Fokustema
Jan Norberg
Läs senare

”Det får ta den tid det tar”

Många har säkert sett den otäcka olycka som Jan Norberg var inblandad i på Umåkers travbana för en vecka sedan. Igår kom han hem från Umeå lasarett och nu väntar rehabilitering.
Av
Claes Freidenvall
Jan Norberg med sin chevalier Danne. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg med sin chevalier Danne. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

– Det får ta den tid det tar och det viktigaste är att jag är vid liv, säger Jan Norberg.

Av olyckan minns Jan Norberg en del, när hästen stöp och luftfärden.

– Jag har aldrig varit med om en sådan katapult någon gång i hela mitt liv. När jag senare låg fastspänd på marken så ville jag bara upp; jag hade ju sju lopp kvar att köra den dagen! Men när jag försökte röra på kände jag hur djävulskt ont det gjorde, säger 72-åringen.

Jan Norberg har inte sett någon videoupptagning från själva loppet och den filmen vill han inte heller se. Däremot tror han sig ha en ”bild” om vad som egentligen hände:

– Det kändes som att Bork Faxa fastnade när hon trampade ner hoven i banan. Hon har lite passgång i sig och går därför lite tungt balanserad. Robert Bergh ringde till mig och han var inne på samma linje utan att jag hade sagt något till honom att det finns passgång i Bork Faxa.

”Prio ett är att bli frisk”

Röntgen visade att Jan Norberg har en fraktur i bäckenbenet och i ena handleden, som är gipsad.

– När jag är tillbaka i sulkyn har jag ingen aning om. Prio ett är att bli frisk. Jag vet inte hur många gånger jag röntgats under de dagar jag var på sjukhuset, men en fördel – sade läkarna – är att jag har så bra värden att kroppen ska kunna fixa allting själv. Och läkarna säger redan att det går åt rätt håll.

Jan Norberg. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Jan Norberg kom hem till sin bostad igår och tar sig fram med hjälp av en gåstol.

– Jag är en person som aldrig tyckt synd om mig själv och jag vet ju vilken sport jag håller på med. Det kan hända saker, men jag hänger inte läpp för den saken, utan nu är det fullt fokus på att bli frisk.

En enda stor familj

Telefonen har gått varm hos Jan Norberg de senaste dagarna.

– Anders Lindqvist ringde för någon dag sedan och sade, ”att du vet inte hur omtyckt du är”. Och det är väl så i travsporten, vi kan kivas i loppen, köra lite snävt mot varandra men när det kommer till sådana här saker är vi som en enda stor familj i travet och då finns inga hard feelings.

Även om Jan Norberg får hanka sig fram ett tag i vardagen så har han ”full service” runt sig.

– Jag har ett oerhört bra nätverk och det är jag väldigt tacksam för.

Stannar hemma ikväll?

När vi får se Jan Norberg i sulkyn på en travbana nästa gång står fortfarande skrivet i stjärnorna eftersom läkarna inte givit honom någon prognos ännu. Om tio dagar ska han på återbesök på Umeå lasarett och då ska han röntgas igen.

– Däremot kan jag nog inte hålla mig så länge från att åka på trav. I morse lurade jag om jag inte skulle åka ut till Umåkers tävlingar ikväll…

Fokustema
V86 Åmål
Läs senare

Untersteiner kung och Short In Cash bäst

Peter Untersteiner var Åmåls V86-omgångs kung. Han vann tre lopp varav med två hästar från hans egna stall.
Av
Tobias Nilsson
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Short In Cash stod för dagens prestation när han fick gå i både fjärde- och tredjespår för att komma till ledning och väl där gick han undan och vann klass I-försöket komfortabelt på 1.12,9a/2.080.

Fakta

Short In Cash

hingst fem år e. Ready Cash – Shorthanded Sally e. Lindy Lane
17 st: 5–4 –1
Rekord: 1.14,9l – 1.12,1am
Insprunget: 515.500 kr.
Uppfödare: Stall Nikkanen Oy, Finland
Ägare: Stall Nikkanen Oy och MP Silva Oy
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Linnea Brattström

Expandera

– Det var skönt att få utdelning nu efter att han gjorde bort sig senast som favorit. Planen är att starta i Frankrike i vinter, sade en glad Björn Goop till Tv12.

Peter Untersteiner första segerdefilering, efter ett lugnt lopp i andra utvändigt, ordnades med Ottens Flamma. Maharajah-dottern sträckte på sig och vann på läckert sätt på 1.14,9a/2.080.

– Nu ska vi prova henne i Stochampionatskvalen, sade en nöjd Peter Untersteiner.

Peter ledde från start till mål med Amazing Sensation (e Love You) på 1.15,7a/2.480 och var tillbaka i vinnarcirkeln direkt i loppet efter med en annan Sensation-häst, Zolo Sensation (e. Zola Boko) tränad av Eric Martinsson. Segern blev enkel på 1.16,3/2.680 när de värsta motståndarna Edindy (e. Racer Bourbon) och Vagabond Bi (e. Varenne) galopperade bort sina segermöjligheter.

– Vi hade tur att många konkurrenter hoppade i början, så segern blev ganska enkel, sade Eric Martinsson.

I en snabb öppning höll C.R.Nobless (e. Andover Andover), spets från innerspår men släppte när Navy Blue kom upp utvändigt. Exciting Chip (e. Infinitif) kördes fram utvändigt ledaren av Olav Mikkelborg. I sista sväng tröt krafterna för ledaren och Exciting Chip gick undan till enkel vinst på 1.14,5a/2.080.

– Exciting Chip är en stark och tuff häst som kändes fin genom hela loppet, sade Olav Mikkelborg.

Tommy Karlstedt ledde runt om med fine sexåringen From Macarena (e. From Above) som vann på 1.13,1a/1.680.

I kallblodsloppet vann favoriten Rappnor (e. Nordli Svarten) som tidigt gick upp i dödens på den knackigt travande Stumne Luna (e. Bokli Balder). När farten ökades på sista bortre långsidan galopperade ledaren och Rappnor vann för Ole Johan Östre enkelt på 1.26,6/2.520.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
10–8–3–8–3–4–10
Utdelning:
Åtta rätt: 183.937 kr
Sju rätt: 941kr
Sex rätt: 90 kr
Omsättning: 28.536.365 kr

Expandera

I snabbloppet Torsten Janssons Minne var det mycket snack kring vem som skulle ta ledningen, och när det väl kom till kritan var Tom Erik Solberg-tränade Photo Lavec snabbast. Det var ingen som tryckte upp tempot och när Björn Goop ökade farten i sista sväng stack S.J Photo-sonen undan enkelt till seger på 1.12,5a/2.080.

 

 

Fokustema
Ryssland
Läs senare

The Bank-dotter i topp i Moskva

Tvååringsloppen lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige några veckor till, men i Ryssland och på hippodromen i Moskva tävlas det för fullt i den yngsta årgången. I söndags tog The Bank-dottern Unique Bella andra raka triumfen.
Av
Claes Freidenvall

Första segern tog det tvååriga stoet i början av juni från spets och efter ha fått tryck i omgångar, men den här gången vann Unique Bella (e. The Bank-Unique Lystra) efter ha gått ut i dödens på sista bortre långsidan.

Precis före linjen kopplade hon segergrepp och sänkte sitt rekord med sex tiondelar till 1.19,5a/1.600 meter. Unique Bella ingår i The Banks första årgång och i Sverige har han 88 registrerade avkommor.

Unique Bella är undan Unique Lystra (e. Goetmals Wood), 1.19,0m/4.500 kr, vilken såldes till Ryssland 2016. Hon är halvsyster Putte Topline (e. Viking’s Way), 1.11,7ak/3.628.489 kr.

 

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Världsrekordhållare till medelhavsö

Medelhavsön Malta blir nästa anhalt för Stefan Melanders dubble världsrekordhållare French Laundry, 1.09,1ak/6.180.223 kr, efter försäljning.
Av
Claes Freidenvall
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.

French Laundry (e. Muscles Yankee-Creamy Mimi) inledde karriären hos Jimmy Takter i USA och som tvååring satte han sitt första världsrekord. Det skedde på 800-metersbanan Delaware County Fair och där travade French Laundry 1.10,7a över den engelska milen.

Det andra världsrekordet kom som fyraåring i Big Noon-Pokalen på Solvalla och det loppet vann French Laundry på 1.11,7 över 1.660 meter.

French Laundry avelvärderades på vintern som fyraåring och erhöll ett högt skattat värde (79 poäng), men kastrerades senare och användes aldrig i aveln. Fadern Muscles Yankee vann Hambletonian Stakes och modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, tog sin största seger i Hambletonian Oaks.

Totalt gjorde French Laundry 88 starter och tog tolv segrar.