Fokustema
Menhammar Online Sales
Läs senare

”Startade mest som ett skämt…”

Klockan 17.30 på söndag drar Menhammar Online Sales igång och årets liveauktion har fått en internationell prägel med flera utländska uppfödare.
Italiens ledande uppfödare Allevamento Toniatti bjuder ut sex italienskfödda ettåringar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Roberto Toniatti
 säljer sex italienskfödda ettåring på Menhammar Online Sales. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Roberto Toniatti
 säljer sex italienskfödda ettåring på Menhammar Online Sales. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Margareta Wallenius-Kleberg har varit uppfödarchampion i Sverige sedan 2007, medan Roberto Toniatti dominerat den italienska uppfödarscenen elva av de senaste tolv åren.

– Vi har ett bra rykte om att föda upp starka hästar som tävlar långt upp i åldrarna, säger Roberto Toniatti.

Roberto Toniatti. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under många år har Roberto Toniatti haft ett fruktbart samarbete med Margareta Wallenius-Kleberg när det gäller avelshingstar. När möjligheten dök upp att sälja ettåringar på Menhammar Online Sales var inte Toniatti speciellt svårövertalad.

– Det startade mest som ett skämt från min sida förra året. Jag såg att Menhammar hade sådan succé med sin auktion så jag sade till Margareta mest på skoj att jag gärna ville vara med nästa år. Sedan var det inte mer med den saken, men så ringde Johan Hellander en dag och frågade om jag ville komma med tre-fyra ettåringar. Jag blev förstås väldigt glad att jag fick frågan och är också väldigt tacksam att Margareta Wallenius-Kleberg gav mig chansen att få vara representerad på den svenska marknaden med mina italienskfödda ettåringar.

Viktigt att synas

För Roberto Toniatti är det viktigt att synas på de stora auktionerna och han behövde inte någon längre betänketid för att tacka ja till Menhammar Online Sales. Förra året slog Menhammar Online Sales nytt auktionsrekord i Europa när det gällde medelpriset för sålda ettåringar. Hela 545.517 kronor var snittet för de 29 sålda ettåringarna.

Roberto Toniatti föder upp hästar nordvästra Italien. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Idag går 80 procent av unghästarna som säljs i Italien till Neapel-området och jag säljer nästan alla mina hästar dit, vilket jag inte har något emot eftersom många napolitanare är duktigt hästfolk. Samtidigt ser gärna att jag vidgar mina vyer så att alla mina hästar inte bara går i en riktning. Ett annat hinder är att nästan alla kuskar i Neapel tävlar som det var Hambletonian-dagen varje dag och inte tänker långsiktigt. Å andra sidan utgör inte det italienska programmet möjlighet till att planera under längre perioder eftersom loppen kan flyttas lite hur som helst under året.

Första kullen efter Twister Bi

Sex ”Jet-ettåringar” bjuder Roberto Toniatti ut på söndag och en av dem är sprungen ur världsmästaren Twister Bi:s första kull. Det finns också avkommor efter franske Booster Winner, USA-födda trion Donato Hanover, Googoo Gaagaa, Wishing Stone samt Sveriges championhingst Maharajah.

– När jag tittade vilka hästar som skulle vara med på auktionen så såg jag att det inte fanns någon avkomma efter Googoo Gaagaa, inte heller någon efter Booster Winner, Donato Hanover, Wishing Stone eller Twister Bi. Maharajah trodde jag inte Menhammar Stuteri skulle vara intresserad av överhuvudtaget eftersom de har avkommor efter honom på auktionen, men jag är väldigt glad att Eros Jet får vara med. Det är en väldigt, väldigt fin häst.

Eros Jet.

Roberto Toniatti har 92 italienska ettåringar i 2020-kullen. Sex ska klubbas på Menhammar Online Sales, några går ut på ITS Yearling Sale i höst och de flesta Jet-hästarnas säljs privat.

– Det är sex hästar ur min bästa grupp som finns med på Menhammar-auktionen. Alla är friröntgade och i väldigt bra skick. Mycket fina hästar dessutom – om jag får skryta lite för egen del?

Satte området på kartan för 2.500 år sedan

Distriktet runt Venedig i nordvästra Italien är känt för att föda upp hästar redan sedan antika Greklands dagar. För 2.500 år sedan köpte en grek en häst uppfödd tio kilometer från Lantisana, vilken senare vann guld i de förhistoriska Olympiska Spelen i Aten.

Gravstenen över den store Sharif di Iesolo på Allevamento Toniatti. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Allevamento Toniatti är inte bara framgångsrik uppfödare. Stuteriet ägde och stallade upp avelshingsten Sharif di Iesolo, vilken var championhingst 1982-1996 i Italien och därefter har också två andra championhingstar – Park Avenue Joe och Supergill – varit uppstallade i S. Michele al Tagliamento, knappt en timmes bilväg från Venedig.

Många ”Jet”-hästar har setts på svensk mark under årens lopp. Den mest kända är euromiljonären Ilaria Jet, vilken vann försök i Elitloppet och även Hugo Åbergs Memorial-tvåan Occhione Jet och dubbelmiljonären Frulino Jet.

***

Allevamento Toniattis italienskfödda ettåringar:

 • Elegant Jet – hingst e. Donato Hanover-Vespa Jet, 1.15,9ak/€6.636.
  – modern helsyster med Occhione Jet, 1.10,1ak/5.293.116 kr, tvåa i Hugo Åbergs Memorial och Italienskt Derby. De senaste tre generationerna har producerat travare med 1.10-rekord och ett snitt på mer än 70.000 euro/häst.
Elegant Jet.

 

 • Elica Jet – sto e. Booster Winner-Sargena Jet.
  – mor till segermaskinen Colibri’ Jet (e. Readly Express), 1.12,7ak*/15.610. Mödernet går tillbaka till Dalona Brisco – mormor till Oasis Bi, 1.09,4ak*/18.686.464 kr, Robert Bi, 1.09,0ak/$1.068.286, och Island Effe, 1.11,3ak*/€479.155.
Elica Jet.
 • Eolo Jet – hingst e. Wishing Stone-Upupa Jet, 1.13,0ak*/15.764.
  – mormor Ingrid di Jesolo, 1.12,0ak/€103.836, ingår i samma syskonskara som Boss di Jesolo (€587.891), Lebon di Jesolo (€144.877), Fuego di Jesolo (€114.942) och Dubois di Jesolo (€106.623), vars gemensamma mor Prig di Jesolo (e. Sharif di Iesolo), 1.15,6ak/€79.237. Mödernet går tillbaka till Breeders Crown-vinnaren Ambro Devona, 1.11,8*/$570.100.
Eolo Jet.
 • Ercolino Jet – hingst e. Twister Bi-Ingrid di Jesolo, 1.12,0ak/€103.836.
  – halvbror med Avena Jet (e. Maharajah), 1.11,3ak*/€48.320. Läs mer om modern Ingrid di Jesolo under Eolo Jet!
Ercolino Jet.
 • Erik Jet – hingst e. Googoo Gaagaa-Ombrina Jet, 1.13,5ak/€45.040.
  – mor till Vasco Jet (e. Pine Chip), 1.12,1ak/€61.030. Mormor Liberte’, 1.13,1ak/€295.715, vann flera semi-classique-vinster på Vincennes.
Erik Jet.
 • Eros Jet – hingst e. Maharajah-Nocciolaia Jet, 1.13,3ak/€37.767.
  – halvbror med Violetto Jet (e. From Above), 1.09,7/€622.182, och helbror med Ananas Jet, 1.12,7ak/€59.860, och Biagio Jet, 1.11,6ak*/€43.160. Mödernet går tillbaka till Björn Lindbloms Lotteria-vinnare Evann C. och hennes dotterdotter Art Deco (e. Diamond Way), 1.15,4ak/€107.751, vann stoavdelningen i Gran Premio Nazionale.

Ny rekordauktion?

 

Fokustema
Födelsedag
Läs senare

Tristan Sjöberg 50 år

Idag fyller Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg – delägare i årets vinnare av Hambletonian Stakes – 50 år! Men Captain Corey är inte den enda framgångsrika travare som finns i Sjöbergs ägo...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tristan Sjöberg har ett framgångsrikt samarbete med Åke och Sarah Svanstedt.
Tristan Sjöberg har ett framgångsrikt samarbete med Åke och Sarah Svanstedt.

Sebastian K. blev Tristan Sjöbergs verkliga genombrott som hästägare och inte minst när Korean-sonen blev världens snabbaste travare oavsett kön, ålder eller bantyp när han drog iväg 1.07,7a/1.609 meter på Pocono Downs sommaren 2014.

