Fokustema
Prix de Bretagne
Läs senare

Davidson du Pont i år igen

Davidson du Pont vann Prix de Bretagne förra året och tog samma väg till Prix d’Amérique i år. I en flygande avslutning fångade han in stoet Chica de Joudes sista 50 meterna på 1.12,7/2.700 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Franck Ouvrie fick göra segergest bakom Davidson du Pont efter hästens toppspurt till seger i Prix de Bretagne. Foto: Gerard Forni.
Franck Ouvrie fick göra segergest bakom Davidson du Pont efter hästens toppspurt till seger i Prix de Bretagne. Foto: Gerard Forni.

De här två hästarna tog direktbiljetter till det största loppet under vintermeetinget och klar för Prix d’Amérique blev även norskfödda Looking Superb (e. Orlando Vici – Classical Pine), vilken nosade ut italienske Tony Gio (e. Varenne – Ilaria Jet) om tredjeplatsen.

Fakta

Davidson du Pont

hingst sex år e. Pacha du Pont – Laguna du Pont e. Pelican du Pont
35 st: 12–6–3
Rekord: 1.10,1m
Insprunget: 899.410 euro
Uppfödare: och ägare: Ecurie Albert Rayon
Tränare: Jean-Michel Bazire
Körsven: Franck Ouvrie

Expandera

Davidson du Pont (e. Pacha du Pont – Laguna du Pont) hade ett mycket starkt vintermeeting 2018-19 med seger i Prix de Bretagne, andraplats i Prix Tenor de Baune, fjärdeplats i Prix d’Amérique och sedan andraplats i årgångsloppet Prix de Selection.

Jean-Michel Bazires sexåring går därför in i detta vintermeeting som en av de mest intressanta hästarna. Efter att ha fått två formstärkande comebacklopp med skor på hovarna var han nu redo att göra en topprestation. Franck Ouvrie, vilken körde Davidson du Pont i årets Prix d’Amérique, fick en bra start till ledningen och släppte efter en knapp kilometer av 2.700-metersloppet till Who’s Who.

Fakta

Chica de Joudes

sto sju år e. Jag de Bellouet – Queschua Love e. Love You
45 st: 14–9–3
Rekord: 1.10,9am*
Insprunget: 558.270 euro
Uppfödare: Ecurie Jean Pierre Vulliamy
Ägare: Ecurie Alain Laurent
Tränare och körsven: Alain Laurent

Expandera

Tempot var ”lagom” högt, 1.14,7 första 1.200 meterna och i uppförsbacken släppte Örjan Kihlström ledningen till stoet Chica de Joudes (e. Jag de Bellouet – Queschua Love), en av de intressanta ”nya” hästarna i franska eliten även om hon hunnit bli sju år.

Chica de Joudes drog på i bra fart, fram till 1.13,4 första 2.200 meterna. In på upploppet hade Franck Ouvrie lyckats manövrera ut Davidson du Pont från tredje invändigt till anfallsläge. Davidson du Pont avslutade mycket starkt, 1.09,7 sista kilometern och 1.08,4 sista 500 enligt det franska positioneringsystemet, och den tappra Chica de Joudes fick sträcka vapen kort före mål.

Fakta

Looking Superb

hingst sex år e. Orlando Vici – Classical Pine e. Silver Pine
65 st: 17–8–11
Rekord: 1.10,2am
Insprunget: 633.043 euro
Uppfödare: Ingar Hagen, Norge
Ägare: Kolbjörn O & Ann Kr Selmer, Norge
Tränare: Jean-Michel Bazire
Körsven: Alexandre Abrivard

Expandera

Looking Superb, vilken fått en resa i främre träffen hela loppet av Alexandre Abrivard, han hamnade först utan rygg sedan Chica de Joudes övertagit ledningen, höll starkt till tredjeplatsen och lyckades med knapp marginal greja den tredje Prix d’Amérique-biljetten före Tony Gio, vilket satt i rygg på Looking Superb.

Who´s Who tröttnade över upploppet och slutade oplacerad. Årets Prix d’Amérique-vinnare Belina Josselyn var anonym i kön hela loppet.

I Prix de Boissy-Saint Leger startade flera hästar med svensk ankytning. Bäst lyckades norske Kriterievinnaren Hard Times (e. Coktail Jet – Tigerlily) vilket i sin första start i Jean-Michel Bazires träning var en noslängd från att vinna. Benoit Robin fick öppna hårt med Hard Times för att komma förbi Elvis du Vallon (e. Reve de Beylev – Premiere de Beylev) i kampen om ledningen, och det var sedan just Elvis du Vallon och Charles Cuiller som knäppte Hard Times precis på mållinjen på 1.11,6a/2.100 meter. Segerpremien var 36.000 euro och Ola Åsebös Hard Times fick 20.000 euro för andraplatsen.

Fakta

Resultatlista

Prix de Bretagne, 2.700 meter. Priser: 49.500 – 27.500 – 15.400 – 8.800 – 5.500 – 2.200 – 1.100 euro:

 1. Davidson du Pont – Franck Ouvrie 1.12,7
 2. Chica de Joudes – Alain Laurent 1.12,7
 3. Looking Superb – Alexandre Abrivard 1.12,8
 4. Tony Gio – Jean Philippe Monclin 1.12,8
 5. Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard 1.12,9
 6. Eugenitop du Noyer – Eric Raffin 1.12,9
 7. Feliciano – David Thomain 1.12,9

Oplacerade: Delia du Pommereux 1.13,1, Who’s Who 1.13,1, Django Riff 1.13,2 Epic Julry 1.13,3, Tessy d’Ete 1.13,5, Bahia Quesnot 1.13,6g, Belina Josselyn 1.14,0, Bilibili 1.14,1, Draft Life dg, Traders dg. Struken: Detroit Castelets.

Expandera

 

 

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Rättvik-ordförande ur tiden

Göte Andersson, ordförande i Siljans Travsällskap i nästan två decennier, har gått ur tiden.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Han blev ordförande i Siljans Travsällskap 1982 och ledde Rättvikstravet i 18 år. Han satt även i STC:s och ATG:s styrelse. Göte Andersson blev 87 år.

dalatravet.se (se nedan!) sammanfattar Siljans Travsällskap Göte Anderssons insatser inom travsporten:

”Siljans Travsällskap mångårige styrelsemedlem och ordförande har avlidit.

”1974 valdes Göte in i styrelsen för Siljans Travsällskap och 1982 blev han ordförande för travsällskapet. En post han hade fram till 2000. Med sitt stora engagemang för travsporten blev det också en styrelseplats i travförbundet (STC) under många år och även också en plats i ATG:s styrelse.

Göte bidrog till den starka utveckling som travsällskapet hade under 80- och 90-talet. Som andra travbana i landet fick vi 1985 den moderna totomaskinen där Göte, via sitt kontaktnät, såg till att vår travbana blev mycket modern för besökaren.

En annan mycket stark bidragande orsak till travbanans positiva utveckling var etableringen av hästkliniken vid travbanan som bekostades av kommunen, med ATG som hyresgäst. En etablering där Göte, med goda kontakter inom kommunen, Länsstyrelsen och ATG såg till att invigningen kunde hållas 1991 och travtränarna, både amatörer och proffs, fick tillgång till kvalificerad hästsjukvård runt Siljansbygden.

Lägg också till att under Götes tid som ordförande byggdes rakbanan, gäststall med omklädningsrum samt ett modernt permanentstall för proffstränare. Göte var också noga med att travsällskapet skulle ha god ekonomi, innan beslut fattades.

Göte själv tävlade och födde upp tävlingshästar där hästarna fick andranamnet Anco. Göte valdes in som hedersmedlem i travsällskapet när han avslutat styrelsearbetet efter 26 år, varav 18 år som ordförande.”

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Lång distans är rätt för henne”

Efter uppehåll på 20 år har Anders Källberg hittat tillbaka till travsporten.
I år har han över 30 i segerprocent både som tränare och körsven och idag gästar han Visbytravet med två tuffa ston.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Källberg är laddad för kvällens V86-tävlingar på Visbytravet. Foto Hanold/ALN
Anders Källberg är laddad för kvällens V86-tävlingar på Visbytravet. Foto Hanold/ALN

54-årige Anders Källberg kom till Gotland sent i måndags kväll och hästarna har haft god om tid att komma till rätta på ön. Mantorpamatören har god rutin från flera stortränare, men han hade haft ett långt uppehåll när han gjorde comeback för drygt fem år sedan. Hans barn funderade på om det var en 50-årskris och istället för att köpa en Harley Davidson tog han upp travsporten.

Nu arbetar Källberg som hovslagare och i yngre ålder har han bland annat jobbat hos hos Kjell P Dahlström, Thomas Nilsson, Jimmy Takter i USA och Thomas Uhrberg.

Jag vet hur man tränar travhästar och man behöver inte uppfinna hjulet två gånger

– Under 20 år körde jag häst blott vid ett tillfälle, i motionsvagn. Nu har jag travsporten som hobby och jag tycker att det är skoj. Jag har två starthästar och två tvååringar. Jag vet hur man tränar travhästar och man behöver inte uppfinna hjulet två gånger. Jag har bara köpt billiga hästar som jag har förbättrad och mina ston är vältränade. Sedan tycker jag att det är kul att köra själv också och nu har jag gått upp från lägsta kategorin och får även köra V75-lopp.

