Fokustema
Vincennes
Läs senare

Cleangame i årsdebut

Fjolårets vinstrikaste travare i Frankrike årsdebuterar på lördag. Jean-Michel Bazire har anmält Cleangame i Prix de Brest (€90.000) på Vincennes och där kan det bli så att han bland annat ska försöka plocka in 50 meter på Björn Goops Short In Cash.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame vid vinsten i Prix du Luxembourg förra året. Foto Mia Törnberg
Cleangame vid vinsten i Prix du Luxembourg förra året. Foto Mia Törnberg

Förra året sprang Cleangame (e. Ouragan de Celland) in 628.750 euro och vann 13 lopp på 16 starter. Han avslutade säsongen med sex raka triumfer och den sista togs i Prix de Chateaudun (€90.000) på Vincennes.

Som valack är Cleangame utestängd från att starta i Prix d’Amérique och han får söka andra uppgifter, däribland Prix de Brest med drygt 40.000 euro till vinnaren.

Anmälda till Prix de Brest (€90.000):

2.850 meter:

 • Prosperous
 • Short In Cash (Björn Goop)
 • Speedy Face (Adrian Kolgjini)
 • The Bucket List F. (Helena Burman)
 • Baron Daidou
 • Coktail Fortuna (Robert Bergh)
 • Angle of Attack (Robert Bergh)
 • Cash du Rib
 • Calina
 • Coeur Baroque
 • Diable de Vauvert
 • Usain Henna (Jörgen Westholm)
 • Belle Louise Mabon
 • Dreambreaker
 • Nancy America
 • Be Bop Haufor
 • Colt des Essarts
 • Caly Loulou
 • Direct Way

2.875 meter:

 • Colonel
 • Anzi des Liards
 • Balbir
 • Ble du Gers

2.900 meter:

 • Cleangame
 • Uza Josselyn

Fotnot: den defintiva startlistan blir klar den 16 januari och de 18 hästar med högst prissumma får delta. I dagsläget är bara Jörgen Westholms Usain Henna inne i loppet av de svensktränade travarna.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Månprinsen tillbaka efter skada

Årsdebut för Kriterievinnaren, paus för ponnytrav, stark comeback för Bergslunds stjärna och en Åbyprofil är tillbaka i tävlingssulkyn.
Det är ett par av rubrikerna i måndagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Månprinsen A.M. och sin allt-i-allo Gunnar Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Månprinsen A.M. och sin allt-i-allo Gunnar Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Jägersro står som värd för lördagens V75-tävlingar och omgången inleds med en spännande duell i Derby Trial, som avgörs över 2.640 meter autostart med 150.000 kronor till vinnaren. Såväl Robert Berghs Kriterie-vinnare Power (e. Googoo Gaagaa) som Adrian Kolgjinis Kriterie-fyra Upset Face (e. Joke Face) gör årsdebut. Den sistnämnde har innerspår bakom bilen och Power har bricka två i det sju hästar stora fältet.

Cyber Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I L.C. Peterson-Broddas Minne, tillika högsta klassen och det andra försöket till Paralympiatravet, gör Johan Untersteiners topphäst Cyber Lane (e. Raja Mirchi) comeback. Derbyvinnaren från 2017 har sprungit in över tio miljoner kronor och det här blir första starten sedan fjärdepriset i Sundsvall Open Trot i augusti ifjol. Cyber Lane har lottats till bakspår och förutom en biljett till Paralympiatravet på Åby belönas vinnaren med 150.000 kronor.

Startlistorna till lördagens tävlingar på Jägersro.

***

2 Två kvällsbanor tävlar i Sverige under måndagen. Färjestad (första start 18.20) är huvudbana och tävlingarna saxas med Mantorps (start 18.30). Bland de fyrbenta som dyker upp på Färjestad finns finalisten i korta E3-finalen från i somras, Kristian Lindberg-tränade Bailamos, som gör årsdebut i ett ungdomslopp mot betydligt mer rutinerade kamrater. Auktionsdyringen Boycott – som kostade 800.000 kronor på Elitauktionen 2017 – inledde året med två raka segrar och i ett långlopp försöker den av Jörgen S Eriksson tränade Maharajah-sonen återuppta segerraden efter att ha varit oplacerad i senaste starten.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

3 I helgen kom beskedet att Ponnytravet tar paus i tävlandet. Svensk Travsport har fattat beslutet i samförstånd med Svenska Ponnytravförbundets styrelse och uppehållet gäller från söndag den 29 mars.
– Ponnytravet är ingen arbetsplats som travet i övrigt och även om viss barn- och ungdomsidrott upprätthålls i samhället fortfarande så får nuläget så pass stor och negativ inverkan på hur ponnytravet kan utföras. Svensk Travsport och Svenska Ponnytravförbundet har därför tillsammans beslutat att pausa ponnytravet tills vidare, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, på förbundets hemsida.

***

4 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) såg bländade ut i fjolårets tre första starter och Gunnar Melander såg ut att ha prickat formen perfekt till Elitkampen, men kallblodsstjärnan missade storloppet på Solvalla på grund av hälta och det visade sig att hästen fått en gaffelbandsskada. Nu är Månprinsen redo för comeback efter det ofrivilliga skadeuppehållet.

Kallblodet, med över nio miljoner kronor på kontot, är anmäld till start på hemmaplan på fredag. Månprinsen A.M. ska ut i ett lopp över 2.140 meter autostart med 35.000 kronor i förstapris. Startlistan blir klar i eftermiddag.

***

5 Norskfödde Shocking Superman (e. Orlando Vici) hade en stark säsong hos Oscar Berglund ifjol där han bland annat vann Silverörnen på Solänget på 1.10,7a/2.140 meter. Hingsten har nästan två miljoner kronor på kontot och igår löste han årsdebuten på hemmaplan på bästa sätt. Med Emilia Leo i sulkyn rundade Shocking Superman konkurrenterna från tredje ytter på 1.14,4a/2.140 meter till 35.000 kronor.
– Comebacken var verkligen bra och jag är mycket nöjd. Näst start blir Guldbjörken på Umåker om tre veckor, det har varit ett mål en tid, säger Östersundtränaren.

Östersund hade GS75-spel och omsättningen var 17.290.788 riksdaler, att jämföra med
18.576.055 kronor på Färjestad helgen innan. Det var många favoriter på banan i Jämtland och utdelningen för sju rätt landade på blygsamma 850 kronor. På fem rätt blev det jackpot. Umåker står som värd för GS75-tävlingarna söndag den 5 april och då är sjurättspotten förstärkt med 4.267.880 kronor.

***

6

Veijo Heiskanen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åbytravet arrangerade breddlopp under söndagen och hemmatränaren Veijo Heiskanen körde lopp för första gången sedan i början av juni ifjol på grund av skada. I mitten av juni 2019 bröt han höften i samband med att han föll ur träningsvagnen när han körde en unghäst. Heiskanen körde tre egentränade hästar under söndagen och vann bakom finskfödde Wild Action.

***

7 Smedheim Solan (e. Bork Odin) skulle ha stått som avelshingst i sitt födelseland i år, men Trav og Galopp-nytt skriver att ägaren åter satt hästen i träning i hos Jan-Olov Persson. Det norskfödde kallblodet lämnade Hagmyrenproffset förra hösten.
– Det körs ju ingen travlopp i Norge och då kan han inte stå här. Smedheim Solan är nog inte den sista hästen jag skickar till Sverige, säger ägaren Eirik Djuve till tgn.no.

Hingsten har startat 81 gånger (18-21-8) och tjänat över fyra miljoner kronor. Rekordet 1.19,7a/1.609 meter sprang Smedheim Solan på Jarlsberg 2017. Hästen är far till fjolårets vinnare av Svenskt Kallblodskriterium – Nicklas Blom-tränade Bäcklös Uriel. Nästa start för Smedheim Solan blir i Bollnäs på fredag där han bland andra möter nämnde Månprinsen A.M.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Bold Eagle har blivit morfar

Tidigare i veckan blev Bold Eagle-dottern Unchalli Face mor till en hingst efter Fourth Dimension på Menhammar Stuteri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Bold Eagle och Franck Nivard. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle och Franck Nivard. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här kan vi verkligen tala om modernt blod…morfar heter Bold Eagle och pappan Fourth Dimensions mor Corazon Blue Chip är fallen efter Muscle Hill. Äger Unchalli Face gör Lutfi Kolgjini och Menhammar Stuteri.

Unchalli Faces son föddes den 26 mars på Menhammar Stuteri på Ekerö och det är hennes första avkomma. Själv kom Unchalli Face aldrig till start. Hon är undan italienskan Rebecca d’Asolo (e. Viking Kronos), 1.13,4ak/102.700 kr.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Nya föl hos Global

Fölrapporterna duggar tätt från Haras de Sou i Normandie och nu har Amourus blivit mor. Äger stoet gör Hans ”Global” Nelén.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Amourus (e. S.J.’s Caviar-Kendra Hall), 1.13,0ak/298.400 kr, har fött en hingst efter Hambletonian-vinnaren Trixton och det blir också amerikanskans nästa partner.

Amourus med sin son efter Trixton. Foto: privat

Totalt har nu Amourus fem svenskfödda avkommor och av de tre som är i tävlingsbar ålder har det gått bäst för Global Wellness (e. Broadway Hall), 1.13,7ak/164.000 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport