Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Det här är en bättre häst”

Obesegrad efter tre starter och redo för sitt elddop.
Idag kastas Hans R Strömbergs Xerava C.D. in i hetluften då hon kliver ut som en av förhandsfavoriterna i Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans R Strömberg-tränade Xerava C.D. och Örjan Kihlström vid senaste segerloppet på Solvalla. Idag startar stoet i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Hans R Strömberg-tränade Xerava C.D. och Örjan Kihlström vid senaste segerloppet på Solvalla. Idag startar stoet i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Under hösten 2019 gjorde Hans R Strömberg ett byte som han inte ångrar. Efter att Rita C.D. (e. Mythical Lindy) 1.12,8ak/739.400 kr haft en lång och förhållandevis framgångsrik karriär bytte han i stoet till uppfödaren Skråmsta Stuteri från Bro i utbyte mot Rita C.D.:s lillasyster Xerava C.D. (e. Uncle Lasse).
– Hon var ett halvår gammal ungefär i det skedet. Jag började träna henne i april som ettåring och hon har gjort allt rätt från början. Det har inte varit några skador eller problem utan allt har rullat på, säger Hans R Strömberg.

Därmed inte sagt att det var den där omedelbara ”wow-känslan” som han möttes av i uppträningen.
– Hon hade lätt för sig, men att det var något extra märkte jag först när hon började starta som tvååring. I debuten på Rättvik i oktober spetsade hon från snävt startspår i kamp mot konkurrent och i starten efter avslutade hon i 1.12-tempo sista 500 meterna, säger Strömberg.

Årsdebuten var tänkt att äga rum på Romme den 4 februari, men då blåstes tävlingarna av efter två lopp på grund av otjänlig bana.
– Jag hade tänkt göra den starten för att ha ett lopp i kroppen på henne inför loppet på Solvalla den 23 februari som nu blev hennes första start för året istället. Hon hamnade långt bak och jag får erkänna att jag var lite överraskad över att hon kunde hinna fram till vinst.

Stam som förpliktar

Idag handlar det om framspår bakom bil för första gången och helt annan konkurrens än hon stött på tidigare.
– Jag har en häst som visat bra takter och gjort allt rätt såhär långt. Hon var med i bilprovstart med framspår inför senaste loppet och skötte sig bra, men vi ska testa även denna gång. Med tanke på hur snabbt hon öppnat i voltstart och utifrån hur förnuftig hon är så tror jag inte att det ska vara några problem.

Storasyster Rita C.D. tjänade nära nog trekvarts miljon under sin karriär och vann såväl ett försök som en final av Diamantstoet.
– Om de är lika? Nej, det kan jag inte påstå, men däremot uppfattar jag det här som en bättre häst.

Och det finns att brås på, den saken är säker. Modern Jodas Julia (e. Igor Brick) hade en lång framgångsrik karriär med 27 segrar på 92 starter bland vilka de tre fullträffarna i Prix de Provence, Prix de Montier en Der samt Prix Emile Beziere på Vincennes var de bäst belönade.
När hon vände tillbaka till Sverige efter nästan ett år i Frankrike segrade hon bland annat i gulddivisionsloppen Smedsträffen och Bollnäsloppet som sex- och sjuåring, innan skorna lades på hyllan på sommaren som åttaåring. Karriären summerades med med 4.141.450 kronor i intjänade prispengar.

I avelsboxen har också Jodas Julia nått framgångar, där hon Xerava C.D. är den sjätte avkomman av sju att tävla. Den främsta så här långt är sexårige Tabasco C.D. (e. Wishing Stone), 1.10,4ak/1.193.352 kr som var finalist i Kungapokalen som fyraåring.