Fokustema
Sprintermästaren 2020
Läs senare

”Det är lite av ny ras”

Don Fanucci Zet bjöd på en uppvisning i den högre skolan när han via tredjespår sista 700 meterna mer eller mindre lekte hem Sprintermästaren på nya svenska rekordet 1.09,6a/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tar hem Sprintermästaren på nytt svenskt rekord. Foto Lars B Persson
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tar hem Sprintermästaren på nytt svenskt rekord. Foto Lars B Persson

– Vi har inte sett botten i honom ännu och det här kan vara en ny ras med tanke på att Don Fanucci Zet är fifty-fifty travare och passgångare. Han har en ren passgångarmamma med en fantastisk stam och Hard Livin är också en fantastisk avelshingst. Det bästa av det bästa, sade tränaren Daniel Redén efter den imponerande triumfen.

Don Fanucci Zet efter segern tillsammans med skötaren Viktoria Zackrisson, Daniel Redén och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet (e. Hard Livin-Kissed By the West) brydde sig inte om att vara med i den stenhårda öppningen. Bythebook öppnade första 500 meterna på ohyggliga 1.06,6 och det satte förstås sina spår till slut…

Marschorder 700 kvar

Don Fanucci Zet fick marschorder från andra ytter i tredjespår 700 kvar, kom ner utvändigt om Bythebook 300 meter före mål och tidigt på upploppet skaffade sig Hard Livin-sonen greppet. Sedan höll han säkert ifrån sig duktigt spurtande Guzz Mearas (e. Muscle Hill) och Click Bait (e. Cantab Hall) efter ha travat sista 800 meterna på 1.08,6!

– Don Fanucci Zet är en otroligt skön individ som är helt avslappnad innan loppen. När det gäller vet han verkligen vad han ska göra för något. Det ska verkligen bli spännande att följa honom framöver. Hästen är normalt ruggigt startsnabb, även om jag inte körde med honom från början i varken försöket eller i finalen. Styrkan har han också, tillade Örjan Kihlström.

Svenskt rekord med tre tiondelar

För Daniel Redén var det andra triumfen i Sprintermästaren som tränare. För två år sedan vann Perfect Spirit och nu var det Don Fanucci Zet som stod som vinnare och kunde inhämta segerchecken på 1,2 miljoner. Dessutom raderade han ut Target Kronos svenska rekord för fyraåriga hingstar och valacker från Gävletravet den 15 september 2016 med tre tiondelar.

En stolt tränare förevigar sin nya stjärna. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det känns fantastiskt kul och det är jättemycket känslor efter en sådan här seger. Allting har gått så jäkla fort med den här hästen och jag har inte riktig hunnit landa i det hela heller. Kuta 1.09,6 som han gjorde ikväll från att knappt ha kunnat starta i ett nollopp i Örebro i början av året till det här. Det är enormt, sade Daniel Redén, och fortsatte:

– Det är nog tack vare sin passgångarstam som det har blivit den explosiva utvecklingen som det blivit. Don Fanucci Zet kräver så mycket för att hålla ihop sin aktion. Från början fuskade han väldigt mycket, det gjorde han också som tvååring och även förra året. Nu när han orkar med sig själv och mentalt landar rätt så känns det som det inte finns någon botten i den här hästen. Eller rättare sagt – vi har inte sett något stopp i utvecklingen.

Passar stammen en Sprintermästare?

Fokustema
Österrike
Läs senare

Svenskfödd pappa i St. Leger

Badens travbana bjöd på två större löpningar igår för österrikefödda tre- och fyraåringar med en svenskfödd pappa till en av vinnarna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Alv Peacepipe-sonen Catch Me If You Can (u. Velocita Massima) och Franz Konlechner tog hem Österrikiskt Traber St. Leger (€10.000) för fyraåringar på 1.16,8a/2.100 meter. Förstapriset uppgick till 5.000 euro.

Fadern Alv Peacepipe (e. Active Bowler), 1.12,7ak/1.801.454 kr, exporterades till Österrike 2005 och har verkat i många år som avelshingst där.

Andrahandsfavoriten Heck M Eck (e. Odessa Santana-Devona) toppade den 48:e upplagan av treåringsloppet Grosser Badener Zucht-Preis der Dreijährigen (€15.000) för Josef Sparber 1.16,9a/2.100 meter. Förstapriset uppgick till 7.500 euro.

