Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Danske stjärnan borta länge

Readly Express i en klass för sig i Östersund, skaderapporten om danske superstjärnan, Veijo Heiskanen jagar storloppsseger och fjolårets Harperstrea säljs på auktion ikväll.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Vernissage Grif. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Vernissage Grif. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Zoogin (e. Zoot Suit) gjorde det två gånger, men Åke Svanstedt 1990-talsstjärna är den ende som lyckats försvara sin titel i Östersundstravets största lopp för varmblod, Jämtlands Stora Pris. I eftermiddag ä det dags för årets upplaga av storloppet på Östersundstravet och Alessandro Gocciadoros åttaåring Vernissage Grif (e. Varenne) har chansen att försvara titeln.

Den italienske fuxen kommer närmast från Elitloppsförsök, där han blev utslagen i försöket som sjua.

– Jag var inte besviken på honom i Elitloppet. Alla hästar som hamnade långt bak i fältet i hans försök hade det tufft och det var ju precis så att den hästen som slutligen vann Elitloppet tog sig till final. Det är för svårt att ta något bakifrån helt enkelt när det går 1.09 hela vägen. Hästen travade väldigt bra i värmningen, men inte som bäst i själva loppet och nu ska han tävla med lätta skor. Det blir den typen av skor han har haft i många lopp i Italien som vi vet fungerar bra. Han vann ju det här loppet ifjol och jag tycker inte hästen är i sämre form nu än vad han var då, säger Alessandro Gocciadoro.

Jämtlands Stora Pris har sedan premiäråret 1995 avgjorts över medeldistans med startbil och löpningsrekordet står i särklass signerat Readly Express från 2018.

Här är de snabbaste vinnarna:

 1. 2018 Readly Express (e. Ready Cash) – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1.10,0a
 2. 2019 Milligan’s School (e. Yankee Glide) – Carl Johan Jepson (Stefan Melander) – 1.11,0a
 3. 2021 Vernissage Grif (e. Varenne) – Alessandro Gocciadoro – 1.11,3a
 4. 2016 Call Me Keeper (e. Pine Chip) – Erik Adielsson (Daniel Redén) – 1.11,4a
 5. 2017 Västerbo Highflyer (e. Look de Star) – Per Linderoth (Daniel Redén) – 1.11,5a

***

2Vad bjuds det då på spelmässigt på banan med ett av landets längsta upplopp? 218 meter mäter nämligen slutrakan på Östersundstravet och Sulkysports tipsexpert har hittat både en häst tidigt finnsa i främre träffen och en som får göra jobbet bakifrån som spikar.

”Precis som många andra väljer vi att spika Alessandro Gocciadoros Born To Run (V75-3) i Klass I-försöket. Italienaren har varit oerhört tydlig redan innan hästen kom till svensk mark med att detta kan bli sommarens klassklättrare och intrycket i Sverigedebuten gick sannerligen inte av för hackor.
Vår andra spik är däremot inte favorit. Timo Jutila (V75-5) har övertygat på oss vid sina segrar i Västsverige och här tror vi att Robert Bergh har en springare som kan bli en följetång inom STL. Vi ser till att vara med i tid och går fullt ut på honom när han inte är favorit!”

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75 i Östersund.

***

Extreme och Steen Juul. Kjeld Mikkelsen/KM Foto

3Steen Juul tvingades stå över Elitloppet med sin stjärna Extreme (e. Chocolatier) på grund av skada. Och det dröjer innan den danske segermaskinen en är tillbaka på banan.

– Han har en skada i gaffelbandsgrenen i vänster bakben. Vi har behandlat honom med stamceller, men det kommer att ta tid och vi kommer låta honom få det. Gaffelbandsskador ska man inte skynda på och Extreme är en ganska stor och tung häst, säger Steen Juul.

Någon comeback blir knappast aktuell förrän i höst för sexåringen som vunnit hälften av sina 42 starter och sprungit in 4.381.398 kronor. Hästens senaste start var andraplatsen i Paralympiatravets final i början av maj.

***

4Efter andraplatsen i Berth Johanssons Memorial på Umåker bakom Mister Hercules spänner Veijo Heiskanen idag bågen med Kurri Jarri Boko (e. Make It Happen).

Femåringen möter de bästa finska hästarna i Killerin Eliitti (€44.000) och är inte mindre än en av sex svenskfödda hästar som deltar i loppet som avgörs i Jyväskylä.

Startlista Killerin Eliitti
1.609 meter autostart, förstapris: 20.000 euro

 1. Sobel Conway – Iikka Nurmonen
 2. Farzad Boko – Antti Ala-Rantala
 3. An-Dorra – Antti Teivainen
 4. Kurri Jari Boko – Veijo Heiskanen
 5. Next Direction – Hannu Torvinen
 6. GlobalSatisfaction – Ari Moilanen
 7. Global Withdrawl – Santtu Raitala
 8. Thai Profit – Jukka Torvinen
 9. Just A Flirt – Hannu Hietanen
 10. Stonecapes Quelia – Juha Utala

***

5Inte mindre än fyra semi classique-lopp avgörs på Vincennes (13.58) under eftermiddagens tävlingar. Som så många gånger tidigare är det Tomas Malmqvist som försvarar de svenska färgerna. I Prix Jules Thibault (€120.000) för inhemska fyraåringar startar han såväl Harper Hanovers-femman Iron Jet (e. Charly du Noyer) som Invictus Madiba (e. Booster Winner) som slutade tvåa i Fyraåringseliten.

Favoritskapet kommer dock hamna hos andra hästar. Thierry Duvaldestins nya storstjärna Idao de Tillard (e. Severino) förväntas gå en ny tuff kamp mot Philippe Allaires duo Izoard Vedaquais (e. Bird Parker) samt Italiano Vero (e. Ready Cash).

Prix Guy Le Gondidec (€120.000) för de lika gamla stona har Malmqvists Isla Jet (e. Bold Eagle) som deltagare i lag med Eric Raffin medan de övriga två Grupp II-loppen körs utan svenskt deltagande.

I Prix Chambon P (€120.000) gör Prix d’Amerique-tvåan Galius (e. Love You) comeback och i Prix Jean le Gonidec (€120.000) för inhemska femåringar syns PDA-femman Hohneck (e. Royal Dream).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

Jörgen Westholm-tränade Digital Dominance. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Trea i Harper Hanovers lopp förra året. Trea i Orebro Int’l i slutet av i år. Ikväll hos internetauktionisten Travera är Digital Dominance (e. Super Photo Kosmos) till salu. Sexåringen har vunnit sex av 40 starter och sprungit in 1.376.400 kronor så här långt. Fjolkåret var ett riktigt succéår med 952.000 kronor insprunget.

Digital Dominace är en av tolv hästar som bjuds ut på Travera, där en annan är treåriga stoet Fancynancyclancy (e. Uncle Lasse), som har en seger och ett andrapris på fyra starter. Segern togs på fina 1.15,2/2.140 meter voltstart.

Här går det att följa budgivningen och se hästarna som bjuds ut på kvällens auktion på Travera .

***

7Åland firar 100 år av självstyre 2022 och ikväll drar året säsong igång på travbanan strax utanför Mariehamn (första start 18.35) med V65-spel från Sverige. Åtta lopp står på programmet och som vanligt tar en hel del svenska tränare någon av färjorna över till ögruppen.

Av 60 startande hästar tränas hela 29 i Sverige. Bland annat reser Örebrotränaren Juhani Partanen med urstarke Västerbo Imtheman (e. Echo), som vann sex lopp förra året och nu jagar årets första triumf.

Ytterligare en tävlingsdag i Mariehamn är planerad, den 9 juli med Ålandspokalen och Sixten Carlssons Minneslopp.

På svensk mark blir det – förutom storloppstävlingarna i Östersund (första start 14.45) – breddloppstävlingar både i Rättvik (start 11.00) och på Åby (start 11.10).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.