Fokustema
Tioga Downs (uppdaterad)
Läs senare

Delicious U.S. världsrekord tangerat!

Emoticon Hanover slog till med nytt världsrekord för fyraåriga ston idag på Tioga Downs. Dessutom tangerade hon Delicious U.S. absoluta världsrekord för ston på tusenmetersbana när hon vann Joie de Vie Open Mares ($150.000) på 1.08,6/1.609 meter!
Av
Claes Freidenvall
Emoticon Hanover och Daniel Dube vid en tidigare seger på Meadowlands. Foto Mikael Melander/stalltz.se
Emoticon Hanover och Daniel Dube vid en tidigare seger på Meadowlands. Foto Mikael Melander/stalltz.se

– Hon kändes stark hela vägen och när jag drog bomullen i sista sväng fick stoet en växel till, sade Daniel Dube.

Emoticon Hanover (e. Kadabra-Emmylou Who) flög till ledningen och Daniel Dube visade tidigt att han inte ville lämna över taktpinnen till Hannelore Hanover och då backade Yannick Gingras snällt ner i vinnarhålet, medan Tim Tetrick följde i tredje inner med Pasithea Face.

Första 400 meterna travade Emoticon Hanover efter 1.04,6 (!) och därefter kunde Dube dämpa tempot en del och stoet kom upp till 800-meterspasseringen på 1.08,6. Yannick Gingras velade om han skulle lämna vinnarhålet eller inte på sista bortre långsidan, men valde att sitta kvar och då fick istället Pasithea Face vandra utan rygg i andraspår.

Vid utgången av sista sväng tackade Emoticon Hanover för sällskapet och hon kom hem på nya världsrekordet 1.08,6. Därmed raderade hon ut Classic Martines 1.09,2 från 2014 – en tid som tangerades samma år av Frau Blucher.

Hannelore Hanover (e. Swan For All) var tvåa på 1.08,7, tredjeplatsen gick till Caprice Hill (e. Kadabra) på 1.08,9 medan Jimmy Takters Pasithea Face (e. Muscle Hill) fick nöja sig med fjärdeplatsen på 1.09,0.

Det är inte bara Emoticon Hanover som har tangerat Delicious U.S. världsrekord på tusenmetersbana. Mission Brief gjorde det redan 2015 och då endast tre år gammal. På Dover Downs den 12 november travade hon 1.08,6.

Fler tangeringar

Att Emoticon Hanover kan springa snabbt är känt sedan tidigare. För en dryg månad sedan tangerade hon Hannelore Hanovers världsrekord på Meadowlands för fyraåriga ston på milebana med tiden 1.09,0.

Som tvååring vann Luic Blais-tränade Emoticon Hanover Champlain Stakes (C$87.960) och två försök i Ontario Sire Stakes Gold. Fjolårets säsong innehöll tre försöksvinster i Ontario Sire Stakes Gold, hon vann dessutom superfinalen i Ontario Sire Stakes Gold (C$250.000) och divisioner i Simcoe Stakes (C$109.825) och Casual Breeze (C$97.000).

Årets säsong innehåller seger i ett försök i Miss Versatility ($30.000) och dagens triumf i Joie de Vie Open Mares, värderad till 75.000 dollar. Därmed fattas det knappt 5.000 dollar innan hon kan titulera sig dollarmiljonärska!

Emoticon Hanover såldes som ettåring för 165.000 dollar i Harrisburg. Modern Emmylou Who (e. Ken Warkentin), 1.11,3/$660.354, som finalvann bland annat Ontario Sire Stakes Gold, har sin första avkomma i Emoticon Hanover. Hon har också lämnat Jimmy Takter-tränade Sir John F (e. Donato Hanover), 1.10,0/$118.102.

Banrekord från dödens

Imponerade gjorde också Resolve (e. Muscle Hill-Anikawieshalee) när han satte banrekord i Crawford Farms Open ($170.000) efter en resa utvändigt om ledande Crazy Wow. Åke Svanstedt lade hård press på Crazy Wow genom slutsvängen och redan 300 kvar hade Resolve avgjort tillställningen. Han landade på nya banrekordet 1.09,5 för äldre hingstar och valacker.

– Resolve kändes bra, men var inte lika snabb från början som han brukar vara. Däremot visade han upp en väldigt fin styrka, sade Åke Svanstedt.

Keystone Apache (e. Explosive Matter-Found An Angel) och David Miller tog hem W.N. Reynolds Memorial ($40.450) för tvååriga hingstar och valacker efter ha bytt ut fjärde inner mot dödens i sista sväng. Med en dryg längd gick Ervin Millers travare undan med en dryg längd på 1.13,0.

Åke Svanstedt satt i ledningen med Midnight Express, men sonen till Maharajah orkade inte hela vägen utan fick nöja sig med ett femtepris på 1.14,1.

Tidigare har Keystone Apache vunnit en division av Pennsylvania Stallion Series ($20.000). Han kostade 23.000 dollar som ettåring i Harrisburg. Modern Found An Angel (e. Duke of York), 1.13,0*/$62.635, är ett resultat av embryotransfer. Hon är halvsyster med Glory’s Comet (e. Balanced Image), 1.10,7*/$2.057.695.

Den andra divisionen spetsvanns av Farsetti Hanover (e. Donato Hanover-Finesse Hanover) och Marcus Miller på 1.12,8. Det var första segern i karriären för Ervin Millers tvååring, men han har också hunnit med att vara trea i finalen i Peter Haughton Memorial.

Även Farsetti Hanover ropades in i Harrisburg och prislappen var 27.000 dollar. Modern Finesse Hanover (e. Cantab Hall) startade aldrig och Farsetti Hanover är hennes andra avkomma.

Lätt från spets

I W.N. Reynolds Memorial ($64.700) för tvååriga ston gjorde Bill’s Lady (e. Donato Hanover-Homefortheholidays) enkelt för sig. Tim Tetrick hittade till täten i mitten av första kurvan och fick sedan styra och ställa som han ville. Enkelt stack Bill’s Lady undan sista 100 meterna och landade på 1.11,6, vilket var en tangering av banrekordet för ston.

Bill’s Lady köptes för 22.000 dollar i Harrisburg och ostartade modern Homefortheholidays (e. Cantab Hall) har också lämnat Holiday Spirit (e. Chocolatier), 1.12,5*/$111.300.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Trumps tullar sänker kanadensisk hästsport?

Handelskriget mellan USA och Kanada kan få stora konsekvenser och innebära slutet för Ontarios hästkapplöpningsindustri.
Är president Donald Trump på väg att knäcka hästsporten i Kanada?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Förslagna tullavgifter på 25 procent kan vara på väg att knäcka hästsporten i Kanada, men också innebära stora problem i USA. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Förslagna tullavgifter på 25 procent kan vara på väg att knäcka hästsporten i Kanada, men också innebära stora problem i USA. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– En 25-procentig tull kommer att innebära slutet för hästsporten i Ontario. Vi måste exportera och vända oss till amerikanska köpare för att överleva, säger Arika Everatt-Meeuse, ägare till Shannondoe Farm till ontarioracing.com.

Arika Everatt-Meeuse. Foto: Claus Andersen

Från den 2 april är det tänkt att tullarna ska tillämpas kanadensiska varor, men det har ännu inte offentliggjorts om tullarna kopplas till själva tävlingsdelen för fullblod och sulkyhästar, men de kanadensiska uppfödarna står inför en förödande ekonomisk smäll från föreslagna amerikanska tullar på 25 procent.

12,4 miljoner dollar

Under 2024 såldes det 110 kanadauppfödda sulkyhästar på USA:s ettåringsauktioner för cirka 4,8 miljoner US-dollar och plussas fullbloden på uppgick den totala försäljningen till 12,4 miljoner dollar.

Men uppfödarna ska inte bara betala en tullavgift på 25 procent – baserat på auktionspriset – utan det ställs också krav på kontant betalning vid införandet av hästen till USA som motsvarar hästens värde.

Många av de hästar som föds upp på kanadensisk mark är avsedda för marknaden i USA. Rutinmässigt har hästar korsat gränsen tullfritt i årtionden mellan de båda länderna, som dessutom har en gemensam stambok.

David Anderson.

– Att införa ekonomiska sanktioner kommer bara att försvaga den grund som vi har arbetat så hårt för att etablera. Hästnäringen känner inga politiska eller ekonomiska gränser, säger David Anderson, ordförande för Canadian Thoroughbred Horse Society och ägare till Anderson Farms i St Thomas i Ontario.

Skadligt för USA och Kanada

David Anderson anser också att införandet av tullar kommer att vara skadligt på båda sidor om gränsen:

– Jag ser inte hästar som kanadensiska eller amerikanska utan som nordamerikanska och en del av en gemensam ansträngning för att stärka våra avels- och tävlingsprogram. De här hindren kommer inte bara att lamslå branschen i Kanada, de kommer också att få betydande ekonomiska konsekvenser för våra partners och vänner i USA. Jag hoppas verkligen att våra länder kan hitta en rimlig lösning för vår sports framtid.

David Heffering – ägare till Tara Hills Stud – är också orolig:

David Heffering.

– Vad jag verkligen inte gillar är att kanadensiska hästägare ställs mot amerikanska hästägare. Vi måste alla enas på båda sidor.

Förödande konsekvenser

Heffering säger också att hans verksamhet inte kan överleva 25-procentiga tullar. Joe Thomson som driver Winbak Farm i Ontario, New York, Pennsylvania, Maryland och Delaware och har tio uppstallade avelshingstar anser att det kan bli förödande konsekvenser.

– Min största oro är att de två ledarna (för USA och Kanada, reds. anm.) inte kan enas om rättvisa och skäliga villkor för tullarna. Effekten kommer att bli fruktansvärd om tullar tillämpas på sperma, ettåringar och kapplöpningshästar. Alltför ofta tror jag att politikerna inte förstår hästterminologin eller hur branschen fungerar.

Ron Burke. Foto Simon Hagen/stalltz.se

Och USA:s främsta tränare under många år – Ron Burke – är också orolig. Han tävlar frekvent både i Kanada och USA med sina hästar.

– Det här är allvarligt. Jag har ingen önskan om att ställa en borgen för att tävla mina hästar. Som med allt annat kommer vi att korsa den bron när vi måste, men jag tror verkligen inte att vi skulle vilja komma till Kanada för att tävla i framtiden. Och hur värderar man hästen, frågar sig Ron Burke.

Artikeln ovan är ett utdrag från Dave Briggs artikel på ontarioracing.com och kan läsas i sin helhet här.

Fokustema
Italien
Läs senare

Arsenik-doping i Italien

En häst i Italien har testat positivt för arsenik, som är ett giftigt ämne och som förbättrar uthållighet och stärker musklerna hos hästar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Marcello Melis-tränade Giakarta (e. Don Fanucci Zet) slutade trea i Premio Stampalia (€6.050) den 27 februari i Taranto och dopingprovet innehöll arsenik. Hästen har stängts av mellan den 21 mars och 19 april.

Numera är arsenik mest vanligt förekommande – när det gäller dopingfall – i distansritt, men redan i början av 1800-talet förekom arsenik för att förbättra hästars prestationer.

Det första kända fallet var när bookmakerbröderna Joe och Jimmy Bland tillsammans med jockeyn ”Ludlow” Bond nyttjade arsenik. Tillsammans med bröderna Bland organiserade han den doping-affär med arsenik i Newmarket när en icke namngiven tvååring undan Derby-vinnande stoet Spread såg till att Daniel Dawson hamnade under galgen och hängdes 1812.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vann direkt i Ekbergs regi

William Ekberg är ganska färsk som tränare på Axevalla. Han gjorde fin reklam för rörelsen då han vann med nyförvärvet Vikens Nextdoor i Örebro.
– Han borde kunna räcka en bit, sade William Ekberg.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Ett halvår efter tävlingsdebuten som tvååring gjorde Vikens Nextdoor livets andra start och tog första segern tillsammans med tränaren William Ekberg. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Ett halvår efter tävlingsdebuten som tvååring gjorde Vikens Nextdoor livets andra start och tog första segern tillsammans med tränaren William Ekberg. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Vikens Nextdoor (e. Fabulous Wood) gjorde en start som tvååring den 17 september men då var det i amatören Mikael Fellbrandts regi. Det slutade med en tredjeplats på 1.17,9/1640 meter med William Ekberg i vagnen.
– Vi körde invändigt då eftersom han inte riktigt var färdig och vi bestämde oss för att vinterträna istället. Han har tränat på bra hela vintern och aldrig stått över någonting och när vi började lätta upp honom i början av mars kändes han jättefin i det första jobbet, sade William, som drog igång som A-tränare vid årsskiftet efter att tidigare under hösten inlett ett samarbete med Mikael Fellbrandt.

Vikens Nextdoor och William Ekberg. Foto Lars Gustafsson

När det var dags för regidebut för Axevallatränaren i Örebro blev det en kort galopp efter start från spår fyra, men i första sväng försvann flera konkurrenter också genom galopper och plötsligt satt William i andra ytter med sin adept på första långsidan. Där kunde sitta still fram till upploppet då segerattacken sattes in.

