Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

”Det räcker inte bara med en bra skalle”

– Det blev lite sent igår kväll...
Timo Nurmos valde att åka hem till Sverige istället för att stanna i Paris och fira Readly Express Prix d'Amérique-seger på Vincennes.
Av
Claes Freidenvall
Timo Nurmos kunde räkna hem sin femte tränarseger i det finska Derbyt. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos kunde räkna hem sin femte tränarseger i det finska Derbyt. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Flygförseningar gjorde att jag var hemma i natt, säger Timo Nurmos.

Så här dagen efter har han lite svårt att sätta finger på vad Readly Express ställde till med i Prix d’Amérique.

– Det var så många intryck och det behövs nog några dagar för mig att smälta det. Gårdagen var helt otrolig och jag kommer aldrig glömma den. Jag brukar inte bli tagen, men igår var det bara glädje och mycket känslor.

För Timo Nurmos var det höjdpunkten på en mycket framgångsrik karriär. Sedan han etablerade sig i Sverige har han sex tränarsegrar i Svensk Travkriterium och tre vinster i Svenskt Travderby.

– Även om vi vann Prix d’Amérique igår känner jag mig inte mätt på något sätt. Mitt mål är alltid att kämpa vidare och så känns det även idag. För mig är det inte bara frågan om att vinna topplöpningar, utan jag gillar att vinna alla lopp som körs, stora som små.

Björn Goop, Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter gårdagens segerlopp. Foto Mia Törnberg

Readly Express svarade för en makalös insats som kontrade ut Bold Eagle och såg till att den franske kanontraven inte vann Prix d’Amérique för tredje gången.

– Tempot var otroligt högt över upploppet. Många talar om Readly Express fantastiska skalle och det har han ju, men ingen pratar om hans fantastiska ork. För att vinna ett lopp som detta behöver hästen ha den rätta orken i kroppen och dessutom är det många andra pusselbitar som måste stämma. Readly Express har en proffsig inställning till sitt jobb och det är också viktig del i sammanhanget. Vad jag vill säga är, att du inte bara vinner Prix d’Amérique på en bra skalle – det ligger mycket annat jobb bakom en sådan här seger.

Framtiden för Readly Express är inte spikad.

– Det är hästen som bestämmer. Vi vill se hur han återhämtar sig efter Prix d’Amérique och sedan får vi se om det blir Prix de France eller något annat lopp.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport