Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

En chans att bli unik

Från tre- till fyraåringslopp. Två års avstängning för doping. Auktionstider med tre nya kataloger. Peter Haughton Memorial-vinnare jagar femte raka segern.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det favoriten Usain Lobell (bilden) som vinner Tyskt Derby, eller blir det en unik vinnare? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Blir det favoriten Usain Lobell (bilden) som vinner Tyskt Derby, eller blir det en unik vinnare? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Den första upplagan av det Tyska Derbyt hölls redan 1895 och idag avgörs det under helt andra förutsättningar och med en häst som har chansen att bli unik.

I år körs det tyska Derbyt för fyraåringar och tidigare har loppet varit för ett år yngre hästar. Ifjol vann Lorens Flevo Tyskt Derby (€214.110) och idag har han chansen att bli unik om han vinner Derbyt (€325.226) med den högsta prissumman sedan 2002 och det året – Lets Go vann – delades det ut 372.875 euro i prispengar.

Bakgrunden till förändringen – och förhoppningen – är att kunna bidra till att hästarna ska kunna tävla längre upp i åldrarna och att ge unga hästar chansen att utvecklas mer försiktigt på vägen till Derbyt.

Dubbla Derbyn är inget nytt i Tyskland – i alla fall inte för treåringar. 1949 vann Gerhard Krüger Derbyt i både Väst- och Öst-Tyskland med Stella Bella på Mariendorf respektive Karlsholst.

Inga svenska tränare har kvalat in någon häst till Derbyt, men det blir tvåbent deltagande. Stefan Persson får chansen bakom Wolfgang Nimczyks Midsommer Records (e. Maharajah), vilken slutade tvåa i sitt försök bakom Derbyfavoriten Usain Lobell (e. Bold Eagle).

Tyskt Derby (€325.226)
Fyraåringar.
1.900 meter, autostart.

Namn (far) – Körsven/tränare

 1. Teatox (e. Orlando Vici) – Rudolf Haller
 2. Grand Ready Cash (e. Readly Express) – Dion Tesselaar
 3. Days of Thunder (e. S.J.’s Caviar) – Thorsten Tietz/Robert Gramüller
 4. Usain Lobell (e. Bold Eagle) – Robin Bakker/Paul Hagoort
 5. Lorens Flevo (e. S.J.’s Caviar) – Michael Nimczyk/Wolfgang Nimczyk
 6. Oblivion (e. S.J.’s Caviar) – Erwin Bot
 7. Rob the Bank (e. The Bank) – Jaap van Rijn/Jeroen Engwerda
 8. Orkan Bo (e. S.J.’s Caviar) – Marciano Hauber/Marcel Hauber
 9. Midsommer Records (e. Maharajah) – Stefan Persson/Wolfgang Nimczyk
 10. Staccato HL (e. Muscle Hill) – Robbin Bot/Wolfgang Nimczyk
 11. Un Mec Paaslo (e. Un Mec d’Heripre) – Cees Kamminga/Bas Crebas
 12. Lucky Charly (e. Charly du Noyer) – Michel Rothengatter

***

2 Två års avstängning för doping blev straffet för Ohiotränaren Raymond Farmer på grund av överstigande tröskelvärde för prestationshöjande 3-metoxityramin vid två olika tillfällen med samma häst. Först fastnade Pitt Panda i en dopingkontroll på Northfield Park den 13 juni efter ha vunnit på nytt rekord (1.09,0) och med drygt tolv längder.

Mindre än en månad senare åkte samma häst dit på Scioto Downs efter en ny seger. Därmed tappar ägaren prispengarna på totalt 9.900 dollar, medan Raymond Farmer dömts till 2.000 dollar i böter och avstängning till den 13 augusti 2024.

Totalt var det nio olika dopingdomar i den senaste utgåvan av ”Fines and Suspensions Bullentin” från amerikanska travförbundet.

***

3 Höstens auktionskataloger börjar bli klara och den ”tjockaste” av samtliga i Europa är Ventes de Trotteurs den Caen. En auktion som pågår i åtta dagar (!) med start den 13 september. Katalogen innehåller 931 hästar.

Inte alls samma omfång har den finska unghästauktionen Varsahuutokauppa i Ypäjä den 9 september. Där säljs 74 varmblod och här kan också auktionskatalogen beskådas till Ohio Selected Jug Sale.

***

4 Ikväll svensk tid är det dags för ett nytt framträdande av Marcus Melanders Peter Haughton Memorial-vinnare Kilmister (e. Chapter Seven), 1.10,6*/$209.035. På Red Mile jagar den obesegrade tvååringen femte raka segern i ett försök i Kentucky Championship Series ($80.000).

Kilmister vid segern i Peter Haughton Memorial. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Där stöter han på en annan obesegrad tvååring – Nancy Takters Tactical Approach (e. Tactical Landing), 1.11,0*/$30.000 – och Mattias Melander-tränade Dire Straits (e. Muscle Hill), 1.10,5*/114.500, som vunnit tre av fem starter.

Startlistan hittar ni här.

***

5 Smålandsmästaren är dagens höjdpunkt när Vaggeryd (start kl 13.45) bjuder på G75. Förstapriset på 125.000 kronor har lockat flera namnkunniga travare och bland annat gör Dear Friend debut för sin nya tränare Marcus Lindgren och Magnus A Djuse tar hand om tömmarna.

Dear Friend med sin tidigare tränare Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det tävlas också på Hagmyren (14.00) med fri entré. Startlistorna hittar ni här till dagens tävlingar.

***

6 När storfavoriten Handy Bourbon galopperade bort sig halvvägs in i gårdagens Grupp III-klassade Prix Legoux-Langpre (€80.000) på Vincennes så spelade Prix de Normandie-segrarinnan Happy and Lucky (e. Ready Cash) i en egen division.

Franck Leblancs femåriga sto kunde spara på krafterna bakom den hårddragande ledarinnan Hilyrose d’Icelea (e. Quopeck) innan Adrién Lamy skiftade spår 500 meter före mål.
I ett nafs avgjorde stoet loppet och gick ifrån till vinsten på 1.11,9/2.175 meter. Triumfen var värd 36.000 euro och innebär att Happy and Lucky nu passerat 400.000 euro i intjänade prispengar.

***

7 Travera skulle arrangerat sin traditionsenliga lördagsauktion igår, men serverproblem ställde till det och auktionen är flyttad till ikväll med start klockan 19.15.