Fokustema
Galius
Läs senare

Därför dog P d’A-tvåan

Fjolårets Prix d’Amérique-tvåa Galius gick tragiskt bort dagen innan han skulle startat i Prix de Bretagne den 20 november ifjol.
Nu – två månader senare – har tränaren Séverine Raimond fått svaret.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Galius och Yoann Lebourgeois vid segern i Prix Tenor de Baune 2021. Foto: Gerard Forni
Galius och Yoann Lebourgeois vid segern i Prix Tenor de Baune 2021. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Rapporten från de laboratorier som ansvarat för obduktionen av Galius har kommit. För Paris-Turf berättar hästens veterinär Aymeric Michel vad rapporten innehåller:

”Resultaten av de bakteriologiska undersökningarna av matsmältningsinnehållet visade på onormal förekomst och riklig mängd av Clostridium perfringens och alfa-toxin i tunntarmen, cecum och det vikta kolonet, och av Clostridium sordellii i tunntarmen, vilket bekräftar enterocolit med enterotoxemi.”

Aymeric Michel fortsätter:

”Konkret måste vi med tanke på den kliniska bilden och det skademönster som observerades vid obduktionen och resultaten av bakteriologin och toxikologin, tyvärr dra slutsatsen att det rörde sig om en livsmedelsburen infektion med Clostridium digestive. Denna bakterie är mycket produktiv av dödliga toxiner som identifieras på många nivåer i hästens kropp.”

Det betyder – skriver Paris-Turf – att Galius kan ha ätit gräs eller foder som förorenats av Clostridium perfringens, en allestädes närvarande bakterie som är allmänt spridd i miljön runt en häst kan vistas.