Fokustema
Jan Norberg
Läs senare

”Det får ta den tid det tar”

Många har säkert sett den otäcka olycka som Jan Norberg var inblandad i på Umåkers travbana för en vecka sedan. Igår kom han hem från Umeå lasarett och nu väntar rehabilitering.
Av
Claes Freidenvall
Jan Norberg med sin chevalier Danne. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg med sin chevalier Danne. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

– Det får ta den tid det tar och det viktigaste är att jag är vid liv, säger Jan Norberg.

Av olyckan minns Jan Norberg en del, när hästen stöp och luftfärden.

– Jag har aldrig varit med om en sådan katapult någon gång i hela mitt liv. När jag senare låg fastspänd på marken så ville jag bara upp; jag hade ju sju lopp kvar att köra den dagen! Men när jag försökte röra på kände jag hur djävulskt ont det gjorde, säger 72-åringen.

Jan Norberg har inte sett någon videoupptagning från själva loppet och den filmen vill han inte heller se. Däremot tror han sig ha en ”bild” om vad som egentligen hände:

– Det kändes som att Bork Faxa fastnade när hon trampade ner hoven i banan. Hon har lite passgång i sig och går därför lite tungt balanserad. Robert Bergh ringde till mig och han var inne på samma linje utan att jag hade sagt något till honom att det finns passgång i Bork Faxa.

”Prio ett är att bli frisk”

Röntgen visade att Jan Norberg har en fraktur i bäckenbenet och i ena handleden, som är gipsad.

– När jag är tillbaka i sulkyn har jag ingen aning om. Prio ett är att bli frisk. Jag vet inte hur många gånger jag röntgats under de dagar jag var på sjukhuset, men en fördel – sade läkarna – är att jag har så bra värden att kroppen ska kunna fixa allting själv. Och läkarna säger redan att det går åt rätt håll.

Jan Norberg. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Jan Norberg kom hem till sin bostad igår och tar sig fram med hjälp av en gåstol.

– Jag är en person som aldrig tyckt synd om mig själv och jag vet ju vilken sport jag håller på med. Det kan hända saker, men jag hänger inte läpp för den saken, utan nu är det fullt fokus på att bli frisk.

En enda stor familj

Telefonen har gått varm hos Jan Norberg de senaste dagarna.

– Anders Lindqvist ringde för någon dag sedan och sade, ”att du vet inte hur omtyckt du är”. Och det är väl så i travsporten, vi kan kivas i loppen, köra lite snävt mot varandra men när det kommer till sådana här saker är vi som en enda stor familj i travet och då finns inga hard feelings.

Även om Jan Norberg får hanka sig fram ett tag i vardagen så har han ”full service” runt sig.

– Jag har ett oerhört bra nätverk och det är jag väldigt tacksam för.

Stannar hemma ikväll?

När vi får se Jan Norberg i sulkyn på en travbana nästa gång står fortfarande skrivet i stjärnorna eftersom läkarna inte givit honom någon prognos ännu. Om tio dagar ska han på återbesök på Umeå lasarett och då ska han röntgas igen.

– Däremot kan jag nog inte hålla mig så länge från att åka på trav. I morse lurade jag om jag inte skulle åka ut till Umåkers tävlingar ikväll…

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini