Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Cyber Lane tog emot Very Kronos

SM-trean Cyber Lane tog ledningen. SM-vinnaren Very Kronos hamnade utvändigt ledaren. Då drog Johan Untersteiners Derbyvinnare från 2017 längsta strået i C.L. Müllers Memorial på Jägersro på 1.12,3a/2.640.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner (arkivbild). Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner (arkivbild). Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Det var skoj att han fick vinna det här loppet. Det blev en hård kamp med två fantastiska hästar. idag hade vi det bättre läget och då kunde Cyber Lane dra längsta strået. Jag hade god feeling hela vägen, farten var hög men det var inget tok, sade Johan Untersteiner till Vinnare V75.

Fakta

Cyber Lane

valack sju år e. Raja Mirchi – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
38 st: 20–1–1
Rekord: 1.14,2m* – 1.09,7ak
Insprunget: 12.132.485 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Limhamn
Ägare: Levaux AB, Limhamn
Tränare och körsven: Johan Untersteiner, Halmstad
Skötare: Ales Pavsic

Expandera

Cyber Lane (e. Raja Mirchi – Sybris Hanover) är valack och med över 12 miljoner kronor på kontot behöver Johan Untersteiner inte fundera på att åka till Paris och Vincennes i vinter. Det finns inga lopp där Cyber Lane med sin höga startprissumma får vara med, i vart fall inga sulkylopp, (montéstorloppet Prix du Calvados tillåter dock valacker). SM-vinnaren Very Kronos (e. Ready Cash), som nu höll starkt utvändigt om Cyber Lane och bjöd strid in i mål, är dock en tänkbar Paris-resenär,. Dock inte före gulddivisionsfinalen (Carl XVI Gustafs Silverhäst) på Solvalla den 28 november.

Till Paris nu direkt ska däremot trean i Müllers, norskfödda dubble världsrekordhållaren Moni Viking (e. Maharajah), som från andra par utvändigt inte förmådde bjuda de två svenskfödda framförvarande hästarna strid om segern denna gång. Det fattades efter två månaders tävlingsuppehåll uppenbart en bit till den prestationsnivå Moni Viking hade i somras.

i Svenskt Mästerskap för två veckor sedan hade Very Kronos läget bakom startbilen så attt han kunde ta initiativet och ledningen. Nu stod Cyber Lane innanför Very Kronos och Johan Untersteiner såg till att det var chanslöst för Very Kronos att komma förbi. Via under 1.11 sista varvet i ledningen vann Cyber Labne säkert på 1.12,3a/2.640 meter.

– Han får göra några starter till i vinter, nu har ju Cyber Lane gulddivisionsfinalen om en månad att sikta på, sade Johan Untersteiner.

Farlander Am imponerade

Farlander Am (e. Lavec Kronos – Looming Storm) framstår alltmer som ett grandiost förvandlingsnummer hos Halmstadamatören Johan Svensson. Han tog sig i vintras an den under 2019 sjukdomsrabbade segerlöse hästen och Farlander Am verkar nu spikrakt påa väg upp i högsta klassen.

Fakta

Farlander Am

valack fem år e. Lavec Kronos – Looming Storm e. Andiover Hall
31 st: 10–5–3
Rekord: 1.14,7m – 1.11,1ak
Insprunget: 981.550 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Erland Olsson, Falkenberg
Tränare: Johan Svensson (a), Halmstad
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Niklas Larsson

Expandera

– Allt har gått som på räls hela vägen, men till gulddivisionen är det fortfarande två klasser, sade Johan Svensson till Vinnare V75 efter att Farlander Am krossat medtävlarna i bronsdivisionsförsöket.

Allt har gått som på räls hela vägen

Johan Svensson har varit med runt bra hästar tidigare, som Derbyfyran Zoko Lane (e. Zola Boko –Tango Gold) och V75-bekantingen Västerbo Exact (e. Racer Bourbon – Västerbovivinnare) som närmar sig två miljoner kronor insprunget. Dessa två tränas av Roger Persson. Farlander Am däremot tränas av Johan Svensson fört ägaren Erland Olsson, i enlighet med att amatörtränare enligt de sedan årsskiftet ändrade licensreglerna får ha fem hästar i träning som amatören inte äger själv.

Faktum är att Johan Svensson var med och ropade in Farlander Am på Kriterieauktionen 2016 (Camilla Jonasson stod som köpare) för 150.000 kronor och körde in hästen. När det var tävlingsdags fanns Farlander Am hos Magnus Dahlén och där gick hästen bra som treåring. Fyra segrar, 1.13-rekord och över 200.000 kronor insprunget.

Som fyraåring kunde dock Farlander Am inte löpa upp till sin kapacitet även om han kom ner på 1.12,6, men efter att Johan Svensson tog över träningen inför detta år har det alltså hänt stora saker. Farlander Am vann för Johan Svensson det viktiga amatörloppet K.G.Bertmarks Minne och har sedan krossat motståndet i två bronsdivisionsförsök under hösten. Först på Färjestad i september, och nu på Jägersro.

Varvet från mål såg det inte så ljust ut när Farlander Am satt i fjärde par utvändigt samtidigt som Ingo fick husera i ledningen. Men när Stefan Persson gick till attack med Farlander Am bet det  bra och via under 1.11 sista kilometern hade Farlander Am avgjort tidigt, på 1.12,9a/2.140. Nu tangerar Farlander Am miljonen i samlad prissumma och frågan verkar närmast vara om hästen kommer att passera genom silverdivisionen lika snabbt som han tagit sig igenom bronsklassen.

Dragster när ledaren galopperade

Roger Malmqvists hedershäst Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie) stod mindre än 3.000 kronor från klassgränsen till gulddivisionen och utfallet i den sista starten i silverdivisionen (den kommande finalen som han nu kvalat in till förstås undantagen) kunde inte blivit bättre. Från ledarryggen fick Dragster och Erik Adielsson segern gratis när ledande Zap di Girifalco travade allt sämre under slutvarvet och till slut galopperade bort vad som annars rätt säkert varit segern mitt på upploppet. Dragster vann på 1.12,2a/2.140.

Norsködde femåringen Royce Rolls (e, Varenne – French Rolls) är pålitlig när det gäller att göra jämna starka prestationer. Björn Goop undvek att vara med i den vilda startrusningen med Royce Rolls, placerade sedan sin häst utvändigt utan rygg i lagom tid för att över upploppet säkert ha kontroll på klass I-försöket på segertiden 1.11,1a/1.640.

Peter Untersteiner räknade in en tränardubbel i diamanstoförsöket. Velegance (e, Scarlet Knight – Vestal Virgin) fick en fin resa i ryggar från tillägg av Johan Untersteiner och hade närmast sig i mål stalllkamraten Ofelia O.E., på 1.14,2/2.160.

Fyraårige Red Mile Brodde (e. S.J.’s Caviar – Run Baby Run) var föremål för ”första-skoryck-runt-om” i klass II-försöket och Jörgen Sjunnesson behövde inte titta bakåt någon gång med den Ola Karlsson-tränade hemmahästen. Red Mile Brodde stånkade på i jämnt hårt tempo i ledningen och vann ohotad på för klassen goda tiden 1.13,9/2.140. Red Mile Brodde är bror till Derbstosegraren och Oakstrean Run Chica Run (e. Scarlet Knight) 1.12,0am*/3.636.000 kr.

Stayerloppet gick till fjolårets danska Derbytrea Dortmund (e. Timoko – Odette Vang). Peter Untersteiner värderade läget rätt när han avancerade mot ledningen mitt i loppet och Dortmund vann säkert på 1.14,8/3.180 meter. Marc Baek Nielsen tränar Dortmund.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
4–11–2–1–6–13–6
Utdelning:
Sju rätt: 22.851 kr
Sex rätt: 147 kr
Fem rätt: 20 kr
Omsättning: 138.599.360 kr

Expandera

 

 

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Ska jag vara med där framme så…”

Anna-Karin Jonsson är van att besöka vinnarcirkeln när hennes passhäst Våler Nikolai radar upp segrarna, men i kväll kan hon även ta sig dit som kusk och tränare.
Egenuppfödde Spartan Cougar (V86-3) tillhör uppstickarskaran inom kvällens V86-spel.
– Jag har ingen koll på motståndet, men vet att jag har en häst som alltid gör bra lopp, säger Anna-Karin Jonsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Visst är det så och den saken tydliggjorde Spartan Cougar (e. Andover Andover) extra mycket i den senaste starten på just Bergsåker.
Det var den 8 oktober då han vann helt överlägset från dödens med Hanna Forslin som tömförare, men sedan dess har han inte varit synlig på tävlingsbanan.
– Han var nog för laddad där för han gjorde sig illa i hagen efter det loppet och fick vila ett par veckor. Nu har han tränat på för fullt igen och känns bra – precis lika bra som han gjort inför de tidigare starterna – så det finns inget negativt att rapportera om, säger Anna-Karin Jonsson.

I kvällens lopp handlar det om 2.640 meter, något som tycks passa Andover Andover-sonen väl. I två av fyra starter över lång distans har det blivit seger.
– Det passar bra. Hästen är ju inte så startsnabb och det kan bli svårt att hitta ner, men i sådana fall får jag väl köra framåt. Ska vi vara med där framme så går det inte att sitta där bak. Jag har en häst som alltid gör bra lopp, men har ingen koll på motståndet så jag har svårt att säga hur han står sig.

Spännande montépremiär

Till vardags arbetar Anna-Karin Jonsson hos Öystein Tjomsland och likt hans hästar så står Spartan Cougar på Wolmsta Gård som numera finns i just Tjomslands ägo.
Arbetsgivaren startar fem hästar på Bergsåker denna kväll, men samtliga går lite under radarn eftersom kallblodsloppen är placerade utanför V86-spelet. Måhända finns det likväl något guld att hämta där…?
– Allt verkar som det ska med hästarna så det finns inget negativt alls att rapportera om dem. Jag tycker att det ska bli spännande att se vad Tangen Elvira (e. Järvsöfaks) kan prestera i sin montédebut. Hon har varit lite galoppbenägen, men vi hoppas att detta kan passa henne bra.

Och stjärnan Våler Nikolai som du sköter, vad är senaste nytt där rörande vinterns planer?
– Jag vet bara att han ska starta i Dubbelcupens final på Bergsåker nästa lördag. Han har haft en riktigt bra utveckling och gör det bra varje gång så jag hoppas det kan fortsätta så, avslutar Anna-Karin Jonsson.

V86-tips: En spik som åldras väl

Ett lyxstreck värt att betala för

Fokustema
Hästägarkoncept
Läs senare

”En unik möjlighet”

Team Kolgjini startar ett nytt koncept för att äga häst.
Kolgjini leasar ut toppstammade snart tvååriga hästar för tävling under unghäståren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi och Adrian Kolgjini gör en hästägarsatsning med bland annat en lillasyster till Mosaique Face. Foto Mia Törnberg/Sulkysport & Stalltz.se
Lutfi och Adrian Kolgjini gör en hästägarsatsning med bland annat en lillasyster till Mosaique Face. Foto Mia Törnberg/Sulkysport & Stalltz.se

– Tanken är att vem som helst ska kunna gå in och teckna sig för en andel i en superstammad tvååring utan att det kostar för mycket pengar. Av erfarenhet vet jag att det är väldigt många som skulle vilja vara med på en sådan häst, men som inte har möjlighet att kanske peta in 30.000-40.000 kronor i ett första skede i en toppstammad travare. Därför har vi bestämt att det inte ska kosta mer än 5.000 kronor att kliva in initialt, säger Lutfi Kolgjini.

Expelled ropade Lutfi Kolgjini in på Menhammar Online för 500.000 kronor.
Foto: Emine Lundsten

Fem toppstammade ettåringar (fyller två vid årsskiftet) bjuds ut i det första skedet och varje häst delas upp i tiondelar.

– Den stora grejen är att gemene man ska ha råd att vara med på en toppstammad travare och att ägandet är tio procent under de penningstinna unghästsäsongerna och där alla hästarna deltar i premiechansningen. Förutom insatsen på 5.000 kronor per andel kommer en leasingavgift – varierar mellan 750 och 1.500 kronor – tas ut varje månad plus träningsavgift. Allt detta kommer att administreras och skötas via Easy KB.

Adrian Kolgjini tränar

Upplägget innebär att andelsägarna går in och leasar respektive häst under två-, tre- och fyraåringssäsongen. Hästarna kommer att tränas av Adrian Kolgjini under leasingperioden.

I första skedet börjar Team Kolgjini med fem hästar, men hoppas att kunna utvidga med fler toppstammade travare framöver.

Star Cash är en av ettåringarna som ingår i det nya hästägarkonceptet. Foto: Kolgjini Sales

Av de fem första hästarna är två uppfödda av Lutfi Kolgjini och Anna Svensson, medan de tre andra ettåringarna är inköpta ”utifrån”.

– Flera av hästarna har jag själv handlat på auktion, medan Bernera Face aldrig bjudits ut till försäljning. Jag skulle vilja säga att vårt nya koncept är ensamt i sitt slag och det är också en unik möjlighet att komma åt toppstammade hästar på ett sätt som kanske inte varit möjligt tidigare.

Efter fyraåringssäsongen kommer hästarna att gå tillbaka till Lutfi Kolgjini

– Stona för avel, medan hingstarna säljs på offentlig auktion klockan 15.00 på nyårsafton 2023.

***

Ettåringarna som bjuds ut:

 • Bernera Face (sto e. Raja Mirchi-Iona L.B.)
  – halvsyster med Mosaique Face (14.409.178 kr) och Upset Face (1.743.000 kr). Ej utbjuden på auktion.
 • Bold Face (sto e. Mosaique Face-So Sassy Face)
  – modern halvsyster med Juggle Face (5.751.468 kr), Knowledge Face (1.467.281 kr) och Orakel Face (1.184.248 kr). Inköpt på Kolgjini Yearling Sale för 175.000 kr.
 • Expelled (hingst e. Walner-Rub It Out)
  – första avkomman efter Rub It Out (615.600 kr). Inköpt på Menhammar Online för 500.000 kr.
 • Star Cash (hingst e. Ready Cash-Etoile F.R.)
  – modern halvsyster med Dream Cash (€230.610). Återrop på Kolgjini Yearling Sale för 600.000 kr. Köpt privat.
 • Superfreak (sto e. Bold Eagle-Jacky Glide)
  – modern Jacky Gilde (2.028.467 kr) halvsyster med Treasure Kronos (4.964.492 kr), Very Kronos (3.304.559 kr), Oliver Kronos (2.187.631 kr) och American Kronos ($131.181). Köpt privat.
Superfreak. Foto: privat
Fokustema
Kallblodsbetäckningar
Läs senare

Stoägarna valde hingstar i Sverige

Fler betäcker med avelshingstar i Sverige.
Och en femåring kung i aveln!
Här är vinnarna och förlorarna i kallblodsaveln 2020!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Idag presenterade Svensk Travsport betäckningssifforna för kallblodssporten 2020. Fjolårets minskning med 30 betäckningar togs nästan tillbaka helt i år när totalen gick från 630 till 652 betäckta ston i Sverige.

Ifjol var det de unga, svenskfödda hingstarna som drog lasset när då femårige Tekno Eld (e. Tekno Odin) och fyraårige Ängsborken (e. Bork Odin) tillsammans lockade 114 av de 630 betäckta stona.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Tekno Eld tappade till 25 ston i år, medan Ängsborken dundrade på. Alf Jonssons femåring var ensam om att kliva upp i maximala 80 ston i Sverige under betäckningssäsongen när han ökade med 27 ston jämfört med året innan.

