Fokustema
Kvartalsrapport
Läs senare

”Det är en väldigt stark inledning på 2018”

ATG:s delårsrapport är för Q1 är den starkaste i bolagets historia. Och för första gången finns det inte ingen notis i delårsrapporten att det är ”enligt plan”, det vill säga ATG:s budget. Så man kan tänka sig att den till och med var bättre än ATG:s hemliga budget?
– Den är enligt plan…men det är en väldigt stark inledning på 2018, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Ola Lernå
ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala kommenterar den starka inledningen för spelbolaget 2018.
ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala kommenterar den starka inledningen för spelbolaget 2018.

3.722.000.000 kronor omsattes på spel på hästar i Sverige under det första kvartalet 2017. En ökning med 2,5 procent och det starkaste inledande kvartalet i ATG:s historia.
– Visst, en del av Spring Race inföll under Q1, men vi har haft flera erbjudanden och jobbat hårt för att bygga omsättningen. Det går inte att peka på en enskild sak, säger Nilsson Viitala.
Omsättningsökningen jämfört med 2017 är 79 miljoner. Vill man hårddra siffror så omsattes 113 miljoner på V75 de tre ”Spring Race-dagar” som landade i Q1. Det gör däremot inte Rommes söndagsomgång som gör att ATG går in i Q2 med premiäromsättningsdagens 141 miljoner kronor!

35 miljoner bättre än 2017

ATG har delat ut 400 miljoner till trav- och galoppsporten under Q1, en ökning med 37 miljoner kronor. Ändå är resultatet på sista raden elva miljoner. Gör man jämförelsen med 2017 gick alltså ATG 35 miljoner bättre under det inledande kvartalet 2018.
– Om man jämför rörelseresultatet för de båda perioderna är det faktiskt ännu lite bättre. Vi har bättrat det från 727 till 771 miljoner kronor, säger Lotta Nilsson Viitala.
ATG möter förstås hård konkurrens under resterande del av året, inte minst när det gäller fotbolls-VM där Sverige som bekant deltar.
– Vi vet historiskt ganska väl hur andra sporters evenemang påverkar vår omsättning. Så vi är så att säga rustade budgetmässigt för detta.

Ändrar inga prognoser

Pokalåret har just inletts och ni har betalat ut 37 miljoner mer till sporten. Du har tidigare sagt att ni inte kommer klara det åtagandet utan att ta pengar ur de balanserade vinstmedlen. Men ni klarade det under Q1?
– Det stämmer, men jag ändrar inga prognoser här. För att klara av pokalårsavtalet måste vi ta pengar ur de balanserade vinstmedlen. Men det är förstås starkt att vi fyllde på dem under Q1. Vi gör stora investeringar, vilket är en av de saker som påverkar till exempel kassaflödet, säger Lotta Nilsson Viitala.
Bland investeringarna finns ökandet av antalet anställda på ATG som gåt från 305 till 343. I en kommentar skriver också vd Hasse Skarplöth:
– Vi jobbar för fullt för att stå redo att möta både nya och gamla kunder när sekundvisaren passerar tolv på nyårsnatten.

Fokustema
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG erbjuder spelrabatt

ATG är generösa imorgon och erbjuder sina kunder i det egenägda spelbolaget Bet25.dk spelrabatt. Spelarna har möjlighet att få upp till 1.000 kronor i bonus under Charlottenlunds Kriteriesöndag.
Av
Claes Freidenvall
Nu är det klart med ATG:s köp av danska spelbolagskoncernen Ecosys.
Nu är det klart med ATG:s köp av danska spelbolagskoncernen Ecosys.

ATG har tidigare varit tydliga med bolagets internationella partners inte får erbjuda sina kunder rabatt, men nu går det tydligen bra när ATG själv står som avsändare.

Imorgon erbjuder ATG-ägda spelbolaget Bet25.dk erbjuder sina danska kunder tio procent i spelrabatt, så kallad rakeback, till söndagens tävlingar på Charlottenlund.

r kan ni se hur det går till för att skaffa sig bonusen.

