Fokustema
V75 Solvalla 1 april
Läs senare

Delicious höll – Nuncio föll

STOCKHOLM. En höll - den andre föll.
Medan Delicious U.S. (e. Cantab Hall) lattjade hem Stoeliten gick Nuncio (e. Andover Hall) oväntat på pumpen i gulddivisionsfinalen. Tioårige Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) vann därmed överraskande det första uttagningsloppet till Olympiatravet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson
Robert Berghs Kadett C.D. fick chansen från rygg ledaren och avgjorde enkelt. Foto Jeannie Karlsson

Den emotsedda matchen mellan Nuncio och On Track Piraten (e. Kool du Caux) fick en oväntad utgång.

Nuncio var snubblande nära att ta sig förbi On Track Piraten i spetskampen, men hölls med minsta möjliga marginal ut.
Därtill var El Mago Pellini (e. Chocolatier) med ordentligt från innerspåret och kunde med solfjäderseffekt hålla upp ledningen i en 1.06-öppning första 250 meter.
Halvvarvet passerades på 1.10,1 och i det skedet hade Örjan Kihlström kommit ner i andra utvändigt med Nuncio medan On Track Piraten snällt fick ta dödens.

”Som ett barn”

Andra halvan sjönk tempot och upp till varvet kom man på 1.12,7 innan det åter blev körning. Lutfi Kolgjini eldade iväg med 1.11,7 första 1.500 meterna och i slutkurvan hissade On Track Piraten nödflagg.
Örjan Kihlström var passiv, väntade med attacken tills 400 meter återstod och fram till ledaren var det ”en mil” i det skedet.
När On Track Piraten hade stumnat blev det fritt läge för Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) från vinnarhålet och det syntes direkt att Robert Berghs springare skulle plocka ner ledaren.
Nuncio gnuggade på och höll sin fart väl hela vägen in till mållinjen, men lyckades aldrig komma förbi Kadett C.D. som vann på 1.11,5a/2.140 meter.
– Hästen har känts fantastiskt fin i sommar; såhär bra har han inte känts sedan han var fem år. Jag hade förhoppning om att vi skulle kunna vara tvåa eller trea på en topptid, men hästen kändes toppfin hela vägen och växte ju längre det gick. Man pratar med hästen som om han vore ett barn hemmavid så det här känns speciellt, sade Bergh som därmed får representera hemmalaget i Olympiatravet lördag den 29 april.

”Låtit bli att ladda”

Om det blir någon Nuncio eller ej i det loppet återstår att se. Stefan Melander var förvisso inte alltför nedslagen direkt efter loppet, men nog kändes det allt underligt att Thai Broadway (e. Broadway Hall) höll jämna steg med världsstjärnan över upploppet och sånär snuvade honom på andraplatsen.
– Det här var inte så mycket att säga något om utan det blev för långt fram i ett speciellt lopp. Jag är nöjd ändå, sade Melander.
Även Örjan Kihlström menade på att hästens insats var godkänd.
– Han gick bra även om han inte vann. Jag provade från start och den speeden satte sig nog en del. Sedan blev det för långt fram, men jag tycker hästen gjorde en normal insats utan att för den skull ha Elitloppsform. Hade jag fått göra om något såhär efteråt så hade jag låtit bli att ladda från start, sade Kihlström.

Stalldubbel

Däremot fick han segerdefilera med Delicious U.S. som stod pall favorittrycket i Stoeliten. När Pasithea Face (e. Muscle Hill) var chanslös att hålla upp ledningen från innerspår blev det Windy Ways (e. Conway Hall) till tät varpå Delicious U.S. fick överta taktpinnen av stallkamraten på första långsidan.
Utan minsta problem joggade Delicious U.S. 1.09,3 sista halvvarvet och var givetvis okörd på 1.11,6a/1.640 meter.
Trots att Delicious U.S. är just sto var detta hennes blott andra seger i Stoeliten.
– Hon är stark och hon älskar att tävla, sade tränaren Daniel Redén.

Tog hela potten

V75-omgången blev så pass svårlöst att en spelare plockade hem hela sjurättspotten på 22.064.229 kr.
Radjah d’Inverne (e. Scarlet Knight) var den största överraskningen då han skrällvann till 58 gånger pengarna i Klass II-försöket ihop med Oskar J Andersson före en urtapper Trot Kronos (e. Muscle Hill) som hade gjort allt grovjobb själv.
Björn Goop noterades för en dubbel. Dictionary (e. Ready Cash), tränad av Hans Nilsson, spårade från start till mål i Diamantstofinalen och av bara farten vann han med ytterligare en Ready Cash-sonen i form av egentränade Västerbo Hard Cash. Trots galopp innan start och en tuff väg fram till dödens var han bara bäst!
Louise Granstedts Sheriff Bi (e. Toss Out) tog sin tredje V75-seger, men första på svensk mark. De två tidigare har kommit på Bjerke samt Momarken, men nu fick han alltså utdelning även i tuff, svensk konkurrens.
– Min plan var att komma till ledningen och den fungerade. Han är bra bakifrån också, men det går fort hela vägen så då gynnar det oss att sitta där framme. Det är skallen som är grejen med hästen; han springer och slafsar och far i värmningarna, men blir en helt annan häst i lopp, sade Modig.
Robert Berghs Re Doc (e. Love You) stängde V75-butiken genom att spåra från start till mål och ordnade på så vis Isabella Berghs andra skötarseger inom V75-spelet.
– Han var bättre än någonsin idag, sade Robert Bergh.

Fakta

RÄTT V75-RAD

Rätt V75-rad:

8-3-5-2-1-4-5

Utdelning:

7 rätt: 22.064.229 kr (1 system)

6 rätt: 163.771 kr

5 rätt: 2.375 kr

Omsättning: 84.862.419 kr

Expandera
Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Femte gången gillt för Propulsion!

Två andra platser och lika många fjärdepris, men i femte försöket fick Propulsion äntligen vinna Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion och Örjan Kihlström spurtar hem Elitloppet. Foto: Mathias Hedlund
Propulsion och Örjan Kihlström spurtar hem Elitloppet. Foto: Mathias Hedlund

– Det finns bara en ”Proppen” och han finns i mitt stall, sade Daniel Redén efter segern och fortsatte:

– Han har mött de tuffaste av de tuffaste och det känns magiskt!

Ett tag såg det ut som att Propulsion (e. Muscle Hill-Danae) inte skulle komma in i matchen när Missle Hill och Johan Untersteiner fick bestämma farten därframme efter 1.10,8 första varvet och Propulsion satt i fjärde utvändigt.

Fakta

Resultat

Elitloppets final:
Priser: 3.000.000-1.500.000-750.000-375.000-175.000-100.000-60.000-40.000 kronor.
1.609 meter, autostart.

 1. Propulsion-Örjan Kihlström, 1.10,2
 2. Cokstile-Christoffer Eriksson, 1.10,4
 3. Attraversiamo-Erik Adielsson, 1.10,4
 4. Sorbet-Per Linderoth, 1.10,5
 5. Milliondollarrhyme-Fredrik B Larsson, 1.10,5
 6. Missle Hill-Johan Untersteiner, 1.10,6
 7. Racing Mange-Joakim Lövgren, 1.10,7
  Diskad: Earl Simon-Franck Ouvrie, dtr3.
  Tempo: 500 m: 1.11,2 (Missle Hill), 1.000 m: 1.10,8 (dito), sista 500 m: 1.09,6
  Segrare: hingst 9 år e. Muscle Hill-Danae e. Andover Hall.
  Ägare: Stall Zet.
  Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC, USA.
  Tränare: Daniel Redén, Solvalla.
  Skötare: Ellinor Wennebring
Expandera

Inne på upploppet handlade det bara om Propulsion. Örjan Kihlström lyfte ut Propulsion 200 kvar och på lätta hovar spurtade han till vinst på 1.10,2a/1.609 meter.

– Jag hade en sådan fin feeling efter försöket, sade Daniel Redén.

Cokstile (e. Quite Easy) drog upp farten i tredjespår 800 kvar, men Christoffer Erikssons häst kunde inte stå emot Propulsion på målrakan.

Tredjeplatsen tog Attraversiamo (e. Kiss Francais) efter en resa i tredje inner sedan Earl Simon diskats som trea efter ha trängt sig ut 250 kvar.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Oblivion efter omöjlig resa

Admiral As galopperade bort andrapriset i Fyraåringseliten, men Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson fick lite plåster på såren när Oblivion spurtade hem Treåringseliten för ston.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Glada miner i vinnarcirkeln efter Oblivions fullträff i Treåringseliten för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Glada miner i vinnarcirkeln efter Oblivions fullträff i Treåringseliten för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Muscle Hill-dottern Oblivion hittade fjärde inner från bakspår och treåringen gynnades av snabb öppning, men när Ulf Ohlsson lyft ut stoet i andraspår på sista bortre långsidan hamnade hon bakom en trött rygg. Hästen veks på nytt ner på innerspår och i slutkurvan hittade hon ut i fjärde ytter. Över upploppet fick den barfotadansande USA-importen anfallsorder i vida spår och hon fällde samtliga på 1.12,0a/1.640 meter.

– Oblivion fick ett lopp på rulle och hon avslutade sylvasst. Det var en trevlig överraskning. Admiral As gör ett fantastiskt lopp i Fyraåringseliten och det var surt att han galopperade, kommenterade Ulf Ohlsson.

Oblivion fällde alla över målrakan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Inför dagens dagens start hade Oblivion knappt 100.000 kronor på kontot efter en vinst på sex starter. Reijo Liljendahl ropade in hästen för 150.000 dollar i Lexington 2018. Som tvååring tävlade hon för Marcus Melander i USA och knep ett andrapris som bästa placering på fyra försök.

Förstapriset i Treåringseliten Ston, Rune Stolts lopp, uppgick till 200.000 kronor.

Ecurie D. tangerade världsårsbästa

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Överraskning i Montéeliten

Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann söndagens Montéelit efter sylvasst upplopp.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann Montéeliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hambo Transs R. och Michelle Mönster vann Montéeliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hambo Transs R. (e. Love You) tränas av Paul Hagoort och hästen sågs egentligen inte med segerchans förrän i början av upploppet. Michelle Mönster red tioåringen spårsnålt i fjärde inner och in på upploppet kom luckan mellan hästar. Hambo Transs R. avverkade sista 800 meterna efter 1.09,8 och hann fram till säker seger på 1.10,5a/1.640 meter.

– En fantastiskt fin häst. Det här är min hittills största seger, sade Mönster.

Förstapriset uppgick till 200.000 kronor och hästen närmar sig två miljoner kronor efter tio vinster på 33 starter. Ledaren Galactica och Anna Erixon slutade tvåa och trea blev Rajesh Face från andra ytter med Sofia Adolfsson på ryggen.

Topptid från spets

Chapuy (e. Quite Easy U.S.) sprang vassa 1.10,3a/1.640 meter från ledningen med Anders Eriksson i Ungdomseliten. Åke Lindblom tränar sexåringen som belönades med 150.000 kronor.
– Taktiken var glasklar redan när startlistan blev klar. Jag gasade vad som gick från start och loppet blev som jag hade hoppats på, sade Eriksson.

Chapuy och Anders Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fakta

V75-resultat 31 maj

Rätt rad: 4-10-8-4-4-8-5
Sju rätt: 1.131 kronor
Sex rätt: 24 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 96.584.723 kronor

Expandera