Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Crussi Dull utan krusiduller

Ett fyra månader långt tävlingsuppehåll var inget hinder för att Crussi Dull skulle kunna vinna tisdagens kallblodslopp på Romme.
– Det var bara att se till att inte köra galopp över upploppet, sade segerkusken Per Lennartsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jasmine Ising hade en fin vinnare på Rommetravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jasmine Ising hade en fin vinnare på Rommetravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är Jasmine Ising som tränar den fyraårige Hellin Faxen-sonen som nu bärgade karriärens tredje seger i åttonde starten.
Trots dubbla tillägg hamnade hästen bra till som fyra i andraspår när flera konkurrenter gjorde bort sig med galopp.

Fakta

Crussi Dull

Fyraårig svartbrun valack e. Hellin Faxen–Lax Vilja e. Moe Odin

St: 8: 3–1–0, 1.29,6m, 145.500 kr

Ägare: Philip konsulting HB, Vänersborg.
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.

Tränare: Jasmine Ising, Solvalla.

Per Lennartsson slog följe i tredjespår på sista bortre långsidan och kunde vänta med attacken fram tills upploppet. Att han där och då skulle vinna loppet var uppenbart och segermarginalen skrevs slutligen till fem längder.
– Det var första starten efter ganska lång vila. Patrik Fernlund och Jasmine Ising har verkligen gjort ett fint jobb med hästen, sade Per Lennartsson i Rommes vinnarcirkel och fortsatte:
– Han var fint på bettet, men det kommer lite steg här och där. Jag har inte kört hästen förut så man vet inte hur man törs forcera honom. Sedan blev det ett väldigt stopp i sista kurvan. Då fick vi gå ut ett spår till, men jag kände 200 kvar att håller sig bara min häst till trav så ska vi ha god chans att vinna.

”Gamla ponnykunskaper”

Efter en värmning där han beskrev det som att hästen ”sprang lite snett och donade” gav Crussi Dull ett annat intryck i själva loppet.
– Ju längre loppet gick desto bättre travade han. Det är en extra utmaning att köra kallblod. Det är inte så svårt att köra de riktiga racerbilarna och jag tycker också att det är kul att få använda sina gamla ponnykunskaper. Det här var en jättetrevlig häst, sade Lennartsson.

Crussi Dull ropades in på Kriterieauktionen 2018 för 210.000 kronor och har en stamtavla som förpliktar.
Modern Lax Vilja (e. Moe Odin) 1.31,4ak/91.100 kr har spottat ur toppämnen med Uggla i Mossen (e. Järvsöfaks) 1.24,2m/1.932.686 kr som topp.
Stoet vann såväl Kriteriestoet i Sverige som Hoppekriterium i Norge som treåring och följde upp med seger i Norskt Travderby för ston som fyraåring.

I syskonskaran ingår även Buska Blyg (e. Järvsöviking) 1.24,7am/673.000 kr, Björli Odin (e. Järvsöfaks) 1.24,9m/667.724 kr, Björli Mai (e. Åsajerven) 1.25,2k/595.854 kr.

BreedersBible.com