Fokustema
V75 Momarken 23 mars
Läs senare

Cokstile bäst i norsk utklassning

Tillbaka med besked!
I Steinlagers Äreslöp visade Fjolårets Elitloppsdeltagare Cokstile att han inte tagit skada av fjolårets misslyckade start i Solvallas stora sprinterslag.
– Jag fick en väldigt god känsla i slutkurvan, sade Lars Anvar Kolle.
Av
Emil Persson
Cokstile var tillbaka med besked under dagens V75-omgång på Momarken. Foto Roger Svalsröd/TR Media
Cokstile var tillbaka med besked under dagens V75-omgång på Momarken. Foto Roger Svalsröd/TR Media

Sexåringens ständige följeslagare hade inte kunnat lägga upp loppet på ett bättre sätt än vad som nu var fallet.
Bakom Jan Kristian Waalers Quite Easy U.S.-son kom han ner perfekt i rygg på Donatomite (e. Donato Hanover) som i sin tur lyckades hålla ut Pastore Bob (e. From Above) i spetskampen.
Redan i slutkurvan vek dock Kolle ut sin häst för att utnyttja Donatomites bristande kurvteknik, men in mot upploppet höll det hela på att bli tok. Då krokade Cokstiles sulky ihop med Donatomite för en kort stund, men det hela löste sig snabbt och Cokstile kunde återta kommandot.
Segern blev relativt säker på 1.11,0a/1.640 meter och nu tycks fjolårets Elitloppsdeltagare vara tillbaka på allvar.
– Jag ville vara med i första kurvan och se vad som hände. Det var risk för dödens, men nu blev det bra när vi damp ner i vinnarhålet. Det blev perfekt med luckan i slutkurvan; jag fick en väldigt god känsla i det skedet, sade Kolle.
Pastore Bob backades ner i fjärde invändigt efter att gått bet i spetskampen. Därifrån spurtade han in som fyra med bra fart över mål medan Lionel var en aning blek om nosen som femma, om än efter att fått vandra utvändigt ledaren delar av loppet.

V75-omgången kunde inte gärna ha inletts på sämre sätt än vad som nu blev fallet. Först med en krock som resulterade i skenhäst minuten innan loppet skulle starta och därefter blev det upprepade omstarter.
Flera hästar hetsade upp sig rejält och när fältet gått att vara 15 hästar stort vid anmälan så återstod plötsligt bara nio hästar.
Från 40 meters tillägg kom favoriten Jet Voice (e. Jetstile) fram perfekt som tvåa i andraspår och hade inga som helst problem att växla ner ledaren Moruga (e. Joke Face) som ”gått sig varm” efter omstarter.

Mot Elitkampen

Lome Elden-sonen Roli Eld siktas mot Elikampen i maj. Foto Roger Svalsröd/TR Media

Kallblodsloppet var rejält uppsnackat på förhand. Eller åtminstone dess favorit Roli Eld (e. Lome Elden) och det visade sig i allra högsta grad var befogat.
Adrian Solberg Akselsen kände sig manad att ta dödens halvvägs in i loppet då Jörgen Westholm hade lyckats kuppa sig till tät med Eldvin (e. Järvsöfaks) och den utmaning stod Roli Eld pall för med lätthet.
Grepp var kopplat in mot upploppet och även om det inte var någon gigantisk segermarginal så var faktiskt segern hur säker som helst. Frode Hamres uppstickare har redan visat att han kan matcha de bästa och hans vårstarter blir hyperintressanta.
– Nu väntar start på Klosterskogen under påskhelgen och därefter siktar vi mot Elitkampen. Jag tror han ska kunna gå en 1.19-tid, sade segerkusken.
Stoloppet blev en tät uppgörelse där Amazing Case (e. Donato Hanover) skuggade Balaine (e. Algiers Hall) och hann förbi i allra sista steget.
Frode Hamres sto (16 oddsare som var ensam A-häst i Sulkysport!) är onekligen en flott typ vars stamtavla med Donato Hanover på Derbystovinnaren Sweet Case (e. Dream Vacation) 1.11,6ak/2.593.395 NOK förpliktar och nu kan det också vara på väg att släppa på allvar.

