Fokustema
Kvartalsrapport
Läs senare

”Det är en väldigt stark inledning på 2018”

ATG:s delårsrapport är för Q1 är den starkaste i bolagets historia. Och för första gången finns det inte ingen notis i delårsrapporten att det är ”enligt plan”, det vill säga ATG:s budget. Så man kan tänka sig att den till och med var bättre än ATG:s hemliga budget?
– Den är enligt plan…men det är en väldigt stark inledning på 2018, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Ola Lernå
ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala kommenterar den starka inledningen för spelbolaget 2018.
ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala kommenterar den starka inledningen för spelbolaget 2018.

3.722.000.000 kronor omsattes på spel på hästar i Sverige under det första kvartalet 2017. En ökning med 2,5 procent och det starkaste inledande kvartalet i ATG:s historia.
– Visst, en del av Spring Race inföll under Q1, men vi har haft flera erbjudanden och jobbat hårt för att bygga omsättningen. Det går inte att peka på en enskild sak, säger Nilsson Viitala.
Omsättningsökningen jämfört med 2017 är 79 miljoner. Vill man hårddra siffror så omsattes 113 miljoner på V75 de tre ”Spring Race-dagar” som landade i Q1. Det gör däremot inte Rommes söndagsomgång som gör att ATG går in i Q2 med premiäromsättningsdagens 141 miljoner kronor!

35 miljoner bättre än 2017

ATG har delat ut 400 miljoner till trav- och galoppsporten under Q1, en ökning med 37 miljoner kronor. Ändå är resultatet på sista raden elva miljoner. Gör man jämförelsen med 2017 gick alltså ATG 35 miljoner bättre under det inledande kvartalet 2018.
– Om man jämför rörelseresultatet för de båda perioderna är det faktiskt ännu lite bättre. Vi har bättrat det från 727 till 771 miljoner kronor, säger Lotta Nilsson Viitala.
ATG möter förstås hård konkurrens under resterande del av året, inte minst när det gäller fotbolls-VM där Sverige som bekant deltar.
– Vi vet historiskt ganska väl hur andra sporters evenemang påverkar vår omsättning. Så vi är så att säga rustade budgetmässigt för detta.

Ändrar inga prognoser

Pokalåret har just inletts och ni har betalat ut 37 miljoner mer till sporten. Du har tidigare sagt att ni inte kommer klara det åtagandet utan att ta pengar ur de balanserade vinstmedlen. Men ni klarade det under Q1?
– Det stämmer, men jag ändrar inga prognoser här. För att klara av pokalårsavtalet måste vi ta pengar ur de balanserade vinstmedlen. Men det är förstås starkt att vi fyllde på dem under Q1. Vi gör stora investeringar, vilket är en av de saker som påverkar till exempel kassaflödet, säger Lotta Nilsson Viitala.
Bland investeringarna finns ökandet av antalet anställda på ATG som gåt från 305 till 343. I en kommentar skriver också vd Hasse Skarplöth:
– Vi jobbar för fullt för att stå redo att möta både nya och gamla kunder när sekundvisaren passerar tolv på nyårsnatten.

Fokustema
ATG
Läs senare

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

Branschföreningen för onlinespel anmäler ATG till Konkurrensverket. Klagomålet gäller missbruk av dominerande ställning.
Av
Lars G Dahlgren
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Fakta

BOS

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) samlar 21 spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden. Medlemsbolagen verkar inom den spelsektor som rör spel om pengar, till exempel kasinon och vadslagning. Samtliga medlemmar har licens utfärdad av någon av Europeiska Unionens medlemsstaters spelmyndigheter.

Expandera

BOS, som har bland annat Kindred (Unibet), Betsson och Bet365 som medlemmar, yrkar att ATG:s spelpooler (såsom V75) ska öppnas ”på lika, konkurrensneutrala och icke-diskriminerande villkor i förhållande till ATG:s nordiska samarbetspartners”.

Branschföreningen motiverar klagomålet med att ATG missbrukar sin i det närmaste monopolställning ”genom att behandla handelspartners olika”.

I anmälan skrivs:

”Internationella samarbetspartners såsom Norsk Rikstoto, Danske Spil, Bet 25, Paris Mutuel Urbain (PMU), med flera, tillåts spela in i ATG:s spelpooler (till exempel V75). Däremot nekas aktörer såsom Kindred och Betsson och deras kunder i Sverige men även i andra länder från att göra exakt detsamma. Att vissa aktörer på spelmarknaden tillåts ingå avtal med dominanten medan andra nekas samma möjlighet utgör den yttersta formen av diskriminering.”

BOS begär att Konkurrensverket ska handlägga detta ärende skyndsamt:

”Eftersom situationen på den nyligen konkurrensutsatta marknaden är extra känslig är det ett starkt önskemål från BOS om att Konkurrensverket agerar snabbt i sin utredning och BOS yrkar att Konkurrensverket ålägger ATG att justera sitt konkurrensbegränsande agerande på marknaden så snart som möjligt.

Fokustema
Terminalproblem
Läs senare

”Just nu är det ett jätteproblem”

Likt i forna tider ringlar köerna långa några av landets travbanor.
Men inte tack vare storpublik. Utan på grund av för få spelterminaler.
– Om tio år är kanske det här en ickefråga, men just nu är det ett jätteproblem, säger Ken Karlsson, travbanechef i Karlstad.
Av
Ola Lernå
Ken Karlsson och hans Färjestad är en av de som fått uppleva problem med antalet spelterminaler under tävlingar.  Foto Lennart Kihlman/ALN
Ken Karlsson och hans Färjestad är en av de som fått uppleva problem med antalet spelterminaler under tävlingar. Foto Lennart Kihlman/ALN

I dagens utgåva av Sulkysport berättar vi om fredagen på Kalmartravet där det mer eller mindre blev kaos då banan hade en lyckad nysatsning på ”after trot”, men köerna till spelkasserna fullständigt grumlade den lyckade satsningen. Totopersonal fick ta emot skäll av publiken, många av dem förstagångsbesökare.
Samma problem har Ken Karlsson upplevt på Färjestad.
– När det blivit köer har totopersonalen en utsatt position. Men då har även vi i banans ledning kommit till understöd och hjälpt till att förklara, säger Ken Karlsson.
Han är noggrann med att inte peka finger, men bekräftar problemet som i nuläget inte har någon lösning.

Finns inte tillräckligt många

– Alla jobbar för att lösa det här, men det finns helt enkelt inte tillräckligt med spelterminaler tillgängliga. Jag känner att problemet tas på allvar, fortsätter Ken.
Som haft problem med långa köer och irritation även under vardagstravet hittills under året.
– I januari gick det bra, men då hade vi få människor på plats. När vi körde V75 hade vi 1.800 människor här och tio extra spelterminaler, det flöt ändå hyggligt. Men när vi förväntar oss 5-6.000 under påsktravet kommer det bli problem, säger Ken.
Ken har bokat en extra totovagn till tävlingsdagen.

Spelstolpe. Foto Cecilia Kristoffersson

– Tyvärr kommer det inte räcka på långa vägar. Jag upplever att vi har identifierat problemet och man jobbar med det på alla nivåer, inte minst ATG. Men tyvärr finns ingen ”quick fix” och det här drabbar många av våra mest trogna besökare, säger Ken Karlsson.
Ansvarig på ATG är Johan Korssell, Head of Retail Sales.
– Jag är trygg med de planeringar vi har inför stortravet. Då gäller det dels spelterminaler, dels de insatser vi gör för att upplysa om spel i mobilerna, säger Johan Korssell.

Fotnot: Läs mer om Kalmars succéfredag som blev ett bakslag och banornas problem med för få spelterminaler i dagens utgåva av Sulkysport.

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
V75
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V75: Finsk expert om pållar från öster

Boden formligen invaderas av finska gäster under söndagens V75-omgång och vi bad vår finske kollega och samarbetspartner Riku Niitynen ge sin syn om några av de intressantaste finska gästerna.
Av
Ola Lernå

Han valde att ordna dem efter uppskattad segerchans.

6 Aging Well (V75-4)

Med tanke på fjolårets prestationer är han en potentiell stjärna. I fjolårets sista start vann hästen med halva upploppet på en riktigt tung bana. Under uppehållet har fyraåringen bytt stall, men de åker inte från Nord-Karelen till Boden utan att vara i ordning. Han är snabb ut, har passande spår och kusk. Aging Well är nästan skyldig att vinna!

9 Cash No Limit (V75-7)

Hästen sprang finskt rekord som fyraåring, 1.12,4am, i Oulu, som inte någon av våra snabbaste banor. I comebacken fick han bara stryk av en tuff konkurrent som gick i ledningen och han är väl förberedd inför den här uppgiften. Cash No Limit duger i högre klass än detta och har bra chans trots bakspår. Ett starkt spikförslag.

13 Hard To Trick och 4 Amanda Rose (V75-2)

Hard to Trick har gått bra varje gång på sistone och avslutade vasst från omöjligt läge senast. Hästen är kraftigt kuskförstärkt och känns kul streckmässigt.
Segermaskinen Amanda Rose ska vara bättre med lopp i kroppen och lättas i balansen. Det är ett rejält sto som kan göra grovjobbet själv.

4 Lucky Cloud och Enter Maywheather (V75-6)

Båda hästarna ska passas. Lucky Cloud är en rejäl häst som fick gå flera speeder senast. Enter Maywheather har inte haft något tur och borde ha haft någon seger på sistone. Han uppträder  förbättrat och är inte borta.

Riku Niittynen är travsportjournalist sedan 1980-talet, hästägare och uppfödare. Spel- och utlandsexpert för finsk trav-tv.