Fokustema
Finlandia Ajo
Läs senare

D.D.’s Hitman tog plats i eliten

HELSINGFORS. D.D.’s Hitman tog steget in i eliten och Elitloppet när han vann Finlandia Ajo.
– Sista 100 meterna satt jag och finåkte, sade Ulf Ohlsson.
Av
Lars G Dahlgren
D.D.'s Hitman flankerad av Ulf Ohlsson och skötaren Laura Myllymaa. Foto Anu Leppänen/ravinetti.fi
D.D.'s Hitman flankerad av Ulf Ohlsson och skötaren Laura Myllymaa. Foto Anu Leppänen/ravinetti.fi

Ulf hade fått ett sms från Petri Puro när han landade i Helsingfors på söndagmorgonen. Johnny Takter tvingades lämna återbud till att köra D.D´s Hitman på grund av ryggont och Ohlsson fick ta över styrningen i storloppet.

– Det var bara att börja läsa på och fokusera, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

D.D.’s Hitman

hingst 6 år e. Donato Hanover – Deede’s Destiny e. Muscles Yankee
37 st: 10–4–4
Rekord: 1.09,7ak
Insprunget: 278.960 euro
Uppfödare: Kjell Magne Andersen, Schweiz
Ägare: Reima Kuisla Stable Oy
Tränare: Petri Puro
Skötare: Laura Myllymaa

Expandera

Petri Puros funderingar före loppet handlade om hans D.D.’s Hitman var snabb nog för att hänga med topphästar över sprinterdistans. Så han hoppades på överpace. Det blev som Petri hoppades. När bilen släppte fältet var Ulf Ohlsson först med att ”backa ur” startrusningen och hitta ner i andraspår.

Första 200 meterna artade sig till rena kavallerichocken och längst ut fanns fjolårets finske Derbyvinnare Elian Web som Jorma Kontio kastade iväg i en ”allt-eller-inget-start” och var snabbast av dem alla.

I första kurvan nådde Elian Web i ledningen och de 1.07,5 första 500 meterna klockades av på var inte rättvisande för loppets första 300. Upp till halvvarspasseringen hade Jorma Kontio redan tagit upp Elian Web.

På sista bortre långsidan aviserade Twister Bi angrepp från andra par utvändigt och han fick med sig D.D.’s Hitman i rygg. Bakom denne följde favoriten Propulsion.

– Min häst kändes väldigt stark i sista kurvan, men med Propulsion i rygg trodde jag väl ändå inte att det skulle gå vägen. Men 200 kvar märkte jag att Propulsion inte tog något på min häst, sade Ulf Ohlsson.

Ja, Propulsion kunde inte ens följa D.D.’s Hitman över upploppet och än mindre utmana om segern.

– Jag behövde inte heller tömma honom, han vann med tussarna kvar, konstaterade Ulf Ohlsson.

Segertiden blev 1.09,8a/1.609 meter och Soivallas verkställande direktör Mats Rosén fanns på plats för att redan i vinnarcirkeln dela ut Elitloppsinbjudningen till D.D’s Hitman. Propulsion fick nöja sig med andrapriset medan Twister Bi höll starkt till tredjepriset.

Ännu starkare kändes Elian Webs fjärdeplats. Att hålla till mål efter den startrusningen var imponerande. Knske kvalificerade sig även han för en Elitloppsinbjudan på det han visade i Finlandia Ajo.

– Propulsion kändes jättefin före loppet och han fick se sig besegrad av en konkurrent som var väldigt bra, men det var nog ändå så att Propulsion inte hade sin bästa dag. Han hade svårt att följa redan när Twister BI och D.D’s Hitman gick 700 kvar, sade Örjan Kihlström.

– Jag är jättenöjd med Twister Bi. Det måste man vara när man är trea i ett grupp I-lopp slagen av de två som man ger loppet och drar fram. Twister var bara en halv längd efter Propulsion, sade tränaren Jerry Riordan,

Oasis Bi slutade sexa, han kunde från kön inte förbättra sig nämnvärt. Poet Broline galopperade i första kurvan på väg att få andra par utvändigt.

D.D.’s Hitman är född i USA och tränad i Sverige, men att man i Finland räknar honom som ”sin” ser det ingen tvekan om. Vilket inte är så konstigt, välkände finske storhästägaren Reima Kuisla äger och den till Sverige utflyttade Petri Puro tränar.

Fakta

Resultatlista

Finlandia Ajo. 1.609 meter autostart.Priser: 110.000 – 45.000 – 20.000 – 10.000 – 5.000 euro

  1. D.D.’s Hitman – Ulf Ohlsson 1.09,8
  2. Propulsion – Örjan Kihlström 1.10,0
  3. Twister Bi –Christoffer Eriksson 1.10,0
  4. Elian Web – Jorma Kontio 1.10,2
  5. Workout Wonder – Tommi Kylliänen 1.10,4

Opl: Oasis Bi 1.10,5, Seabiscuit 1.10,7, Venice 1.10,8, Victory Bonsai 1.11,3, Poet Broline 1.11,3g

Expandera
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Erik Adielsson nådde som kusk nummer nio milstolpen 5.000 segrar när han avslutade Solvallakvällen med att vinna ett Diamantstoförsök med Mellby Eye Catcher.
Av
Lars G Dahlgren
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180527
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180527

– Det här är stort. I början på karriären bara körde man på, men nu har jag passerat 40 år och har lite annat perspektiv på saker och ting, håller inte samma tempo som tidigare, sade Erik Adielsson.

Erik Adielsson blev alltså nionde svenske kusk att passera 5.000 segrar. Före sig på listan har han Jorma Kontio, Björn Goop, Olle Goop, Örjan Kihlström, Åke Svanstedt, Stig H Johansson, Ulf Ohlsson och Jim Frick.

Mellby Eye Catcher (e. Going Kronos – Juicy Face) blev jubileumshäst, när hon från dödens avgjorde säkert på 1.14,2a/2.140. Mantorpamatören Anders Källberg har utan tvekan gjort ett bra jobb med det sexåriga stoet.

Mellby Free går från klarhet till klarhet och det finns väl knappast något bätrre svenskfött äldre svenskfött sto nu än denna femåring som har tolv segrar på blott 17 starter i karriären.

Hon tog årets tredje raka seger sedan Björn Goop kört fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och växlat tempo på sista bortre långsidan till ledningen. Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) vann på 1.11,4a/2.140 och då kopplade hon sista biten av på ett sätt som antydde att det absolut inte var sitt maximum hon visade nu.

Fakta

Mellby Free

sto fem år e. Muscle Hill – Mellby Ticket
17 st: 12–3–2
Rekord: 1.17,2m* – 1.10,7ak*
Insprunget: 6.880.830 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad.
Skötare: Sofia Hansson

Expandera

– Hon är ”på och av” på skönt sätt. Lugn och avslappnad till startbilen går, då vaknar hon och älskar att tävla, konstaterade Björn Goop.

Sto-EM på Solvalla 14 augusti är ett givet mål i sommar för Mellby Free och mot det andra storloppet samma dag, nämligen Jubileumspokalen, siktar Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride), Ett steg på vägen dit tog fjolårets Derbyvinnare när han vann Icelands lopp med 100.000 kronor i förstapris. Örjan Kihlström satt i andra par utvändigt i inte alltför överdrivet tempo, men när Who’s Who avslutade 1.08,7 sista 500 meterna med egentligen bara full fart sista 200 räckte det till att avgöra säkert på 1.12,1a/2.140.

Fakta

Who’s Who

hingst fem år e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
22 st: 13–2–0
Rekord: 1.14,0m* – 1.11,3am*
Insprunget: 5.864.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: Travkompaniets Stall AB.
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla.
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla.
Skötare: Jennie Ek

Expandera

– När han är så här fin är det bara att njuta, sade tränaren Pasi Aikio.

Italienske Acciaio var tvåa i Breeders Course-finalen Elitloppshelgen på 1.12,2 när Aetos Kronos satte världsrekord 1.11,9 och tar sats mot nästa Breeders Course-final, på Jägersro Hugo Åbergs Memorial-kvällen. Men Love You-sonen fick inte göra det som en vinnare. USA-importen Click Bait (e. Cantab Hall – Fun At Parties) knäppte nämligen Acciaio på mållinjen på topptiden 1.11,2a/1.609 meter sedan Örjan Kihlström släppt ledningen på första långsidan till Alessandro Gocciadoros häst.

– Jag har ju kört Acciaio ett par gånger (bland annat i det ovan nämnda loppet Elitloppshelgen, reds.anm.) och trodde ärligt talat han skulle bli svårslagen, men Click Bait blir bättre och bättre och bet i väldigt fint sista 150 meterna, sade Örjan Kihlström om den Stefan Melander-tränade hästen.

Click Bait har som USA-född inte möjlighet att vara med i Breeders Course-finalen.

Fyraårige Look Håleryd (e. Explosive Matter – Looking Flashy) och Peter Untersteiner drog nytta av överpace i klass II-försöket och spurtade till vinst på 1.11,1a/1.640.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
9–6–4–3–6–9–4–7
Utdelning:
Åtta rätt: 3.130
Sju rätt: 28
Sex rätt: jackpot
Omsättning: 27.677.340 kr

Expandera

Global Undecided kom från konsekvent matchande i V75 till ett passande långlopp, och den Timo Nurmos-tränade sonen till Prodigious och Montage var för Jorma Kontio riktigt inspirerad utvändigt om ledaren. Segertid: starka 1.13,2/2.660.

 

Attraversiamo på svenskt rekord

Fokustema
Prix Readly Express
Läs senare

Attraversiamo på svenskt rekord

Det blev en flygande start för det nya fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. Attraversiamo imponerade stort på svenska rekordet 1.10,5a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Attraversiamo imponerade när han vann det nya loppet Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Attraversiamo fick en ordentlig genomkörare i matchningen mot Derbyt. Det som på papperet såg ut som en lätt uppgift blev en stenhård historia tempomässigt när Viking Brodde pullade hårt i ledningen. Attraversiamo vann på 1.10,5a/2.140, en tiondel snabbare än Campo Bahias svenska rekord satt i Kungapokalen för en månad sedan.

Fakta

Attraversiamo

hingst fyra år e. Kiss Francais – Rhythm Kronos e. Viking Kronos
15 st: 10–2–0
Rekord: 1.15,9k* – 1.10,5am*
Insprunget: 3.863.500 kr
Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala
Ägare: Caracolas AB, med flera
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Linda Weman

Expandera

Svante Båths Attraversiamo var oerhört tapper tvåa från dödens där och fick bekänna färg nu också, i det som skulle vara en lagom ”mellanstart” inför Derbyt, med Norrlands Grand Prix på Bergsåker i mitten på juli som nästa sådana kontrollpunkt. Viking Brodde blev nämligen skållhet i ledningen och Erik Adielsson fick ta skeden i vacker hand och köra bakom utvändigt och bakom Viking Brodde med Attraversiamo. Efter 1,10,4 första varvet och 1.11,0 första 1.500 meterna tog Attraversiamo över och Kiss Francais-sonen ökade alltså farten igen sista halvvarvet fram till svenska rekordtiden 1.10,5 över medeldistans. Och det var absolut inte ”färdigkört” på den tiden.

– Det är en sjuk njutning att köra Attraversiamo, han kan gå hur långt som helst, sade Erik Adielsson och fortsatte:

– Jag var väldigt nöjd med hur han gjorde det sista 300 meterna,. Vi var ensamma där framme och jag petade på honom en gång 100 kvar, det kändes som att det var en hel del kvar i honom.

Det verkar som om Jägersro kan ladda för ett gnistrande Derby i år, om Campo Bahia och Attraversiamo in i september. håller den standard de inlett säsongen med, och förmodligen till och med har fler växlar och formskärpning kvar att ta ut…

– Jag har skojat med Conrad Lugauer och sagt att han kan väl komma hit med Campo Bahia, jag vill ha ett revanschmöte. Men Conrad sa att vi får vänta till Derbyt, sade Erik Adielsson.

Timo Nurmos-tränade Viking Brodde (e. Muscle Hill – Västerbo My Melody) höll mycket starkt till andraplatsen och tar just nu stora kliv upp mot även han vara med på kulltoppsnivån.

Erik Adielsson till 5.000 segrar

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Årets sista föl

Årets sista föl har kommit hos Jan Johansson på Klövagården i Vara. Girls Getaway har fått en hingst efter Nuncio.
Av
Claes Freidenvall

Modern Girls Getaway (e. Donerail-C.R. Mimosa), 1.13,8/$62.930, importerades från USA 2017 och förra året fick hon sin första svenskfödda avkomma Sweet Breeze (e. Explosive Matter).

Girls Getaways avkomma efter Nuncio.

Modern köptes på Harrisburg mixedauktion 2017 för 15.000 dollar och då var hon dräktig med Explosive Matter. I USA har hon bland annat lämnat Grapple Hanover (e. Andover Hall), 1.12,4/$89.033.

Hennes tvååring – Getawayall Hanover (e. Broadway Hall) – kvalade i måndags på Scioto Downs och vann på 1.17,1.