Fokustema
V75 Momarken 23 mars
Läs senare

Cokstile bäst i norsk utklassning

Tillbaka med besked!
I Steinlagers Äreslöp visade Fjolårets Elitloppsdeltagare Cokstile att han inte tagit skada av fjolårets misslyckade start i Solvallas stora sprinterslag.
– Jag fick en väldigt god känsla i slutkurvan, sade Lars Anvar Kolle.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile var tillbaka med besked under dagens V75-omgång på Momarken. Foto Roger Svalsröd/TR Media
Cokstile var tillbaka med besked under dagens V75-omgång på Momarken. Foto Roger Svalsröd/TR Media

Sexåringens ständige följeslagare hade inte kunnat lägga upp loppet på ett bättre sätt än vad som nu var fallet.
Bakom Jan Kristian Waalers Quite Easy U.S.-son kom han ner perfekt i rygg på Donatomite (e. Donato Hanover) som i sin tur lyckades hålla ut Pastore Bob (e. From Above) i spetskampen.
Redan i slutkurvan vek dock Kolle ut sin häst för att utnyttja Donatomites bristande kurvteknik, men in mot upploppet höll det hela på att bli tok. Då krokade Cokstiles sulky ihop med Donatomite för en kort stund, men det hela löste sig snabbt och Cokstile kunde återta kommandot.
Segern blev relativt säker på 1.11,0a/1.640 meter och nu tycks fjolårets Elitloppsdeltagare vara tillbaka på allvar.
– Jag ville vara med i första kurvan och se vad som hände. Det var risk för dödens, men nu blev det bra när vi damp ner i vinnarhålet. Det blev perfekt med luckan i slutkurvan; jag fick en väldigt god känsla i det skedet, sade Kolle.
Pastore Bob backades ner i fjärde invändigt efter att gått bet i spetskampen. Därifrån spurtade han in som fyra med bra fart över mål medan Lionel var en aning blek om nosen som femma, om än efter att fått vandra utvändigt ledaren delar av loppet.

V75-omgången kunde inte gärna ha inletts på sämre sätt än vad som nu blev fallet. Först med en krock som resulterade i skenhäst minuten innan loppet skulle starta och därefter blev det upprepade omstarter.
Flera hästar hetsade upp sig rejält och när fältet gått att vara 15 hästar stort vid anmälan så återstod plötsligt bara nio hästar.
Från 40 meters tillägg kom favoriten Jet Voice (e. Jetstile) fram perfekt som tvåa i andraspår och hade inga som helst problem att växla ner ledaren Moruga (e. Joke Face) som ”gått sig varm” efter omstarter.

Mot Elitkampen

Lome Elden-sonen Roli Eld siktas mot Elikampen i maj. Foto Roger Svalsröd/TR Media

Kallblodsloppet var rejält uppsnackat på förhand. Eller åtminstone dess favorit Roli Eld (e. Lome Elden) och det visade sig i allra högsta grad var befogat.
Adrian Solberg Akselsen kände sig manad att ta dödens halvvägs in i loppet då Jörgen Westholm hade lyckats kuppa sig till tät med Eldvin (e. Järvsöfaks) och den utmaning stod Roli Eld pall för med lätthet.
Grepp var kopplat in mot upploppet och även om det inte var någon gigantisk segermarginal så var faktiskt segern hur säker som helst. Frode Hamres uppstickare har redan visat att han kan matcha de bästa och hans vårstarter blir hyperintressanta.
– Nu väntar start på Klosterskogen under påskhelgen och därefter siktar vi mot Elitkampen. Jag tror han ska kunna gå en 1.19-tid, sade segerkusken.
Stoloppet blev en tät uppgörelse där Amazing Case (e. Donato Hanover) skuggade Balaine (e. Algiers Hall) och hann förbi i allra sista steget.
Frode Hamres sto (16 oddsare som var ensam A-häst i Sulkysport!) är onekligen en flott typ vars stamtavla med Donato Hanover på Derbystovinnaren Sweet Case (e. Dream Vacation) 1.11,6ak/2.593.395 NOK förpliktar och nu kan det också vara på väg att släppa på allvar.

Fransk stenkross

Totalt blev det tre tränarsegrar för Frode Hamre inom V75-spelet och utöver Amazing Case styrde han även in M.S.Triple J. (e. Cantab Hall) till vinst.
Favoritspelarna satt med hjärtat i halsgropen när Cantab Hall-sonen blev luggad på ledningen av Red Bar (e. Revenue), men nu löste det sig likväl då öppningen kom utåt i banan in mot upploppet. Tapperhetsmedalj till Jörgen Westholms My Dream Art (e. Sinou Madrik) som fick en blytung väg fram till dödspositionen, men som likväl tog striden till andrplatsen.

Lars I Nilssons Global Takeover blev den enda svenska vinnaren inom V75-spelet, de övriga sex var samtliga norsktränade! Foto Roger Svalsröd/TR Media

Lars I Nilsson-tränade Global Takeover (e. Pastor Stephen) blev den första hästen att kvala in till Elitloppshelgen.
Från vinnarhålet tog sig Lutfi Kolgjini ut vid ingången av upploppet och kunde på så vis ta sig förbi den ledande favoriten Adiago Trot (e. Zola Boko). Noterbart var att Global Takeover blev den enda svenska vinnaren inom V75-spelet, de övriga sex var samtliga norsktränade!
Franskfödde Ecu de Mieloui (e. Soleil du Fosse) stods för en mycket övertygande insats i Klass II-försöket. Från dödspositionen hade Eirik Höitomts styrning mosat Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) redan i slutkurvan och höll stången gentemot Derby Simoni (e. Broadway Hall).

Fakta

V75 FAKTA MOMARKEN 23 MARS

Rätt rad: 15-1-2-6-1-6-9

Utdelning 7 rätt: 30.554 kr
Utdelning 6 rätt: 224 kr
Utdelning 5 rätt: 23 kr

Omsättning: 90.466.170 kr

Expandera

 

Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Svanstedt-ägt sto tvåa i Kanada

Tre försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$72.267) hölls för tvååriga ston på Georgian Downs i natt och två av vinnarna är döttrar till Muscle Mass. Dessutom kunde Åke Svanstedt räkna in en andraplats som hästägare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson

Midnight Miracle (e. Muscle Mass-Oaklea Rae) inledde för Bob McClure och duon avgjorde med en dryg längd i spurten på 1.13,9/1.609 meter före en annan Muscle Mass-dotter, Great Dane.

För Midnight Miracle var det första starten i karriären. Hon är undan Oaklea Rae (e. Angus Hall), 1.15,2/$34.699, som gjort bra ifrån sig i avelsboxen med avkommor som Major Muscle (e. Muscle Mass), 1.09,8*/$350.545, Mister Muscle (e. Muscle Mass), 1.11,3*/$301.591, och Razor Ramone (e. Kadabra), 1.10,6*/$123.030.

Svanstedt deläger tvåan

Benoit Baillagerons Fox Valley Liza (e. Muscle Mass-Super Renee) spetsvann med tre längder för Sylvain Filion på 1.14,2. Tvåa var Åke Svanstedt-delägda Blackout Riley (e. Muscle Mass) på 1.14,6 och fyra slutade Susanne Kerwoods Pixie’s Lady (e. Muscle Mass) på 1.14,7.

Precis som Midnight Miracle är Fox Valley Liza undan en dotter till Angus Hall. Modern Super Renee såldes för 95.000 dollar som ettåring i Harrisburg, men nådde aldrig tävlingsovalen. Av hennes elva avkommor står Fox Valley Steffen (e. International Chip), 1.10,9*/$466.045, i en klass för sig.

Själv ingår Super Renee i samma syskonskara som Canadian Trotting Classic-trean Kingdom (e. King Conch), 1.11,3/$557.370, och Crimmings (e. Mr Lavec), 1.13,2/$129.922.

Såldes för 40.000 dollar

Tredje försöket gick till John Bax-tränade Classy Carol (e. Royalty For Life-Very Classy) på 1.15,4. Med en dryg längd avgjorde det tvååriga stoet i spurten.

Stoet kostade 40.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och är första avkomman till Very Classy (e. Manofmanymissions), 1.11,8*/$54.830.

Very Classy är i sin tur undan Ruling Class (e. Angus Hall), 1.11,8/$175.203.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Blir det franskt i Hambletonian?

Hetaste travaren i Hambot? Frankrike har öppnat för publik. Kallt och varmt på Solvalla. Montéstjärnans succédebut i aveln. Auktionsrekord. Cokstiles ägare köper Elitloppstravare. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo

1 Hambletonian Stakes börjar närma sig med stormsteg. Försöken avgörs den 1 augusti på Meadowlands och finalen en vecka senare på samma bana. I år ser det ut att vara en öppen historia på papperet. En häst som har utmärkt sig lite extra bland hingstarna är Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck, vilken vann en division av W.N. Reynolds Memorial ($44.650) på Meadowlands i lördags.

Extra intressant i sammanhanget är att Back of the Neck är fallen efter Ready Cash. Skulle Back of the Neck vinna skrivs historia. Det har nämligen aldrig hänt att en avkomma till en fransk avelshingst vunnit löpningarnas löpning.

Back of the Neck är för övrigt uppfödd (och delägd) av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och han vet hur det är att vinna Hambletonian – Atlanta 2018 – som uppfödare och Muscle Massive som delägare 2010.

International Moni (5) och Scott Zeron vinner försök i Hambletonian Stakes. Foto Lisa Photo

Nu ska det sägas att det har inte gjorts så många försök av avkommor till franska avelshingstar i Hambletonian sedan löpningen introducerades 1926. Bäst har det gått för Victor Gio (e. Ready Cash) med en femteplats i finalen efter en tredjeplats i försöket, medan International Moni (e. Love You) vann sitt försök för Scott Zeron, men slutade jumbo (tia) i finalen.