Har fyra vinster på elva starter i sulkyn i år

Och han har fin form både som tränare och körsven. 2020 har han kört elva lopp, vilket givit elva vinster och som tränare har Källberg fyra segar på 13 försök. Bästa chansen enligt spelarna ikväll är D’Amore (V86-6). Sexåringen kommer från spetsseger på Solvalla och ikväll ska hon ut över lång distans från spår fem bakom bilen.

– Jag tror att mycket kommer att avgöras i starten. Man måste köra på säkerhet första 100-150 meterna med D’Amore och hon brukar galoppera var femte start. Hästen har varit duktig i år och jag tror att det är toppform, men det är första längre resan och vi får se hur hon hanterar att bo borta. Hade det varit kort distans hade jag inte anmält hit och jag tror att lång distans är rätt för henne. Jag ändringar inget

Det är en hårding som hanterar tre varv bara hon håller sig lugn

Mellby Eye Catcher (V86-7) kommer med två raka tredjeplaceringar och sjuåringen är i princip ostreckad.
– Hästen hade skitläge och krokade ihop senast, men fick ändå dödens och höll bra som trea. Gången innan hade hon också svår spår, stod i tredje led i en spårtrappa, men det är en hårding som hanterar tre varv bara hon håller sig lugn under vägen. Det gäller att det stämmer och vi får en bra resa, men man ska inte underskatta den här damen, varnar Anders Källberg.

Här är startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens Höjdare
Läs senare

Dante Godiva från dödens

Dante Godiva fick som det tycktes inleda året lite konstigt, i ett klass I-försök Bodens V75-dag i mitten av juni. Förklaringen och utdelningen kom nu, då Up And Quick-sonen vann ett speciallopp med 100.000 kronor till vinnaren.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Bodentravet hade igår kväll ett lopp för fyraåringar som startat på banan minst en gång i år. Så Umåkerhästen Dante Godiva behövde alltså åka till Boden en gång och göra en start där för att komma med i den ”final” med 100.000 kronor i förstapris som kördes på tisdagkvällen.

Fakta

Dante Godiva

hingst fyra år e. Up And Quick – Cameron Boko e. Credit Winner
13 st: 7–2–1
Rekord: 1.15,1m* – 1.13,4am
Insprunget: 524.000 kr
Uppfödare: Godiva AB, Bjärred
Ägare: Stalll Ingemar & Bertil
Tränare: Ingemar Hultqvist (a), Umåker
Körsven: Samu Sandqvist, Umåker

Expandera

Dante Godiva fick den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om segermaskinen Yankee Blue (e. Andover Hall) som kom till detta lopp med fem segrar på sex starter i år, men var både stark nog att plocka ner denne sista 100 meterna och dessutom hålla undan för vasst spurtande Greenwich (e. Love You). Segertiden blev 1.14,4a/2.140.

Dante Godiva vann sex av tio lopp som treåring, däribland ett Breeders Crown-lopp på hemmabanan. Det här var hästens första seger i år.

Nästa uppgift kan bli Norrlands Grand Prix på Bergsåker nästa torsdag där förstapriset är 250.000 kronor. Dante Godiva var trea i försöket på Skelleftetravet i midsommarhelgen och står därmed på reservlistan för att komma med i Norrlands GP.

Poängställning i Norrlands Grand Prix efter de åtta försöken:

 • Hail Mary – tränare: Robert Bergh, 96 poäng (har vunnit hela tre försök!)
 • Golden Dream M.E. – Noralf P Braekken, 60 (en försöksseger)
 • Global Adventure – Svante Båth, 50 (en försöksseger)
 • Admiral As – Reijo Liljendahl, 30 (en försöksseger)
 • Harper Seabrook – Robert Bergh, 30 (en försöksseger)
 • Gerry – Reijo Liljendahl, 30 (en försöksseger)
 • Classics Never Die – Lars-Göran Söderberg, 18
 • Demon Onthe Hill – Reijo Liljendahl, 18
 • Click Bait – Stefan Melander, 12
 • Aramis Bar – Björn Goop, 12
 • Bythebook – Svante Båth, 12
 • Gogobet Sisu – Mika Haapakangas, 12
 • Summit In Sight – Daniel Redan, 12
 • Brake Cooling – Stefan Melander, 8
 • Arnie Express – Hanna Lähdekorpi (a), 8
 • Special Mystery – Mika Haapakangas, 8
 • Dante Godiva – Ingemar Hultqvist (a), 8
 • Jelmer Boshoeve – Christian Månsson, 8
 • Zola Key – Björn Goop, 8

De tolv hästar med högst poäng som. anmäls till finalen får vara med. Det är anmälan till loppet på fredag.

 

Sport