Fokustema
Vincennes
Läs senare

Cleangame vann på topptid

Jean-Michel Bazires toppvalack Cleangame fortsätter att stärka sin position som högvilt för europeiska storloppsarrangörer. På lördagen tog han trettonde segern på 15 starter sedan han kom till Bazire, på topptiden 1.12,1/2.850 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Cleangame (till vänster) och stallkamraten Ble du Gers sida vid sida i målgången i Prix du Bois de Vincennes. Foto: Gerard Forni
Cleangame (till vänster) och stallkamraten Ble du Gers sida vid sida i målgången i Prix du Bois de Vincennes. Foto: Gerard Forni

Cleangame (e. Ouragan de Celland – Red Bell) vann under vintermeetinget både Prix du Forez och Prix dsu Luxembourg, det sistnämnda loppet Prix d’Amérique-helgen på 1.10,8a/2.100 meter. Sedan dess har han hunnit med en sväng till Cagnes-sur-Mer och vann ett grupp III-lopp. Men i vinterns viktigaste lopp för Cleangame, finalen i Grand National du Trot, fick han nöja sig med tredjeplatsen, från 25 meters tillägg.

Fakta

Cleangame

valack sju år e. Ouragan de Celland – Red Bell e. Jag de Bellouet
37 st. 23–1–2
Rekord: 1.10,8am*
Insprunget: 757.970 euro
Uppfödare: Alain Louis Bearmont
Ägare: Ecurie Jean-Michel Rancoule
Tränare och körsven: Jean-Michel Bazire

Expandera

Stallkamraten Ble du Gers (e. Quinoa du Gers – Moorea) vann GNT-finalen och det var denne som nu slutade tvåa bakom Cleangame i Prix du Bois de Vincennes. Alexandre Abrivard körde till ledningen med Ble du Gers och fick sista kilometern Cleangame på utsidan. Segermarginalen blev knapp, men det kändes som att Bazire hade säker koll på att hans Cleangame skulle koppla greppet.

Segertiden blev 1.12,1/2.850 och förstapriset var 40.500 euro. Svenskfödde Cash Gamble (e. Ready Cash – No Way Back) blev först utan pengar på 1.12,5.

Banrekordet över 2.850 meter hålls av Akim du Cap Vert (e, First de Retz – Prima du Cap Vert), som vann Criterium des 4 Ans på den tiden. Cleangame hade nog kunnat knäcka det rekordet nu om Bazire lagt upp loppet lite mer offensivt.

Norskfödde Prix d’Amérique-tvåan Looking Superb fick se sig besegrad som storfavorit i ett lopp för europafödda hästar. En resa utvändigt ledande (barfotatravande) Chica de Joudes (e. Jag de Bellouet – Queschua Love) blev för mycket för Looking Superb, som även fick släppa andraplatsen kort före mål till Ciceroa Noa (e. Mandarino Blue – Ma Belle Reine). Chica de Joudes vann på 1.12,7/2.700 meter. Looking Superb (e. Orlando Vici – Classical Pine) noterade 1.12,9. Förstapriset var 28.800 euro.

Det var tuff körning mest hela vägen i ett grupp II-lopp för femåringar, Prix Robert Auvray. Excellent e, Real de Lou – Udine d’Odyssee) och Alexandre Abrivard kom till slut till ledningen och vann lätt på 1.12,5/2.850 meter, men det är tveksamt om han hållit undan om inte toppspurtande Enino du Pommerux (e. Coktail Jet – Noune du Pommereux) ) krokat ihop med en konkurrent på upploppet och tappat fart. Det var Laurent Claudue Abrivard-tränade Excellents första grupploppsseger.

Samma stall sto Daida de Vandel (e, Real de Lou – Gallia de Vandel) vann monté-grupp II-loppet Prix Louis Forcinal. Alexandre Abrivard fick hållas i lågt tempo i ledningen med den sexåringen, vilken gick undan mycket lätt i snabb avslutning på 1.13,3/2.700 meter. 45.000 euro var segerpremien. Tidigare har Daida de Vandel tagit två grupp III-segrar i monté.

 

Fokustema
I kvällens sista lopp från Umåker möttes kallbloden mot varmbloden.
Läs senare

Det blev varmt i ”Hot’n cold”

Varmbloden stod 440 respektive 460 meter bakom kallbloden. Till slut fick Rikard N Skoglund segerdefilera.
Av
TOBIAS NILSSON
Rikard N Skoglund slog kallbloden med Eder Bob. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rikard N Skoglund slog kallbloden med Eder Bob. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I kvällens sista lopp skulle tio kallblod möta fem varmblod. Varmbloden stod med 460 meter tillägg och redan i början av upploppet kopplade Eder Bob (e. Crazed) med Rikard N Skoglund grepp på ledande Obelix Rex (e. Wiking Blesen) och segermarginalen skrevs till tre och en halv längd. Segertiden 1.13,8/2.140 meter. Bästa kallblod blev Obelix Rex som lyckades hålla till en stark fjärdeplats.

Tvåa i mål kom en snabbt spurtande Västerbo Fantast (e. Mr Pine Chip) och trea blev Chocolate Gold (e. Chocolatier)

Fokustema
Enghien
Läs senare

Vitruvio till Paris

Vitruvio ratade Jubileumspokalen och femåringen ratades av Åby.
Nästa uppgift blir istället på fransk mark.
Av
Pär Gustafsson
Vitruvio och Jorma Kontio. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Vitruvio och Jorma Kontio. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Kretsen kring Oslo Grand Prix- och Ulf Thoresen Grand International-vinnaren Vitruvio (e. Adrian Chip) valde att stå över Jubileumspokalen på Solvalla på onsdag och hoppades istället på inbjudan till Åby Stora Pris, men där var Alessandro Gocciadoros häst inte välkommen.

– Jag vet om att det pågår en utredning, med viss koppling till Åbytravet, mot den aktuella tränaren. Med anledning av detta har jag och min styrelse valt att inte bjuda in någon av tränarens hästar till inbjudningsloppet Åby Stora Pris 2019, kommenterade Åbys sportchef Jon Walter Pedersen när storloppet sattes ihop.

Vitruvio har 1.126.720 euro på kontot och siktas mot de största loppen i Frankrike i vinter.
– Redan i år hade vi lite tankar på att starta i Prix d’Amérique efter andraplatsen i Criterium Continental, men valde att satsa mot Skandinavien istället. Till vintern siktar vi däremot att vara med i Prix d’Amérique, sade ägaren Miccicche Guglielmo till Sulkysport i slutet av juli.

Nästa uppgift blir i Prix Jean-Luc Lagardere (€130.000) på Paris-banan Enghien på tisdag där han bland annat möter Jean-Michel Bazires Lotteria-vinnare Bel Avis (e. Ganymede). Den sistnämnde kommer närmast från seger i Prix de Washington (€100.000).

Prix Jean-Luc Lagardere
2.875 meter
Förstapris: 58.500 euro

 1. Valokaja Hindo
 2. Detriot Castelets
 3. Tessy d’Ete
 4. Cash Gamble
 5. Bugsy Malone
 6. Ble du Gers
 7. Cleangame
 8. Bel Avis
 9. Vitruvio

Åby ratar Vitruvio

Åby går sina egna vägar

Fokustema
Derby
Läs senare

Crebas i holländska Derbyt

16 hästar får plats i det holländska Derbyt som avgörs 25 augusti för treåringar.
Blott 14 hästar anmäldes till kvalomgången på torsdag och därmed kommer samtliga gå vidare till finalen.
Av
Ola Lernå
Hans Crebas är en av 14 hästar som anmälts till kvalen i holländskt Derby – samtliga går till final! Foto ALN
Hans Crebas är en av 14 hästar som anmälts till kvalen i holländskt Derby – samtliga går till final! Foto ALN

En av dem är Axevallatränaren Hans Crebas Jitan Occagnes (e. Titan d’Occagnes) som går ut från spår tio i ”kvalet”på Duindigt. Favorit är Jank Summerand (e. Offshore Dream) som för Hugo Langeweg är obesegrad i tre starter och startar från spår två.
Finalen avgörs 25 augusti och då handlar det om 2.640 meter med bilstart i ”J-Derbyt” som holländarna kallar det och den totala prissumman i Derbyt är 40.150 euro.
Startlistan
2.000 meter bilstart, förstapris 1.350 euro

 1. Jesse Schermer (e. Muscles Yankee) – Rob van Toor
 2. Jank Summerland (e. Offshore Dream) – Hugo Langeweg
 3.  Jack Baldwin (e. Yield Boko) – Micha Brouwer
 4.  Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
 5.  Jo Black (e. Muscle Mass) – Robin Bakker
 6.  Jack Hanover (e. Broadway Fortuna) – Rob de Vlieger
 7.  Jilt Flevo (e. From Above) Jay van Dooyeweerd
 8.  John King Boko (e. Yankee Glide) – Hugo Langeweg J:r
 9.  Jona Vredebest (e. Muscle Mass) – Rick Ebbinge
 10.  Jitan Occagnes (e. Titan d’Occagnes) – Hans Crebas
 11.  Jowie Joe (e. Abano As) – Dion Tesselar
 12.  Johnny B Goode (e. Liverman Hanover) – Jos Verbeeck
 13.  John Europoort (e. Castleton Bass) – Danny Brouwer
 14.  Jewel Star (e. Muscle Mass) – Jaap van Rijn