Franska fäder i Hambletonian:

 • Buvetier d’Aunou:
  Impressive Lavec (5-X) 2003
 • Love You:
  International Moni (1-10) 2017
 • Ready Cash:
  Victor Gio (3-5) 2017
  Zephyr Kronos (8-X) 2018

Fotnot: X gick inte vidare till final.

***

2 I lördags öppnade portarna för publiken i Frankrike och högst 5.000 personer får vistas som mest per tävlingsdag. Nu lär det inte ”drabba” många banor. Travsporten lockar sällan sådana massor i Frankrike och på Enghien uppgick publiksiffran till 1.600 personer. För åskådarna – och alla som vistas på en travbana – är ansiktsskydd obligatoriskt.

***

3 Fyra banor tävlar idag och däribland huvudstadsbanan Solvalla (18.20) som står värd för V64-tävlingarna. Övriga banor som är i farten är Skellefteå (12.20), Halmstad (17.45) och Rättvik (18.25).

Catarina Lundström, Hell Bent For Am, Sabine Kagebrandt och Örjan Kihlström efter senaste segern. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På Solvalla bjuds det på en uttagning till Breeders Course och där startar den i fyra starter på svensk mark obesegrade Hell Bent For Am. Muscle Hill-sonen möter fem konkurrenter i jakten på förstapriset på 100.000 kronor.

Ett kallblodslopp – namngivet efter Hjördis – för högsta klassen över full distans står också på programmet. Startlistorna till måndagens tävlingar hittar Ni här!

***

4 Marcus Melanders Gimpanzee hämtade hem 125.000 dollar när han segrade i finalen i Graduate Series ($250.000) i lördags på Meadowlands. På lördag väntar ännu större pengar då Meadowlands bjuder på Hambletonian Mauturity ($400.000).

34 hästar kvarstår efter den sista insatsen och här är hela listan. Det finns också möjlighet att köpa in sig i loppet och det senast klockan 08.00 på tisdag amerikansk tid. 50.000 dollar är priset, varav 42.000 dollar i insats och 8.000 dollar i startavgift.

***

5 Toppstammade Intrepide Turgot (e. Ready Cash-Scarlet Turgot) debutvann igår i Prix des Cycles ”Le Maillon Fort” Evereux (€9.000) i Evereux för Hervé Langlois på 1.22,4/2.100 meter.

Den tvåårige hingsten tränas av Sébastian Guarato och ägs av Face Time Bourbons huvudägare Scuderia Bivans Srl. Intrepide Turgot är första avkomman undan Prix de Cournulier-vinnaren Scarlet Turgot (e. Dahir de Prelong), 1.10,6/€1.406.650, som också vann Prix de l’Ile-de-France under sadel.

***

6 Nytt auktionsrekord för en europeisk unghästauktion slogs igår när Menhammar Stuteri höll nätauktion och dessutom såldes den dyraste ettåringen med en svenskfödd far. Hela 1,8 miljoner kostade Maharajah-sonen East Award och bara fem hästar har sålts för ett högre belopp på en auktion i Sverige.

***

7 Cheif Orlando har skiftat regi och Elitloppsdeltagaren har sålts till Coktstiles ägare Santese Srl. i Italien rapporterar den finska nätsajten ravinetti.fi. Någon prislapp är inte officiellt deklarerad, men det ryktas om i storleksordningen 170.000 euro för Orlando Vici-sonen,

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Ny show av Gocciadoro

Alessandro Gocciadoro gjorde rent hus i fyraåringsloppen Gran Premio Citta' di Trieste på söndagskvällen och dessutom slog han till bakom Arazi Boko i Gran Premio Giorgio Jegher (€50.050).
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i Trieste igår kväll. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i Trieste igår kväll. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Svenskfödde Arazi Boko (e. Varenne-Laura Kemp) vann Gran Premio Giorgio Jegher (€50.050) i Trieste trots bakspår och landade på 1.13,9a/1.660 meter. Bakom sig hade han Viscarda Jet (e. Pine Chip) och Timone Ek (e. Mr Vic), som travade 1.14,2 respektive 1.14,3.

Bakom Apple Wise As (e. Royalty For Life-Desert Flower K) vann Gocciadoro Gran Premio Citta’ di Trieste Filly (€50.050) på 1.15,2a/1.660 meter, medan hingstarnas uppgörelse i Gran Premio Citta’ di Trieste (€50.050) gick till Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar-Ombretta Bar) och han noterade 1.14,5 vid sin triumf.

Halvsyster med Main Wise As

Apple Wise As slutade femma i stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet förra året. Hon är halvsyster med storstjärnan Main Wise As (e. Yankee Glide), 1.10,5*/€1.447.965, och Von Wise As (e. Muscle Massive), 1.11,5*/€141.933, som vunnit GP-löpningarna Marche och Società Terme di Montecatini.

Al Capone Stecca vann Grupp I-loppet Gran Premio Tito Giovanardi ifjol och slutade tvåa i Milano-derbyt Gran Premio Nazionale. Han är undan Ombretta Bar (e. Ganymede), 1.12,6*/€113.292, som slutade tvåa i stoavdelningen av italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevatori.

Dubbla världsrekord i Cesena