Hans fyraårige halvbror Tekno Jerven (e. Tekno Odin) debuterade i avelsboxen och fick 40 ston.

Bland övriga hingstar som nådde över den gränsen finns avelskungen Tekno Odin (e. Moe Odin), som blev näst mest använd med 72 ston. Nykomlingarna på svensk mark Horgen Tore (e. Spikeld) och Galileo (e. Järvsöfaks) lockade 70 respektive 47 avenska ston.

Från 160 till 31 betäckta i Norge

Trenden är tydlig när det gäller att betäcka sitt sto med hingstar uppstallade i Sverige. Allt fler starka, norska avelshingstar har lockats till Sverige, samtidigt som kvaliteten på de svenskfödda beskällarna ökat i takt med avelsutbytet med Norge.

Fakta

Betäckningssiffror

Kallblod 2008-2020:
År – Ston – Sverige*

 • 2008 – 650 – 544
 • 2009 – 616 – 514
 • 2010 – 592 – 446
 • 2011 – 563 – 450
 • 2012 – 622 – 537
 • 2013 – 570 – 434
 • 2014 – 641 – 512
 • 2015 – 583 – 432
 • 2016 – 677 – 508
 • 2017 – 681 – 567
 • 2018 – 660 – 554
 • 2019 – 630 – 590
 • 2020 – 652 – 614

* Antal ston betäckta med svenskuppstallade avelshingstar.

Expandera

I år valde blott 31 svenska stoägare att betäcka med en hingst uppstallad i Norge (siffran kan öka något då inrapporteringen från Norge släpar efter, enligt Svensk Travsport). Av dessa 31 gick 19 till Bork Odin, som ifjol bröt Järvsöfaks 14 år långa svit och plockade hem hingstchampionatet i Sverige.

Trendbrottet började redan ifjol då endast 36 svenska ston valde norskuppstallade hingst. I många år före det var det över 100 stoägare som årligen valde att gå över gränsen för att hitta partner. Så sent som 2016 var det till exempel närmare 160 ston som betäcktes med hingstar i Norge.

– Den rejäla förändring som skedde under 2019 har i år fortsatt med ännu fler betäckta ston i Sverige. Hela 614 ston betäcktes med i Sverige uppstallade hingstar att jämföra med 2019 års notering med 590, vilket åter är det största antalet sedan 2006, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson till travförbundets hemsida.

”Väldigt många hingstar släkt med varandra”

Svenska hingsthållare arbetar hårt och duktigt med att locka norska, högintressanta avelshingstar till Sverige för en säsong eller flera. Förra året gästspelade bland annat Ingbest (e. Dotterud Teddy) och var då ensam om full bok, 80 ston.

I år finns alltså Galileo och Horgen Tore bland nykomlingarna och till nästa år dyker exempelvis en viss Odd Herakles (e. Moe Odin) upp på svensk mark.

Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I samband med att kallblodssportens nya avelsplan trätt ikraft blir det förändringar nästa år. En mycket viktig del i den är att ta tag i inavelsproblematiken. Det innebär bland annat att hingstarnas kvot som idag är 80 ston i egna landet och 30 utomlands minskar till 70 + 25 ston.

– Det är viktigt att populationen inte blir för liten, då speciellt de norska betäckningssiffrorna har varit kraftigt vikande under 2000-talet. Det borde vara bra ur inavelssynpunkt att betäckningarna sprids på flera hingstar, men tyvärr är dock väldigt många hingstar släkt med varandra och nu minskade dessutom antalet verksamma hingstar under 2020, vilket utgör en risk för framtiden, säger Christina Olsson.

Hon fortsätter:

– Att ta tillvara på blod från mer udda stammade hingstar är en mycket angelägen fråga för framtiden. Släktskapsavel är vanligt och det är extra viktig att försöka dämpa den just nu alltför stora inavelsökningen som är ett resultat av en kraftigt sjunkande population i kombination med några avelsgiganter. Den revidering som gjorts av den gemensamma svensk-norska avelsplanen har haft inavel som en de viktigaste punkterna.

