Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Copenhagen Cup – eller extra V75 i Lindesberg istället?

Blir det någon Copenhagen Cup nästa söndag – eller slutar det med extra V75 i Lindesberg istället? Stor dag på Åby gällande både sport coh spel. Ministerns förslag på väg mot papperskorgen? Här är lördagens morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Handsome Brad vid segern i Copenhagen Cup 2019. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Handsome Brad vid segern i Copenhagen Cup 2019. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Fortsatt osäkerhet råder om hur det blir med tävlande på danska trav- och galoppbanor nästa vecka, då det brinner till ordentligt söndag den 17 maj med Danmarks största (internationella) tävlingsdag Copenhagen Cup. Det är meningen att några Elitloppsaktuella hästar ska vara med.

Efter att rena cirkusen rått runt om att köra eller inte köra – tidigare i veckan bröt polisen en tävlingsdag i Ålborg efter ett lopp! – i rådande restriktioner runt covid 19-pandemin har det hela nu landat i att företrädare för trav- och galoppsporten bett myndigheterna om en förklaring om begreppet ”professionell idrott” är applicerbart på trav- och galoppsporten eller inte.

Kanske kommer inte besked förrän efter helgen om Charlottenlund får ha tävlingar eller inte.

Copenhagen Cup-dagen innehåller en extra V75-omgång som är inplanerad av ATG. Två banor har tävlingar i Sverige nästa söndag, Vaggeryd och Lindesberg (plus breddlopp på Dannero). Eftersom Vaggeryd har anmälningar senast måndag morgon och Lindesberg senast tisdag morgon är det den sistnämnda banan som har bäst förutsättningar att, med lite snabbt tillsnofsade propositioner, plötsligt kunna se sin tävlingsdag upphöjd till ”extra V75” i den händelse Copenhagen Cup-dagen inte får genomföras.

Ett riktigt radikalt – och förvisso provokativt – alternativ hade varit att flytta hela Copenhagen Cup-arrangemanget över Öresundsbron, till Jägersro och köra där med danska tävlingsregler och danska funktionärer. Den idén har man faktiskt konkret undersökt men dock sedan förkastat som ej genomförbar.

 

***

 

2 En fullmatad travlördag står för dörren, där de sportsliga höjdarna förstås äger rum på Åbytravet (första start 14.45) med toppklassiga fyraåringsloppet Konung Gustaf V:s Pokal, Drottning Silvias Pokal för fyraåriga ston, Algot Scotts Minne för Elitloppsaspiranter och Lyon Grand Prix för femåriga hästar.

Lindesberg (11.10) är annars först ut med en fullmatad breddloppsdag och elva lopp på programmet, innan Solänget (18.30) avrundar lördagen med kvällstävlingar. Solänget bjuder bland annat på ett tjejlopp, där Umåkerkusken Malin Viklund får chansen bakom Stefan Arvidsson-tränade Axl Brown (e. Maharajah – Zäta Brown) som har tre segrar och ett andrapris på årets fyra starter.

Här är Sulkysports tipsredaktörers genomgång av loppen och hästarna, med intervjuer. V75 innehåller ju också en fet jackpot bestående av 39,7 miljoner kronor som överfördes från förra veckans femrättspott.

Här är alla lördagens startlistor.

 

***

 

3 Konung Gustaf V:s och Drottning Silvias Pokal är de första stora årgångsloppen för säsongen. Sulkysport har samlat en massa intressant läsning om loppen under detta tema.

Klicka in där och läs allt spännande!

¨

***

 

4 Norrmännen fortsätter med nattiné med V75-spel på lördagskvällar och första start 20.00. Förra veckan bjöd Biri-omgången på en härlig uppvisning signerad världsrekordhållaren (1.09,9am som fyraåring) Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee – Bauxite) ) som onekligen tänt om fint efter flera års problem med skador och invärtes bekymmer.

Ikväll på Sörlandet dyker också ett par högintressanta norska hästar upp.

Propositionerna för de norska rikstotoloppen skiljer sig en hel del från de svenska och silverdivisionen är stängd vid 900.000 norska kronor för hingstar/valacker – och öppet för alla norskfödda ston! Det har Frode Hamre tagit fasta på och anmält 2018 års Stoderbyvinnare Calina (e. Archipelago – Caltina Hall) med 3,2 miljoner kronor på kontot. Även Geir Vegard Gundersen väljer att starta ett sto mot hingstarna, Blueridge Sun (e. Revenue – Blue Ridge Gal), som varit tvåa i Stokriteriet och trea i Stoderbyt i Norge.