Fransk stenkross

Totalt blev det tre tränarsegrar för Frode Hamre inom V75-spelet och utöver Amazing Case styrde han även in M.S.Triple J. (e. Cantab Hall) till vinst.
Favoritspelarna satt med hjärtat i halsgropen när Cantab Hall-sonen blev luggad på ledningen av Red Bar (e. Revenue), men nu löste det sig likväl då öppningen kom utåt i banan in mot upploppet. Tapperhetsmedalj till Jörgen Westholms My Dream Art (e. Sinou Madrik) som fick en blytung väg fram till dödspositionen, men som likväl tog striden till andrplatsen.

Lars I Nilssons Global Takeover blev den enda svenska vinnaren inom V75-spelet, de övriga sex var samtliga norsktränade! Foto Roger Svalsröd/TR Media

Lars I Nilsson-tränade Global Takeover (e. Pastor Stephen) blev den första hästen att kvala in till Elitloppshelgen.
Från vinnarhålet tog sig Lutfi Kolgjini ut vid ingången av upploppet och kunde på så vis ta sig förbi den ledande favoriten Adiago Trot (e. Zola Boko). Noterbart var att Global Takeover blev den enda svenska vinnaren inom V75-spelet, de övriga sex var samtliga norsktränade!
Franskfödde Ecu de Mieloui (e. Soleil du Fosse) stods för en mycket övertygande insats i Klass II-försöket. Från dödspositionen hade Eirik Höitomts styrning mosat Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) redan i slutkurvan och höll stången gentemot Derby Simoni (e. Broadway Hall).

Fakta

V75 FAKTA MOMARKEN 23 MARS

Rätt rad: 15-1-2-6-1-6-9

Utdelning 7 rätt: 30.554 kr
Utdelning 6 rätt: 224 kr
Utdelning 5 rätt: 23 kr

Omsättning: 90.466.170 kr

Expandera

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Midnight Race
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Näslunds italienare nattens kung?

Anna Näslund har stallet i toppslag och har funnit en perfekt uppgift åt Te Quiero Grif på Dannero.
Den italienskfödde sjuåringen står perfekt inne i Midnight Race där vinnaren av finalen kammar hem hela 200.000 kronor.
– Det var svårt att stå över detta lopp när man läste propositionen, medger Umåkeramatören.
Av
Emil Persson
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport

Den sjuårige Varenne-sonen kom till Sverige för två år sen och inledde då sin svenska sejour i Veijo Heiskanens regi. Där presterade han ytterst väl och vann såväl Dam SM för Jennifer L Oscarsson med 100.000 kronor i segerpremie som bronsdivisionen i Halmstad under fjolårets Sprintermästarmeeting.

I början av detta år exporterades hästen till Finland, men där gjorde han bara en start i Harri Koivunens regi innan Anna Näslunds amatörstall blev nästa anhalt.
– Min man är vän med Kari Lähdekorpi som köpte hästen till Finland och det var på den vägen vi kom över honom. Som vi förstod det hade det inte varit några stora problem med hästen och vi tyckte det var en spännande häst att jobba med, säger Anna Näslund.

Efter att hästen initialt varit lite ”spänd och misstänksam” ska han snabbt slappnat av och fattat tycke för sin nya hemmiljö.
– Vi har bara fyra starthästar här på gården och hästarna kan gå ute en hel del och bara vara häst. Det är säkert svårare i ett större proffsstall och precis som för Eder Bob tror jag det varit en nyckel till att hästen tävlat så bra som han gjort. Han har funnit sig fint till rätta även om de är lite rivaler. hingstar som de trots allt är, säger Näslund.

Går i topphästarnas fotspår?

Vardagen innehåller mest underhållande träning med syfte att hålla hästarna på gott humör. Te Quiero Grif inledde sin sejour hos Näslund med att vara tvåa på Bergsåker den 23 maj bakom Reigning Moni (e. Donato Hanover) och därefter trea i silverdivisionen i Östersund på tangerade rekordet 1.11,1 bakom Eldorado B. (e. Maharajah) och Weekend Fun (e. Jaded).
– Då trodde man ju att det skulle bli jättetuff körning från start, men det blev det inte alls. Det var svårt att ta något utifrån det, men hästen gick jättebra som trea och verkar tagit det loppet på helt rätt sätt. Han börjar få mer och mer självförtroende och lyfter sig hela tiden, säger Näslund.

Ikväll stundar eventuellt två lopp samma kväll då han kliver ut i Midnight Race där försöksvinnarna får 30.000 kronor och finalvinnaren kammar hem hela 200.000 kronor.
– Två heat tror jag han ska klara bra och jag tycker uppgiften ser intressant ut redan i försöket. Det är några tuffa och väldigt startsnabba hästar på utsidan så någon ledning blir det knappast, men hästen har ju gått bra bakifrån så hoppet lever i allra högsta grad, säger Näslund.

Hoppet lever i allra högsta grad

Midnight Race har körts i varande tappning två år tidigare. År 2017 vann Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) på 1.10,9 och i fjol var det Antonio Tabac (e. Crazed) som dundrade fram på 1.10,2.
Två hästar som därefter utvecklats till riktiga elithästar med triumfer i Oslo Grand Prix samt Grosser Preijs der Giganten som främsta meriter.

Kan Te Quiero Grif rentav ta ett sådant steg i sin utveckling och utveckla sig till en bra gulddivisionshäst?
– Jag tycker att han har kvalitéer för att lyckas i guld, men spannet i de sammanhanget tycker jag är ganska brett. Det finns ju guldlopp som är mer av typen ”riktigt bra snabblopp” och så finns det guldlopp där hästar från yttersta eliten dyker upp. Att nå de sammanhangen kan bli tufft, men hästen är hård och vi tror på honom, avslutar Anna Näslund.

Fokustema
Prix René Balliere
Läs senare

Innerspår för Bold Eagle

Fem Sébastien Guarato-tränade hästar, varav de fyra vinstrikaste, startar i storloppet Prix René Balliere på Vincennes på söndag.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Fem av 13 startande skull man kunna lägga till. Kvintetten är Bold Eagle som ska köras av Björn Goop, Billie de Montfort, Valko Jenilat, Carat Williams och Tony Gio, som i sin debut för Guarato besegrade Elitloppstvåan Aubrion du Gers.

Bold Eagle, vilken vunnit detta lopp tre år i följd, drog ”nitlotten” innerspår bland de nio framspåren bakom bilen med startsnabba Elitloppsvinnaren Dijon bredvid sig.

Prix d’Amérique-tvåan och Prix de l’Atlantique-vinnaren Looking Superb är i stridbart skick igen efter att denne fick ställa in resan till Oslo Grand Prix på grund av en febersläng.

En svenskfödd häst är med, Philippe Billard/Fabrice Souloy-tränade Cash Gamble.

Startlista

Prix René Balliere, 2.100 meter autostart, förstapris 76.500 euro:

 1. Bold Eagle – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 2. Dijon – Romain Derieux
 3. Carat Williams – David Thomain (Sébastien Guarato)
 4. Cash Gamble – Christophe Martens (Philippe Billard)
 5. Tony Gio – Eric Raffin (Sébastien Guarato)
 6. Valko Jenilat – Francois Lagadeuc (Sébastien Guarato)
 7. Delia du Pommereux – Damien Bonne (Sylvain Roger)
 8. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 9. Looking Superb – Jean-Michel Bazire
 10. Tessy d’Ete – Franck Nivard (Philippe Billlard)
 11. Orlando Jet – Rudolf Haller
 12. Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 13. Detroit Castelets – Matthieu Abrivard (Jean Luc Dersoir)
Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Uppehåll för Ahlsell Legends

Ahlsell Legends har avgjorts under Jubileumspokalsdagen de senaste sex åren, men i år lyser loppet med sin frånvaro.
Av
Emil Persson
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg

Jean-Pierre Dubios, Stig H Johansson gånger tre, Jomar Blekkan och så i Thor Borg under fjolåret. Det är sannerligen meriterade kuskar som fått segerdefilera inför Solvallapubliken under de upplagor som avgjorts, men i år ställs alltså loppet innan. Om det är för gott eller tillfälligt tycks vara för tidigt att säga, men Solvallas sportchef Anders Malmrot tycks ha förhoppning om att det ska kunna återupptas med ett nytt format.
– Jag tycker loppet gått lite i stå och att vi inte riktigt haft de där nya namnen med i startfälten som fått det att lyfta, det har blivit lite samma kuskar. Nu tar vi ett uppehåll i år och ser om vi kan skissa på ett nytt format, kanske redan till nästa år, säger Malmrot.

Nytt för i år under den nämnda tävlingsdagen är däremot att det tillkommer ett kallblodslopp. Jäntungens lopp för fem- och sexåriga kallblod över 2.140 meter (hingstar och valacker startar från tillägg) kommer avgöras under onsdagskvällen den 14 augusti med ett förstapris på 200.000 kronor.