Betäckningar – hingst för hingst 2020

Svenskuppstallade  – Far – 2020 (2019)
Art Kjarvald – e. Mörtvedt Jerkeld  – 22 (+8)
Blixtsnabb – e. Järvsöfaks – 2 (+-0)
Briskeby Philip – e. Moe Odin – 14 (+5)
Bro Viking – e. Järvsöviking – 8 (+4)
B.W.Modde – e. Moe Odin – 36 (+3)

Doktor Jaros – e. Mörtvedt Jerkeld – 4 (+3)
Dotterud Teddy – e. Alm Viktor – 26 (ny)
Eldfaksen – e. Järvsöfaks – 8 (+2)
Farmbaron – e. Slogum Björn – 3 (+1)
Frisli To Jo – e. Rigel Jo – 7 (+5)

Galileo – e. Järvsöfaks – 47 (ny)
Hellin Faxen – e. Järvsöfaks – 4 (ny)
Horgen Tore – e. Spikeld – 70 (ny)
Hulte Magnus – e. Lome Elden – 1 (+-0)
Hågå Odin – e. Moe Odin – 9 (+6)

Järvsö Björn – e. Järvsöviking – 1 (-8)
Järvsö Tore – e. Horgen Tore – 6 (+4)
Klack Jo – e. Rigel Jo – 5 (-2)
Lome Diamant – e. Moe Odin – 5 (-3)
Mino – e. Moe Odin – 4 (+1)

Myllkärrs Sune – e. Slått Eld – 2 (-1)
Mörtvedt Jerkeld – e. Lome Elden – 5 (-4)
Odin Tabac – e. Moe Odin – 21 (+17)
Pydin – e. Moe Odin – 3 (-4)
Slått Eld – e. Lome Elden – 7 (-1)

Smedheim Solan – e. Bork Odin – 22 (+3)
Solör Stegg – e. Alm Viktor – 7 (-5)
Spik Mollyn – e. Spikeld – 5 (ny)
Spydermann Ö.K. – e. Åsajerven – 9 (+2)
Spydo Ö.K. – e. Bork Odin – 7 (ny)

Sundbo Kravall – e. Järvsöfaks – 4 (+-0)
Tangen Scott – e. Moe Odin – 3 (-2)
Tekno Eld – e. Tekno Odin – 25 (-36)
Tekno Jerven – e. Tekno Odin – 40 (ny)
Tekno Odin – e. Moe Odin – 72 (+10)

Ulvsås Zico – e. Moe Odin – 3 (-3)
Vill Solen – e. Tekno Odin – 14 (ny)
Wessel Odin – e. Moe Odin – 3 (+2)
Ängsborken – e. Bork Odin – 80 (+27)

>> Norskuppstallade (svenska ston)

Bork Odin – e. Moe Odin – 19 (-6)
Nordsjö Odin – e. Tekno Odin – 10 (ny)
Rappstjernen – e. Bork Odin – 1 (ny)
Will Prinsen – e. Tekno Odin – 1 (ny)

>> Betäckningar med av ej avelsgodkända hingstar:

Farmfurir (2), Hjalmar Box (1), Monster Monsun (2), Tekno Kongen (2).

Fakta

Hingstar ut från listan

Hingstar som betäckte svenska ston 2019 och ej varit verksamma i Sverige 2020 (2019-siffran inom parentes):

Cali Maks (1), Fakse (3), Flex (7), Grei Sol (1), Hägern T.H. (1), Idenors Tindex (7), Ingbest (80), Järvsöviking (11), Lix Mollyn (1), Lome Brage (26), Lome Kongen (12), Mjölner Herkules (7), Månlykke A.M. (4), Norheim Faksen (12), Norheim Svenn (3), Philip Ess (25), Qvadrigo (9), Raggmunken (2), Smedsbo Faksen (8), Titan Tabac (3).

Expandera