Fokustema
Jägersro
Läs senare

Derbyt: Dramatiken bakom triumfen

När Francesco Zet skulle slå klorna i Lulius Boko mitt i slutsvängen hackade han till i aktionen.
Örjan Kihlström och Francesco Zet redde upp situationen.
Kullens kung vann Svenskt Travderby!
Av
Mathias Hedlund
Daniel Redén-tränade Francesco Zet och Örjan Kihlström vinner Derbyt. Foto Mikael Rosenquist/Miro Media
Daniel Redén-tränade Francesco Zet och Örjan Kihlström vinner Derbyt. Foto Mikael Rosenquist/Miro Media

Svenskt Travderby anno 2022 blev en lika rafflande som kvalitetsfylld historia. Med kullens kung och en nästan tiofaldig miljonär i Francesco Zet (e. Father Patrick) mot uppstickaren, den osynade och efter åtta starter obesegrade Lulius Boko (e. Muscle Hill).

Det blev precis vad alla hoppats på, en duell helt i publikens smak.

Björn Goop skickade Lulius Boko till ledningen per omgående, medan Örjan Kihlström hittade ned i tredje utvändigt med Francesco Zet.

Francesco Zet och Daniel Redén. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Så var också positionerna för favoritduon ända till sista bortre långsidan närmade sig.
Det hade dock hunnit hända saker innan när Per Nordström bytte andra utvändigt mot dödens me Kentucky River (e. Father Patrick) efter ett halvvarv. Tempot var 1.09,2/500 meter, 1.12,4/1.000 meter, 1.12,6/1.500 meter och 1.13,1/2.000 meter.

Strax innan tvåvarvspasseringen hade det börja hända saker. Örjan Kihlström svarade Magnus A Djuses anfall från femte utvändigt med Donizetti (e. Maharajah) med att kliva ut först i tredjespår 750 meter från mål. Väl där gick det undan!

I ett nafs nådde han fram utvändigt ledande Lulius Boko, men när Francesco Zet skulle sätta kniven i ledaren mitt i slutsvängen hände något.
– Han tappade rytmen och det var inga mil från att han galopperade. Det var skönt att det gick vägen och han visade vilken inställning han har och vilken häst han är som klarade det där, sade Örjan Kihlström som även han nog satte hjärtat i halsgropen när Derbysegern såg ut att försvinna.

Francesco Zet tappade en halv längd, men tog tag i grejerna igen och mitt på upploppet avgjorde han på riktigt mot den tappre Lulius Boko efter 1.07,5 sista 700 meterna.

”Börjat inse vilken otrolig talang  jag har”

Segertiden skrevs till 1.12,0a/2.640 meter, den med Who’s Who tangerat näst snabbaste i Derbyts historia.
– Som tur var såg jag inte det där i sista sväng, men nu när jag börjat samla mig och inse vilken otrolig talang och häst jag har. Han började med att vinna Kriteriet och sedan har han bara fortsatt, sade Daniel Redén i vinnarcirkeln efter karriärens första tränarseger i Svenskt Travderby.
Han har tidigare varit tvåa, trea, fyra, femma och sexa i loppet…

Örjan Kihlström och Daniel Redén. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Utmanaren Lulius Boko satte gruiller i huvudet på Redén inför finalen.
– Det dök upp en utmanare i försöken och jag började gambla med balansen. Jag tog av bootsen och det höll på att gå åt helvete, sade Redén i vinnarcirkeln.

”Otroligt bra hela tiden”

Francesco Zet blev den förste och ende sedan Gaston Pride att vinna fyraåringarnas största lopp i Sverige: Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt. Dessutom finns Kriterieseger och vinst i Breeders Crown som treåring på meritlistan.

Totalt har hästen gjort 17 starter, vunnit 15 och tagit ett andrapris. I prispengar har det blivit 13.875.000 kronor!
– Han har varit så otroligt bra hela tiden. Ända sedan Kriteriet har han inte varit i närheten av att förlora och då vill man vinna Derbyt också. Det här var väldigt, väldigt, väldigt skönt, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Solvallakusken öste beröm över vinnaren:
– Han är så otroligt komplett. Han har visat att han kan allt, gå i ledning, dödens och bakifrån.

Lulius Boko höll strongt i ledningen och fick trösta sig med andrapriset när han förlorade lopp för första gången. Edibear (e. Make It Happen) kunde inte följa tätduon i det tuffa tempot sista halvvarvet, men höll farten fint till tredjeplatsen, knappt före Kagan (e. Scarlet Knight) som liftade med i Edibears rygg.
Kentucky River (e. Father Patrick) orkade ine efter avancemanget till dödens, medan Power Doc (e. Muscle Massive) straffade ut sig direkt med startgalopp.