– Han är lite väl framåt och jag ville verkligen ge honom ett lopp i ryggar. Vi kommer att fortsätta köra honom i ryggar även om jag hamnar i femte invändigt för vi vill bygga för framtiden. Vi hoppas han kan få en fin säsong och han borde kunna räcka en bit, sade William Ekberg och avrundade:
– Det rullar på bra och det känns som hästarna är i bra form för dagen och det är roligt att gå till jobbet, helt klart.

Segertiden blev 1.17,8 och det inbringade 50.000 kronor i förstapris då det handlade om Svensk Travsports Unghästserie.
– Han kommer att få göra en start i månaden framöver då vi vill att han inte ska bli för vass. På sikt tror jag det rör sig om en fin häst, sammanfattade en nöjd William Ekberg.

Elitsto kommer från mödernet

Vikens Nextdoor är uppfödd och ägd av Mikael Fellbrandt och en son till toppstammade franske avelshingsten Fabulous Wood (e. Ready Cash-Qualita Bourbon).

Förutom Fabulous Wood från den franska stamboken på fädernet och kommer det in ytterligare franskt blod flera generationer tillbaka i gårdagens treåringsvinnare Vikens Nextdoor. Mormors mormors mor Pelopeia (född 1959 e. Hermes D.), 1.18,8k/139.615 kr, importerades till Sverige på 1960-talet och efter avslutad tävlingskarriär födde hon som första avkomma stoet Fazy (född 1970 e. Gundalf), 1.18,6ak/54.115 kr, utsett till Elitsto i svensk avel!

Fazy vann själv tio av 54 starter, men de stora framgångarna kom i avelsboxen. Två miljonärer lämnade hon, Frankie D. (e. After Five) och toppstoet Facing Facts (e. Pershing). I Umåkertränaren Jan-Erik Eriksons regi vann Facing Facts 33 av 100 starter innan hon avslutade karriären som nioåring.

Fakta

Vikens Nextdoor

Valack 3 år e.Fabulous Wood-Mammas Syster-e.Donato Hanover
Resultat: 2 st: 1-0-1
Rekord: *1.17,8m, 1.17,9k
Intjänat: 58.500 kr
Uppfödare: Mikael Fellbrandt, Axvall
Ägare: Firma M F P Trading,
Tränare: William Ekberg, Axevalla
Körsven: William Ekberg, Axevalla
Skötare: Ailin Berg Almaas

Expandera

Vikens Nextdoor härstammar från en syster till Fazy. Ellert Larsson på Erikssund köpte nämligen Pelopeia och fick fem avkommor till det franska stoet, däribland ostartade Vilja Sund (e. Pershing). Hon var också en plusvariant i aveln med miljonvinnande avkommor som Bay Crown (e. Crowntron) och Igor Sund (e. Sugarcane Hanover) bland sina fyra första avkommor. 
Där rymdes också stoet Happy Sund (e. Sugarcane Hanover), 1.13,8ak/596.375 kr, som vann 20 av 78 starter. I aveln fick Happy Sund åtta svenskfödda avkommor, men ingen nådde högre än Beban Håleryd (e. Super Arnie) med 360.000 kronor insprunget.

Vann rikstotolopp som treåring 

Första avkomman var Pine Chip-dottern Chip Happens, 1.18,3m/30.000 kr, som gick segerlös från banan men lämnade Pater Pontus (e. Coktail Jet), 1.13,2ak/800.800 kr.
Bland avkommorna finns också Mammas Syster (e. Donato Hanover), 1.13,5ak/278.992 kr, som tjänade merparten av sina pengar under fyraåringssäsongen i regi Per Linderoth.

Mikael Fellbrandt köpte henne i slutet av det året och hon tränades både av Fellbrandt och Veijo Heiskanen innan karriären avslutades hos Flemming Jensen.
I avelsboxen är femåriga stoet Vikens Bonjour (e. Bold Eagle), 1.12,9am/678.500 kr, första avkomman. Hon har tävlat duktigt med andraplats i Margaretas Tidiga Unghästserie och seger i klass II-försök som treåring på meritlistan. Totalt har hon gjort 30 starter (5-5-4).

Andra avkomman är ännu segerlösa Vikens Maximus (e. Fabulous Wood), 1.15,7am/54.900 kr, efter efter Vikens Nextdoor fick hon 2023 hingsten Vikens Pianoman (e. Fabulous Wood).

Vikens Nextdoor. Källa breedersbible.com