Fokustema
Finland
Läs senare

Det perfekta genrepet

Fjolårets Elitkampen-vinnare Evartti (e. K.M.Nopsa) kommer komma till start till årets miljonlopp med en seger i bagaget efter att vunnit i Kuopio under lördagseftermiddagen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Evartti vann genrepet inför Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Evartti vann genrepet inför Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Santtu Raitala körde ett helt optimalt lopp med Antti Ojanperäs 13-årige fux. Från vinnarhålet backade han sig ut i en minimal lucka 300 meter före mål, fick upp hästen fräckt på bettet och spelade ut springarens speed över spurtrakan.

Det räckte för att hinna förbi tappre, dödenstravande Havglimt (e. Moe Odin) med en längd som segermarginal medan ledaren H.V.Turri (e. Turo) höll till tredjeplatsen.

Evartti vann loppet på 1.23,5/2.120 meter och räknade hem 10.000 euro.

Elitkampen-inbjudne Issakan Valo (e. Camri) var för ivrig i volten, slog på en galopp direkt och spolierade alla sina chanser.

Iikka Nurmonen körde i jämnt 1.23-tempo i 1.900 meter bakom fältet och det var från sidan svårt att finna något att anmärka på när det kom till hur Issakan Valo rörde sig.

Valdes bort

Lördagens mest penningstinna lopp i Kuopio var dock ett annat. Den finska motsvarigheten till Sprintermästaren – Kuopio Stakes (€67.800) – lockade med 29.000 euro i segerpremie och de pengarna gick till en av försökstvåorna.

Santtu Raitala valde bort Callela Ellen (e. Love You) tränad av Markku Nieminen för att istället köra Tapio Mäki-Tulokas försöksvinnare MAS Henri (e. The Bosses Lindy) som fick ett på tok för tufft lopp framme i tät med en öppning på 1.09 och varvnotering på 1.11,5.

Det satte sina spår och istället spurtade Callela Ellen till vinst på 1.13,0a/1.609 meter i lag med Ari Moilanen.

Från andra utvändigt gick hon runt sina konkurrenter sista halvvarvet och vann med en dryg längd före försöksvinnaren Christine L Garden (e. Maharajah) samt Quiddish Wurst (e. Spider Blessed).

Topptrion kom i mål på 1.13,0a/1.609 meter, 1.13,2 respektive 1.13,5.

Modern El Miss Andover (e. Andover Hall) 1.16,4am/€2.620 har nio avkommor i startbar ålder. Bland dem finns har Callela Eliza (e. Love You) 1.11,5ak/€185.227 lyckats med råge bäst.