Fokustema
Conrad Lugauer:
Läs senare

”Det är dubbla känslor”

MALMÖ: – Det är dubbla känslor. Samtidigt som jag är oerhört glad och stolt över Ferrari Sisu är jag såklart besviken över att det blev som det blev för Campo Bahia.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det sade Conrad Lugauer efter Derbyt, där hans Ferrari Sisu körd av sonen Marc Elias gjorde ett topplopp som tvåa samtidigt som Conrads favorit Campo Bahia galopperade bort sig.

Galoppen kom i första kurvan, när Campo Bahia var på väg att få en bra position i andraspår.

– Dert blev ett litet stopp framför när Ulf Ohlsson tog upp med Global Welcome. Det blev lite för mycket att hantera för Campo Bahia. Jag gjorde ett försök att rädda upp det efteråt, men det var väl nästan lite desperat från min sida. Ingen häst klarar att hämta upp en sådan galopp i Derby, säger Conrad Lugauer.

Det ”lite desperata” bestod i att inför slutvarvet köra fram utvändigt om ledande och vinnande Attraversiamo, men eftersom Erik Adielsson taktiskt drog upp tempot ordentligt samtidigt som Campo Bahia kom fram var Lugauers Derbyfavorit slagen 500 kvar.

– Han blev trött, det var inte svårare än så. Och när hästen blev det krängde han och slog benet i ena hjulet så att det som du ser blev punktering, säger Lugauer och pekar på sulkyns vänstra hjul.

– Men det hade ingen betydelse, punkteringen alltså. Då var loppet redan över för vår del.

Ferrari Sisu, som besegrade Attraversiamo i Derbyuttagningen, var inte långt ifrån att upprepa den bedriften i Derbyt också.

– Ferrari Sisu gjorde ett fantastiskt bra lopp och Marc körde ett fantastiskt bra lopp. Jag är jättestolt och jätteglad över dem. Men som du förstår är det dubbla känslor…

Så gick snacket efter Derbyt

– Det är mer än kanonbra! Ferrari Sisu var fantastisk igen. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tryckte till Attraversiamo lite direkt när vi kom fram utvändigt ledaren, det var kanske var vad som behövts för att inte riktigt skulle orkat sista biten. Och så hade jag förstås gärna velat sitta kvar ett tag till i andraspår innan vio behövde attackera. Nu kom vi bara nära…men jag är oerhört glad ändå.

(Marc Elias kände sig som en Derbyvinnare efter andraplatsen med Ferrari Sisu.)

– Jag kan inte vara annat än supernöjd. Alone utvecklas hela tiden och toppspurtade igen, fast det blev lite opassande kört för honom med lågt tempo mitt i loppet. Alla ska veta att det finns växlar kvar i den här hästen, hans framtid känns jättespännande.

(Pasi Aikio om Alone, vilken vann klungspurten bakom Attraversiamo och Ferrari Sisu.)

– Jag försökte hålla Inti Boko så lugn som möjligt bakom startbilen, och när hästen sedan tog ledningen ”på ett steg” och blev ensam där framme  var han för ofokuserad, slappnade av och galopperade. Jag var chanslös att hinna göra något.

(Björn Goop om Inti Boko som galopperade efter att formligen ha flugit till ledningen när startbilen släppte.)

Pinto Bob var lite snubblig några gånger under loppet och när jag attackerade varvet kvar var hoppet att han skulle bli mer skärpt så att jag kunde köra till över sista bortre långsidan. Så kom en snubbling 700 kvar som han inte grejade. Vi hade ingen chans att nå segerstriden, men bland de fem främsta kunde han slutat.

(Robert Bergh om Pinto Bob som galopperade under angrepp i tredjespår.)

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva