Fokustema
Axevalla
Läs senare

”Det här är helt magiskt”

Axevalla hade turen på sin sida med vädret och det lockade hela 11.872 personer. Stefan Melanders Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen tillsammans med Ulf Eriksson.
Av
Cecilia Kristoffersson
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen

I det inledande V75-loppet på Axevalla, ett försök till bronsdivisionen som kördes över 2.140 meter, var det ledning från start till mål för Björn Goops Grandfather Bill (e. Cantab Hall). Efter att ha fått varva på 1.15,2 blev segern enkel på 1.13,6/2.140 meter.
– Det blev en kanonstart för vår del och han har varit lite omogen och inte redo i kroppen. Han har haft tålmodiga ägare och jag har sagt att det kommer att bli bra om de ger honom lite tid och nu kommer det, sade Björn Goop om varför sexåringen endast gjort 13 starter.

Fakta

V75-resultat Axevalla 20 juli

Rätt rad:

V75-1: 6 Grandfather Bill
V75-2:  8 Emmylou
V75-3: 2 Mcgarrett
V75-4: 6 Callmesally
V75-5: 11 Ural
V75-6: 4 Milligan’s School
V75-7: 1 Marcello Wibb

Utdelning:

Sju rätt: 28.880 kronor
Sex rätt: 257 kronor
Fem rätt: 30 kronor

Omsättning: 73.337.847 kronor
Antal system: 932.108 stycken

Expandera

Tvåa blev Stefan Arvidssons B.B.S.Jhonny (e. Campbell Hall) från ledarryggen.

I ett femåringslopp för ston tog Björn Goop sin fjärde triumf för dagen och denna gång hette segervapnet Emmylou (e. Orlando Vici) som tränas av David Persson. Goop hittade tredje par invändigt från sitt åttondespår, vilket löste sig perfekt in mot slutsvängen och Goop hittade ut i andraspår efter perfekt lucka. Favoriten Hevin Boko (e. Going Kronos) fick ett tungt slutvarv i tredjespår och det höll på att hålla hela vägen, men Emmylou hade bäst fart över upploppet och segertiden blev 1.13,5/2.140 meter.
– Jag är jätteskakig och det är svårt att beskriva den här känslan. Det här är det absolut största hittills sedan jag blev tränare, sade hemmatränaren David Persson.

Från ett andraspår hittade Micael Stjernström fjärde par invändigt bakom Jesper Hedqvists Mcgarret (e. Weingartner) och då Istanbul Boko (e. Muscle Hill) drog i ensamt majestät i ledningen efter en kortare startgalopp bidade Stjernström sin tid i klass II-försöket. 1.15,1/3.140 meter blev segertiden.

Iina Aho lade sin pappas Mikko Aho Callmesally (e. Turbo Sund) i andra par utvändigt och via ett anfall i tredjespår på bortre långsidan var de bara starkast över upploppet. Segertiden blev 1.12,8/2.160 meter och detta var den sjätte starten och tredje segern i Mikko Ahos regi.
– Det här är helt magiskt, sade ägarinnan i vinnarcirkeln och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka. Lika rörd var Iina Aho:
– Känslan upploppet ner är svår att förklara och det är så roligt att få uppleva detta tillsammans med detta ägargäng.

Callmesally och Iina Aho vann lärlingsloppet. Foto Simon Hagen

I silverdivisionen var Susanne Richters Ural (e. Jaded) bara bäst och trots en kortare galopp kunde han vinna på 1. . Efter att ha legat i fjärde par utvändigt följde han med i attacken i tredjespår i Floris Baldwins  (e. Passing Renka) rygg.
–  Jorma behövde skärpa till honom lite och han är vanligtvis väldigt travsäker. Jag har varit nere och vänt i Skåne i veckan på pappas begravning och mamma blev dålig samma dag den var, dådet har varit en tung vecka och det var skönt att hästen gick bra, sade tränaren i vinnarcirkeln.

I Axevallalöpningen, gulddivisionen, var det spel mot ett mål för Stefan Melanders Milligan’s School (e. Yankee Glide) och han fick överta ledningen från Mack Dragan (e. Zola Boko) i stort sett per omgående. Efter att fått inleda varvet på 1.14,9 kunde han glida undan till en överlägsen seger på 1.12,2a/2.640 meter. Ulf Eriksson satt som vanligt i sulkyn och segern var värd 200.000 kronor.
– Hästen har utvecklats jättemycket sedan fyraåringssäsongen då vi var lite besvikna på honom och det krånglade mycket. Då han var fem släppte det och det är kul att han är så stark och rejäl, sade en glad Catharina Lundström.

I det avslutande loppet blev det ledning från start till mål för Johan Untersteiners Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) och segertiden blev 1.12,6a/2.140 meter.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

  1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
  2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
  3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  4. Desir Castelets – David Bekaert
  5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
  6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
  7. Romanesque – Jean Charles Feron
  8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
  9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci