Fokustema
Finlandia-Ajo
Läs senare

Chief Orlando möter Readly Express

Norskfödde Chief Orlando är den femte hästen som bjudits in till Finlandia-Ajo och där vinnaren är direktkvalificerad till Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Cheif Orlando är den femte hästen som tackat ja till en inbjudan till Finlandia-Ajo. Foto: Anu Läppeänen
Cheif Orlando är den femte hästen som tackat ja till en inbjudan till Finlandia-Ajo. Foto: Anu Läppeänen

Tränaren Tapio Mäki-Tulokas har tackat ja och Chief Orlando (e. Orlando Vici-Muito Bonita), 1.10,2ak/€205.835, köptes från Norge för mindre ett år sedan av Esa Himanen och Kari Ala-Röyskö. Ifjol vann Chief Orlando en final i silverdivisionen på Solvalla.

I år har Chief Orlando startat tre gånger. Han inledde med seger på Vermo, var därefter trea i Helsinki-Ajo och samma placering nådde han i Seinäjoki Race bakom Atupem och Pastore Bob. Precis som ettan och tvåan i mål travade Chief Orlando 1.11,8a/2.100 meter.

– Tyvärr fick vi luckan alldeles för sent i Seinäjoki. Han vi fått luckan tidigare tror jag att vi hade varit i segerstriden, säger tränaren Tapio Mäki-Tulokas, och fortsätter:

– Startspår och positioner under loppet är mycket avgörande och dessutom har jag stor respekt för Readly Express. Det här blir första gången som jag är med i Finlandia-Ajo som tränare och det känns både jättekul och stort.

I dagsläget är det klart med fem hästar till Finlandia-Ajo och förutom Chief Orlando och Readly Express har också fjolårsvinnaren Pastore Bob, Top of the World och Eridan tackat ja.

Fotnot: vinnaren av Seinäjoki Race – Atupem – har också fått en inbjudan, men kretsen runt hästen valde att tacka nej och går istället ut i finalen i Olympiatravet.

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Vainqueur R.P. klar?

Fina tävlingar på Solvalla ikväll där huvudloppet var Victory Tillys lopp som gav en direktbiljett till Jubileumspokalen nästa onsdag.
Av
Cecilia Kristoffersson
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN
Vainqueur R.P. är klar för Jubileumspokalen – om ägarna vill starta där. Foto Tommy Andersson/ALN

Vainqueur R.P. (e. Infinitif) satt i ledningen hela vägen i Tredje Jubileumstestet – Victory Tillys lopp – vilket var direktkvalificerande till Jubileumspokalen. Varvet travades på 1.12,6 och via 11,4 sista 500 meterna landade han på segertiden 1.11,6a/2.140 meter.

– Hästen har blivit bättre och bättre och har behövt loppen innan. Vi får se om ägarna vill starta nästa vecka då de är väldigt försiktiga med honom och vill nog ha honom på topp till vintermeetinget, sa tränaren och kusken Björn Goop efter att Vainqueuer R.P. tagit första segern i hans regi och ha fått en biljett till Jubileumspokalen.

Segermarginalen skrevs till två längder och förstapriset var 100.000 kronor. Tvåa blev Vienvia Font efter en stark avslutning före Speedy Face.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) kördes lugnt på väntan i tredje par utvändigt medan Maze Runner avverkade varvet på 1.10,0. Melander väntade med attacken till sista sväng och fick en otrolig effekt på rycktussarna över upploppet. Segertiden blev 1.10,7a/1.640 meter och tvåa i mål blev en starkt avslutande Staro Moschino.

I ett treåringslopp imponerade Björn Röcklingers Galileo Am (e. Muscle Hill) stort då han från dödens segrade på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström i sulkyn.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express-sonen Revelation kvalade för Per Nordström. Foto Fredrik Servin
Readly Express-sonen Revelation kvalade för Per Nordström. Foto Fredrik Servin

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.