Fokustema
Liberalisering
Läs senare

Danska spelmarknaden öppnas upp

Spelet på hästar liberaliseras i Danmark. Landets skatteminister Karsten Lauritzen har i dagarna offentliggjort ett lagförslag, vilket innebär att marknaden öppnas upp för andra leverantörer än Danske Spil som tidigare haft monopol på området.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Nyheten har tagits emot med öppen famn av hästsporten i Danmark. Vidare har också Kulturministeriet lagt fram ett lagförslag om att stoppa minskningen av medel till trav- och galoppsporten i Danmark på bästa sätt inför övergången till en liberaliserad marknad.

– De båda lagförslagen ska ses i ett sammanhang. Med avregleringen har hästsporten möjlighet att så småningom kunna stå på egna ben, säger Peter Rolin, ordförande i Hestevaeddelöb, och fortsätter:

– Inom ramen för denna lagstiftning kommer hästsporten få ett ekonomiskt grundbidrag under flera år samtidigt som möjligheten finns att skaffa nya intäkter från den avreglerade marknaden. Ny intäktsmöjligheter innebär också att hästsporten får en möjlig plattform för framtida verksamhet och utveckling.

Peter Rolin är tillfreds med det arbete som gjorts från regeringshåll:

– Vi måste berömma skatteministern och de som har sett till att ge en grund för vår bransch i framtiden och samtidigt säkerställa möjlighet till utveckling. Det har funnits en förståelse för hästkapplöpningens speciella problem. Samtidigt som de har visat en vision för framtiden som ger möjligheter, så kräver det också hårt arbete från vår sida inom sporten.

Dansk trav- och galoppsport har haft många tunga år och hoppas nu att den tiden är förbi.

– Vi har lidit under nuvarande struktur. Den ursprungliga idén var säkert bra, men har aldrig fungerat inom hästsporten, avslutar Peter Rolin.

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

V86: ”Verkligen hittat rätt igen”

Snart Solvallatränare, men först övningar hemma på Bergsåker.
Det är ett blivande proffs som ska försöka göra god reklam för sig inom onsdagens V86-spel med tre starthästar.
– Det känns verkligen som vi har hittat rätt igen efter foderbyte på våra hästar, säger Lina Tallberger.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lina Tallberger startar Balotelli Crown på Bergsåker och som vanligt är det Hanna Forslin som sitter i sulkyn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Lina Tallberger startar Balotelli Crown på Bergsåker och som vanligt är det Hanna Forslin som sitter i sulkyn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det börjar dra ihop sig mot en flytt söderöver för Lina Tallberger. Vid årsskiftet tar hon plats på travcampen Julmyra och blir Solvallatränare.
– Vi kommer ha tillgång till 22 boxar och ett par lösdrifter. Det kommer finnas plats så det räcker till. Jag vill vidga vyerna och känner att Julmyra är en klassig anläggning där jag kan vara stolt över att dra igång en proffsverksamhet, säger Lina Tallberger.

Ja, det enda som kvarstår för Tallberger innan hon kan titulera sig A-tränare är fem dagar på proffstränarkursen på Wången med tillhörande examensuppgifter, men innan det kan hon alltså göra god reklam för sig inom onsdagens V86-spel.

Ny balans

Trion från Tallbergers stall startar samtliga på Bergsåker och hon inleder med två hästar i samma lopp. Katalonia (V86-3) ser ut att bli favorit i sitt lopp från ett smaskigt utgångsläge ihop med Ulf Ohlsson.
– Katalonia har jag varit jättenöjd med fram tills senaste loppet. Då var hon märklig och tog aldrig tag i grejerna. Hon sprang bara och såsade i loppet och efteråt hade hon låg puls, det var som att hon inte hade brukat sig. Vi har gjort ett kraftigt foderbyte på våra hästar och nu har hon tränat bra igen. Jag har kört två jobb där hon känns som hon ska göra.

Julmyra Horse Center är platsen där Lina Tallberger ska träna sina hästar från och med årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Och om hon presterar som hon ska så…?
– Då ska hon ha bra chans. Hon är dessutom startsnabb och när hon vann på 1.14,7 på Umåker i augusti så var det mycket krafter sparade. Jag tycker att hon ska kunna rekordsänka rejält. Dessutom har hon tillräckligt med hov nu för att kunna tävla barfota fram för första gången; jag känner mig jättetrygg med att det kommer fungera bra.

”Inget tyder på annat”

Den treårige Timetosaygoodbye-vaacken Åcknes Elliot startar i sammma lopp i lag med Hanna Forslin.
– Det var en stor skillnad på honom senast. Han klättrade över dem i mål och hade vunnit med lucka. Den här hästen är däremot inte så startsnabb, men jag skulle inte bli jätteförvånad om han slår till om det blir rejäl överpace.

Avslutningsvis startar Balotelli Crown (V86-7) från spår 14 i en spårtrappa. I karriärens hundrade start satt han fast med rubbet sparat i Silverdivisionen.
– Det var jättekul att se att han var tillbaka igen. Hästen var lugn och sansad i både omstart och giltig start och uppträde fint. Han gick i mål med mycket sparade krafter och jag tror att han kan ha mått gott av det, men utgångsläget är givetvis jättejobbigt.

Att det pekar uppåt för Tallberger råder i vilket fall ingen tvekan om. I fredags kom första stallsegern sedan den 30 september.
– Det märks på alla hästar hemma att de är väldigt pigga och smidiga. Foderbytet har blivit rätt och det finns inget som tyder på annat än att hästarna ska prestera bra, avslutar Lina Tallberger.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl 12:00.
Fokustema
V75 Bjerke
Läs senare

V75-jackpot: ”Ändrade till barfota”

Frode Hamre startar flest hästar och vinner flest lopp i Norge.
Fyller han på segerantalet när V75-omgången för svensk del avgörs på norska Bjerke?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Frode Hamre toppar tränarligan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre toppar tränarligan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens V75-omgång på Bjerke bjuder på en hel del namnkunniga hästar och spelmässigt kryddas eftermiddagen av jackpot med nästan 5,5 miljoner kronor extra i sjurättspotten från Breeders Crown-dagen i Eskilstuna förra lördagen.

Norges framgångsrikaste tränare Frode Hamre vinner nästan var fjärde gång som tränare och med nio hästar till start utspridda i fem avdelningar torde segerantalet kunna fyllas på ytterligare när lördagens V75-omgång avgörs i hemlandet.

Bästa segermöjligheten kommer redan i den inledande avdelningen: Troll Solen (V75-1) i Jacob Meyers Pokallopp för kallblod där Gunnar Melanders Månlykke A.M. är stor favorit på förhand.

– Det är ingen enkel uppgift att slå Månlykke, men Troll Solen håller bra form och när han vann senast på Jarlsberg var han okörd. Hästen har känts väldigt fin i träning de senaste dagarna, så formen är helt på topp. Hästen är skaplig iväg från början och enda chansen att slå Månlykke är att komma iväg före honom, sade Frode Hamre till V65 Direkt.

I gulddivisionen plockar han ut en högintressant duo. Franske veteranen Ble du Gers (V75-3) ströks för halsinfektion från en tilltänkt start på Jägersro för ett par veckor sedan.

– Han behövde bara ta igen sig ett par dagar och har gått sina vanliga jobb efteråt. Han verkar vara i samma form som inför Jägersrostarten. Han hade toppform då och är ingen häst som behöver lopp i kroppen, han är redo att göra ett bra lopp. Det är första gången på kort distans för mig, men äldre hästar brukar bli bättre med åren över kortare distansen, sade Hamre.

Han anmäldes först med skor, men vi ändrade i morse till barfota

Forne norske Kriterievinnaren Stoletheshow debuterar i Hamres regi i samma lopp efter att ha kommit från Marcus Lindgrens stall.

– Vi har haft hästen i sex veckor, han har gjort väldigt bra intryck i träning och varit positiv i jobben. Jag har sett alla starter han gjort och det är en riktigt bra häst. Han anmäldes först med skor, men vi ändrade i morse till barfota. Stoletheshow är snabb ut, men tar sig knappast förbi 1 (Floris Baldwin) och 3 (Always On Time), men borde få ett bra lopp.

Riva O. och Jolene B.R. (V75-4)?

– Det är två fina ston, men är inga segerkandidater då det är lite osäker form på båda två.

Synergy (V75-6)?

– Han är ute på rätt distans och håller bra form, han gick ett kanonjobb i tisdags och kan öppna bra.

Brage Hindö och Hulken Sisu (V75-7)?

– Brage Hindö vinner ofta, håller fin form och har vunnit på bra sätt på sistone (två raka segrar, reds. anm.). Han möter för bra hästar den här gången och är bara sådär från start, så det kan bli positionsproblem. Hulken Sisu gjorde ett väldigt fint lopp senast och formen är bra, men det krävs högt tempo för att han ska komma in i loppet.

Så här rankar Frode Hamre sina V75-hästar:

  1. Troll Solen
  2. Ble du Gers
  3. Stoletheshow
  4. Synergy

V75-tips: En briljant lösning