Fokustema
Axevalla
Läs senare

”Det här är helt magiskt”

Axevalla hade turen på sin sida med vädret och det lockade hela 11.872 personer. Stefan Melanders Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen tillsammans med Ulf Eriksson.
Av
Cecilia Kristoffersson
Milligan's School ska ut över 2.640 meter på nytt, precis som vid segern i Axevallalöpning i somras. Foto Simon Hagen
Milligan's School ska ut över 2.640 meter på nytt, precis som vid segern i Axevallalöpning i somras. Foto Simon Hagen

I det inledande V75-loppet på Axevalla, ett försök till bronsdivisionen som kördes över 2.140 meter, var det ledning från start till mål för Björn Goops Grandfather Bill (e. Cantab Hall). Efter att ha fått varva på 1.15,2 blev segern enkel på 1.13,6/2.140 meter.
– Det blev en kanonstart för vår del och han har varit lite omogen och inte redo i kroppen. Han har haft tålmodiga ägare och jag har sagt att det kommer att bli bra om de ger honom lite tid och nu kommer det, sade Björn Goop om varför sexåringen endast gjort 13 starter.

Fakta

V75-resultat Axevalla 20 juli

Rätt rad:

V75-1: 6 Grandfather Bill
V75-2:  8 Emmylou
V75-3: 2 Mcgarrett
V75-4: 6 Callmesally
V75-5: 11 Ural
V75-6: 4 Milligan’s School
V75-7: 1 Marcello Wibb

Utdelning:

Sju rätt: 28.880 kronor
Sex rätt: 257 kronor
Fem rätt: 30 kronor

Omsättning: 73.337.847 kronor
Antal system: 932.108 stycken

Expandera

Tvåa blev Stefan Arvidssons B.B.S.Jhonny (e. Campbell Hall) från ledarryggen.

I ett femåringslopp för ston tog Björn Goop sin fjärde triumf för dagen och denna gång hette segervapnet Emmylou (e. Orlando Vici) som tränas av David Persson. Goop hittade tredje par invändigt från sitt åttondespår, vilket löste sig perfekt in mot slutsvängen och Goop hittade ut i andraspår efter perfekt lucka. Favoriten Hevin Boko (e. Going Kronos) fick ett tungt slutvarv i tredjespår och det höll på att hålla hela vägen, men Emmylou hade bäst fart över upploppet och segertiden blev 1.13,5/2.140 meter.
– Jag är jätteskakig och det är svårt att beskriva den här känslan. Det här är det absolut största hittills sedan jag blev tränare, sade hemmatränaren David Persson.

Från ett andraspår hittade Micael Stjernström fjärde par invändigt bakom Jesper Hedqvists Mcgarret (e. Weingartner) och då Istanbul Boko (e. Muscle Hill) drog i ensamt majestät i ledningen efter en kortare startgalopp bidade Stjernström sin tid i klass II-försöket. 1.15,1/3.140 meter blev segertiden.

Iina Aho lade sin pappas Mikko Aho Callmesally (e. Turbo Sund) i andra par utvändigt och via ett anfall i tredjespår på bortre långsidan var de bara starkast över upploppet. Segertiden blev 1.12,8/2.160 meter och detta var den sjätte starten och tredje segern i Mikko Ahos regi.
– Det här är helt magiskt, sade ägarinnan i vinnarcirkeln och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka. Lika rörd var Iina Aho:
– Känslan upploppet ner är svår att förklara och det är så roligt att få uppleva detta tillsammans med detta ägargäng.

Callmesally och Iina Aho vann lärlingsloppet. Foto Simon Hagen

I silverdivisionen var Susanne Richters Ural (e. Jaded) bara bäst och trots en kortare galopp kunde han vinna på 1. . Efter att ha legat i fjärde par utvändigt följde han med i attacken i tredjespår i Floris Baldwins  (e. Passing Renka) rygg.
–  Jorma behövde skärpa till honom lite och han är vanligtvis väldigt travsäker. Jag har varit nere och vänt i Skåne i veckan på pappas begravning och mamma blev dålig samma dag den var, dådet har varit en tung vecka och det var skönt att hästen gick bra, sade tränaren i vinnarcirkeln.

I Axevallalöpningen, gulddivisionen, var det spel mot ett mål för Stefan Melanders Milligan’s School (e. Yankee Glide) och han fick överta ledningen från Mack Dragan (e. Zola Boko) i stort sett per omgående. Efter att fått inleda varvet på 1.14,9 kunde han glida undan till en överlägsen seger på 1.12,2a/2.640 meter. Ulf Eriksson satt som vanligt i sulkyn och segern var värd 200.000 kronor.
– Hästen har utvecklats jättemycket sedan fyraåringssäsongen då vi var lite besvikna på honom och det krånglade mycket. Då han var fem släppte det och det är kul att han är så stark och rejäl, sade en glad Catharina Lundström.

I det avslutande loppet blev det ledning från start till mål för Johan Untersteiners Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) och segertiden blev 1.12,6a/2.140 meter.

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm