Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Darling Mearas vann på supertid!

Darling Mearas är det snabbaste svenskfödda stoet genom tiderna! I natt avverkade hon den engelska milen på 1.08,2 på Meadowlands för Åke Svanstedt i en mäktig uppvisning.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedt och Darling Mearas vid sin imponerande seger i natt på ”svenskt” rekord” på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Åke Svanstedt och Darling Mearas vid sin imponerande seger i natt på ”svenskt” rekord” på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Snogarps Gårds Darling Mearas (e. Cantab Hall-Khao Manee) kom in i första sväng i fjärdespår, men Åke Svanstedt hittade ganska snabbt ner i andra utvändigt, vilket blev dödens sedan ledande Satin Dancer öppnat första quartern på 1.06,7 och Very Very Fast forcerats till spets efter 600 meter.

Åke och Sarah Svanstedt efter segern med Darling Mearas. Foto: Lisa Photo

Täten övertog Darling Mearas efter halva distansen (1.08,1) och genom slutsvängen fick Åke Svanstedts sto Joey Bates på utsidan och duon kom upp till 1.200 meter på 1.08,0!

Fortsatt högt tempo

Det fortsatt höga tempot påverkade inte speciellt mycket. Darling Mearas gick ifrån med 2,5 längder i spurten och satte nytt banrekord för äldre ston. Hon tangerade också treåriga Plunge Blue Chips absoluta rekord för ston på Meadowlands. Den sistnämnda är för övrigt också en produkt av Åke Svanstedt.

Världens snabbaste sto genom tiderna är Hannelore Hanover (e. Swan For All) och hon travade 1.08,0 på Red Mile 2017, men däremot är Darling Mearas det kvickaste svenskfödda stoet genom tiderna och det var Giant Diablos 1.08,5 från Red Mile 2007 som gick i graven.

Inget svenskt rekord

”Svenska rekord” får inte sättas utomlands längre eftersom det enligt ST:s tävlingsreglemente måste vara satt i Sverige och på en svensk bana. Förändringen kom årsskiftet 2015-2016.

Darling Mearas gjorde sin andra start i Nordamerika i natt. I debuten i Armbro Flight Stake i Kanada galopperade hon bort sig och utöver den starten har hon kvalat tre gånger.

Nattens triumf var värd 11.500 dollar och Darling Mearas är både uppfödd och ägd av Snogarps Gård. Tidigare i våras flyttades toppstoet från Stefan Persson i Halmstad. Hos honom tog Darling Mearas tolv segrar på 28 starter och tjänade 6.466.000 kronor.

Vann EM och Oaks

Som treåring vann Darling Mearas Svenskt Trav-Oaks, året därpå slutade hon tvåa i Stochampionatet och som femåring tog hon hem EM för ston.

Darling Mearas är undan Khao Manee (e. Muscles Yankee), 1.13,3ak/132.000 kr, och hon har också lämnat Carisma Mearas (e. Conway Hall), 1.13,0ak/382.550 kr. Modern är i sin tur undan Stochampionatstvåan Princess Ride (e. Express Ride), 1.12,8ak/1.888.238 kr.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.