Fokustema
Conrad Lugauer:
Läs senare

”Det är dubbla känslor”

MALMÖ: – Det är dubbla känslor. Samtidigt som jag är oerhört glad och stolt över Ferrari Sisu är jag såklart besviken över att det blev som det blev för Campo Bahia.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det sade Conrad Lugauer efter Derbyt, där hans Ferrari Sisu körd av sonen Marc Elias gjorde ett topplopp som tvåa samtidigt som Conrads favorit Campo Bahia galopperade bort sig.

Galoppen kom i första kurvan, när Campo Bahia var på väg att få en bra position i andraspår.

– Dert blev ett litet stopp framför när Ulf Ohlsson tog upp med Global Welcome. Det blev lite för mycket att hantera för Campo Bahia. Jag gjorde ett försök att rädda upp det efteråt, men det var väl nästan lite desperat från min sida. Ingen häst klarar att hämta upp en sådan galopp i Derby, säger Conrad Lugauer.

Det ”lite desperata” bestod i att inför slutvarvet köra fram utvändigt om ledande och vinnande Attraversiamo, men eftersom Erik Adielsson taktiskt drog upp tempot ordentligt samtidigt som Campo Bahia kom fram var Lugauers Derbyfavorit slagen 500 kvar.

– Han blev trött, det var inte svårare än så. Och när hästen blev det krängde han och slog benet i ena hjulet så att det som du ser blev punktering, säger Lugauer och pekar på sulkyns vänstra hjul.

– Men det hade ingen betydelse, punkteringen alltså. Då var loppet redan över för vår del.

Ferrari Sisu, som besegrade Attraversiamo i Derbyuttagningen, var inte långt ifrån att upprepa den bedriften i Derbyt också.

– Ferrari Sisu gjorde ett fantastiskt bra lopp och Marc körde ett fantastiskt bra lopp. Jag är jättestolt och jätteglad över dem. Men som du förstår är det dubbla känslor…

Så gick snacket efter Derbyt

– Det är mer än kanonbra! Ferrari Sisu var fantastisk igen. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte tryckte till Attraversiamo lite direkt när vi kom fram utvändigt ledaren, det var kanske var vad som behövts för att inte riktigt skulle orkat sista biten. Och så hade jag förstås gärna velat sitta kvar ett tag till i andraspår innan vio behövde attackera. Nu kom vi bara nära…men jag är oerhört glad ändå.

(Marc Elias kände sig som en Derbyvinnare efter andraplatsen med Ferrari Sisu.)

– Jag kan inte vara annat än supernöjd. Alone utvecklas hela tiden och toppspurtade igen, fast det blev lite opassande kört för honom med lågt tempo mitt i loppet. Alla ska veta att det finns växlar kvar i den här hästen, hans framtid känns jättespännande.

(Pasi Aikio om Alone, vilken vann klungspurten bakom Attraversiamo och Ferrari Sisu.)

– Jag försökte hålla Inti Boko så lugn som möjligt bakom startbilen, och när hästen sedan tog ledningen ”på ett steg” och blev ensam där framme  var han för ofokuserad, slappnade av och galopperade. Jag var chanslös att hinna göra något.

(Björn Goop om Inti Boko som galopperade efter att formligen ha flugit till ledningen när startbilen släppte.)

Pinto Bob var lite snubblig några gånger under loppet och när jag attackerade varvet kvar var hoppet att han skulle bli mer skärpt så att jag kunde köra till över sista bortre långsidan. Så kom en snubbling 700 kvar som han inte grejade. Vi hade ingen chans att nå segerstriden, men bland de fem främsta kunde han slutat.

(Robert Bergh om Pinto Bob som galopperade under angrepp i tredjespår.)

Fokustema
Enghien
Läs senare

Holy Water tapper tvåa

Tomas Malmqvist-tränade Holy Water svarade för en storstilad insats som tvåa i Prix de la Porte d'Italie (€50.000) idag på Enghien och bjöd andrahandsfavoriten Lover Boy en match in på linjen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Holy Water (14) var mycket tapper tvåa och knappt slagen av invändige Lover Boy. Foto: Gerard Forni
Holy Water (14) var mycket tapper tvåa och knappt slagen av invändige Lover Boy. Foto: Gerard Forni

Trots att Holy Water (e. Pastor Stephen) fick vandra utvändigt om favoriten Feydeau Seven stred han om segern mot Lover Boy (e. Conway Hall-Merlot D.K.), vilken flög till spets vid ingången till sista sväng och var sedan nära att bli upphunnen sista biten av Tomas Malmqvist travare.

Lover Boy, tränade av Philippe Allaire, vann på 1.12,4a/2.150 meter och det var tredje raka segern för den femårige hingsten. I starterna innan har den belgiskfödde travaren vunnit Prix de l’Observatoire (€41.000) på Enghien och Grand Prix de la Ville de Cabourg (€38.000) i Cabourg.

Holy Water noterade samma tid som vinnaren och ägaren Göran Kjellberg kunde kvittera ut 12.500 euro för andraplatsen i Prix de la Porte d’Italie.

Gotland tillbaka som vinnare

Grupp III-löpningen Prix de Geneve (€70.000) för fyraåringar blev en rafflande historia sedan ledande favoriten Go On Boy galopperat vid ingången till upploppet och utvändiga Golden Mary skaffat sig grepp. Hon kunde inte stå emot smykörde Gotland (e. Ready Cash-Sanawa) och Eric Raffin sista biten, vilken bidat sin tid i tredje inner och rygg ledaren när Golden Mary tog dödspositionen kilometern från mål.

Segertiden skrevs till 1.13,0 över 2.875 meter och samma tid noterade Golden Mary (e. Ready Cash) som tvåa.

Philippe Allaires unghäststjärna tog sin första seger för säsongen och inte vunnit lopp sedan den 9 november ifjol. Dagens triumf var värd 31.500 euro och nu fattas bara 2.900 till 500.000 intjänade euro.

Radade segrar som unghäst

Ifjol vann Gotland Prix Abel Bassigny (€100.000), Prix Maurcie de Gheest (€100.000), Prix Kalmia (€100.000), Prix Paul Karle (€100.000) och Prix Henri Cravoisier (€100.000). Som tvååring gick han obesegrad och vann alla fem lopp han ställde upp i: Prix du Pont Marie (€32.000), Prix Emmanuel Margouty (€120.000), Prix Phaedra (€46.000), Prix Louis Cauchois (€80.000) och Prix Ourasi (€80.000).

Mamma Sanawa (e. Jeanbat du Vivier), 1.13,0/€470.100, tävlade också i Philippe Allaires välkända färger. Hon vann Criterium des Jeunes, semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Uranie och Prix Reine du Corta.

Karriären på tävlingsbanan var stark och på den banan har hon fortsatt i avelsboxen med avkommor som Danawa (e. Ready Cash), 1.10,9/€701.100, Fubria (e. Password), 1.12,2/€194.650, och Caranca (e. Ready Cash), 1.14,5/€53.120.

Fokustema
Travhästägarna
Läs senare

Utesluts Åby Travhästägareförening?

Igår valdes Tony Löfqvist till ny ordförande i Åby Travhästägareförening och tidigare i år tog han plats i styrelsen i Åby Travsällskap. Samtidigt riskerar den hästägarförening han nu företräder att uteslutas ur Riksförbundet Travhästägarna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

På årsmötet i Åby Travhästägareförening igår behandlades en motion om att banans hästägarförening skulle lämna NÄT (Nationell samverkan för hästägare), men den motionen vann inte gehör.

Det gör det förstås extra intressant när Riksförbundet Travhästägarna håller årsstämma i Stockholm den 19 augusti. Där ska bland annat en motion, undertecknad av sex av landets hästägarföreningar och däribland sammankallande Anders Holmqvist i Travhästägarnas valberedning, behandlas om uteslutning av travhästägarföreningar som är anslutna till NÄT. En av dem är Åby Travhästägarförening…

Hästägarföreningar vill utesluta oliktänkande

Fokustema
Scancal Plays Minne
Läs senare

Antonio Tabac till Boden igen

Norrbottens Stora Pris-vinnaren Antonio Tabac återvänder till Boden nästa onsdag, för Scandal Plays Minne.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är 100.000 kronor i förstapris i snabbloppet, som ingår i Bodentravets V86-omgång. Jörgen Westholm låter alltså Norrbottens Stora Pris-vinnaren göra 85-milaresan norrut en gång till och planen är att Mika Forss ska köra Antonio Tabac (e. Crazed – Grace Tabac) liksom vid storsegern i juni.

Sedan dess har Antonio Tabac gjort två storloppsstarter i FInland, Kymi GP och St. Michel Ajo, med en matlapp som utdelning.

Anmälningslista

Scandal Plays Minne, Boden onsdag 12 augusti, 2.140 meter autostart. Förstapris: 100.000 kr:

 • Antonio Tabac – tränare: Jörgen Westholm
 • Balfour – Robert Bergh
 • Brooklyn Hill – Petri Salmela
 • Callela Leonard – Petteri Joki
 • Eder Bob – Anna Näslund (a)
 • Hesiod – Petri Salmela
 • Marciano – Gabriella Laestander (a)
 • Nobel Amok – Robert Bergh
 • Stay Alert – Ari Aatsinki (a)
 • Top Of The World – Ari Aatsinki (a)
 • Workout Wonder – Jarno Kauhanen (a)

Startlistan med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen