Fokustema
V75 Solvalla 1 april
Läs senare

Delicious höll – Nuncio föll

STOCKHOLM. En höll - den andre föll.
Medan Delicious U.S. (e. Cantab Hall) lattjade hem Stoeliten gick Nuncio (e. Andover Hall) oväntat på pumpen i gulddivisionsfinalen. Tioårige Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) vann därmed överraskande det första uttagningsloppet till Olympiatravet!
Av
Emil Persson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson

Den emotsedda matchen mellan Nuncio och On Track Piraten (e. Kool du Caux) fick en oväntad utgång.

Nuncio var snubblande nära att ta sig förbi On Track Piraten i spetskampen, men hölls med minsta möjliga marginal ut.
Därtill var El Mago Pellini (e. Chocolatier) med ordentligt från innerspåret och kunde med solfjäderseffekt hålla upp ledningen i en 1.06-öppning första 250 meter.
Halvvarvet passerades på 1.10,1 och i det skedet hade Örjan Kihlström kommit ner i andra utvändigt med Nuncio medan On Track Piraten snällt fick ta dödens.

”Som ett barn”

Andra halvan sjönk tempot och upp till varvet kom man på 1.12,7 innan det åter blev körning. Lutfi Kolgjini eldade iväg med 1.11,7 första 1.500 meterna och i slutkurvan hissade On Track Piraten nödflagg.
Örjan Kihlström var passiv, väntade med attacken tills 400 meter återstod och fram till ledaren var det ”en mil” i det skedet.
När On Track Piraten hade stumnat blev det fritt läge för Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) från vinnarhålet och det syntes direkt att Robert Berghs springare skulle plocka ner ledaren.
Nuncio gnuggade på och höll sin fart väl hela vägen in till mållinjen, men lyckades aldrig komma förbi Kadett C.D. som vann på 1.11,5a/2.140 meter.
– Hästen har känts fantastiskt fin i sommar; såhär bra har han inte känts sedan han var fem år. Jag hade förhoppning om att vi skulle kunna vara tvåa eller trea på en topptid, men hästen kändes toppfin hela vägen och växte ju längre det gick. Man pratar med hästen som om han vore ett barn hemmavid så det här känns speciellt, sade Bergh som därmed får representera hemmalaget i Olympiatravet lördag den 29 april.

”Låtit bli att ladda”

Om det blir någon Nuncio eller ej i det loppet återstår att se. Stefan Melander var förvisso inte alltför nedslagen direkt efter loppet, men nog kändes det allt underligt att Thai Broadway (e. Broadway Hall) höll jämna steg med världsstjärnan över upploppet och sånär snuvade honom på andraplatsen.
– Det här var inte så mycket att säga något om utan det blev för långt fram i ett speciellt lopp. Jag är nöjd ändå, sade Melander.
Även Örjan Kihlström menade på att hästens insats var godkänd.
– Han gick bra även om han inte vann. Jag provade från start och den speeden satte sig nog en del. Sedan blev det för långt fram, men jag tycker hästen gjorde en normal insats utan att för den skull ha Elitloppsform. Hade jag fått göra om något såhär efteråt så hade jag låtit bli att ladda från start, sade Kihlström.

Stalldubbel

Däremot fick han segerdefilera med Delicious U.S. som stod pall favorittrycket i Stoeliten. När Pasithea Face (e. Muscle Hill) var chanslös att hålla upp ledningen från innerspår blev det Windy Ways (e. Conway Hall) till tät varpå Delicious U.S. fick överta taktpinnen av stallkamraten på första långsidan.
Utan minsta problem joggade Delicious U.S. 1.09,3 sista halvvarvet och var givetvis okörd på 1.11,6a/1.640 meter.
Trots att Delicious U.S. är just sto var detta hennes blott andra seger i Stoeliten.
– Hon är stark och hon älskar att tävla, sade tränaren Daniel Redén.

Tog hela potten

V75-omgången blev så pass svårlöst att en spelare plockade hem hela sjurättspotten på 22.064.229 kr.
Radjah d’Inverne (e. Scarlet Knight) var den största överraskningen då han skrällvann till 58 gånger pengarna i Klass II-försöket ihop med Oskar J Andersson före en urtapper Trot Kronos (e. Muscle Hill) som hade gjort allt grovjobb själv.
Björn Goop noterades för en dubbel. Dictionary (e. Ready Cash), tränad av Hans Nilsson, spårade från start till mål i Diamantstofinalen och av bara farten vann han med ytterligare en Ready Cash-sonen i form av egentränade Västerbo Hard Cash. Trots galopp innan start och en tuff väg fram till dödens var han bara bäst!
Louise Granstedts Sheriff Bi (e. Toss Out) tog sin tredje V75-seger, men första på svensk mark. De två tidigare har kommit på Bjerke samt Momarken, men nu fick han alltså utdelning även i tuff, svensk konkurrens.
– Min plan var att komma till ledningen och den fungerade. Han är bra bakifrån också, men det går fort hela vägen så då gynnar det oss att sitta där framme. Det är skallen som är grejen med hästen; han springer och slafsar och far i värmningarna, men blir en helt annan häst i lopp, sade Modig.
Robert Berghs Re Doc (e. Love You) stängde V75-butiken genom att spåra från start till mål och ordnade på så vis Isabella Berghs andra skötarseger inom V75-spelet.
– Han var bättre än någonsin idag, sade Robert Bergh.

Fakta

RÄTT V75-RAD

Rätt V75-rad:

8-3-5-2-1-4-5

Utdelning:

7 rätt: 22.064.229 kr (1 system)

6 rätt: 163.771 kr

5 rätt: 2.375 kr

Omsättning: 84.862.419 kr

Expandera
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.

Fokustema
Berlin
Läs senare

Svenskar i tyska derbykval

Conrad Lugauer, Marc Elias, Ola Samuelsson och Jörgen Sjunnesson är de svensklicenserade aktörerna som finns representerade när Berlin kör derbykval under såväl lördagen som söndagen.
Av
Emil Persson
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under lördagen handlar det om kval till stoderbyt med 5.000 euro till vinnaren i respektive uttagningslopp. Lugauer inleder på lördagen med egentränade Ganes B (e. Muscle Hill) 1.15,7/€6.581 som inlett karriären med en seger och två andraplatser.
Ola Samuelsson startar Jaipur F Boko (e. Muscles Yankee) 1.16,5/€8.921 å sin tur medan Jörgen Sjunnesson kuskar bakom Arnold Mollemas Jersey Muscles (e. Muscles Yankee).

Totalt är det fyra uttagningslopp i Stoderbyt med nio hästar i varje vilket innebär att totalt 36 treåriga ston tar chansen att jaga finalplatser.

Under söndagen avgörs kvalen till det öppna Derbyt dit 32 hästar anmälts och fördelats ut på fyra lopp. Där är det bara Marc Elias som kör och han gör det åt pappa Conrad Lugauer. Då handlar det om Ornello (e. Love You) 1.15,1/€5.023.

I båda klasserna handlar det om 1.900 meter autostart och finalerna avgörs i Berlin helgen den 3-4 augusti.

Läs mer: