Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Consolation tillbaka i Elitloppet?

I dagens nummer av Sulkysport vill Solvallas tidigare sportchef Klaus Koch återinföra consolation i Elitloppet.
Av
Ola Lernå
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Solvalla 20170401

Klaus Koch
Foto Mia Törnberg/Sulkysport Solvalla 20170401 Klaus Koch

1986 togs consolation bort och har inte synts till sedan dess. Men Klaus Koch, sportchef på Solvalla mellan 1991 och 2001 och flerårig Elitloppsgeneral, skriver i dagens Sulkysport att det kan vara dags att återinföra consolation.
– Det är faktiskt en tanke som har kittlat lite även hos mig. I år hade det definitivt fungerat, kanske kan man skriva ut det som en reservproposition? Det kändes inget bra när långväga gäster och osynade hästar som Maori Time och Orlando Jet aldrig fick chansen att visa upp sig, säger Malmrot.

Du läser hela efterspelet från Elitloppet och givetvis Klaus Kochs krönika i dagens nummer av Sulkysport. Inte prenumerant?

Här kan du köpa lösnummer i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Autokort papperstidning
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ

Sulkysport nummer 22

Fokustema
Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

USA-flyg klart – men örnen tvekar?!

Det återstår 111 dagar till Elitloppet.
Anders Malmrot har ännu inte släppt sin första inbjudan.
– Om 14 dagar kommer den nog, säger Malmrot som igår var i Paris och fick med sig ömsom vin, ömsom vatten.
Av
Ola Lernå
Bold Eagle svarade för ett av Elitloppets mest minnesvärda ögonblick 2017. Kommer han eller kommer han inte 2020? Foto Mia Törnberg
Bold Eagle svarade för ett av Elitloppets mest minnesvärda ögonblick 2017. Kommer han eller kommer han inte 2020? Foto Mia Törnberg

– Jag blev lite förvånad över vad som sades i Equidia; att Bold Eagle skulle stå över Elitloppet. Jag hade en positiv konversation med kretsen kring hästen före loppet och ingen sade något efteråt. För mig är Bold Eagle högaktuell, men det är ju lite tid kvar, berättar Malmrot.
Som även fick positiva signaler från Alain Laurent, mannen bakom stoet Chica de Joude (e. Jag de Bellouet) 1.10,9/€679.670 euro.
– Lite oturligt galopperade hon i väldigt bra slagläge igår. Hon är väldigt spännande för mig, även som oprövad över sprinterdistans. Även en sådan som Bahia Quesnot gjorde ett starkt lopp igår och verkar tuffare mentalt. Hon lär ju starta i Cagnes-Sur-Mer, säger Malmrot.

USA-flyg klart

På fredagens pressmöte i Stockholm berättade Solvallas vd Jörgen Forsberg att det är klart med flygplan från USA till Elitloppshelgen, något Anders Malmrot bekräftar.
– Så är det, vi flyger till Belgien, men för att det ska bli verklighet måste vi förstås ha intressanta amerikanska hästar ombord.
Man behöver inte fundera speciellt länge för att inse att Markus Melanders Gimpanzee och Nancy Johanssons supersto Manchego och Ron Burkes dito Atlanta som står högst upp på Malmrots lista, men samtliga vill ha smidigare flygförbindelser än att åka via Belgien.

Fakta

Loppen att hålla ögonen på inför Elitloppet

23 februari Vincennes Prix de Paris 4.150
8 mars Cagnes-Sur-Mer GC de Vitesse 1.609a
5 april Turin Costa Azzurra 1.600a
18 april Enghien Prix de l’Atlantique 2.150a
25 april Argentan Criterium de Vitesse de Basse Normandie 1.609a

25 april Åby Paralympiatravet 2.140a
3 maj Neapel Lotteria 1.600a
10 maj Helsingfors Finlandia-Ajo 1.609a
13 maj Caen Prix de Ducs de Normandie 2.450
16 maj Meadowlands Cutler Memorial 1.609a

17 maj Köpenhamn Copenhagen Cup 2.011a
23 maj Gävle HKH Prins Daniels Lopp 2.140a
23 maj Meadowlands Graduate Series 1.609a

Expandera
Fokustema
Dijon
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Elitloppsvinnaren sist i mål men…

Sist i mål. Spelad till 93 gånger pengarna.
Och en jättenöjd tränare och kusk.
– Jag hade 1.12,7 sista 2.000 meterna. Han behöver åtminstone tre lopp till innan han är redo, sade Romain Derieux om fjolårets Elitloppsvinnare Dijon.
Av
Ola Lernå
Elitloppsvinnaren Dijon gjorde comeback i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg
Elitloppsvinnaren Dijon gjorde comeback i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg

Dijon (e. Ganymede) vann Elitloppet 2019 på Solvalla och överraskade alla. Kort efteråt fick han problem med ett ben.
– Inget allvarligt, men vi var tvungna att ta det försiktigt och han fick en rejäl paus, berättar Romain Derieux.
Inför Prix de Belgique hade Elitloppsvinnaren pausat nästan ett halvår och det var tydligt sett till prestationen.
– Men jag var nöjd. Hästen kändes fin och självklart behöver han fler lopp.
Ändå vill han gärna vara med i Prix d’Amérique med sin sjuåring.
– Nu tror jag inte att pengarna räcker till. Men gör de det så kommer Dijon att starta. Mer för min skull än hans, säger Derieux och slår sig på bröstet för att visa att det här med hjärta och känslor är viktigt i Prix d’Amérique.

Romain Derieux har sett reprisen av Elitloppet minst femtio gånger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Och sedan siktar man på samma turné som ifjol för Dijon.
– Ett par lopp i kroppen innan Grand Criterium de Vitesse och sedan vill vi försöka försvara vår titel i Elitloppet.
Romain får något drömskt i blicken när han tänker på sista helgen i maj på Solvalla.
– Jag har sett om loppet många gånger.
Vadå, tio gånger?
– Nej, 50 gånger. Minst. Jag vill gärna komma tillbaka, så mycket kan jag säga.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kan ta 26:e raka segern

Obesegrad startar på V75, tips till Bergsåker, kandidater har börjat ramla till Årets Häst-galan och 26 år sedan Björn Goop vann sitt allra första lopp.
Det är ett par av rubrikerna i Sulkysports ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Under fredagen presenterades kandidaterna till sju kategorier till Årets Häst-galan. I eftermiddag avslöjas vilken kvartett som gör upp om titeln Årets Häst. På söndag kungörs de två sista kategorierna; Årets Tränare och Körsven.
Här kan ni se de första nomineringarna.

***

2 Har ni sett Sulkysports V75-tips? Propulsion är den givne spiken och omgångens stora drag är Huddlestone (V75-5) i lägsta klassen. Så här säger tränaren Lars Wikström om fyraåringen:

Huddlestone var jättebra senast. Jag har varit nöjd med honom länge, men de senaste månaderna har han utvecklats något enormt. Dels har vi satt på honom urryckare, vilket han svarat bra på, men sedan har liksom hela hästen tagit ett steg till. Startsnabbheten finns där, men vi låser oss inte vid någon taktik. Huddlestone är inte sämre än någon annan i det här loppet och jag gör inga ändringar.

Här hittar ni tipsen i sin helhet.

trav, travsport, sulkysport, boden, v75, elitloppet
Propulsion är jättefavorit i guldförsöket på Bergsåker. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

***

Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

3 11 januari 1994: Björn Goop får åka till vinnarcirkeln för första gången i karriären. Scotch Ville delar ut 6,16 till Goop-anhängarna och banan är Axevalla. Fem månader senare kom triumf nummer två i karriären för Björn – det går lite kortare tid mellan vinsterna numera…
Förra hösten passerade Färjestadtränaren 7.000 segrar. Idag är han på Vincennes och har totalt fem styrningar. Goop värmde under fredagen upp med att sätta dit egentränade Geoffrey d’Am (e. Timoko-Timba Madrik) på Paris-banan.

***

4 V75-tåget stannar på Bergsåker med bland annat Zoogins lopp. På söndag står Örebro värd för tävlingarna i Sverige och där dyker hemmastjärnan Bo C. upp mot betydligt mer rutinerade hästar i högsta klassen.
Här kan du se och ladda ned startlistorna för V75 lördag och GS75 på söndag.

***

5 På tal om Paris. Idag startar Campo Bahia i Prix de Croix (€100.000) på Vincennes och tränarsonen Marc Elias får chansen när Conrad Lugauer är på skadelistan. Marc har totalt kört 19 lopp på fransk mark och vann förra sommaren med Bijou Bourbon H.M. i Berck-sur-Mer. Vid två tillfällen har han kört på Vincennes, men utan framgång. Blir det tredje gången gillt klockan 15.15 när han sitter upp bakom Campo Bahia för andra gången i karriären?

En intervju med Marc Elias inför dagens lopp finner ni här.

***

6 Norske kallblodet Lesja Odin (e. Moe Odin) står noterad för 25 raka segrar sedan tävlingsdebuten. Sjuåringen har mestadels matchats i lite enklare omgivningar och totalt har han 480.000 norska kronor på kontot.
Öystein Tjomsland tränar och kör Lesja Odin, som idag startar i V75 på Jarlsberg Travbane. Hästen har spår fem bakom bilen över 1.609 meter och förstapriset uppgår till 50.000 norska kronor. Inför den här starten har han som mest belönats med 40.000 kronor.

***

7 Samarbetet mellan huvudstadbanorna Vermo och Solvalla fortsätter. För femte året i rad får vinnaren av Finlandia-Ajo en biljett till Elitloppet och 2020 blir det ytterligare ett rikstotolopp på Helsingfors-banans stordag. Tidigare har Svensk Travsport placerat ett klass I- och ett bronsförsök på Vermo och i år körs även en silverdivision. Banorna kommer även samarbeta med monté- och ponnylopp.
Finlandia-Ajo körs söndag den 10 maj med 110.000 euro i förstapris och ifjol vann Readly Express på 1.10,5a/1.609 meter.