Fokustema
Momarken
Läs senare

Chans på Elitloppet!

Efter att Beartime vunnit Steinlagers Äreslöp kan hästen ta sig hela vägen till Elitloppet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Helena Edlund tränar Beartime som fått wildcard till Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Mia Törnberg
Helena Edlund tränar Beartime som fått wildcard till Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lördagens Gulddivision på Momarken var kryddad med 200.000 norska kronor till vinnaren och därtill det första försöket i högsta klassen av STL:s tredje meeting för året.
Finalloppet Prins Daniels lopp avgörs i Gävle lördag den 21 maj och utöver 400.000 kronor i segerpremie så ligger även en direktplats till Elitloppet i potten till vinnaren.
Till det loppet är nu Beartime (e. Pastor Stephen) inkvalad så i förlängningen kan det alltså resultera i att Helena Edlunds häst är en av de 16 hästarna som startar i årets Elitlopp!
Denna gång handlade det om första starten i Gulddivisionen och det borde egentligen inte ha gått att hinna fram till vinst som loppet artade sig.
När Chapuy (e. Quite Easy U.S.) galopperade i spetskampen efter 200 meter och Remarkable Feet (e. Andover Hall) fick dämpa farten efter en 1.10-öppning kändes det hopplöst långt fram för Beartime.
Det var nämligen från femte utvändigt som Carl Johan Jepson började stöta på sista bortre långsidan varpå han fick draghjälp. När attacken sattes in av egen kraft in mot upploppet ute i vida spår såg det ut att vara alldeles för långt fram, men via en virvlande avslutning jagades Remarkabel Feet in som även fick se sig passerad av dödenstravande Bill’s Man (e. Credit Winner).
Segertiden skrevs till 1.12,4a/1.640 meter och som nämnt; nu har alltså Årjängsamatören Helena Edlund chansen att ta sig till Elitloppet med sin ögonsten som vandrat hela vägen genom STL-klasserna.

”Fantastisk travare”

Till Elitloppshelgen kan även vinnarna från lördagens STL-försök ta sikte. Normalt sett är Klass II bara öppet för svenskfödda hästar, men i ”Elit-meetinget” finns två undantag i just lördagens försökslopp samt det försök som avgörs på Åby under Paralympiatravsdagen den 7 maj.
Den öppningen tog Bo Westergaard tillvara på vars danskfödde Fighter Vang (e. S.J.’s Photo) vann lördagens försök i lag med den lovande lärlingen Nicklas Korfitsen. När attacken sattes in från andra utvändigt dryga varvet före mål uppfattade Korfitsen snabbt att ledaren Open Sky (e. Love You) hade aktionsproblem och kunde forcera den femårige valacken till tät. Därifrån höll han undan säkert på 1.14,3a/2.140 meter före Velten Swarovski (e. S.J’s Caviar) som höll mycket starkt i spåren som tvåa i sin första start i Kim Pedersens regi.

Rick Ebbinge noterades för sin första V75-seger som tränare då Namanga Bo (e. Maharajah) vann Diamantstoets försök i lag med Eirik Höitomt.
– En fantastisk travare, berömde segerkusken efter att lyckats nå ledningen i tidigt skede trots tillägg.

Litade på sin häst

Thomas Uhrberg gjorde resan till Momarken med en häst och lär knappast ha vågen i söndags när han ”smög fram” startspåret.
Hans Stenson (e. Make It Happen) var placerad på spår tolv i Klass I-försöket över 1.640 meter autostart, men det hindrade inte femåringens framfart.
Uhrberg litade helt enkelt på sin hästs kunnande som han såväl fött upp, äger som tränar och löste loppet via avancemang till dödens!
– Ifjol tittade han mest på flickorna och slutade springa. Vi kastrerade honom i somras, men sedan tog det lång tid innan han kom över det och hittade formen. Idag fick skygglappar på sig samt tävlade barfota fram och det blev en helt annan skärpa i honom, sade Uhrberg till TV12.

Jörgen Westholm såg ut att ha Bronsdivisionen under kontroll när Strong Heartbeat (e. Maharajah) plötsligt slog på en galopp i ledningen 350 meter före mål.
Det öppnade upp för stallkamraten Reven Dejavu (e. Revenue) som kunde glida rakt fram i fritt läge, men han lyckades inte nå ikapp dödenstravande Hulken Sisu (e. Readly Express) som tveklöst var en mycket värdig vinnare i lag med sin tränare Frode Hamre.

”Jag har bokat hotell”