Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dannero får V75 i Påsk?

Oviss framtid för stjärna, tangerat årssnabbast på svensk mark under torsdagskvällen, striktare direktiv mot journalister och proffstränare fyller jämnt.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Simon Hagen & Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Simon Hagen & Mia Törnberg/Sulkysport

1 Danneros påskaftonstrav den 11 april som skulle varit förövning som lunchtrav till Klosterskogens stora tävlingsdag med V75-spel från Sverige, kan likt Bergsåker blev i lördags plötsligt finna sig upphöjd till ”special-V75-omgång”. Allt tyder nämligen på att det på grund av coronacvirusutbrottet totala tävlingsstoppet på norska travbanor kommer att sträcka sig över påsk.

Jag är medveten om Klosterskogens chefs uttalande

I en intervju med trav365.no har Klosterskogens chef Glenn Anda Pettersen sagt att påsktravet är avlyst, men något officiellt beslut har ännu inte fattats av Det Norske Travselskap.

– Jag är medveten om Klosterskogens chefs uttalande, men enligt DNT har han föregått beslutet. Inget är kommunicerat med oss ännu, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Burstvecka i Påsk

I påskveckan kör ATG en ”burstvecka” med V75 torsdag (Gävle), fredag (Färjestad), lördag (Klosterskogen) och söndag (Romme), med en hopsamlad jackpot som ska gå ut på påskdagen.

Klosterskogens påskaftonstrav var alltså en pusselbit i denna V75-meny, och när allt nu talar för att tävlingarna blir inställda behövs alltså en annan bana som ersättare för V75-omgången. Den enda svenska bana som ska köra tävlingar på påskaftonen är Dannero, och detta med ”lunchloppspropositioner”: åtta lopp med 10.000-40.000 kronor i förstapris. För att det ska kunna bli en ”V75-lördag” behöver Svensk Travsport alltså snabbt skriva ut kompletterande propositioner med högre prispengar, som man gjorde till Bergsåker i lördags där en ”kvälls-V65:a” blev V75-lopp med 75.000 kronor i förstapris när Momarkens Unionstravs-V75:a blev inställd.

Om det här ska hinna genomföras behöver besked om att Dannero tar över Klosterskogens V75-omgång komma under nästa vecka.

***

2 Disco Volante (e. Scarlet Knight) har imponerat i vinter och är snabbast på svensk mark 2020 med 1.10,1a/1.640 meter, vilket Stefan Melanders häst noterade vid seger i gulddivision i Halmstad den 14 mars. På Solvalla på lördag startar sjuåringen i C Th Ericssons Memorial, tillika final i gulddivisionen, med 300.000 kronor till vinnaren. Loppet körs över 2.140 meter autostart.

Disco Volante känns fruktansvärt fin i träningen och jag har feeling att distansen ska gå bra”, hälsar Stefan Melander.

Men Solvallahästen är inte ensam på tronen längre. I Gävle igår kväll tangerade Picasso (e. Viking Kronos) och Troels Andersen årsbästatiden 1.10,1a/1.640 meter efter att ha rundat konkurrenterna från andra ytter. Tvåan Minnestads el Paso noterade 1.10,5 och Hill Street kom hem på 1.10,7 som trea.

Night Brodde och Conrad Lugauer. Foto Mia Törnberg

Hästar som sprungit under 1.11 på svensk mark 2020

 • Disco Volante – 1.10,1a/1.640 meter
 • Picasso – 1.10,1a/1.640 meter
 • Minnestads El Paso – 1.10,5a/1.640 meter
 • Puccy Italia – 1.10,7a/1.640 meter
 • Maze Runner – 1.10,7a/1.640 meter
 • Hill Street – 1.10,7a/1.640 meter
 • Snowstorm Hanover – 1.10,8a/1.640 meter
 • Ajlexes Cubano – 1.10,8a/1.640 meter
 • Dragster – 1.10,8a/1.640 meter
 • Night Brodde – 1.10,9a/1.640 meter
 • Chapuy – 1.10,9a/1.640 meter
 • Elian Web – 1.10,9a/1.640 meter
 • Zack’s Zoomer – 1.10,9a/1.640 meter

Sulkysports tips med analyser, ranker och intervjuer publiceras klockan 12:00 idag.

***

3 Den 16 april hade riksdagens kulturutskott bjudit in till öppen utfrågning om spelregleringen. Bland deltagarna fanns socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg, spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson samt Gustaf Hoffstedt (BOS) och Jenny Nilzon (SPER) från spelbranschen. Nu blir det inte så. På grund av coronaviruset är utfrågningen uppskjuten på obestämd tid, meddelar kulturutskottet.

***

4 Från och med lördag den 28 mars gäller striktare direktiv för journalister att bevaka travsport. För att få tillträde krävs tills vidare ackreditering på samtliga banor och följande regler gäller:

 • Max en reporter och en fotograf per media.
 • Ansvarig redaktionschef måste ackreditera sina medarbetare till den aktuella banan.
 • Varje bana har utsett en ansvarig för att ta emot ackrediteringarna samt att informera vakten med en lista på vilka som får komma in.
 • Kanal 75 berörs inte av restriktionen, men kommer att skicka listor med vilka som arbetar respektive dag.

***

5

Mattias Djuse tränar Djokovic. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Solvalla dukar upp för dubbeltrav med start ikväll (första start 18.20) och V75-finaler och Margaretas Tidiga Unghästserie i morgon, dock båda tävlingarna inför tomma läktare. Spårtrappor och tätt i startprissummeraden är det som gäller för de flesta loppen och bland hästarna som sticker ut finns fjolårets Kriteriefinalist Djokovic, som galopperade bort sig i årsdebuten i början av mars. Nu möter fyraåringen bland annat flera spännande jämnåriga hästar i The Bald Eagle, samt italienske Avena Jet (Sverigedebut) och amerikanska Bushy Tails (också Sverigedebut). Lunchen serveras på Bergsåker med första start 12.20.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

6 Propulsion (e. Muscle Hill) nådde ingen framgång i Prix d’Amérique i januari och stjärnan har laddats mot Elitloppet, men…
– Det är jättebra med Propulsion. Han tränar på för fullt och känns fin. Men det här coronaläget ställer om väldigt mycket i huvudet på oss. Man vet inte hur det kommer bli eller om man ska satsa allt mot ett lopp när det är osäkert med det loppet. Skulle inte Elitloppet bli av är det liksom inte aktuellt att harva runt i vanliga snabblopp med ”Proppen”, säger Daniel Redén till Kanal 75.

Nioåringen har gjort 77 starter (38-15-8) och tjänat över 31 miljoner kronor. Propulsion har inte vunnit Elitloppet, men slutat tvåa vid två tillfällen.

***

7 Slutligen säger vi grattis till Jonny Stjernström. Mantorptränaren fyller nämligen 60 år idag. I oktober 1987 kvitterade Stjernström ut proffslicensen och vid månadsskiftet slutar hans proffstränarkarriär.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

 • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
 • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
 • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.