Fokustema
Frankrike
Läs senare

Cleangame lekte från dödens

Cleangame fick snabb revansch på stallkamraten Ble du Gers i Prix Kerjacques (€100.000) på Vincennes idag och Jean-Michel Bazire kontrollerade loppet från dödens.
Av
Claes Freidenvall
Cleangame och Jean-Michel Bazire stod i en egen division i Prix Kerjacques. Foto: Gerard Forni
Cleangame och Jean-Michel Bazire stod i en egen division i Prix Kerjacques. Foto: Gerard Forni

Uza Josselyn och Gabriele Gelormini var snabbast från start, men släppte till Delia du Pommereux då det återstod ett drygt varv på Vincennes stora bana. Drygt 1.200 kvar körde Alexandre Abrivard till täten med Ble du Gers och lämnade därmed Cleangame (e. Ouragan de Celland-Red Bell) i ingenmansland.

Redan tidigt på upploppet hade Bazire kopplat grepp på ledaren med sin sjuårige valack och duon kunde sedan vinna ohotad på 1.12,6/2.700 meter.

Carat Williams (e. Prodigious) spurtade piggt till andraplatsen på 1.12,7, medan Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) fick nöja sig med tredjepriset på samma tid.

En pigg spurt levererade också svenskfödde Cash Gamble (e. Ready Cash) som fyra för Jean-Philippe Monclin på 1.12,8, men däremot var redan Elitloppsinbjudna Uza Josselyn direkt svag och slutade oplacerad på 1.13,0 efter sin fina invändiga resa.

Sex starter har givit fem segrar och ett andrapris för Cleangame i år och bland triumferna kan också Prix du Luxembourg (€100.000) och Prix du Bois de Vincennes (€90.000) nämnas.

Cleangame är undan ostartade Red Bell (e. Jag de Bellouet), som i sin tur är en dotter till Danae Grandchamp (e. Nicos du Vivier), 1.17,5/€163.822, som lämnat Nippy Girl (e. Ginger Somolli), 1.11,6/€431.300, och Millenium (e. Quito de Tallonay), 1.12,3/4307.980.

Nippy Girl ägs av Stall Pool Position i Fjugesta och fick nyligen ett stoföl efter Villiam.

Mer Jean-Michel Bazire

Super Fez (e. Love You-Lucia Fi) gjorde ett mycket starkt intryck när han tog hem Prix du Rouergue (€64.000) efter en tuff resa ute i tredjespår en stor del av loppet.

Jean-Michel Bazire tryckte gasen i botten på sista bortre långsidan och Super Fez övertog ledningen 800 kvar i ett uppskruvat tempo; första 600 meterna öppnades på 1.09,4 och 1.100 meter passerades på 1.11,1.

Det spelade dock ingen roll för den åttaårige italienaren och Super Fez kunde vinna utan att pressas för fullt på starka 1.10,7a/2.100 meter.

Skrällvann till 33 gånger

Eugenito du Noyer (e. Saxo de Vandel-Pakarina) och Eric Raffin skrällvann semi-classique-löpningen Prix Albert Demarcq (€100.000) för femåringar i ett utdraget fält till drygt 33 gånger pengarna.

Etonnant och Yoann Lebourgois drog i ett jämnt 1.12.5-tempo och skuggades av duon Eugenito du Noyer och Elite du Ruel, men sedan var det uppåt 40 meters försprång till klungan bakom.

Inne på upploppet kastade sig Etonnant i galopp efter ha fått problem med sin aktion och det öppnade vägen för Eugenito du Noyer, vilken kunde hålla undan för favoriten Enino du Pommereux (stod med 25 meters tillägg) och Excellent på 1.12,5/2.850 meter.

Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) noterade 1.12,0 och Excellent (e. Real de Lou) 1.12,8 i ett lopp där Tomas Malmqvists Ethien du Vivier galopperade bort sina chanser i starten.

Förra året vann Eugenito du Noyer Prix Velleda (€65.000) på Vincennes och då satt Björn Goop i sulkyn. Björn har även tagit två andraplatser med Jean-Michel Baudouins travare på Vincennes.

Modern Pakarina (e. Full Account), 1.15,8/€40.180, har sin överlägset bästa avkomma i Eugenito du Noyer, 1.12,1am/€188.620. Hennes mor Holic Bleu (e. Workaholic) kom aldrig till start, men har lämnat Danuble Bleu (e. Timoko), 1.12,6/€110.890.

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev ill ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

 1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
 2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
 3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
 4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
 5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
 6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
 7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”

Fokustema
Danmark
Läs senare

Lähdekorpi EM-tvåa

En andraplats blev det för Hanna Lähdekorpi i Amatör-EM för damer i Danmark i helgen bakom holländskan Samantha Stolker.
Av
Claes Freidenvall
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN
Hanna Lähdekorpi tog en hedrande silvermedalj i Amatör-EM. Foto Leif Norberg/ALN

Fem poäng skiljde och Samantha Stolker fick ihop 34 poäng och Hanna Lähdekorpi stannade på 29 pinnar.
Namn – Land – Poäng

 1. Samantha Stolker, Holland – 34
 2. Hanna Lähdekorpi, Sverige – 29
 3. Nadja Reisenbauer, Österrike – 26
 4. Marlene Matzky, Tyskland – 24
 5. Beatrice Demoulin, Beligen – 24
 6. Anette Frones, Norge – 22
 7. Fanny Homberger, Schweiz – 21
 8. Anette Uglebjerg, Danmark – 21
 9. Ritta Nylund, Finland – 15
 10. Elena Villiani Orlando – 1
 11. Catalina Riera Massanet – 9
Fokustema
Färjestad
Läs senare

Toppsto kvalar för Goop

I våras fick Björn Goop in ett intressant franskt nyförvärv som nu närmar sig comeback.
Av
Pär Gustafsson

Fyraåriga Fly With Us (e. Ready Cash-Nariana Marceaux) firade stora framgångar som två- och treåring hos Philippe Allaire, men i årets fyra starter har hon gått lottlös och i våras gick hästen i träning hos Björn Goop. Nu verkar hästen vara på gång mot debut i den nya regin. Kommande måndag springer Fly With Us, som har noll startpoäng, kvallopp på Färjestad med Björn Goop.

Hästen har totalt gjort 21 starter (9-0-0) och tjänat över 3,5 miljoner kronor. 2017 vann hon Prix Marcel Dejan (€80.000) och Prix Vourasie (€80.000), medan treåringssäsongen innehåller semi-classique-triumferna i Prix Gelinotte (€120.000), Prix Uranie (€120.000), Prix Reine du Corta (€120.000) plus stokriteriet Criterium des Pouliches (€130.000).

Toppfransyska till Goop