscle Mass-France Dream), 1.12,9ak/315.160 kr, har blivit mor till en dotter efter Googoo Gaagaa på Sturelunds Gård i Kattarp.

– Hon går till Mosaique Face och äger gör Easy KB, berättar Patrik Sandsten.

Avkomman är den första undan Uandmetogether Ås, vars möderne går tillbaka till Crown Starlet (e. Speedy Crown), 1.12,8*/$625.887.

Crown Starlet har satte flera spår i aveln. Hon är bland annat mor till Forever Starlet ($797.497) och Sir Perservance ($726.918).

Mormor är hon till My Dolly ($576.059) och mormors mor till Classic Grand Cru (€904.448), Mythical Lindy ($640.123), Vulcanize ($636.718) och Mythical Hall ($587.320).

Nyfödd Googoo Gaagaa-avkomma. Foto: privat

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Kan strida mer än en gång”

Robert Dunder slog till med en trippel vid tisdagskvällens tävlingar i Skellefteå och bland segergodsen fanns en treåring som tycks ha framtiden för sig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Even’s Cool Boy (e. Un Mec d’Heripre) som vann snabbloppet på 1.11,5a/1.640 meter och West Wind (e. Django Riff) som vann på 1.15,4a/2.140 meter får ursäkta.

Här lyfter vi Ride Away (e. Traders) lite extra efter att han tagit sin andra seger i tredje starten. Robert Dunders häst inledde från bakspår, men kom tidigt fram utvändigt ledaren och tog över taktpinnen på sista bortre långsidan.

I det skedet såg allt ut att utmynna i en odramatisk avslutning, men Ulf Ohlsson ville annat med Muscle Mike (e. Muscle Mass) och tog sig fram i ett hastigt speedryck. Faktum var att det gick så pass fort att han nära nog fick en längds övertag i slutkurvan.
– Hans häst var helt enkelt snabbare i benen. Jag var aldrig riktigt orolig för jag kände att jag hade mycket kraft kvar i hästen och det gällde bara att hålla ut honom. Ohlsson körde väldigt schysst dessutom. Hade han gått ner hade jag kunnat gå ut och ta honom på rakan, men hästen går tungt balanserad och har lite svårt för tempoväxlingar.

Vinterträning nästa

Att Ride Away är en häst han håller högt går inte att ta miste om. Nu räckte 1.16,9/2.140 meter som segertid, men att hästen skulle kunna röra sig i andra farter tycks han övertygad om.
– Skulle han gå ut i ett autolopp skulle han springa en 1.14-tid redan nu, men det är inte aktuellt. Nu har han faktiskt gjort sin sista start för året och ska få vinterträna istället och komma tillbaka till nästa år. Det finns mycket utveckling kvar i honom; det är en väldigt rofylld häst. Han är lugn och harmonisk i allt han gör och jag tror vi har något bra för framtiden här.

Fakta

RIDE AWAY

Treårig brun valack e. Traders–Sofair e. Timoko

St: 3: 2–1–0, 1.16,7m, 110.000 kr

Ägare: Vårdbolaget Framtidstro AB, Vännas.
Uppfödare: Nika Horses OÜ, Estland.

Tränare: Robert Dunder, Bergsåker.

Dina samtliga tisdagsvinnare har franska pappor, är det en tillfällighet eller har du en förkärlek för franska hingstar?
– Nej, det är ingen tillfällighet. Jag gillar hästar som klarar av att bli trötta mer än en gång och inte blir lösa i magen av att strida.

Enda avkomman

Ride Away ropades in för 50.000 kronor på Wenngarn-auktionen 2019 vilket i skrivande stund får anses vara rena rånet då hans tre inledande starter resulterat i 110.000 kronor in utan att han behövt lägga i någon högre växel.
Den ostartade modern Sofair (e. Timoko) har Ride Away som sin enda avkomma på svensk mark och exporterades under fjolåret till Ryssland.

Som mormors mor syns Raging Samantha (e. Armbro Goal) 1.10,7aak/3.793.662 kr vars karriär inleddes i Nordamerika och bland annat innehöll triumf i finalen av Trotting Classic Oaks ($275.000).
På svensk mark tränades hon av Tommy Hanné och räknade hem en seger i Enoch Karlssons Minne samt ett andrapris i C.Th.Ericssons Memorial.