Fokustema
Kuskdebut
Läs senare

”Det blir kul att se hur det fungerar här”

37-årige Federico Esposito har varit i Sverige flera gånger tidigare, men ikväll gör han kuskdebut på svensk mark. Detta bakom sin arbetsgivare Alessandro Gocciadoros Ultimaluna Grif.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
En av Federico Espositos flera Grupp I-segrar togs med Uet Wise As i italienska Oaks 2016. Nu har Esposito styrt kosan mot Sverige som ansvarig för Alessandro Gocciadoros svenska filial. Foto Gerard Forni
En av Federico Espositos flera Grupp I-segrar togs med Uet Wise As i italienska Oaks 2016. Nu har Esposito styrt kosan mot Sverige som ansvarig för Alessandro Gocciadoros svenska filial. Foto Gerard Forni

Federico Esposito har förutom i hemlandet Italien även tävlat i Frankrike och vunnit 950 av de 5.637 lopp han kört hittills i karriären. Han har en gedigen meritlista med flera Grupp-segrar och har bland annat vunnit Oaks del Trotto, Citta´di Torino, Gran Premio Nazionale dubbelt, Gran Premio Societa di Terme och Gran Premio Due Mari. Ikväll blir första gången han kör lopp i Sverige.

– Det blir kul att se hur det fungerar här, men jag gissar att det inte är någon större skillnad gentemot Italien eller Frankrike.

Tidigare jobbade Federico tre år hos Erik Bondo och innan dess var han 15 år hos Edoardo Moni, men sedan november är alltså hans nya arbetsgivare Alessandro Gocciadoro.

trav, travsport, sulkysport, försteman, gocciadoro
Federico Esposito har vunnit flera storlopp åt dansken Eric Bondo, bland annat Citta’ di Torino med Savannah Bi. Foto Gerard Forni

– Jag och Andres Boldura är båda förstemän hos Alessandro och vi kommer att turas om lite om att vara här i Sverige. I nuläget har vi 12 hästar på Söderby Gård, men redan nästa vecka tror jag att fler kommer och totalt är vi tre personer på plats här. Jag och två finska hästskötare.

Flertalet semestrar har Federico spenderat i Sverige då hans fru är svenska och kommer från Uppsala och ett av parets två barn är fött här.

– Men det är första gången jag är här och jobbar och jag gillar hur travet ses här. Det har en helt annat status än det har i Italien. Min fru är kvar i Italien och kommer hit då barnen slutar skolan i sommar.

Ikväll tar han tömmarna bakom Gocciadoros Ultimaluna Grif i V86-4 och säger så här om hennes chanser:

– Hon är inte speciellt snabb ut, men klarar av att göra jobbet i spåren själv. Hon är riktigt stark och har varit väldigt fin i jobben hemma. Ultimaluna Grif tävlar med skor då hon är mycket bättre så och det är en okomplicerad häst.

På frågan om Federico Esposito vill köra fler lopp i Sverige svarar han:

– Självklart vill jag köra så mycket jag kan då det är ett av mina jobb, men det får Alessandro bestämma. Då han inte kan komma kör jag gärna och skulle någon annan vara intresserad av att sätta upp mig kör jag så länge det fungerar med jobbet.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport