Fokustema
E3-revansch
Läs senare

Coin Perdu i E3-revansch

På tisdag körs E3-revanschen på Sundbyholm och bland de anmälda hästarna hittar vi Kriterie-tvåan Coin Perdu som ställs mot norske Kriterievinnaren Hard Times.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu debuterade i aveln ifjol. Nu har han fått sin första avkomma. Foto Mia Törnberg
Coin Perdu debuterade i aveln ifjol. Nu har han fått sin första avkomma. Foto Mia Törnberg

Startspåren lottas 14.00, men här är de anmälda hästarna över distansen 2.140 meter med 200.000 kronor till vinnaren:

 • Alexander U.R.
 • Auto Relight
 • Coin Perdu
 • Eraja Jaam
 • Evazan Am
 • Fritjof
 • Hard Times
 • Heading Reference
 • Intertial
 • Jolly Frost
 • Load Relief
 • Lovely Vacation
Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Avstängd med omedelbar verkan

En av kuskarna vid tisdagkvällens tävlingar på Sundbyholm blev avstängd med omedelbar verkan för felaktigt bruk av körspö.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Hemmalärlingen Pierre Nyström, som de senaste åren kört mellan 100 och 200 lopp per år, slutade knappt slagen tvåa med Timo Lane i kvällens sjunde lopp.

Pierre Nyström drev Timo Lane med körspöet, fem tydliga ”smällar”, på upploppet, och hästen undersöktes av banveterinären efter loppet avseende om det blivit några märken av drivningen. Det konstaterades att veterinären inte ”godkände hästen”. Därmed blir regelbrottet automatiskt upphöjd till ett ”D”, den allvarligaste graden.

Detta innebar att kusken stängs av med omedelbar verkan (Nyström körde dock också loppet efter) och att ärendet hänskjuts till Svensk Travsport för fastställande av påföljd.

Pierre Nyström är uppsatt på tre hästar vid tisdagens tävlingar på Lindesberg, och två i Örebro på torsdag. Det kan alltså bli kuskändringar på dessa hästar beroende på hur snabbt Svensk Travsport hanterar ärendet och vad påföljden för regelbrottet på Sundbyholm blir.

Sjuårige Timo Lane (e. Timoko – Racing Memory) tränas av Lise-Lotte Nyström.

Artikeln har uppdaterats.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

 • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
 • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
 • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
 • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
 • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
 • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
 • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
 • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
 • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Coin Perdu har blivit far

Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning och Kriterie-tvåan Coin Perdu har blivit, vad Sulkysport erfar, pappa för första gången.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu debuterade i aveln ifjol. Nu har han fått sin första avkomma. Foto Mia Törnberg
Coin Perdu debuterade i aveln ifjol. Nu har han fått sin första avkomma. Foto Mia Törnberg

Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar-Piova Kronos), 1.12,1al/5.148.000 kr, debuterade i aveln ifjol och betäckte 40 ston. I dagarna har han fått en hingst undan Stochampionats-vinnaren Vala Bokos dotter Gingin Boko (e. Going Kronos), 1.16,8am/21.400 kr, som endast startade fyra gånger (0-1-1).

Gingin Boko med sin som efter Coin Perdu. Foto: privat

Det är Gingin Bokos andra avkomma. Förra året blev hon också mor till en hingst – Michigan Bro – efter S.J.’s Caviar.

Olof Brodin Chartering AB, Sollentuna, äger Gingin Boko, vars mor Vala Boko (e. Alf Palema), 1.12,2am/3.941.997 kr, inte bara vann Stochampionatet utan segrade också i Breeders Crown, långa E3-finalen, Grand Prix du Conseil Municipal i Vichy och slutade tvåa i Svensk Trav-Oaks.

Coin Perdu tog förutom Svensk Uppfödningslöpning hem finalen i långa E3, han segrade i Breeders Crown som tvååring och vann även i E3-Revanschen.

Sport