Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Den värsta häst jag har kört”

1.13,8 över medeldistans med voltstart i andra starten som treåring.
Ändå är det inget mått på Barack Faces kapacitet.
– Det är den värsta häst jag har kört, säger Adrian Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Är Barack Face en blivande storstjärna? Tränaren Adrian Kolgjini skräder inte orden om den treårige talangen som joggade 1.13,8/2.140 i Halmstad. Foto Lars B Persson
Är Barack Face en blivande storstjärna? Tränaren Adrian Kolgjini skräder inte orden om den treårige talangen som joggade 1.13,8/2.140 i Halmstad. Foto Lars B Persson
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Adrian Kolgjini visade upp högättade, talangfulle treåringen Barack Face (e. Ready Cash) i ett treåringslopp i Halmstad igår och vilken uppvisning det bjöds på. Innerspår i volten förvaltades till ledning, klockan visade 1.15,9 första 500 innan Adrian dämpade farten något till varvning på 1.17,0.
Rick Ebbinge bjöd upp till kamp när han tog positionen utvändigt om Barack Face med årsdebuterande Moses Boko (e. Chelsea Boko). Fast någon kamp blev det aldrig. Därtill var Barack Face alltför bra och lämnade konkurrenterna 300 meter från mål.

Fakta

Barack Face

Hingst 3 år e. Ready Cash – Lisa America e. Varenne
Resultat: 4 st: 2–0–0
Rekord: 1.13,8m*
Intjänat: 90.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Ellerströmgruppen AB & Stall Behåll AB
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Karolina Dimming

Expandera

Segertiden skrevs till nya rekordet 1.13,8/2.140 meter, sex tiondelar långsammare än Rajesh Faces (e. Raja Mirchi) svenska rekord från 2016. Detta sedan Barack Face avslutat strax under 1.11 sista 800 meterna.
– Den steglängden han har är fantastisk. Om jag hade gissat på segertiden hade jag sagt 1.16 blankt. Nu travade han 1.13,8, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln efter hästens andra seger på lika många starter i vår.

Sverigedebuterande Tug of War (e. Tobin Kronos) – sex segrar på elva starter i Estland som tvååring – tog andraplatsen på 1.14,1, medan Moses Boko travade 1.14,3 som trea.

”Definitivt aktuellt fortfarande”

När Sulkysport pratar med Jägersrotränaren på hemväg efter tävlingarna är superlativen om stallets råämne många och treåringen finns kvar bland de anmälda hästarna till självaste Hambletonian Stakes på Meadowlands i sommar.

Efter att ha tränats upp hos familjen Kolgjini fick Barack Face resa över till USA och Lucas Wallin förra vintern, men då hästen växte en hel del under året stannade det USA-äventyret vid två kvallopp (1.14,1 som snabbast vid ”seger”) och två starter (galopp i båda).

Är Hambletonian över huvud taget med som ett alternativ och något du tänker på eller är det för tidigt att spekulera kring det?
– Nej, om det ska vara aktuellt så måste jag tänka på det hela tiden och ha med det i upplägget kring hästen. Det är definitivt aktuellt fortfarande och vi trodde att det skulle gå bra redan ifjol i USA. Lucas Wallin som hade hästen där borta sade att det här var den värsta häst han kört och då har han väl ändå en som är Hambletonianfavorit i nuläget? Sedan började han dock växa, blev stel och vi bestämde oss för att ta hem honom och sikta mot Hambletonian här hemifrån istället.

Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hur bra är han? Vad känner du i hästen?
– Det är den värsta häst jag har kört. Han har definitivt kapacitet som Tae Kwon Deo, men skillnaden är att vi vet vart han är uppfödd, vilka grunder han fått sedan han fötts och jag tycker det här är en hårdare typ.

Finns det några specifika områden som han behöver förbättra nu eller bedömer du honom redan som komplett?
– Jag kan tycka att våra topphästar ofta är lite storväxta och att de ibland kan sakna startsnabbheten, men jag tror att han har startsnabbheten i sig också. Dessutom har han bästa sortens psyke så jag kan inte peka på någon specifik brist just nu på den här hästen.

Den närmaste framtiden ser ut att bli start i ett uttagningslopp till Breeders Course, antingen på Jägersro om två veckor eller Åby om tre veckor. Finalen till det loppet körs som Treåringseliten på Elitloppsdagen med en miljon kronor till vinnaren.
– Just nu lutar det åt att han startar i uttagningsloppet på Åby. Då får han en vecka extra på sig, men egentligen tror jag inte det spelar någon större roll för han är så tuff och oöm den här hästen, säger Adrian Kolgjini.

Lisa Americas sista avkomma

Med Ready Cash som pappa och superstoet Lisa America (e. Varenne) som mamma råder inga tvivel om att Barack Face har sina papper i ordning.
– Han är så cool hästen. Folk gnäller på Ready Cash-hästars humör, det här är Ready Cash på Varenne och ett privilegium att köra, sade Adrian Kolgjini.
Med just den korsningen finns 14 svenskfödda hästar, där dubbelmiljonären Olle Rols är bäst.

Världsrekordhållaren Lisa America (e. Varenne), 1.10,1ak*/13.059.441 kr, hade en fantastisk karriär på tävlingsbanan och vann 22 lopp i regi Jerry Riordan. Sitt främsta år hade hon 2010 med vinster i Oslo Grand Prix, Sundsvall Open Trot, Åby Stora Pris och det året tog Lisa America också hem Europa-omspända Grand Circuit.

Lisa Americas hingstföl efter Ready Cash, nämligen Barack Face. Foto privat

I avelsboxen fick Lisa America bara fem avkommor, där Barack Face är sist ut. Hennes främsta avkommor i Kennedy (e. Joke Face), 1.11,0am*/€210.061, och Upper Face (e. Trixton), 1.10,6ak/1.366.187 kr, som startar i silverdivisionsförsöket på Åby på lördag.

Lisa America är undan Zagabria Dei (e. Victory Dream-Donnina), 1.13,4ak*/.4765.811 kr, som var en stjärna på tävlingsbanan med segrar i stoavdelningarna i Gran Premio Allevatori och Citta di Napoli Filly. Hon vann också Soc Terme, Gran Premio Marche, Gran Premio Orsi Mangelli Filly och Gran Premio Mediterraneo.

Zagabria Dei har också lämnat Ok America (e. Andover Hall), 1.12,1/€235.182, Radysin America (e. Donato Hanover), 1.11,2/€191.471, Guida America (e. Balanced Image), 1.11,8/€158.127, och Unison Kronos (e. Donato Hanover), 1.10,4/€120.689.

Lisa America gick ur tiden i samband med fölning för två år sedan, men i Barack Face lever hennes namn vidare.

Barack Face. Källa breedersbible.com