Fokustema
Sulkysport 35
Läs senare

Derbyhelg och ATG-chef i blåsväder

Till helgen avgörs Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro och vi har hälsat på både hos den sydligaste och den nordligaste deltagaren, ATG-chef anmäld för trakasserier, statistik, tips och startlistor och mycket mer.
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Fredrik ”Frasse” Fransson är veckans krönikör
 • ATG-chef anmäld för trakasserier
 • Camp Lugauer hyser höga förhoppningar
 • Svenskt Travderby – Se upp för vinnarskallen
 • Planen för storloppsvinnaren
 • Maharajah ensam att veta hur det känns…
 • Det snackas om Svenskt Travderby med Ola Lernå
 • Attraversiamo höjer insatsen i Derbyt
 • Timo Nurmos nosar på segern
 • S.J.’s Caviars championkull
 • Det snackas om Derbystoet med Emil Persson
 • V75-bana i fokus – Hemmaamatör på V75
 • Förra veckans höjdare
 • Tips och startlistor till V86 som nu saxas igen och Åby och Solvalla delar på denna omgång, V64 Boden torsdag och Bollnäs fredag och den dubbla V75 omgången på Jägersro lördag och söndag.
 • Utblick
 • Season leaders
 • …Och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Conrad Lugauer:
Läs senare

”Det är dubbla känslor”

MALMÖ: – Det är dubbla känslor. Samtidigt som jag är oerhört glad och stolt över Ferrari Sisu är jag såklart besviken över att det blev som det blev för Campo Bahia.
Av
Lars G Dahlgren

Det sade Conrad Lugauer efter Derbyt, där hans Ferrari Sisu körd av sonen Marc Elias gjorde ett topplopp som tvåa samtidigt som Conrads favorit Campo Bahia galopperade bort sig.

Galoppen kom i första kurvan, när Campo Bahia var på väg att få en bra position i andraspår.

– Dert blev ett litet stopp framför när Ulf Ohlsson tog upp med Global Welcome. Det blev lite för mycket att hantera för Campo Bahia. Jag gjorde ett försök att rädda upp det efteråt, men det var väl nästan lite desperat från min sida. Ingen häst klarar att hämta upp en sådan galopp i Derby, säger Conrad Lugauer.

Det ”lite desperata” bestod i att inför slutvarvet köra fram utvändigt om ledande och vinnande Attraversiamo, men eftersom Erik Adielsson taktiskt drog upp tempot ordentligt samtidigt som Campo Bahia kom fram var Lugauers Derbyfavorit slagen 500 kvar.

– Han blev trött, det var inte svårare än så. Och när hästen blev det krängde han och slog benet i ena hjulet så att det som du ser blev punktering, säger Lugauer och pekar på sulkyns vänstra hjul.

– Men det hade ingen betydelse, punkteringen alltså. Då var loppet redan över för vår del.

Ferrari Sisu, som besegrade Attraversiamo i Derbyuttagningen, var inte långt ifrån att upprepa den bedriften i Derbyt också.

– Ferrari Sisu gjorde ett fantastiskt bra lopp och Marc körde ett fantastiskt bra lopp. Jag är jättestolt och jätteglad över dem. Men som du förstår är det dubbla känslor…

Så gick snacket efter Derbyt

– Det är mer än kanonbra! Ferrari Sisu var fantastisk igen. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tryckte till Attraversiamo lite direkt när vi kom fram utvändigt ledaren, det var kanske var vad som behövts för att inte riktigt skulle orkat sista biten. Och så hade jag förstås gärna velat sitta kvar ett tag till i andraspår innan vio behövde attackera. Nu kom vi bara nära…men jag är oerhört glad ändå.

(Marc Elias kände sig som en Derbyvinnare efter andraplatsen med Ferrari Sisu.)

– Jag kan inte vara annat än supernöjd. Alone utvecklas hela tiden och toppspurtade igen, fast det blev lite opassande kört för honom med lågt tempo mitt i loppet. Alla ska veta att det finns växlar kvar i den här hästen, hans framtid känns jättespännande.

(Pasi Aikio om Alone, vilken vann klungspurten bakom Attraversiamo och Ferrari Sisu.)

– Jag försökte hålla Inti Boko så lugn som möjligt bakom startbilen, och när hästen sedan tog ledningen ”på ett steg” och blev ensam där framme  var han för ofokuserad, slappnade av och galopperade. Jag var chanslös att hinna göra något.

(Björn Goop om Inti Boko som galopperade efter att formligen ha flugit till ledningen när startbilen släppte.)

Pinto Bob var lite snubblig några gånger under loppet och när jag attackerade varvet kvar var hoppet att han skulle bli mer skärpt så att jag kunde köra till över sista bortre långsidan. Så kom en snubbling 700 kvar som han inte grejade. Vi hade ingen chans att nå segerstriden, men bland de fem främsta kunde han slutat.

(Robert Bergh om Pinto Bob som galopperade under angrepp i tredjespår.)

Fokustema
Derbyt
Läs senare

Attra bäst utan att vara som bäst

Före Derbykvalen målades kampen upp mellan Attraversiamo (e. Kiss Francais) och Campo Bahia. Efter kvalen var det bara en häst på banan.
Men det visade sig vara för tidigt att räkna ut Svante Båths Attraversiamo som tog hem travsportens blå band.
Av
Ola Lernå
Foto: Simon Hagen
Foto: Simon Hagen

Inti Boko (e. Chocolatier) rullade över i galopp kort efter start i ledningen, Campo Bahia (e. Muscle Hill) gjorde bort sig i första sväng.
– Han började fundera på var de andra var, stannade till och rullade över. Det klart man är besviken, sade Björn Goop.
Därmed låg vägen öppen mot ledningen för Erik Adielsson och Attraversiamo. 1.10,4 första halvvarvet blev 1.14 på varvet då Ferrari Sisu (e. Djali Boko) flyttats fram utvändigt ledaren.

”Inte på topp”

Campo Bahia tog nya tag efter sin galopp och nådde dödspositionen varvet kvar. Men Campo var en slagen häst på bortre långsidan och istället tog Ferrari Sisu upp jakten på Attraversiamo. ”Attra” var stum sista 100 meterna, men höll säkert undan till Derbysegern.
Pasi Aikios Alone (e. Maharajah) spurtade fint till tredjeplatsen för Örjan Kihlström.
Attraversiamo var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning, femma i Kriteriet, vann en E3-final och tog nu hem Svenskt Travderby.

Fakta

Fakta Attraversiamo

Hingst 4 år
Kiss Francais – Rhythm Kronos e. Viking Kronos
Ägare: Stall Caracolas AB
Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Linda Weman

Expandera

– Det är så skönt att han får vinna. Han var faktiskt inte på topp idag och att vinna Derbyt utan att vara på topp, då är man förbannat bra, sade Erik Adielsson.
– Jag har tre Derbysegrar som är fantastiska var för sig. Jag har haft väldigt varma känslor för Attraversiamo, det är en ruggig häst.

Sundsvallshäst med S-emblem

Attraversiamo med skötaren Linda Weman

Attraversiamo är en av de hästar Svante Båth har kvar på sin gamla gård i Sundsvall, där han sköts om av Linda Weman.
– Det är lätt att jobba med Attraversiamo, han är så otroligt fin. Jag har inga ord, sade Linda Weman.
Svante Båth har haft höga tankar om Attraversiamo sedan första gången han såg hästen. Men ”Attra” var svårsåld och trots att han jobbade starkt var det flera som nobbade köp.
– Jag är ändå jätteglad att det var några som hoppade på! Calle Wihlborg är med och äger, liksom Lars Hardell och Anders Henriksson. Ett härligt gäng och det här känns fantastiskt, sade Svante Båth som tog sin tredje Derbyseger.
Han har tidigare vunnit med Poochai och Conlight Ås.
Campo Bahia svek, men stallkompisen Ferrari Sisu tog en mersmakande andraplats.
– En otrolig prestation, jag är så jäkla glad. Vilken underbar häst, sade Marc Elias.
Även trean i mål var nöjd med utfallet.
– Alone har utvecklats fantastiskt fint. Det hade varit bättre med hårdare tempo, men hästen var fantastiskt fin, sade Örjan Kihlström.
Campo Bahia tröttnade till slut.
– Han blev lite stressad i första sväng och när det kom en tempominskning så klarade han inte det, sade Conrad Lugauer om Campo Bahia.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Så kördes Derbyt

Sagolika åtta miljoner kronor fördelades i Svenskt Travderby anno 2019. Förutom då evig ära i form av en plats i historieböckerna och gula kavajer till kretsen kring vinnaren. Så här kördes loppet!
Av
Ola Lernå

6 ATTRAVERSIAMO tredjespår första sväng, ledningen efter 500 och fick dämpa efter snabb öppning. Såg stenklar ut, stumnade lite sista biten, säkert undan. 9 FERRARI SISU fjärde ytter, fram utvändigt ledaren efter 700 meter. Avlöst varvet kvar. På 600 kvar, utmanade, strålande insats! 11 ALONE fjärde utvändigt. Med i spåren på sista bortre, avslutade fint. 1 GLOBAL WISE GUY höll lite turligt ledningen, släppte efter 500, tappade lite till slut. 2 ROOFIE tredje invändigt, loss invändigt, höll farten bra. 5 GLOBAL WELCOME utvändigt ledaren, avlöst efter 700, tredje ytter varvet kvar. Med i tredjespår 650 kvar, höll farten starkt.
Oplacerade:  8 SMOKIN JOE tredje ytter, smet invändigt vid upploppets början, höll farten till maxutdelning.10 KENNEDY fjärde invändigt. Galopp 400 kvar med krafter kvar. 12 PINTO BOB femte utvändigt. Galopp 700 kvar under attack i tredjespår. 3 CAMPO BAHIA galopp kort efter start. Åter i sjätte utvändigt, på 1.400 kvar, utvändigt ledaren 1.000 kvar, stum 500 kvar. 7 FLIGHT DYNAMICS femte invändigt utåt 300 kvar, kunde inget. 4 INTI BOKO galopp i spets efter 100 meter.
500 – 1.10,4
1.000 – 1.14,0
2.000 – 1.12,7
Segertid: 1.12,6

Sport