Fokustema
Tisdag
Läs senare

Derbyhoppet till Solvalla

De fjärde och sista avdelningarna av Margaretas tidiga Unghästserie avgörs på tisdag och precis som vanligt kryllar det av topphästar i startlistorna.
I listorna syns bland annat Sören Kolbergs stora derbyhopp Staro McMillan.
Av
Emil Persson
Raja Mirchi-sonen Staro McMillan är ett Derbyhopp som dyker upp på Solvalla nästa vecka. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Raja Mirchi-sonen Staro McMillan är ett Derbyhopp som dyker upp på Solvalla nästa vecka. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Då pratar vi givetvis loppet för fyraåriga hingstar och valacker som denna gång är stängt vid 450.000 kronor. Motstånd saknas dock inte för Raja Mirchi-sonen då Timo Nurmos årsdebuterar Cab Lane (e. Muscle Hill) i samma lopp som var oplacerad i fjolårets Kriteriefinal, då spelad till 62-för-tio.

I avdelningen för de jämngamla stona sticker en annan Timo Nurmos-häst ut. Hankypanky Rubyred (e. Love You) gör sin första start efter att stått för en superupphämtning som fyra i Diamantstofinalen under Elitloppshelgen.

Treåringarnas respektive avdelningar har inga tak utan är öppna för alla oavsett startprissumma. Måhända påverkar E3-finalerna deltagarantalet som blott uppgår till elva i ”pojkarnas” klass och tio i damernas.

Robert Berghs Power (e. Googoo Gaagaa) möter en tidigare Margareta-vinnare i form av Karat Band (e. Love You) medan stoavdelningen faktiskt innehåller en E3-finalist som därmed kommer få starta med blott tre dagars mellanrum!
Det handlar om Mattias Djuses Zolly (e. Zola Boko) vars näst mest meriterade motståndare är stallkamraten Global Allegiance (e. S.J.’s Caviar).

Startlistorna blir klara i sin helhet under eftermiddagen.

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm