Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Derbyfavoriten visade upp sig

En av fyraåringskullens bästa hästar visade upp sig på Jägersro idag. Conrad Lugauer får finna sig i att bära tidigt favoritskap till årets Derby på hemmabanan Jägersro.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Campo Bahia dominerade på hemmabanan för tränaren Conrad Lugauer. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Campo Bahia dominerade på hemmabanan för tränaren Conrad Lugauer. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Conrad Lugauers Derbyhopp Campo Bahia (e. Muscle Hill) kunde enkelt glida till ledningen i ett Derby Trial över 2.640 meter, men chockade favoritspelarna genom att galoppera i tät efter 250 meter. Ekipaget tappade massor av längder, men Lugauer ville låta sin springare löpa ut under slutrundan och uppvaktade ledande Mellby Glader allvarligt redan 900 meter från mål. Muscle Hill-sonen sprattlade på i snabb stil sista halvvarvet och vann i joggingstil på 1.13,5a/2.640 meter.
– Det var inte viktigt för mig på vilket sätt han gjorde det idag, men jag kan nog säga att jag har en undantagshäst i honom. Jag är lättad eftersom träning är träning och lopp är lopp. Som talang är Campo Bahia nog den bästa häst jag haft, sade Conrad Lugauer efter loppet.

Lugauer var inte nöjd med en V75-seger denna dag. Bakom Harran Boko (e. Maharajah) blev det ledning i bra fart över full distans, men det spelade ingen roll. Över upploppet lämnade Harran Boko konkurrenterna rejält på efterkälken och kapaciteten är det inget fel på hos den här herren.
– Alltså, han är så pass stark att han stör sig mest på sig själv. Just nu har jag många fina hästar att jobba med, men det går fort i den här branschen och det är nu vi har det så här bra, sade Conrad Lugauer.

En storskräll inledde V75-omgången. Kort distans i lägsta klassen blev för mycket för hårt betrodde Adde S.H. som slängde sig i galopp direkt i starten. Dallas (e. Maharajah) fick bra resa i andraspår innan Markus Niklasson kastade ut för anfall på sista bortre långsidan. På upploppets stod striden mot ledande It’s Time och ingen av hästarna ville riktigt ge sig. Dallas fick nosen först på målfotot och ”alla” (14.615 system överlevde) försvann från chansen att få sju rätt.

Prodigious-dottern Procalate, tränad av Lars I Nilsson, skickades till ledningen av Christoffer Eriksson i ett stolopp och väl i front var fyraåringen smått överlägsen i ett annars galoppfyllt lopp.

3.140 meter stod på menyn för klass I-hästarna och det blev spetsviktoria för Steen Juul och hans Victory Island (e. Donato Hanover). I utgången av sista sväng såg det småsegt ut för Juuls häst, men sista biten tog de jagande konkurrenterna inte in några meter på ledaren som kom hem på 1.14,3a/3.140 meter.

Fakta

Rätt V75-rad

V75-1: 4 Dallas
V75-2: 4 Campo Bahia
V75-3: 4 Day Or Night In
V75-4: 8 Procalate
V75-5: 3 Victory Island
V75-6: 1 Harran Boko
V75-7: 1 Baron Gift

Sju rätt: 212.443 kronor
Sex rätt: 480 kronor
Fem rätt: 39 kronor
Omsättning: 78.192.048 kronor

Expandera

V75-omgången avslutades med vinst för Rickard Svanstedts Baron Gift (e. Gift Kronos) som övertygade i spetsseger på topptiden 1.12,1a/2.140 meter. Gift Kronos-sonen fick inte direkt segern till skänks utan tvingades försvara sig med alla medel i ledningen.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bäddat för fartfest i Gävle

Jackpot på V75 i Gävle, segermaskin till Redén, Breeders Crown i Halmstad och fyrling av amatörkusk.
Det är ett par av rubrikerna i måndagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Diamanten är Stig H Johanssons Elitloppshopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Diamanten är Stig H Johanssons Elitloppshopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Gävletravet arrangerar nästa helgs V75-tävlingar med bland annat final i Dubbelcupen och gulddivisionen. I högsta varmblodsklassen står en (minst) Elitloppsbiljett på spel. På Mantorp i lördags var det ingen utdelning på fem rätt och Gävles sjurättspott den kommande helgen är förstärkt med 28.105.054 kronor.

Vägen till Elitloppet
Final i gulddivisionen
Förstapris: 300.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Conrads Rödluva – Örjan Kihlström
 2. Billie de Montfort – Björn Goop
 3. Baron Gift – Rickard Svanstedt
 4. Racing Mange – Joakim Lövgren
 5. Zarenne Fas – Rikard N Skoglund
 6. Diamanten – Erik Adielsson
 7. Ferrari B.R. – Per Oleg Midtfjeld
 8. Snowstorm Hanover – Jorma Kontio
 9. Rose Run Sydney – Mats E Djuse
 10. Minnestads El Paso – Rebeccca Dahlén

Här är startlistor till samtliga lopp i Gävle nästa lördag.

”ST mer och mer som en bananrepublik”

***

2 På långfredagen på Färjestad drog årets Breeders Crown igång igång med fyra försök. Ikväll i Halmstad är det dags för andra omgången av sex, där de sex främsta hästarna i varje försök är kvalificerade till semifinal.

Här är hela BC-programmet för tre- och fyraåringar:

 • Försök: Färjestad (10 april), Halmstad (18 maj), Rättvik (20 juni), Mantorp (5 augusti), Solänget (1 september) och Örebro (6 oktober).
 • Semifinaler: Solvalla (25 oktober).
 • Finaler: Eskilstuna (8 november).

***

3 Heart of Steel och Peter Untersteiner vann Copenhagen Cup på 1.12,3a/2.011 och tjänade 250.000 danska kronor. Sexåringen knäckte världsmästaren Zacon Gio från dödens sista varvet och höll undan för vinnarhålets Milligan’s School. Halmstadtränaren är gärna med i Elitloppet, men under söndagen kom ingen inbjudan till Heart of Steel.

Heart of Steel och Peter Untersteiner vann final i silverdivisionen för ett år sedan. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Min plan verkar hålla att han ska vara på topp i slutet av maj. Jag drömmer fortfarande om att få en inbjudan, kommenterade Untersteiner.

***

4 Charlottenlund var i blickfånget under söndagen, men det tävlades även på tre svenska banor. På Dannero kördes breddtävlingar och där vann Jimmy H Andersson fyra av nio lopp. Hans vinnare var Hot Tonai, Miss Hejarklacka, Odinprinsen och Archipelago Box.

Andersson har hittills i år segrat med tolv av 68 styrningar och kört in 451.600. 2019 blev det totalt 15 vinster på 122 lopp och lite över en miljon inkört. Förra hösten vann Bergsåkerkusken Amatör-SM på Åby bakom Andre Agassi.

***

5Vilken läcker häst”, skriver Daniel Redén på twitter om Stall Zets nyförvärv Vae Victis Club (e. Mago d’Amore).
Den italienske sexåringen har anslutit från Manuele Matteinis stall. Hästen har vunnit 20 av 53 starter och tjänat 77.648 euro. Rekordet 1.10,8a/1.600 meter sprang Vae Victis Club vid seger på Ippodromo Dei Pinis 1.400-metersbana i Follonica förra våren.

***

6 De fyra försöken till Breeders Crown är måndagens höjdare. Jim Oscarsson-tränade fyraåriga stoet Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) är mest meriterad av de 48 tre-och fyraåringarna som försöker säkra en plats i höstens semifinaler. Dontlooseallmoney gjorde bort sig med galopp i Drottningpokalens final nyligen och jagar snabb revansch.
Halmstads tävlingar (första start 18.20) saxas med Eskilstunas (18.30) kvällsgiv med breddlopp, medan lunchen serveras på Färjestad (12.20).