Stona är klart rikast i fältet, men stöter på högkapable jänkaren Code Bon (e. Muscle Hill – Wafs). Efter unghästår hos Åke Svanstedt vann hästen sju av nio starter sina enda säsong hittills i Europa, som sexåring 2018. Nu gör han comeback efter nästan två års uppehåll och avelsarbete.

Här finns startlistor till Sörlandets tävlingar!

 

***

 

5 Den socialdemokratiske ministern med ansvar för spelfrågor, Ardalan Shekarabi, har fått en markant opinion emot sig för de förslag om att försöka få bukt med problemspelande på nätcasino han framförde i slutet av aprill. Frågan börjar bli om det ens når fram till något riksdagen ska rösta om eller om det innan dess hamnar i papperskorgen med förhoppning att det glöms bort.

Bland annat innebär det Shekarabi föreslog att inga kunder hos ATG skulle kunna sätta in mer än 5.000 kronor på sina konton per vecka. Detta skulle med mycket stor sannolikhet få rent förödande konsekvenser för ATG:s möjligheter att på vettigt sätt försörja trav- och galoppsportens tusentals anställda och näringsidkare med intäkter från spelet på hästar – vilket ju är en konstruktion Shekarabis spelpolitik envist håller fast vid genom hur ATG förvaltas och att regeringen själv efter omregleringen till licensmarknad satte frågan om hästsportens finansiering i en utredning med löjligt lång tidsutdräkt.

Svenska Spels verkställande direktör Patrik Hofbauer har sällat sig till kritikerskaran och ungefär samtidigt publicerades detta på di.se från den viktiga organisationen SPER, Spelbranschens Riksorganisation. Där ingår ATG vars vd Hasse Lord Skarplöth, liksom ovan nämnde Hofbauer, sitter i styrelsen.

”Vi är övertygade om att hårdare tag inte är vägen framåt för konsumentskyddet. Tvärtom känner vi oss rätt säkra på att lösningen finns i att få den befintliga, redan hårt reglerade och av licenstagarna en gång accepterade, spelmarknaden att flyga”, skriver SPERS vd Jenny Nilzon på di.se.

 

***

 

6 Örjan Kihlström dras från och till med ryggproblem, och efter Solvalla i onsdags var det dags igen. Efter segern med Hell Bent For Am (e. Muscle Hill – Nalda Nof) i ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghäserie ”small det till”, och Kihlström fick avstå gårdagens uppsittningar på Solvalla och Kalmartravet.

Huruvida KIhlström klarar de stora åtaganden (elva uppsittningar!) han tackat ja till idag på Åby är i skrivande stund inte klart – men det är såklart risk att det blir kuskändring på följande V75-hästar:

V75-1: Fleet Admiral (tränare: Daniel Redén)
V75-2: Pastorns Lady (Juhani Partanen)
V75-3: Diana Zet (Daniel Redén) – Drottning Silvias Pokal
V75-4: Maxus (Daniel Redén (Lyon Grand Prix)
V75-5: Kung Edward (NIcklas Dyhrberg (a))
V75-6: Son Of God (Daniel Redén) – Algot Scotts Minne
V75-7: Don Fanucci Zet (Daniel Redén) – Konung Gustaf V:s Pokal

 

***

 

7 Örebrotravet såg först ut att få storfrämmande på torsdag, då förra årets Drottning Silvias Pokal- och Stochampionatsvinnare, samt Breeders Crown-tvåa, Activated (e. Jocose – Marelle) anmäldes från 40 meters tillägg (tilläggsgränsen gick vid 600.000 kr så hon stod med sina 5,7 intjänade miljoner oerhört bra inne!) i Hästägarepokalen med 60.000 kronor till vinnaren. Det skulle blivit Fredrik Wallins stjärnstos första framträdande sedan hon trampade sig när hon galopperade till slut i Prix de Bourgogne på Vincennes mellan jul och nyår.

Activateds startanmälan godkändes dock inte – det saknades intyg om någon vaccination.

 

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.