Fokustema
Conrad Lugauer:
Läs senare

”Det är dubbla känslor”

MALMÖ: – Det är dubbla känslor. Samtidigt som jag är oerhört glad och stolt över Ferrari Sisu är jag såklart besviken över att det blev som det blev för Campo Bahia.
Av
Lars G Dahlgren

Det sade Conrad Lugauer efter Derbyt, där hans Ferrari Sisu körd av sonen Marc Elias gjorde ett topplopp som tvåa samtidigt som Conrads favorit Campo Bahia galopperade bort sig.

Galoppen kom i första kurvan, när Campo Bahia var på väg att få en bra position i andraspår.

– Dert blev ett litet stopp framför när Ulf Ohlsson tog upp med Global Welcome. Det blev lite för mycket att hantera för Campo Bahia. Jag gjorde ett försök att rädda upp det efteråt, men det var väl nästan lite desperat från min sida. Ingen häst klarar att hämta upp en sådan galopp i Derby, säger Conrad Lugauer.

Det ”lite desperata” bestod i att inför slutvarvet köra fram utvändigt om ledande och vinnande Attraversiamo, men eftersom Erik Adielsson taktiskt drog upp tempot ordentligt samtidigt som Campo Bahia kom fram var Lugauers Derbyfavorit slagen 500 kvar.

– Han blev trött, det var inte svårare än så. Och när hästen blev det krängde han och slog benet i ena hjulet så att det som du ser blev punktering, säger Lugauer och pekar på sulkyns vänstra hjul.

– Men det hade ingen betydelse, punkteringen alltså. Då var loppet redan över för vår del.

Ferrari Sisu, som besegrade Attraversiamo i Derbyuttagningen, var inte långt ifrån att upprepa den bedriften i Derbyt också.

– Ferrari Sisu gjorde ett fantastiskt bra lopp och Marc körde ett fantastiskt bra lopp. Jag är jättestolt och jätteglad över dem. Men som du förstår är det dubbla känslor…

Så gick snacket efter Derbyt

– Det är mer än kanonbra! Ferrari Sisu var fantastisk igen. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tryckte till Attraversiamo lite direkt när vi kom fram utvändigt ledaren, det var kanske var vad som behövts för att inte riktigt skulle orkat sista biten. Och så hade jag förstås gärna velat sitta kvar ett tag till i andraspår innan vio behövde attackera. Nu kom vi bara nära…men jag är oerhört glad ändå.

(Marc Elias kände sig som en Derbyvinnare efter andraplatsen med Ferrari Sisu.)

– Jag kan inte vara annat än supernöjd. Alone utvecklas hela tiden och toppspurtade igen, fast det blev lite opassande kört för honom med lågt tempo mitt i loppet. Alla ska veta att det finns växlar kvar i den här hästen, hans framtid känns jättespännande.

(Pasi Aikio om Alone, vilken vann klungspurten bakom Attraversiamo och Ferrari Sisu.)

– Jag försökte hålla Inti Boko så lugn som möjligt bakom startbilen, och när hästen sedan tog ledningen ”på ett steg” och blev ensam där framme  var han för ofokuserad, slappnade av och galopperade. Jag var chanslös att hinna göra något.

(Björn Goop om Inti Boko som galopperade efter att formligen ha flugit till ledningen när startbilen släppte.)

Pinto Bob var lite snubblig några gånger under loppet och när jag attackerade varvet kvar var hoppet att han skulle bli mer skärpt så att jag kunde köra till över sista bortre långsidan. Så kom en snubbling 700 kvar som han inte grejade. Vi hade ingen chans att nå segerstriden, men bland de fem främsta kunde han slutat.

(Robert Bergh om Pinto Bob som galopperade under angrepp i tredjespår.)

Fokustema
Ny drömgräns
Läs senare

Dave Palone till 19.000

Världens segerrikaste kusk genom tiderna sprängde en ny gräns idag. På hemmabanan Meadows räknade Dave Palone in sin 19.000:e seger i karriären.
Av
Claes Freidenvall
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se

Jubileumsvinsten kom bakom tioårige valacken Southwind Warsaw (e. Chocolationer) och han var en av tre vinnare från Dave Palones segervana händer idag.

Dave Palone. Foto: stalltz.se

Från vinnarhålet avgjorde Southwind Warsaw med nästan en längd på 1.13,0. Tidigare under dagen hade Palone vunnit med passgångaren Amazing Sofi (e. Russell Hanover) på 1.10,5 och han avslutade med att vinna bakom Danikova (e. Bettors Delight).

