Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Den här hästen är mycket extra”

Stefan Hultman ropade in hästen för 340.000 kronor på Kriterieauktionen 2019.
I december såldes Barolo Gene till Bodentränaren Roger Nilsson.
– Jag har en ruskigt fin häst, sade Roger i Lycksele igår efter karriärens tredje seger.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Nilsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Roger Nilsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stefan Hultman blev förtjust i Maharajah-sonen Barolo Gene på Kriterieauktionen för snart tre år sedan och slog till på 340.000 kronor. Hästen sattes i träning hos Peter G Norman, där Hultman fanns med i uppträningen och efter ett imponerande kvallopp i maj som treåring ifjol debuterade hästen kort senare. Där slutade det med sjätteplatsen på 1.16,4/2.140 meter.

– Tyvärr så var inte Barolo på topp i sin debut, skrev Stefan Hultman på hästens Instagramkonto.

Två månader efter debuten, i juli förra sommaren, flyttades hästen till Robert Bergh, men det blev en periodfylld tid där hästen varvade träning hos Bergh med att vara konvalescent hos Katarina Aurell Laursen och i december – utan att ha startat för Bergh – bytte Barolo Gene både landsände, ägare och tränare.

Bodenlicensierade Roger Nilsson köpte hingsten och efter ett halvårs träning har Barolo Gene kommit tillbaka till tävlingsbanan. Inför gårdagens start i ett fyraåringslopp under årsfinalen i Lycksele ståtade Barolo Gene med två segrar och ett fjärdepris (med galopp).

Det är så kul när man har något som är lite extra, och den här hästen är mycket extra

Blott fem hästar startade men det blev ett minst sagt rivigt lopp med full körning hela vägen. Barolo Gene kunde inte försvara ledningen från innerspår utan kvickast iväg var Krister Söderholm med Twins Lily (e. Orlando Vici). Roger Nilsson gjorde slag i saken på första långsidan och körde för tät, men fick svar och gick ned i ledarryggen.

– Jag trodde att Krister hade sett att jag hade en bra häst, men han trodde väl att han hade en bättre. Då fick jag ändra plan, jag körde tufft med honom i dödens senast (seger på 1.14,9am under Skellefteås midsommartrav, reds. anm.) och ville inte göra det igen. Hästen behöver utbildas också och lära sig gå i ryggar, sade Roger Nilsson i vinnarcirkeln.

Sagt och gjort. Nästa initiativ tog istället Jan Norberg bakom Robert Bergh-tränade Louis (e. Bold Eagle), som klev fram utvändigt ledaren. Därmed satt Barolo Gene fastlåst i vinnarhålet. Tempot var runt 1.15 första kilometern och halvvarvet från mål tryckte Norberg gasen i botten och flög till ledning med Louis. Samtidigt hittade Roger Nilsson loss med Barolo Gene, men Louis hade stuckit undan med många längder i slutsvängen.

– Jag såg 1.000 kvar att Janne hade en plan och han stack i rätt ögonblick. Jag hade lite tur som kom loss, men räknade med att det borde spricka upp, sade Roger Nilsson.

Meter för meter hämtades in på ledaren och kort före mål var Barolo Gene både ikapp och förbi. Rekordet putsades ytterligare när segertiden skrevs till 1.14,3a/2.140 meter.

– Det är så kul när man har något som är lite extra, och den här hästen är mycket extra. Han har det mesta. Det har strulat och varit hack i skivan, men det är en underbar individ och med kapacitet som jag tror kommer att räcka långt. Jag har haft många fina hästar, men man letar alltid efter den som man kan köra med mot de stora grabbarna och jag hoppas Barolo Gene ska vara den hästen, sade Roger.

Barolo Gene har nu fem starter innanför västen och visat i tre segrar på sex veckor att kunnandet är stort.

Mamma kostade 87.000 dollar

Barolo Gene är undan B.R. Char’s Flicka (e. Andover Hall), 1.13,8ak*/338.300 kr, som kostade hela 87.000 dollar när hon ropades in av svenska hästägare (Kränglan I Örebro AB) i Lexington 2007. Hon tävlade som två. och treåring i regi Jimmi Ehlers innan hon flyttades till Åke Svanstedt och sedermera till Sebastian Hedblom.

Totalt blev det 38 starter (5–1–5) innan stoet togs till avel. Där har hon fått fem avkommor och alla fyra i startbar ålder har tävlat.

  • Lovely Flicka (sto född 2013 e. Love You) 1.12,9ak/241.650 kr
  • Onkel K.J. (valack född 2015 e. Muscle Mass) 1.14,8al/119.000 kr
  • Barolo Gene (hingst född 2018 e. Maharajah), 1.14,3am*/105.500 kr
  • Cersei Gene (sto född 2019 e. Up And Quick) 1.14,5ak/105.500 kr

Förra året fick hon sonen Excalibur Gene (e Who’s Who).

Barolo Gene. Källa breedersbible.com