Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Champion framför sulky också?

Kör om pengarna! Vem är dyrast av debuthingstarna? Dyrköpt seger. Nya fölrapporter duggar in. Montéspecialist framför sulky. Svenskdubbel i Frankrike. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Champion Chip har varit en champion under sadel. Hur blir det när det blir byte till sulky idag? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Champion Chip har varit en champion under sadel. Hur blir det när det blir byte till sulky idag? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tomas Malmqvist och Jarmo Niskanen räknade in varsin seger igår i Mauquenchy. Inledde gjorde Niskanen-tränade Honey Money (e. Timoko-Breath Money) och fyraåringen tog hem Prix de la Place du Vieux Marche Rouen (€16.000) på 1.16,9/2.850 meter för Cedric Terry.

Tomas Malmqvist är i topp bland svenska tränare i Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Malmqvists triumf kom med treåriga Isla Jet (e. Bold Eagle-Ulla Jet) och hon avlade maiden i sin andra start i Prix de l’Aitre Saint-Maclou Roen (€16.000) för Glenny Delaune på 1.18,6/2.850 meter. Äger gör storstallet Ecurie Hunter Valley och förstapriset uppgick till 7.200 euro.

Modern Ulla Jet (e. Love You-Lady Jet), 1.14,1/€51.500, har tidigare lämnat Giuletta Jet (e. Rolling d’Heripre), 1.14,3/€82.120, och Ferry Jet (e. Uriel Speed), 1.12,5/€74.250.

För Tomas Malmqvist var det nionde tränarsegern på fransk mark i år!

***

2 För Magnus A Djuse blev det en dyrköpt seger igår när han jobbade in Chiffchaff (e. From Above) till seger i ett fyraåringslopp på Solvalla. Måldomarnämnden dömde Djuse till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 17 och 22 mars. Hästen besiktades av banveterinären Susanne Demmers efter loppet och hon godkände inte vad hon såg.

***

3

Gimpanzees tackannons.

Gimpanzee och svenskfödde Green Manalishi är utan tvekan de mest intressanta hingstarna som debuterar i aveln på andra sidan Atlanten i år. Hela 30.000 dollar är prislappen för Gimpanzee, men trots det höga priset är han fulltecknad sedan länge.

Den nordamerikanska hingstparken får inte påfyllning av någon Hambletonian-vinnare i år eftersom löpningarnas löpning ifjol vanns av stoet Ramona Hill och det amerikanska travderbyt – Kentucky Futurity – gick ju till valacken Amigo Volo. Den senare vann också Breeders Crown och det största loppet i Kanada för treåringar – Canadian Trotting Classic – gick till Chestnut Hill och han finns i träning hos Stefan Melander i Sverige.

Nya avelshingstar är också Guranteed, Marseille, Muscle Diamond, Swandre the Giant och Propulsion, som visserligen redan verkat i svensk avel men som gör sin första säsong i Nordamerika.

Debuthingstar i Nordamerika:

 • Gimpanzee (5 år e. Chapter Seven-Steamy Windows)
  1.08,4*/$2.792.478. 34 st: 25-2-3.
  Pris: 30.000 dollar, Diamond Creek Farm.
 • Green Manalishi (5 år e. Muscle Hill-Naga Morich)
  1.08,7*/$1.331.448. 29 st: 11-9-3.
  Pris: 7.500 kanadensiska dollar, Tara Hills Stud.
 • Guranteed (5 år e. Muscle Hill-Beauty of Gray)
  1.09,2/$76.434. 13 st: 3-1-1.
  Pris: 2.000 dollar, Schwartz Boarding Farm.
 • Marseille (5 år e. Muscle Hill-Order By Wish)
  1.08,9/$518.285. 25 st: 4-3-4.
  Pris: 3.000 dollar, Sugar Valley Farm.
 • Muscle Diamond (9 år e. Muscle Hill-Windylane Hanover)
  1.08,5*/$869.931. 70 st: 20-15-10.
  Pris: 4.000 dollar, Cool Winds Farm.
 • Swandre the Giant (5 år e. Swan For All-Adagio)
  1.09,0/$664.484. 28 st: 15-6-1.
  Pris: 3.500 dollar, Schwartz Boarding Farm.

Källa: The Horseman and Fair World Breeders Book 2021.

***

4 Öystein Tjomsland gillar inte att det delas ut bidrag i mönstringslopp i Norge. Totalt handlar det om nio miljoner norska kronor.

– Det är inte produktivt och dela ut pengar till hästar som inte blir spelobjekt. Stimulera gärna bredden i sporten, men låt oss köra om pengarna och inte driva utdelning utan krav, säger Tjomsland till Trav-og Galopp-Nytt i Norge.

I Sverige har det också funnits diskussion runt premieloppens existens, men de finns fortfarande kvar – även om intresset inte är lika stort sedan ”premiechansningen” infördes.

***

5Gävletravet idag plockar Claes Sjöström ut segerstaplaren Champion Chip (e. Pine Chip) efter – sånär som på tre dagar – ett års tävlingsuppehåll och sitter själv i sulkyn. Sju raka segrar lyser i hästens programrad, men ingen av dessa har kommit med tränaren själv i vagnen.

Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg
Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Helt enkelt för att Champion Chip kommer från lika många raka montéstarter! I comebacken efter den långa frånvaron blir det sulky istället för sadel för Champion Chip, som senast startade i sulkylopp i september 2019. Champion Chip debuterade i monté i början av 2019 och visade fin fallenhet för den grenen. Eller vad sägs om tio segrar på 14 försök?

Den nu åttaårige valacken har Stochampionats-trean Estancia (e. Super Arnie) som mamma och har hittills sprungit in 712.600 kronor.

***

6 Den ene har sju segrar på nio starter och en kvarts miljon kronor på kontot. Den andre tolv segrar på 33 starter och drygt 630.000 kronor insprunget. På kvällens enda tävlande svenska bana Östersund (första start 18.20) väntar comeback för båda efter långa uppehåll, men inte i samma lopp…

Femårige Ulvsåsen (e. Åsajerven) visade stora fartresurser och hög kapacitet under fjolåret i regi Anders Wallin och radade upp segrarna. Redan i karriärens femte start vann hästen på 1.26,2/2.160 meter. Efter en femteplats på Dannero i början av augusti väntade dock tävlingsuppehåll. Nu är han tillbaka för att påbörja en ny segerrad. Per Linderoth sitter som vanligt i vagnen.

Björn Karlsson äger, tränar, har fött upp och kör nu sjuårige Backegubben (e. Bork Odin), som inte startat sedan han vann ett lopp på Bergsåker i början av maj förra året. Kallblodet visade hög kapacitet som unghäst och vann bland annat finalen av Greivins Minne som fyraåring.

Backegubben och Björn Karlsson. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Morfar är en viss Nordgubben, som bara fick två avkommor och hans blod har bara förts vidare av dottern Norm Tora och hennes döttrar. Backegubben är en av hennes sju avkommor.

Lunchen hålls i Gävle (första start 12.20) och här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7 Malva Ha, Maharajahs snabbaste och vinstrikaste treåriga sto, har blivit storasyster. Modern Vilja Ha (e. Super Arnie), 1.17,4m/24.600 kr, har fått en dotter efter championhingsten Maharajah.

Vilja Has föl efter Maharajah. Foto: privat

– Vi har inte bestämt någon ny hingst, berättar uppfödaren Håkan K Karlsson i Nyköping.

Helsystern Malvha Ha, 1.11,3ak/902.900 kr, vann ASVT:s Auktionslopp, försök i korta E3 (femma i finalen) och slutade också tvåa i långa E3-finalen för Markus B Svedberg.

Modern Vilja Ha är halvsyster med Mr New Dawn (e. Alf Palema), 1.11,6ak/1.675.000 kr.

Sulkysport kan också berätta om att Uandmetogether Ås (e. Muscle Mass-France Dream), 1.12,9ak/315.160 kr, har blivit mor till en dotter efter Googoo Gaagaa på Sturelunds Gård i Kattarp.

– Hon går till Mosaique Face och äger gör Easy KB, berättar Patrik Sandsten.

Avkomman är den första undan Uandmetogether Ås, vars möderne går tillbaka till Crown Starlet (e. Speedy Crown), 1.12,8*/$625.887.

Crown Starlet har satte flera spår i aveln. Hon är bland annat mor till Forever Starlet ($797.497) och Sir Perservance ($726.918).

Mormor är hon till My Dolly ($576.059) och mormors mor till Classic Grand Cru (€904.448), Mythical Lindy ($640.123), Vulcanize ($636.718) och Mythical Hall ($587.320).

Nyfödd Googoo Gaagaa-avkomma. Foto: privat

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Romme
Läs senare

Obesegrad efter åtta starter

Åtta starter och lika många segrar.
Winterburn hade lekstuga på Romme idag.
Av
Claes Freidenvall
Mattias Djuse-tränade Winterburn och Magnus A Djuse är obesegrade efter åtta starter. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Mattias Djuse-tränade Winterburn och Magnus A Djuse är obesegrade efter åtta starter. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Magnus A Djuse släppte loss Winterburn (e. Ready Cash-Eileen Boko) inne på upploppet och hästen avgjorde busenkelt på nya rekordet 1.14,1a/2.140 meter.

– Det är svårt och säga hur bra han är, men det är klart att det är en riktigt bra häst. Vi satt fint till i tredje ytter och fick en bra rygg att gå i på sista bortre långsidan. Sedan löste det sig optimalt, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Vinsten var värd 40.000 kronor när den femårige valacken fortsatt är obesegrad efter åtta starter. Enligt Magnus A Djuse kan nästa start bli i ett lopp på Solvalla (22 februari) med högst 350.000 kronor och under vårkanten kan det också bli aktuellt med V75 för den Mattias Djuse-tränade travaren.

– Jag antar att Winterburn ska ut där och sedan blir det väl V75. Man hoppas ju att han kan komma ut med tio raka på V75. Det hade väl varit det bästa, fortsatte Djuse.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Ny Grupp I-vinst för Hanna

Storfavoriten Granvillaise Bleue fick vandra utan rygg i Grupp I-löpningen Prix d’Ile-de-France (€200.000) under sadel idag på Vincennes, men fick nöja sig med en tredjeplats bakom Hanna des Molles och Vaprio.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En väförtjänt klapp fick Hanna des Molles av sin tränare Laurent-Claude Abrivard och ryttare Alexandre Abrivard efter segern idag. Foto: Gerard Forni
En väförtjänt klapp fick Hanna des Molles av sin tränare Laurent-Claude Abrivard och ryttare Alexandre Abrivard efter segern idag. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Camille Levesque och Granvillaise Bleue tog över kommandot 480 kvar när ledande Freeman de Houlle kastade in handduken och galopperade, men 17-för-tio-favoriten hade inget att sätta emot Vaprio i spurten och som i sin tur inte kunde stå emot Hanna des Molles (e. Village Mystic-Ultimate Jet) och Alexandre Abrivard sista biten.

Hanna des Molles vinner för Alexandre Abrivard. Foto: Gerard Forni

Laurent-Claude Abrivard-tränade Hanna des Molles vann på 1.10,4/2.175 meter och följde upp sin tredjeplats i Prix de Cornulier med sin andra Grupp I-vinst under sadel. Hon har sedan tidigare en Grupp I-vinst i sulky och det var när hon hemförde Criterium des 3 ans.

Det nu sexåriga stoet har tillhört kulltoppen sedan flera år tillbaka. Förutom vinsten i Criterium des 3 ans tog hon hem semi-classique-löpningen Prix Guy Deloison (€120.000) och var tvåa i såväl Criterium des Pouliches som Europeiskt Treåringschampionat.

Som fyraåring tog hon hem Grupp II-klassade Prix Guy le Gonidec (€120.000) och slutade tvåa i Criterium des 4 ans. Ifjol blev det inte bara seger i Grupp I-loppet Prix Bilibili (€200.000) utan också i semi-classique-löpningen Prix Edmond Henry (€120.000).

Starkt möderne

Hanna des Molles är undan Ultimate Jet (e. Nuage de Lait), 1.13,5/€64.440, och hennes främsta avkomma av sex i startar ålder. Synts på tävlingsbanan har även hingsten Gosse des Molles (e. Ready Cash), 1.12,2/€65.050.

Mormor Delmonica Jet (e. Tarass Boulba-Armbro Glamour), 1.16,0/€103.742, är inte bara halvsyster med Elitlopps- och Prix d’Amérique-vinnaren Coktail Jet. Hon är mor till Loulou Jet (€460.050), Power Jet (€396.663), Quouky Jet (€248.120) och Melchior Jet (€117.580).

Armbro Glamour (e. Super Bowl) är mormors mor till Hanna des Molles, men också till Prix d’Amérique-tvåan Quaker Jet (e. Love You), 1.10,9/€1.758.330, Charly du Noyer (e. Ready Cash), 1.10,3/€692.820, Urbain Jet (€241.070), Brosnan Jet (€201.565), Armstrong Jet (€185.730), Dorum Beam (€168.830) och Extra Jet (€111.200).

Se loppet här.

Hanna des Molles. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Atlanta prisades i Kanada

Igår hölls den kanadensiska Årets Häst-gala och för 34:e gången delades det ut priser på O’Brien Awards. För svenskt vidkommande var det en framgång – Stefan Balazsis uppfödning Atlanta valdes till Årets äldre sto.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Atlanta utsågs till Årets äldre sto i Kanada. Foto: Lisa Photo
Atlanta utsågs till Årets äldre sto i Kanada. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Noteras kan också att Richard Moreau utsågs till årets tränare för tionde gången, medan James MacDonald blev årets kusk för andra gången i karriären. Richard Moreaus stall drog in 5.254.296 dollar, medan James MacDonald gjorde sin bästa säsong med 451 segrar och drygt 9,9 miljoner dollar.

Till Årets Häst utsågs passgångaren Bulldog Hanover (e. Shadow Play), vilken tjänade över 1,8 miljoner dollar ifjol.

O’Brien Awards-titlar:

Tvååriga ston:

Righteous Resolve (e. Resolve-Motown Muscle)
10 st: 8-1-1, $623.704. Tränare: John Bax.

Tvååriga hingstar/valacker:

Gaines Hanover (e. Cantab Hall-Gatka Hanover)
8 st: 4-1-1, $493.851. Tränare: Richard Moreau.

Treåriga ston:

Adare Castle (e. Muscle Mass-Pacific Edge)
13 st: 7-4-0, $668.654. Tränare: Mark Etsell.

Treåriga hingstar/valacker:

Twin B Archie (e. Archangel-Affair Hall)
14 st: 6-3-1, $490.502. Tränare: Scott McEneny

Äldre ston:

Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip)
15 st: 6-5-1, $493.721. Tränare: Ron Burke.

Äldre hingstar/valacker:

Fashion Frenzie (e. Archangel-Striking Fashion)
9 st: 7-0-0, $226.246. Tränare: Richard Moreau

Årets uppfödare:

Millar Farms

Årets kusk:

James MacDonald

Årets tränare:

Richard Moreau

Future Star Ward:

Samuel Fillion