Fokustema
V75 Solvalla 1 april
Läs senare

Delicious höll – Nuncio föll

STOCKHOLM. En höll - den andre föll.
Medan Delicious U.S. (e. Cantab Hall) lattjade hem Stoeliten gick Nuncio (e. Andover Hall) oväntat på pumpen i gulddivisionsfinalen. Tioårige Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) vann därmed överraskande det första uttagningsloppet till Olympiatravet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson

Den emotsedda matchen mellan Nuncio och On Track Piraten (e. Kool du Caux) fick en oväntad utgång.

Nuncio var snubblande nära att ta sig förbi On Track Piraten i spetskampen, men hölls med minsta möjliga marginal ut.
Därtill var El Mago Pellini (e. Chocolatier) med ordentligt från innerspåret och kunde med solfjäderseffekt hålla upp ledningen i en 1.06-öppning första 250 meter.
Halvvarvet passerades på 1.10,1 och i det skedet hade Örjan Kihlström kommit ner i andra utvändigt med Nuncio medan On Track Piraten snällt fick ta dödens.

”Som ett barn”

Andra halvan sjönk tempot och upp till varvet kom man på 1.12,7 innan det åter blev körning. Lutfi Kolgjini eldade iväg med 1.11,7 första 1.500 meterna och i slutkurvan hissade On Track Piraten nödflagg.
Örjan Kihlström var passiv, väntade med attacken tills 400 meter återstod och fram till ledaren var det ”en mil” i det skedet.
När On Track Piraten hade stumnat blev det fritt läge för Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) från vinnarhålet och det syntes direkt att Robert Berghs springare skulle plocka ner ledaren.
Nuncio gnuggade på och höll sin fart väl hela vägen in till mållinjen, men lyckades aldrig komma förbi Kadett C.D. som vann på 1.11,5a/2.140 meter.
– Hästen har känts fantastiskt fin i sommar; såhär bra har han inte känts sedan han var fem år. Jag hade förhoppning om att vi skulle kunna vara tvåa eller trea på en topptid, men hästen kändes toppfin hela vägen och växte ju längre det gick. Man pratar med hästen som om han vore ett barn hemmavid så det här känns speciellt, sade Bergh som därmed får representera hemmalaget i Olympiatravet lördag den 29 april.

”Låtit bli att ladda”

Om det blir någon Nuncio eller ej i det loppet återstår att se. Stefan Melander var förvisso inte alltför nedslagen direkt efter loppet, men nog kändes det allt underligt att Thai Broadway (e. Broadway Hall) höll jämna steg med världsstjärnan över upploppet och sånär snuvade honom på andraplatsen.
– Det här var inte så mycket att säga något om utan det blev för långt fram i ett speciellt lopp. Jag är nöjd ändå, sade Melander.
Även Örjan Kihlström menade på att hästens insats var godkänd.
– Han gick bra även om han inte vann. Jag provade från start och den speeden satte sig nog en del. Sedan blev det för långt fram, men jag tycker hästen gjorde en normal insats utan att för den skull ha Elitloppsform. Hade jag fått göra om något såhär efteråt så hade jag låtit bli att ladda från start, sade Kihlström.

Stalldubbel

Däremot fick han segerdefilera med Delicious U.S. som stod pall favorittrycket i Stoeliten. När Pasithea Face (e. Muscle Hill) var chanslös att hålla upp ledningen från innerspår blev det Windy Ways (e. Conway Hall) till tät varpå Delicious U.S. fick överta taktpinnen av stallkamraten på första långsidan.
Utan minsta problem joggade Delicious U.S. 1.09,3 sista halvvarvet och var givetvis okörd på 1.11,6a/1.640 meter.
Trots att Delicious U.S. är just sto var detta hennes blott andra seger i Stoeliten.
– Hon är stark och hon älskar att tävla, sade tränaren Daniel Redén.

Tog hela potten

V75-omgången blev så pass svårlöst att en spelare plockade hem hela sjurättspotten på 22.064.229 kr.
Radjah d’Inverne (e. Scarlet Knight) var den största överraskningen då han skrällvann till 58 gånger pengarna i Klass II-försöket ihop med Oskar J Andersson före en urtapper Trot Kronos (e. Muscle Hill) som hade gjort allt grovjobb själv.
Björn Goop noterades för en dubbel. Dictionary (e. Ready Cash), tränad av Hans Nilsson, spårade från start till mål i Diamantstofinalen och av bara farten vann han med ytterligare en Ready Cash-sonen i form av egentränade Västerbo Hard Cash. Trots galopp innan start och en tuff väg fram till dödens var han bara bäst!
Louise Granstedts Sheriff Bi (e. Toss Out) tog sin tredje V75-seger, men första på svensk mark. De två tidigare har kommit på Bjerke samt Momarken, men nu fick han alltså utdelning även i tuff, svensk konkurrens.
– Min plan var att komma till ledningen och den fungerade. Han är bra bakifrån också, men det går fort hela vägen så då gynnar det oss att sitta där framme. Det är skallen som är grejen med hästen; han springer och slafsar och far i värmningarna, men blir en helt annan häst i lopp, sade Modig.
Robert Berghs Re Doc (e. Love You) stängde V75-butiken genom att spåra från start till mål och ordnade på så vis Isabella Berghs andra skötarseger inom V75-spelet.
– Han var bättre än någonsin idag, sade Robert Bergh.

Fakta

RÄTT V75-RAD

Rätt V75-rad:

8-3-5-2-1-4-5

Utdelning:

7 rätt: 22.064.229 kr (1 system)

6 rätt: 163.771 kr

5 rätt: 2.375 kr

Omsättning: 84.862.419 kr

Expandera
Fokustema
Hoting
Läs senare

Trav utan publik

Tävlingar – men ingen publik.
Ett trist besked från Hoting.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hotingtravet får klara sig utan publik för andra året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hotingtravet får klara sig utan publik för andra året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Vår lilla organisation och anläggning är inte anpassad till att klara myndigheternas rådande arenakrav under pandemin. Därför kör vi tävlingarna enbart för de aktiva i år, säger ordförande Sven-Olov Lindman till travsport.se.

Årets tävlingar i Hoting hålls 10, 13 och 16 juli.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sprintermästargenrep i Bollnäs

Att flera Sprintermästaraktuella hästar testar fartkunskaperna i Bollnäs, om en svensk seger i Lyon och om en dyrköpt triumf på Åby rapporter vi bland annat i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Armani Degato ska göra årsdebut i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Torsdag den 8 juli smäller det i Halmstad. Sprintermästaren med försök och final över sprinterdistans. Ikväll i Bollnäs kanske det blir en liten försmak inför det stora sprinterloppet när ett försök i Norrlands Grand Prix för fyraåringar avgörs över 1.640 meter på den erkänt snabba Bollnäsovalen.

Svante Båth har sedan länge haft Sprintermästaren som huvudmål för kapable, men hetsige Armani Degato (e. Raja Mirchi). Förra hösten öppnade hästen 1.09.3 första kilometern (!) i många längders ledning i kval till Svenskt Travkriterium över lång distans. Den farten hölls en bit till innan krafterna tröt rejält.

Hästen har sedan inte synts på banan sedan Breeders Crown-semifinalen i oktober, men nu är det dags för årsdebut. Hästen travade 1.16/1.600 meter i jobb i början av maj, rapporterar Svante Båth på sin hemsida svantebath.se, och nu väntar alltså ett skarpt prov med Ulf Ohlsson i vagnen.

Av de tio startande i lopp har hästägarna till sju av dem betalat in alla insatser till Sprintermästaren. Förutom Armani Degato handlar det om Hacker Am (e. Muscle Hill), Playing Trix (e. Trixton), Global Bookmaker (e. Broadway Hall), Harley K. (e. Sebastian K.), Perpetuate (e. Kadabra) och Southwind Hillrazr (e. Muscle Hill).

Stefan Melander äger och tränar den sistnämnde. Däremot är inte hans andra häst i loppet, femfaldige miljonären Chestnut Hill (e. Muscle Hill) anmäld till Sprintermästaren.

***

2

Burning Man vann i Lyon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det blev seger direkt i debuten hos Thierry Duvaldestin för svenskfödde Burning Man (e. S.J.’s Caviar). Sjuåringen tog hem Prix de la Vendee (€24.000) i lag med Theo Duvaldestin på Lyon A Parilly på 1.14,8/2.850 meter vilket gav 10.800 euro i belöning.

Innan torsdagens lopp hade Burning Man gjort åtta starter på fransk mark med två andraplatser som bästa resultat, men nu var det alltså dags för honom att få avlägga sitt ”franska maiden”.

***

3Blott två svenska banor tävlar denna fredag. Kvällsbanan är alltså Bollnäs (start 18.20), där även den efter tre starter obesegrade valacken White Walker, i träning hos Svante Båth, ska försöka förlänga segerraden i ett treåringslopp ingående i ST:s Unghästserie.

Solvalla (start 12.20) tar han om lunchtävlingarna och även här finns det treåriga talanger i startlistorna. ST-loppet ser bland annat debutvinnaren Red Rum (e. Ready Cash), Djang Limit (e. e. Django Riff), som travat 1.15-tider i livets alla tre starter utan att få vinna, toppstammade Mister Invictur (e. Ready Cash) med dubbla segrar och Highway To Hill (e. Muscle Hill), som varit etta-tvåa i sina två framträdanden.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4 Denna torsdag gör Conrad Lugauer något så ovanligt som en utflykt till Odense. Jägersrotränaren åker till Fyn med två hästar då såväl Oliver P.Hill (e. Ready Cash) som Wolf of Wallstreet (e. Infintif) dyker upp inom tävlingsprogrammet som omfattar tio lopp.

Båda hästarna är rankade tvåa i banprogrammet och övningar i Odense tar sin start klockan 15:45.

Här kan du ta del av dess startlistor.

***

5 Segervane Outstanding O. (e. Make It Happen) 1.12,6ak/696.673 kr har lämnat Morten Hauglands stall i Norge och finns sedan i måndags på Åbytränaren Per Henriksen träningslista.

Sjuåringen som var oplacerad i fjolårets upplaga av Harper Hanovers lopp har 20 segrar på 53 starter, men har inte synts på en tävlingsbana sedan han var ute på Forus den 16 december i fjol.

På tal om Henriksen så imponerade hans FromHeaven Idzarda (e. From Above) stort vid gårdagens lunchseger på Åby på 1.12,2a/2.140 meter i lag med Jörgen Sjunnesson, men det blev dyrköpt seger.
Efter loppet bötfälldes Henriksen med 5.000 kronor för att ha brustit i sitt tränaransvar då FromHeaven Idzardas då det enligt resultatlistan ska ha blött från hästens båda hovar efter loppet.

***

6

Svenskägde Inferno Piper och Christophe Martens vid en tidigare seger på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

Det körs ett riktigt intressant treåringslopp på Vincennes denna fredag. Prix Coronis (€53.000) för hästar hingstar som högst tjänat 50.000 euro har lockat flera spännande deltagare med svenskägda Inferno Piper (e. Coup de Poker) som tydlig topp.
Bröderna Martens häst jagar fjärde segern i femte starten och för ägarna Ecurie Piper står det 23.850 euro på spel som segercheck.

Tomas Malmqvist bidrar med Ichiro de Joudes (e. Prince Gedé) i samma lopp och därtill syns Alessandro Gocciadoro på plats i Paris för att köra egentränade Caio Titus Bond (e. Varenne).

Svenskfött syns i High Five-loppet Prix Eudora (€58.000) där Fabrice Souloys Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) kommer ut och därtill har Jarmo Niskanen Eclipse d’Orient (e. Un Mec d’Heripre) i Prix Tolosa (€49.000) medan Tomas Malmqvists andra starthäst för dagen är Frozen Queen (e. Look de Star) i Prix Dido (€37.000).

Första loppet avgörs 19:00 och tävlingsprogrammet som innehåller sju lopp avslutat 22:11.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

7 Är du aktiv och gillar att börja planera dina hästars eventuella starter i god tid? Eller kanske bara vanliga travfantast och ser fram emot ytterligare lättnader i restriktionerna så man kan börja planera travresor?

Då gläds du säkert över att propositionerna för augusti månad publicerades på Svensk Travsports hemsida under gårdagen.

Månaden innehåller mängder av topptävlingar såsom…

  • 4 augusti: Svenskt Kallblodsderby
  • 8 augusti: Svenskt Kallblodskriterium
  • 14 augusti: Åby Stora Pris
  • 18 augusti: Jubileumspokalen
  • 21 augusti: Korta E3-finaler
  • 24 augusti: Kval till Svenskt Travderby
  • 28 augusti: Sundsvall Open Trot

Här kan du ta del av propositionshäftigt i pdf-format.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Finalvinst för Lorentzon

Efter nattens vinst med Shenzi Ås på Scioto Downs är Anette Lorentzon uppe i 52 triumfer i år på amerikansk mark.
Och seger blev det också för Per Engbloms Jula Muscle Pack.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Jula Muscle Pack vid sin tidigare seger på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dan Noble skötte tömföringen bakom Shenzi Ås (e. Lionhunter-Pandora Ås) och trots en resa större delen utan rygg kunde det treåriga stoet plocka ner ledande A Doll Face (e. Dontyouforgetit) med hals i finalen i The Richard Brandt Trot ($18.100) på 1.11,8/1.609 meter.

Anette Lorenzon
Anette Lorentzon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Shenzi Ås tog sin andra seger i karriären på 14 starter och den första på sju framträdanden i år. Ifjol vann hon ett försök i Buckeye Stallion Series ($17.500).

Stoet är undan ostartade Pandora Ås (e. Prego Nilema), vars mest framgångsrika avkommor är till Finland exporterade Justice Ås (e. Justice Hall), 1.10,2/€286.891, och Timon Ås (e. Lionhunter), 1.10,2/$139.560.

Vann med två längder

Per Engblom-tränade Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill-Bright Baby Blues) slog till på Yonkers Raceway och Scott Zeron spetsvann med drygt två längder på 1.12,6. Äger den treårige hingsten gör Karl-Johan Blank och förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

Per Engblom. Foto: Chris Gooden.

Ifjol vann Jula Muscle Pack ett försök i Kindergarten Classic ($20.000) och nattens triumf är den andra på 16 starter. Jula Muscle Pack köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 150.000 dollar.

Hans mor Bright Baby Blues (e. Andover Hall), 1.09,2/$492.203, har tidigare lämnat Whose Blues (e. Cantab Hall), 1.10,0/$167.373.

Själv är modern undan Hambletonian Oaks-vinnaren Bar Slide (e. Yankee Glide), 1.10,1*/$649.392, vilken också lämnat Per Eriksson-tränade Sliding Home (e. Donato Hanover), 1.10,3ak/2.561.313 kr.

För Per Engblom var det elfte årssegern igår på 58 starter.