Fokustema
Finlandia Ajo
Läs senare

D.D.’s Hitman tog plats i eliten

HELSINGFORS. D.D.’s Hitman tog steget in i eliten och Elitloppet när han vann Finlandia Ajo.
– Sista 100 meterna satt jag och finåkte, sade Ulf Ohlsson.
Av
Lars G Dahlgren
D.D.'s Hitman flankerad av Ulf Ohlsson och skötaren Laura Myllymaa. Foto Anu Leppänen/ravinetti.fi
D.D.'s Hitman flankerad av Ulf Ohlsson och skötaren Laura Myllymaa. Foto Anu Leppänen/ravinetti.fi

Ulf hade fått ett sms från Petri Puro när han landade i Helsingfors på söndagmorgonen. Johnny Takter tvingades lämna återbud till att köra D.D´s Hitman på grund av ryggont och Ohlsson fick ta över styrningen i storloppet.

– Det var bara att börja läsa på och fokusera, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

D.D.’s Hitman

hingst 6 år e. Donato Hanover – Deede’s Destiny e. Muscles Yankee
37 st: 10–4–4
Rekord: 1.09,7ak
Insprunget: 278.960 euro
Uppfödare: Kjell Magne Andersen, Schweiz
Ägare: Reima Kuisla Stable Oy
Tränare: Petri Puro
Skötare: Laura Myllymaa

Expandera

Petri Puros funderingar före loppet handlade om hans D.D.’s Hitman var snabb nog för att hänga med topphästar över sprinterdistans. Så han hoppades på överpace. Det blev som Petri hoppades. När bilen släppte fältet var Ulf Ohlsson först med att ”backa ur” startrusningen och hitta ner i andraspår.

Första 200 meterna artade sig till rena kavallerichocken och längst ut fanns fjolårets finske Derbyvinnare Elian Web som Jorma Kontio kastade iväg i en ”allt-eller-inget-start” och var snabbast av dem alla.

I första kurvan nådde Elian Web i ledningen och de 1.07,5 första 500 meterna klockades av på var inte rättvisande för loppets första 300. Upp till halvvarspasseringen hade Jorma Kontio redan tagit upp Elian Web.

På sista bortre långsidan aviserade Twister Bi angrepp från andra par utvändigt och han fick med sig D.D.’s Hitman i rygg. Bakom denne följde favoriten Propulsion.

– Min häst kändes väldigt stark i sista kurvan, men med Propulsion i rygg trodde jag väl ändå inte att det skulle gå vägen. Men 200 kvar märkte jag att Propulsion inte tog något på min häst, sade Ulf Ohlsson.

Ja, Propulsion kunde inte ens följa D.D.’s Hitman över upploppet och än mindre utmana om segern.

– Jag behövde inte heller tömma honom, han vann med tussarna kvar, konstaterade Ulf Ohlsson.

Segertiden blev 1.09,8a/1.609 meter och Soivallas verkställande direktör Mats Rosén fanns på plats för att redan i vinnarcirkeln dela ut Elitloppsinbjudningen till D.D’s Hitman. Propulsion fick nöja sig med andrapriset medan Twister Bi höll starkt till tredjepriset.

Ännu starkare kändes Elian Webs fjärdeplats. Att hålla till mål efter den startrusningen var imponerande. Knske kvalificerade sig även han för en Elitloppsinbjudan på det han visade i Finlandia Ajo.

– Propulsion kändes jättefin före loppet och han fick se sig besegrad av en konkurrent som var väldigt bra, men det var nog ändå så att Propulsion inte hade sin bästa dag. Han hade svårt att följa redan när Twister BI och D.D’s Hitman gick 700 kvar, sade Örjan Kihlström.

– Jag är jättenöjd med Twister Bi. Det måste man vara när man är trea i ett grupp I-lopp slagen av de två som man ger loppet och drar fram. Twister var bara en halv längd efter Propulsion, sade tränaren Jerry Riordan,

Oasis Bi slutade sexa, han kunde från kön inte förbättra sig nämnvärt. Poet Broline galopperade i första kurvan på väg att få andra par utvändigt.

D.D.’s Hitman är född i USA och tränad i Sverige, men att man i Finland räknar honom som ”sin” ser det ingen tvekan om. Vilket inte är så konstigt, välkände finske storhästägaren Reima Kuisla äger och den till Sverige utflyttade Petri Puro tränar.

Fakta

Resultatlista

Finlandia Ajo. 1.609 meter autostart.Priser: 110.000 – 45.000 – 20.000 – 10.000 – 5.000 euro

 1. D.D.’s Hitman – Ulf Ohlsson 1.09,8
 2. Propulsion – Örjan Kihlström 1.10,0
 3. Twister Bi –Christoffer Eriksson 1.10,0
 4. Elian Web – Jorma Kontio 1.10,2
 5. Workout Wonder – Tommi Kylliänen 1.10,4

Opl: Oasis Bi 1.10,5, Seabiscuit 1.10,7, Venice 1.10,8, Victory Bonsai 1.11,3, Poet Broline 1.11,3g

Expandera
Fokustema
Meslay-du-Maine
Läs senare

Favoritseger i GNT-serien

Favoritspelade Elvis Madrik och Franck Nivard hittade till ledningen i första kurvan i nionde försöksomgången i Grand National du Trot (€85.000) i Meslay-du-Maine och i den positionen fick han springa i resten av loppet.
Av
Claes Freidenvall

Ohotad gick Elvis Madrik (e. Overtrick-Tequila Dara) och Franck Nivard ifrån över upploppet och Jean-Michel Baudouins femårige valack kom hem på 1.13,4 över 2.850 meter.

Elvis Madrik vid sin seger idag,

Elvis Madrik tog därmed sin andra seger för säsongen och tidigare har han vunnit Prix de Mirande (€80.000) på Vincennes. Totalt har karriären inbringat 336.920 euro.

Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) slutade tvåa på 1.13,7 och tredjeplatsen togs av Clere de l’Airou (e. Chef du Chatelet) på 1.13,8.

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Från Blekkan till Nurmos

Looking Superb-ägaren Selmer Kolbjörn har skickat en häst i träning hos Solvallas Timo Nurmos, skriver Trav og Galopp-nytt.
Av
Pär Gustafsson

Det är USA-importen Longcat Hanover (e. Muscle Massive). Hästen tävlade i Nordamerika som tvååring och flyttade till Jomar Blekkan inför treåringssäsongen. Sjuåringen har totalt gjort 67 starter (17-4-19) och tjänat 953.182 norska kronor. Rekordet 1.11,0a/1.609 meter sprang hästen som sjua i Jarlsberg förra sommaren.

– Hästen har hela tiden sprungit lite med handbromsen i och vi tänkte att det kunde vara värt att prova ett miljöombyte. Longcat Hanover är bra och vi tror att det finns mer i honom. Det är bakgrunden till att vi flyttar hästen till Timo Nurmos, säger ägaren Selmer Kolbjörn till tgn.no.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Bold Eagle
Läs senare

Goop tillbaka i sulkyn

Tolv hästar gör upp om det mastiga förstapriset på 171.000 euro i European Trotting Masters-finalen på Vincennes på lördag över 2.700 meter med fransk voltstart.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop är tillbaka i sulkyn bakom Bold Eagle efter att Tony le Beller vunnit Grand Prix de Wallonie med honom i Mons. Till Paris åker ett koppel av svensktränade hästar med flyg och däribland fjolårsvinnaren i European Trotting Masters, Daniel Redéns Propulsion.

Fakta

Tidigare vinnare i European Trotting Masters:

År – Vinnare – Körsven (bana)

 • 2012 – Sebastian K.-Åke Svanstedt (Solvalla)
 • 2013 – Ready Cash-Franck Nivard (Vincennes)
 • 2014 – Ed You-Torbjörn Jansson (Charlottenlund)
 • 2015 – Mosaique Face-Lutfi Kolgjini (Mons)
 • 2016 – Nuncio-Örjan Kihlström (Bjerke)
 • 2017 – Aubrion du Gers-Jean-Michel Bazire (Vincennes)
 • 2018 – Propulsion-Örjan Kihlström (Östersund)
Expandera

De två tidigare finalerna som avgjorts på den franska huvudstadsbanan har målats i trikolerns färger. Ready Cash vann 2013 och för två år sedan toppade Aubrion du Gers.

I finalen i European Trotting Masters har vi sett tre svenskfödda vinnare och först ut var Sebastian K. och Åke Svanstedt 2012. Därefter har Torbjörn Jansson vunnit med Robert Berghs Ed You, medan Lutfi Kolgjini körde egentränade Mosaique Face till vinst. Enda amerikanskfödda travare som vunnit loppet är Stefan Melanders Nuncio och han guidades till vinst av Örjan Kihlström, som är ensam kusk om två vinster i European Trotting Masters-finalen.

Startlista:

European Trotting Masters (€380.000)
Priser: 171.000-95.000-53.200-30.400-19.000-7.600-3.800 euro.
2.700 meter.

 1. Eelis-Alexandre Abrivard (Timo Nurmos)
 2. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 3. Queer Fish-Tony le Beller (Magnus Träff)
 4. Detroit Castelets-Matthieu Abrivard
 5. Mindyourvalue W.F.-Robert Bergh
 6. Bahia Quesnot-Junior Guelpa
 7. Tony Gio-Eric Raffin
 8. Cleangame-Jean-Michel Bazire
 9. Milligan’s School-David Thomain (Stefan Melander)
 10. Bel Avis-Nicolas Bazire
 11. Propulsion-Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 12. Bold Eagle-Björn Goop