Sebastian K. och Åke Svanstedt. Foto Stefan Melander/stalltz.se

Det absoluta världsrekordet har Sebastian K. inte kvar, men på tusenmetersbana står alltjämt hans notering i topp. Året efter Sebastian K:s världsrekord fick Tristan Sjöberg se Centurion Atm vinna Peter Haughton Memorial och därefter har det rullat på för Tristan Sjöberg.

Idag är Centurion Atm avelshingst och det är också en av hans andra delägda travare Six Pack, medan Sebastian K. vandrat vidare till de evigt gröna ängarna.

Nämnas ska förstås också Platon Face som vann Harper Hanovers lopp och idag i USA tävlar också Maharajah-dottern Felicity Shagwell med goda resultat.

Tristan Sjöberg har sin bas i Singapore och därifrån följer han sina hästar över hela världen, inte bara i Nordamerika och i Sverige utan också i Australien där Sebastian K:s tvååringar för närvarande firar fina framgångar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bergh mot hat-trick?

Om en järnhäst som gör 28:e starten för året, om kvällens tävlingar på Solvalla samt Åby och om en Grupp I-vinnare som byter regi inom landets gränser går bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Power vann fjolårets upplaga av S:t Leger. Lyckas Robert Bergh fixa tredje raka segern i Åbys klassiker denna kväll? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Power vann fjolårets upplaga av S:t Leger. Lyckas Robert Bergh fixa tredje raka segern i Åbys klassiker denna kväll? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 År 1776 i engelska Doncaster reds S:r Leger Stakes för första gången – galoppsportens äldsta klassiska löpning var född. Officeren och politikern Anthony St Leger var mannen bakom loppet. Precis som många andra loppnamn som härstammar från galoppsporten har även S:t Leger hittat till travsporten i många länder.

För svensk del är Åby hemvist och 1967 avgjordes S:t Leger för första gången. Då som nu som ett fyraåringslopp och Berndt Lindstedt styrde vinnaren Monolog (e. Gibs Bulwark). Förutom premiärårets 2.600 meter har distansen alltid varit över tre kilometer och det är förutsättningarna även ikväll när årets upplaga avgörs med 125.000 kronor till vinnaren.

Sedan 2018 är propositionen ändrad från autostart till ett flerklasslopp med voltstart och hemmatränaren Robert Bergh har plockat de två senaste upplagorna: Pinto Bob (e. Maharajah) 2019 och ifjol med Power (e. Googoo Gaagaa). Då lade Bergh in en extra start för Power mellan försök och final av Europaderbyt för att vässa formen extra. Det lyckades till fullo – en dryg vecka efter segern i S:t Leger triumferade Power på Vincennes!

En häst av Powers kaliber saknas i årets S:t Leger där den mest meriterade deltagaren är norskfödde Custom Cheval (e. Farifant), som tränas av Henry Rorgemoen. Hästen slutade tvåa i Svampen i Örebro som tvååring, samt vann Prinsesse Märtha Louises Pokallopp och slutade tvåa i norska Kriteriet ifjol.

Bergh själv bidrar med Samson vars karriär inte är i närheten av att vara lika framgångsrik såhär i slutet av fyraåringssäsongen som den dittills hade varit för Pinto Bob och Power, men en likhet finns i alla fall med den sistnämnde då Samson också har Googoo Gaagaa som pappa.

***

2

Endast ett svenskt köp blev det under sista auktionsdagen på ITS Yearling Sale igår och det var Jim Oscarsson som väntade till auktionens sista nummer innan han höll handen längst uppe.

Escape Wise L. Foto: privat

För 4.000 euro köpte han Nuncio-dottern Escape Wise L, vars mor Oak Wise (e. Self Possessed), 1.14,5/€28.986, som tidigare lämnat Vesuvio Wise L (e. Classic Photo), 1.12,7/€37.745.

En sammanfattning från ITS Yearling Sale hittar ni här!

***

3 Solvalla (start 18.15) och Åby (start 18.27) delar på onsdagens expresstävlingar och på Mölndalsbanan körs även årets andra Breeders Crown-lopp för tvååringar. Det första i slutet av augusti på Bergsåker vanns av Adrian Kolgjini-tränade Hepburn (e. