Fokustema
Norge
Läs senare

”Det är faran med uppfödning”

I tisdags kom nyheten att norska toppstoet Hillary B.R. slutar tävla.
Igår berättade delägaren Arne Sandbaek Jr till Trav og Galopp-Nytt hur han tänker angående femåringens första partner i aveln.
Av
Pär Gustafsson

Arne Sandbaek Jr äger hingsten Support Justice (e. Kadabra) och enligt Trav og Galopp-Nytt har han uttalat sig om att han önskar sig ett föl efter honom och Hillary B.R. Support Justice vann 30 lopp, däribland Derbyt i Norge, Jubileumspokalen och Åby Stora Pris i Sverige, på 48 starter och tjänade 8,2 miljoner norska kronor hos Geir Vegard Gundersen.

Men Hillary B.Rs första parter blir högst troligt en fransk hingst. Ägaren hoppas på Ready Cash eller möjligen han son Face Time Bourbon, vilken precis som Hillary är född 2015.

Jag kommer inte att klara att sälja någon av hennes avkommor

– Att Hillary B.R. bara är fem år tror jag är positivt för en avelskarriär och jag måste se det positiva i det negativa. Ska jag börja med avel kommer jag att bli kvar i travsporten. Jag kommer inte att klara att sälja någon av hennes avkommor. Det är faran med att börja med uppfödning, säger Arne Sandbaek Jr till tgn.no.

Djuse förstärker hos Djuse

Färdigtävlat för obesegrad

Norskt supersto skadad

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Mosaique till Löftadalen

Dubble Derbyvinnaren Mosaique Face (e. Classic Photo – Iona LB e. Supergill) stallas 2020 upp på Löftadalens Stuteri hos Bernt Staaf och Magdalena Grunditz i Åsa söder om Göteborg.
Av
Ola Lernå
Mosaique Face byter uppstallningsplats 2020. Foto Micke Gustafsson/ALN
Mosaique Face byter uppstallningsplats 2020. Foto Micke Gustafsson/ALN

Mosaique Face vann Svenskt Travderby och Europaderbyt under en fantastisk säsong som inbringade över fyra miljoner kronor.
Han var som äldre dessutom tvåa från Elitloppet 2015. Totalt tjänade Mosaique Face 13,6 miljoner kronor och satte vid båda sina Derbysegrar världsrekord.
”Musse” debuterade i aveln 2017 och hingsten har 13 avkommor födda såväl 2018 som 2019.
Mosaique Face kommer att kosta 3.000 kronor vid bokning och 25.000 kronor vid levande föl.

Fokustema
Norge
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Färdigtävlat för obesegrad

Geir Vegard Gundersens toppsto Hillary B.R. har tävlat färdigt, detta skriver norska Trav og Galopp-nytt.
Av
Pär Gustafsson

Femåriga Hillary B.R. (e. Muscle Hill) gick obesegrad som tre- och fyraåring i Norge. Hästen vann karriärens samtliga 15 starter och höjdpunkterna var stoavdelningen i Kriteriet 2018 och Derbyt 2019, men efter fullträffen i Stoderbyt i höstas hittades en blödning på gaffelbandet i samband med en rutinkontroll.

Fakta

Hillary B.R.

sto fyra år e. Muscle Hill – Fiery Chip e. Pine Chip
15 st: 15–0–0
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 3.887.386 NOK
Uppfödare: Björn Rishaug
Ägare: Arne Sandbäk Jr. & Erland Åslund
Tränare: Geir Vegard Gundersen
Körsven: Magnus Teien Gundersen

Expandera

– Jag var mycket optimistisk att skadan skulle läka bra och att hon skulle komma tillbaka, men nu är jag lika pessimistisk, säger tränaren Geir Vegard Gundersen till Trav og Galopp-nytt.

Jag har inte kört någon bättre häst

Hillary B.R. har nämligen fått ett bakslag. När stoet kollades upp visade det sig att hästen slagit upp skadan på nytt och någon comeback är inte aktuell.
– Hillary B.R. är otroligt bra och jag har inte kört någon bättre häst, sade tränarsonen Magnus Teien Gundersen till Sulkysport i november.

Travade under 1.10

Lärlingen körde stjärnan i de 13 sista starterna. Hillary tjänade nästan 3,9 miljoner norska kronor och tog rekordet 1.09,9a/1.609 meter vid seger i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix. Nu väntar en ny karriär som fölsto och givetvis är hästen högintressant i aveln.
Någon första partner är inte bestämd för den nyblivna femåringen.

Grym uppvisning av Hillary B.R.

Fokustema
4horses
Läs senare

Ny stuteriverksamhet i Holland

Holländarna Erik Leusink och Gelske Veldstra går mot strömmen.
Tillsammans har de format bolaget 4horses som blir enda EU-godkända stuteriet för travare i Holland.
Av
Ola Lernå

Veterinär Erik Leusink har drivit sin klinik i Wolvega med prominenta tränare som kunder likt Paul Hagoort och Jeroen Engwerda. Men han beslutade sig för att sadla om och tillsammans med Gelske Veldstra drar de igång stuteriverksamhet på Fries Congrecscentrum Drachten. Det kommer bli hotell, karantänstall, men huvudfokus ligger förstås på stuteriverksamhet som blir enda EU-stationen i landet för travare.
– Tanken är att vara igång 1 februari 2020. Jag har ju jobbat 15 år med Flevofarm och kommer ta hand om travdelen i 4horses. Det blir förstås en utmaning, men otroligt motiverande att få chansen att få hjälpa till och bygga upp en sådan här verksamhet, berättar Bas Schwarz.