Fokustema
American Trot
Läs senare

Elitloppshästar på Romme

Två av de tolv deltagarna i lördagens Gulddivisionslopp på Romme deltog i årets upplaga av Elitloppet och de hade därtill tur i spårlottningen...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. På lördag jagar han årets första seger på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. På lördag jagar han årets första seger på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Efter att startat från sjundespår i Ego Boys Minne har Elian Web (e. Like A Prayer) dragit ett betydligt mer gynnsamt tredjespår bakom bilen.
Hästen som var favorit i ett av årets Elitloppsförsök finns därmed ett hack innanför Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) som alltjämt jagar sin första årsseger i det som nu blir den åttonde starten för 2020.

Än längre än – med spår ett – syns Årjängs Stora Sprinterlopp-vinnaren Milligan’s School (e. Yankee Glide) medan Copenhagen Cup-vinnaren Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) startar från bricka sju i jakten på 150.000 kronor.

Startlista American Trot, Gulddivisionen
1.640 meter autostart

 1. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 2. Nimbus C.D. – Peter G Norman
 3. Elian Web – Jorma Kontio
 4. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
 5. Ural – Rikard N Skoglund
 6. Vacqueyras – Thomas Åhlund
 7. Generaal Bianco – Carl Johan Jepson
 8. Chianti – Björn Goop
 9. Globalsatisfaction – Magnus A Djuse
 10. Lawmaker – Hans G Eriksson
 11. Snowstorm Hanover – Örjan Kihlström
 12. Speedy Face – Erik Adielsson
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågult fyrtal

Fyra svenska segrar, varav en trippel till Anette Lorentzon och en triumf för Jan ”F:et” Johnson blev facit på Red Mile igår i Lexington.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon tog en trippel igår på hemmabanan Red Mile. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon tog en trippel igår på hemmabanan Red Mile. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Två av Anette Lorentzons vinster kom med travare – den tredje med passgångaren Amadeus Ås. Catwalk Ås (e. Lionhunter-Cascade Ås) tog hem finalen i Kentucky Fair ($15.000) för treåriga ston för Tyler Shehan.

Från spets vann det treåriga stoet med en längd på 1.14,0/1.609 meter efter ha avslutat sista quartern på snabba 1.07,6.

För Catwalk Ås var det fjärde årssegern i sjätte starten och hon har fått ihop 15.600 dollar. Stoet ägs av ACL Stuteri och Kjell Johansson. Hon är undan Cascade Ås (e. Mack Lobell), som lämnat Eye ofa Tiger Ås (e. Chapter Seven), 1.10,0/$591.087.

Fyra segrar på fem starter

Some Chapter (e. Chapter Seven-Some Kinda Special) vann finalen för de treåriga hingstarna och valackerna i Kentucky Fair ($15.000) på 1.12,1. För Elliott Deaton lämnade han sina motståndare med fem längder över målrakan och precis som Catwalk Ås avslutade han sista 400 meterna på 1.07,6.

Äger och har fött upp gör ACL Stuteri och Kjell Johansson. Den treårige hingsten har vunnit fyra lopp på fem starter.

Some Chapter är första avkomman undan Some Kinda Special (e. Cantab Hall), 1.12,0/$24.800, som ingår i samma syskonskara som Couch Doctor ($420.688), Psychic Spirit ($313.003), Hot Off the Press ($128.580) och Almond Joy ($123.176).

Vann med debutant

Jan Johnson tog sin andra seger i sulkyn på kort tid sedan han vunnit bakom debuterande tvååriga stoet Beltassima (e. Trixton-Beltane Hanover) från spets på 1.13,9. Via 1.09,1 sista quartern gick Beltassima undan med 2,5 längder.

Beltassima.

Ägarna Jörgen Jahre Jr, Kenkt Loekke och Kenneth Kjellgren kunde kvittera ut 2.500 dollar. Stoet såldes i Lexington förra året för 27.000 dollar. Hon är undan Beltane Hanover (e. Andover Hall), 1.13,7/$15.147, som tränades under en period av Henrik Hollsten.

Beltane Hanover ingår i samma syskonskara som Brumal Hanover (e. American Winner), 1.11,1ak/3.088.343 kr, Blackberry Hanover ($209.314), Barricade Hanover ($156.821) och Bookworm Hanover ($103.945).