Milstolpar i karriären

Några tidigare milstolpar att nämna när det gäller Dave Palone. Den 5 juli 2012 klev han förbi Herve Filions amerikanska rekord med 15.181 segrar och drygt två år senare blev han den segerrikaste kusken i världen då Heinz Weverings 16.754 vinster placerades i historieböckerna.

Idag ståtar Heinz Wewering med 16.909 vinster, medan han som tränare tagit hela 19.377 triumfer. För Herve Filion, som dog för drygt två år sedan, blev det totalt 15.180 vinster.

Sedan den dagen – den 14 november 2014 – har Dave Palone fyllt på med nya triumfer och nu är han på väg mot 20.000 vinster. När det gäller inkörda pengar ståtar Palone med drygt 144 miljoner dollar.

Fotnot: segerrikaste jockey genom tiderna är Russell Baze med 12.842 vinster.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket supermöte!

Meadowlands bjuder på topptävlingar på lördag och TVG Open Trot ($350.000) för treåriga och äldre travare blir ett riktigt tungviktsmöte mellan svensktränade kvartetten Gimpanzee, Guardian Angel Ås, Manchego och Six Pack.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi

Marcus Melanders Gimpanzee får verkligen ett riktigt elddop när treåringen ska möta den äldre amerikanska eliten och några av de snabbaste travarna genom tiderna.

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Gimpanzee kommer närmast från seger i Matron Stakes och Breeders Crown. Det sistnämnda loppet vann också Nancy Johanssons Manchego och hon har också satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Stentuffa duon Six Pack och Guardian Angel Ås är inte heller några dunungar i sammanhanget.

Darling Mearas möter Atlanta

Stonas uppgörelse i TVG Mare Trot ($175.000) har endast lockat fem travare och däribland svenskfödda Darling Mearas. Hon har dock ingen enkel uppgift och ställs bland annat emot Hambletonian-vinnaren Atlanta.

Tvååringarna gör också upp om stora pengar i Valley Victory ($505.000) och Goldsmith Maid ($475.100) för hingstar/valacker respektive ston. Det är svensktätt i båda löpningarna när det gäller de tvåbenta, men det startar också två svenskfödda ston i Goldsmith Maid; Anders Ströms uppfödning Hall of Am och Margareta Wallenius-Klebergs Common Sense.

Startlistor:

TVG Open Trot ($350.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Six Pack – Åke Svanstedt
 2. Gimpanzee – Marcus Melander
 3. Mission Accepted – Ron Burke
 4. Fiftydallarbill – Katricia Adams
 5. Manchego – Nancy Johansson
 6. Guardian Angel Ås – Anette Lorentzon
 7. Lindy the Great – Domenico Cecere

TVG Mare Trot ($175.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Atlanta – Ron Burke
 2. Emoticon Hanover – Luc Blais
 3. Beautiful Sin – Åke Svanstedt
 4. Hannelore Hanover – Ron Burke
 5. Darling Mearas – Åke Svanstedt

Valley Victory ($505.000)
Tvååriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Book Seven (e. Chapter Seven) – Julie Miller
 2. Amigo Volo (e. Father Patrick) – Nifty Norman
 3. St Martins (e. Trixton) – Lucas Wallin
 4. Moveoutofmyway K (e. Muscle Massive) – Norm Parker
 5. El Ideal (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 6. Ready For Moni (e. Ready Cash) – Per Engblom
 7. Southwind Fulton (e. Muscle Hill) – Lucas Wallin
 8. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
 9. Rome Pays Off (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 10. Patriarch Hanover (e. Father Patrick) – Ron Burke

Goldsmith Maid ($475.100)
Tvååriga ston
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Sister Sledge (e. Father Patrick) – Ron Burke
 2. Senorita Rita (e. Chapter Seven) – Linda Toscano
 3. Hall of Am (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 4. Winter Olympics (e. Muscle Mass) – Åke Svanstedt
 5. Queen of the Hill (e. Explosive Matter) – Per Engblom
 6. Common Sense (e. Trixton) – Åke Svanstedt
 7. Musclesandmascara (e. Muscle Hill) – Jonas Czernyson
 8. Tricky Sister (e. Trixton) – Andrew Harris
Fokustema
Jägersro
Läs senare

Born Winner stannar hemma

Mizita Sound ströks igår. Nu står det klart att även Born Winner missar lördagens final i Svensk Uppfödningslöpning.
Av
Pär Gustafsson
Sport