På V64 i Bollnäs i fredags lyckades ingen spelar hitta samtliga sex vinnare och Halmstads omgång ikväll är förstärkt med 2.249.091 kronor.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

7

Kaj Widell. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Slutligen säger vi grattis till Kaj Widell som fyller 65 år idag. Solvallakusken klev in i tusenklubben 2012 och har totalt 1.528 kusksegrar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Lyck vänder hem

Rättvik får ny proffstränare, obesegrade gör upp, stjärnor kvalar på Solvalla och Uppfödningslöpningsvinnaren gör comeback i Bollnäs.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Efter att ha gått gymnasium på Wången och jobbat nästan åtta år hos Svante Båth vänder Viktor Lyck hem till Dalarna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Efter att ha gått gymnasium på Wången och jobbat nästan åtta år hos Svante Båth vänder Viktor Lyck hem till Dalarna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Viktor Lyck slutar i sommar efter nästan åtta år hos Svante Båth och blir proffstränare i Rättvik. Han är från mellan Leksand och Rättvik och får knappt två mil till travbanan där han kommer att hyra ett stall med sju boxar från den 1 september.
– Jag kommer att jobba juli ut hos Svante och sedan blir det lite lugnare i augusti. Mitt mål har alltid varit att bli egen tränare, men jag har haft någon direkt tidsplan. Jag och min sambo väntar barn och det kändes rätt att flytta hem och ta ut proffslicensen nu, säger 27-åringen.

Lyck började arbeta i Stall Båth på hösten efter gymnasiet på Wången. Första tre åren som hästskötare i Sundsvall och sedan drygt fem år som försteman i Knivsta.
– Det har varit en grymt bra tid hos Svante och speciellt åren som försteman har varit nyttiga. Jag har fått en helt annan inblick i rörelsen och det ska bli jäkligt spännande att dra igång själv. Det har alltid varit träningsbiten som varit det absolut roligaste för mig, fortsätter Lyck.

Samarbete med Wäjersten

Inledningsvis kommer han att ha samarbete med en annan Båth-produkt – Bergsåkerproffset Daniel Wäjersten.
– Jag kommer att träna unghästar åt Daniel och när hästarna flyttar är planen att fylla på med egna. Det känns jäkligt skönt att ha fullt i boxarna när jag drar igång och jag kan även hyra uteboxar om det blir fler hästar.

Kort efter jag hade börjat i stallet fick jag dra till Italien och det var häftigt att vinna Orsi Mangelli

När Lyck började hos Båth fick han sköta Quid Pro Quo (e. Yankee Glide), 1.10,2ak/7.068.290 kr, och tillsammans med honom har Viktor några av sina starkaste minnen från Båth-perioden.
– Vi var med i flera storlopp och det var en rolig tid med ”Quid”. Kort efter jag hade börjat i stallet fick jag dra till Italien och det var häftigt att vinna Orsi Mangelli. Den segern tillsammans med vinsten i Sundsvall Open Trot på hemmaplan är två höjdpunkter.

***

2 Två obesegrade fyraåringar i elddop – ikväll i Bollnäs ställs duon Moddson (e. B.W.Modde) och Ulvsåsen (e. Åsajerven) mot varandra och flera av kullens bästa hästar i ett uttagningslopp till Sleipner Cup. Det handlar om nionde försöket i de kallblodiga fyraåringarnas vårserie som kulminerar med finalen på Romme den 12 juni där 150.000 kronor väntar vinnaren.

Joakim Elfvings Moddson har sju starter och segrar innanför västen, medan Anders Wallin tränar Ulvsåsen som visat stora fartresurser i sina fem framträdanden hittills. Nu ställs duon bland annat mot fjolårets vinstrikaste treåring, stoet Alfa Lina (e. Klack Jo), Kriterietvåan Byske Philip (e. Briskeby Philip) och Järvsö Elling (e. Horgen Tore), som är snabbaste svenskfödda fyraåring i år med 1.25,6m.

***

3 Två topphästar kvalar på Solvalla kommande onsdag. Numera tioårige Nimbus C.D. (e. Mythical Lindy), 1.09,8ak/3.405.500 kr, har inte startat sedan februari 2019. Hästen har haft skadebekymmer och laddas mot comeback i regi Peter G Norman. Fuxens främsta merit är segern i Jubileumspokalen 2015.
– Hästen känns faktiskt lika fin som då han var fem år, säger hästens hjälptränare Stefan Hultman till Kanal75.

trav, travsport, sulkysport, gotland, visby, v86, kihlström, redén
Love Matters. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daniel Redéns sjuåring Love Matters (e. Explosive Matter), 1.09,7ak/5.210.412 kr, kvalar också nästa onsdag. USA-importen har inte tävlat sedan i slutet av 2018 och hans främsta fullträff på svensk mark är Fyraåringseliten 2017.

***

4 Solvalla (första start 12.20), Visby (17.45) och huvudbanan Bollnäs (18.20) är de svenska banor som är i elden under fredagen. Fyraåringslopp står i fokus i Bollnäs. Förutom nämnda kallblodslopp bjuds det även på försök till Norrlands Grand Prix, där delade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning 2019 och tillika E3-tvåan från ifjol, Bythebook (e. Googoo Gaagaa) ställs mot exempelvis Daniel Redéns debuterande USA-import och miljonär Summit In Sight (e. Muscle Hill), som Redén ropade in för 100.000 dollar i Harrisburg i höstas. Reijo Liljendahl har en annan amerikansk miljonär i loppet, Demon On The Hill (e. Muscle Hill), som fått en genomkörare i kroppen på svensk mark.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar!

***

5

Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiner tävlar på Charlottenlund på söndag och får med sig en toppstammad tvååring hem från tävlingarna, rapporterar travservice.dk. Det är stoet Guardian Angel (e. Bold Eagle-Swept to Victory), som ägs och är uppfödd av hårdsatsande Panamera Racing. Franske hingsten Bold Eagle behöver ingen presentation, men även USA-födda Swept to Victory (e. S.J.’s Caviar), 1.11,1ak/3.347.077 kr, firade framgångar på tävlingsbanan. Hästen tränades mestadels av Roger Walmann och hos Solvallatränaren vann hon bland annat Queen L.:s lopp och slutade tvåa i gulddivisionen i Gävle bakom Commanders Crowe.

Johan Untersteiner körde Swept to Victory i fem rikstotolopp, vilket gav ett andrapris och två tredjeplaceringar. Guardian Angels storasyster Schweppes (e. Muscle Hill), 1.13,2am/502.500 kr, tränas av Ola Samuelsson och var förra helgen finalist i Drottning Silvias Pokal.

***

6 I helgen är det dubbla V75-omgångar. På Mantorp på lördag är Elitloppsklare Cheif Orlando (V75-6) klar förhandsfavorit i Östgötaloppet.
– Hästen känns pigg och fin efter förra starten. Han har bara fått tre lopp i kroppen i år och jag tror att formkurvan pekar uppåt. Det känns så i jobben i alla fall. Hästen är stark och reglerbar och lång distans känns inte som någon nackdel. Givetvis är Elitloppet det stora målet, men kusken lägger upp det taktiska. Jag förväntar mig en ny stark insats och det blir inga ändringar, säger Cheif Orlandos tränare Pia Huusari.

Sulkysports V75-tips med intervjuer och analyser till Mantorps tävlingar publiceras klockan 12.00 idag. Spelstugan med fynd och avslag till Charlottenlunds extraomgång – med Copenhagen Cup – läggs ut söndag morgon.

V75-strykningar lördag

V75-2: 6 Hill Street
V75-4: 2 Bambi A.F.
V75-7: 12 Betting Rebel

***

7

Mascate Match. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Vermo-banan i Helsingfors kör tävlingar kommande onsdag för första gången sedan den 14 mars. I ett lopp för fyraåriga hästar dyker dubbla E3-vinnaren Mascate Match (e. Muscle Mass), 1.12,3ak*/382.012 euro, upp. Pekka Korpis topphäst har gjort en start tidigare i år; i april var hon tapper tvåa bakom Ganga Bae i ett Breeders Crown-lopp på Färjestad.

Till en början får det högst vara tio hästar i varje lopp i Finland. I Mascate Matchs avdelning startar nio fyraåringar och stjärnan har spår sju bakom bilen. Distansen som gäller är 2.120 meter och förstapriset uppgår till 4.000 euro. Hon körs av sin tränare Pekka Korpi.

Här är startlistor till Vermos tävlingar.