Tidigare i år köpte ATG den danska spelbolagskoncernen Ecosys A/S och i den portfölj ATG förvärvade ingår inte bara Bet25.dk, utan också Röd25.dk, casinogo.dk och Café Bet25. Då sade ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth i ett uttalande:

– I och med förvärvet av Ecosys får våra kunder möjlighet till större vinstpooler och en ännu mer attraktiv spelupplevelse.

Och visst har kunderna fått nya upplevelser. Bonus upp till 1.000 danska kronor imorgon…

Fokustema
Spelbolag
Läs senare

ATG skruvade upp medieinvesteringar

Tidningen Resumé redovisar vilka bolag som gjort största medieinvesteringarna under året.
I juni till augusti ökade ATG sina investeringar med drygt 30 procent jämfört med samma period året innan.
Av
Ola Lernå
ATG har ökat sina medieinvesteringar berättar tidningen Resumé.
ATG har ökat sina medieinvesteringar berättar tidningen Resumé.

Fyra av de fem tyngsta spelbolagen har annars minskat sina medieinvesteringar, vilket kan härledas till att 2018 spelades fotbolls-VM som givetvis var ett tungt och viktigt evenemang. Ett enda spelbolag sticker ut; ATG som ökat sina medieinvesteringar med hisnande 32 procent.

Alltjämt gör dock Kindred (Unibet) och Cherry större medieinvesteringar än ATG, även om båda har minskat jämfört med samma period 2018, skriver Resumé som har sin källa i Kantar Sifo.
ATG tar sig också upp på listan över de bolag som ökar sina mediainvesteringar mest, med placering sju.

– Vi låg medvetet lågt i medieinvesteringar under den här perioden 2018 eftersom fotbolls-VM pågick då och vi vid tillfället inte erbjöd sportspel. 2019 tillkom sportspel i vårt erbjudande och därför har vi i år investerat inför höstens ligastarter. Värt att tillägga är att vi ändå underinvesterar kraftigt, det vill säga, vi står för åtta procent av spelbolagens totala medieinvestering samtidigt som vi har 18 procent av spelmarknaden, säger Stefan Serrrander, press officer på ATG.

Så här ser det ut för spelbolagens mediainvestering juni-augusti
Alla belopp i miljoner kronor

  1. Kindred 227 (- 20)
  2. Cherry 150 (-319)
  3. ATG 111 (+26)
  4. Svenska Spel 104 (-18)
  5. Postkodlotteriet 50 (-2,5)
  6. Leo Vegas 40 (+7,8)
  7. Folkspel 35 (+2,8)
  8. Hero Gaming 29 (+0,4)
  9. Mr Green 23 (+2,5)
  10. Betsson 21 (-23)
Fokustema
V86
Läs senare

16 miljoner extra i potten

Det var jackpot på V86-spelet under gårdagen, men ingen spelare lyckades hitta alla åtta vinnare och det bäddar för en spelmässigt högintressant omgång kommande vecka.
Av
Pär Gustafsson

Solvalla och Åby delar på V86-tävlingarna onsdag den 9 oktober och åttarättspotten är förstärkt med hela 15.890.947 kronor. I gårdagens åttarättspott låg det 7,8 miljoner extra och då nådde omsättningen nästan 31 miljoner kronor.

Högsta utdelningen för åtta rätt på V86 är 21.907.496 kronor, vilket var när Solvalla och Åby körde tävlingar den 12 september ifjol. Även då var det dubbeljackpot och åttarättspotten var förstärkt med 12.548.559 riksdaler. Den onsdagen uppgick omsättningen till 35.995.912 kronor.

Kommande onsdag kommer det vara förutsättningar för att utdelningsrekordet slås, men det kommer såklart att krävas en ensam lapp med åtta rätt. Landar omsättningen på 36 miljoner den 9 oktober kommer det i bara åttarättspotten ligga över 25 miljoner kronor.

Även Consolation till Bergh