Fokustema
V75 Solvalla 1 april
Läs senare

Delicious höll – Nuncio föll

STOCKHOLM. En höll - den andre föll.
Medan Delicious U.S. (e. Cantab Hall) lattjade hem Stoeliten gick Nuncio (e. Andover Hall) oväntat på pumpen i gulddivisionsfinalen. Tioårige Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) vann därmed överraskande det första uttagningsloppet till Olympiatravet!
Av
Emil Persson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson

Den emotsedda matchen mellan Nuncio och On Track Piraten (e. Kool du Caux) fick en oväntad utgång.

Nuncio var snubblande nära att ta sig förbi On Track Piraten i spetskampen, men hölls med minsta möjliga marginal ut.
Därtill var El Mago Pellini (e. Chocolatier) med ordentligt från innerspåret och kunde med solfjäderseffekt hålla upp ledningen i en 1.06-öppning första 250 meter.
Halvvarvet passerades på 1.10,1 och i det skedet hade Örjan Kihlström kommit ner i andra utvändigt med Nuncio medan On Track Piraten snällt fick ta dödens.

”Som ett barn”

Andra halvan sjönk tempot och upp till varvet kom man på 1.12,7 innan det åter blev körning. Lutfi Kolgjini eldade iväg med 1.11,7 första 1.500 meterna och i slutkurvan hissade On Track Piraten nödflagg.
Örjan Kihlström var passiv, väntade med attacken tills 400 meter återstod och fram till ledaren var det ”en mil” i det skedet.
När On Track Piraten hade stumnat blev det fritt läge för Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) från vinnarhålet och det syntes direkt att Robert Berghs springare skulle plocka ner ledaren.
Nuncio gnuggade på och höll sin fart väl hela vägen in till mållinjen, men lyckades aldrig komma förbi Kadett C.D. som vann på 1.11,5a/2.140 meter.
– Hästen har känts fantastiskt fin i sommar; såhär bra har han inte känts sedan han var fem år. Jag hade förhoppning om att vi skulle kunna vara tvåa eller trea på en topptid, men hästen kändes toppfin hela vägen och växte ju längre det gick. Man pratar med hästen som om han vore ett barn hemmavid så det här känns speciellt, sade Bergh som därmed får representera hemmalaget i Olympiatravet lördag den 29 april.

”Låtit bli att ladda”

Om det blir någon Nuncio eller ej i det loppet återstår att se. Stefan Melander var förvisso inte alltför nedslagen direkt efter loppet, men nog kändes det allt underligt att Thai Broadway (e. Broadway Hall) höll jämna steg med världsstjärnan över upploppet och sånär snuvade honom på andraplatsen.
– Det här var inte så mycket att säga något om utan det blev för långt fram i ett speciellt lopp. Jag är nöjd ändå, sade Melander.
Även Örjan Kihlström menade på att hästens insats var godkänd.
– Han gick bra även om han inte vann. Jag provade från start och den speeden satte sig nog en del. Sedan blev det för långt fram, men jag tycker hästen gjorde en normal insats utan att för den skull ha Elitloppsform. Hade jag fått göra om något såhär efteråt så hade jag låtit bli att ladda från start, sade Kihlström.

Stalldubbel

Däremot fick han segerdefilera med Delicious U.S. som stod pall favorittrycket i Stoeliten. När Pasithea Face (e. Muscle Hill) var chanslös att hålla upp ledningen från innerspår blev det Windy Ways (e. Conway Hall) till tät varpå Delicious U.S. fick överta taktpinnen av stallkamraten på första långsidan.
Utan minsta problem joggade Delicious U.S. 1.09,3 sista halvvarvet och var givetvis okörd på 1.11,6a/1.640 meter.
Trots att Delicious U.S. är just sto var detta hennes blott andra seger i Stoeliten.
– Hon är stark och hon älskar att tävla, sade tränaren Daniel Redén.

Tog hela potten

V75-omgången blev så pass svårlöst att en spelare plockade hem hela sjurättspotten på 22.064.229 kr.
Radjah d’Inverne (e. Scarlet Knight) var den största överraskningen då han skrällvann till 58 gånger pengarna i Klass II-försöket ihop med Oskar J Andersson före en urtapper Trot Kronos (e. Muscle Hill) som hade gjort allt grovjobb själv.
Björn Goop noterades för en dubbel. Dictionary (e. Ready Cash), tränad av Hans Nilsson, spårade från start till mål i Diamantstofinalen och av bara farten vann han med ytterligare en Ready Cash-sonen i form av egentränade Västerbo Hard Cash. Trots galopp innan start och en tuff väg fram till dödens var han bara bäst!
Louise Granstedts Sheriff Bi (e. Toss Out) tog sin tredje V75-seger, men första på svensk mark. De två tidigare har kommit på Bjerke samt Momarken, men nu fick han alltså utdelning även i tuff, svensk konkurrens.
– Min plan var att komma till ledningen och den fungerade. Han är bra bakifrån också, men det går fort hela vägen så då gynnar det oss att sitta där framme. Det är skallen som är grejen med hästen; han springer och slafsar och far i värmningarna, men blir en helt annan häst i lopp, sade Modig.
Robert Berghs Re Doc (e. Love You) stängde V75-butiken genom att spåra från start till mål och ordnade på så vis Isabella Berghs andra skötarseger inom V75-spelet.
– Han var bättre än någonsin idag, sade Robert Bergh.

Fakta

RÄTT V75-RAD

Rätt V75-rad:

8-3-5-2-1-4-5

Utdelning:

7 rätt: 22.064.229 kr (1 system)

6 rätt: 163.771 kr

5 rätt: 2.375 kr

Omsättning: 84.862.419 kr

Expandera
Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Sanda tål täta starter

Åby och Örebro delade på onsdagens kvällstävlingar.
Av
Emil Persson

Robert Bergh-tränade Sanda Love (e. Love You) vann V75-lopp i lördags, men var med återigen på banan under gårdagskvällen. Det upplägget stod han pall för och blev dagssnabbast under hela tävlingsdagen då han kom hem på 1.11,0a/1.640 meter.

Banor som körde onsdag den 22 maj: Åby & Örebro.

Fem snabbaste vinnarna

Sanda Love (e. Love You) 1.11,0/1.640 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare & uppfödare: Sanda Racing Stable AB, Årjäng.

Viveur Bi (e. Varenne) 1.13,3/2.140 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare: Jansson B, Olsson B & ABR Trading AB. Uppfödare: Az. Agr. Biasuzzi, Italien.

Wollafur (e. Olimede) 1.13,3/2.140 – Örebro
Tränare: Juhani Partanen. Körsven: Magnus S Karlsson.
Ägare & uppfödare: Englund Per & Partanen Juhani.

Osborn Trot (e. Classic Photo) 1.13,7/1.640 – Åby
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: KGÖsterlen AB, Simrishamn. Uppfödare: Karlsson Ove, Fjugesta.

Eppur si Mouve (e. The Best Madrik) 1.14,0/2.140 – Åby
Tränare: Anna-Lena Waldén. Körsven: Peter H Sjöberg.
Ägare: WalldénsDjurakupunkturAB,Strömsnäsbruk. Uppfödare: Höglund Jan-Eric & Lisbet.

Högsta förstaprisen

70.000 kr

Redneck Woodland (e. Lavec Kronos) 1.15,0/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Stall Woodlandhorses AB, Sundsvall. Uppfödare: Gunnarsson Ulf, Gullabo.

Sanda Love (e. Love You) 1.11,1/1.640 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare & uppfödare: Sanda Racing Stable AB, Årjäng.

Eppur si Mouve (e. The Best Madrik) 1.14,0/2.140 – Åby
Tränare: Anna-Lena Waldén. Körsven: Peter H Sjöberg.
Ägare: WalldénsDjurakupunkturAB,Strömsnäsbruk. Uppfödare: Höglund Jan-Eric & Lisbet.

Viveur Bi (e. Varenne) 1.13,3/2.140 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare: Jansson B, Olsson B & ABR Trading AB. Uppfödare: Az. Agr. Biasuzzi, Italien.

Snabbast vinnare & högst förstapris monté

Laza Magic (e. Judge Joe) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Mimmi Elfstrand. Ryttare: Jenny Brunzell.
Ägare: Stall Mimmi Elfstrand AB, Larv. Uppfödare: Tal AB, Arvika.

Flest segrar (kusk/ryttare): Erik Adielsson  – 3 segrar
Flest segrar (tränare): Robert Bergh, Juhani Partanen – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Andover Hall, Maharjah – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Lorentzon till 900

Anette Lorentzon jubilerade i natt på Scioto Downs och tog sin 900:e tränarseger på amerikansk mark sedan jätteoddsaren Custom Sally vunnit för Elliott Deaton.
Av
Claes Freidenvall
Anette Lorentzon tog sin 900:e tränarseger i natt på Scioto Downs. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon tog sin 900:e tränarseger i natt på Scioto Downs. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Treåriga Custom Sally (e. Mr Cantab-Custom Model) storskrällde till 87,60 i vinnarodds och avgjorde med en halv längd i spurten på 1.13,1/1.609 meter. Äger gör Anette Lorentzon och ACL Stuteri. Nattens triumf inbringade 5.000 dollar.

Custom Sally köptes som ettåring på Hoosier Yearling Sale för 36.000 dollar. Nattens start var den andra i karriären och hon avlade maiden efter ha slutat oplacerade i debuten.

Hon har samma pappa som världens snabbaste travare Homicide Hunter, medan modern Custom Model (e. Tagliabue), 1.12,2/$67.186, vann försök i Pennsylvania Sire Stakes ($50.615) och tidigare lämnat Custom Cantab (e. Mr Cantab), 1.09,8/$754.286.

Anette Lorentzon räknade in sin 900:e tränarseger i USA och det krävdes 4.717 starter och 15.930.200 miljoner dollar för att nå dit. Förra året gjorde Anette sin bästa säsong; stallet tog 154 vinster och körde in 2.248.112 dollar.

Mer blågult

Fler svenska segrar blev det igår. I Chester på kasinobanan Harrah’s Philadelphia vann Dexter Dunn bakom Per Engblom-tränade Sexy Wow (e. Father Patrick-No Pain No Gain) via tredje inner och dödens med drygt tre längder.

Per Engblom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Segertiden skrevs till 1.12,4 och sista 400 meterna avverkade det treåriga stoet på 1.09,1. Förstapriset uppgick till 6.000 dollar och Crawford Farms är båda ägare och uppfödare till stoet.

Tre starter i karriären har Sexy Wow hunnit med och sedan tidigare har hon en seger och en andraplats. Stoet är undan Breeders Crown-trean No Pain No Gain (e. Mr Vic), 1.10,6/$436.080.

Modern har sin mest kända avkomma i Crazy Wow (e. Crazed), 1.08,6/$2.648.502, som vann finalen i Maple Leaf Trot (C$651.000) förra året i regi Marcus Melander.

Per Engblom gör sin första säsong som tränare i USA och har inlett strålande. På 42 starter har det blivit 16 segrar och 289.898 dollar.

Fokustema
V86 Åby/Örebro 22 maj
Läs senare

Amatörtränat utropstecken

Det luktade rikstotoklass lång väg över Eppur Si Muoves insats på Åby.
I B-tränarserien vände han ut och in på sina motståndare i lag med Peter H Sjöberg.
– Det brukar inte gå bra när mina hästar är betrodda så detta trodde jag inte, sade tränaren Anna-Lena Waldén.
Av
Emil Persson
Peter H Sjöberg styrde in Eppur SI Muove, tränad av Anna-Lena Waldén. Foto Sidmakarn
Peter H Sjöberg styrde in Eppur SI Muove, tränad av Anna-Lena Waldén. Foto Sidmakarn

Att The Best Madrik-valacken är betrodd är något hon får vänja sig vid. Femåringen stod nämligen för en insats denna onsdagskväll som få hästar klarar av i den låga klass han alltjämt befinner sig i. Från fjärde utvändigt fick han full anfallsorder 700 meter före mål och redan 300 meter senare hade han grepp om ledande Bankrobber (e. Joke Face).
Över upploppet drygade han ut försprånget och klockan visade läckra 1.10 sista 800 meterna. Då ska det sägas att det gick 1.08,5 mellan 800-300 kvar!
– Det är nästan så jag blev lite tårögd efter målgång för detta var en väldigt bra prestation. Vi har trott på honom hela tiden och känner glädje allihop, både hästen, jag och tränaren Anna-Lena. Det kändes ganska tidigt att det här var vårt lopp, sade Peter H Sjöberg.
Till vardags ridtränas hästen och får därtill känna på en del dressyr.
– Och så kör Peter alla snabbjobb med honom, sade tränaren Anna-Lena Waldén som sysslar med akupunktur på hästar, men främst har en bakgrund inom ridsporten.

Nästa anhalt: Oslo

Henriette Larsen fick förtroendet bakom Jerry Riordan-tränade Zio Tom Jet på samma bana och tog som så ofta tillvara på den.
Efter att placerat hästen mitt i fältet kunde hon ta tredje utvändigt 700 meter före mål och vänta med attacken tills upploppets början. Upploppet är Maharajah-sonen favoritpassage i travlopp och han behövde inte så många meter på sig för att växla ner konkurrenterna.
De övriga V86-loppen på Åby gick till Robert Bergh-tränade hästar, styrda av Christoffer Eriksson.
I uttagningsloppet till Summer Meeting Oslo var Viveur Bi (e. Varenne) urläcker på 1.13,3a/2.140 meter efter att vunnit starten. Den tyskefödde segermaskinen jagar 100.000 norska kronor i finalen om två veckor och bör rimligtvis bli final i det sammanhanget så som han ser ut för dagen.
Formen på topp har även Sanda Love (e. Love You). Sjuåringen startade blott fyra dagar efter lördagens V75-triumf i Gävle, men såg närmast ut att gått framåt av det när han kom hem på 1.11,0a/1.640 meter!

Trippla skrällar

I Örebro var det häftig nederbörd och därtill regnade det skrällar. Först ut inom V86-spelet var Wollafur (e. Olimede) som knäppte sina konkurrenter från tredje utvändigt med sent iscensatt attack.
– Det här var både jag och hästen värda. Han har gjort många bra lopp utan att få vinna, sade Magnus S Karlsson.
Om han sparade varje meter som gick så var O.M.Don’t Cry (e. Improve Ås) en springare som fick gå desto tuffare. Nicklas Westerholm laddade stora kanonen ut på sista bortre långsidan, rundade ledaren Dictionary (e. Ready Cash) på 250 meter och höll stången mot densamme när hon kom tillbaka över upploppet.
Desto mer betrodd var Tale of Jacks (e. Intoxicated). Kaj Widell skickade fyraåringen till tät varifrån han sprang på lätta ben över mål. Mikael Cedergren tränar vars närmsta framtid blir intressant att följa även om han nu tog steget upp i klass I.
Stig H Johansson-tränade 20-oddsaren Lennart Sjöhammar (e. Make it Happen) avrundade V86-omgången i lag med Erik Adielsson som därmed räknade hem en trippel under kvällen.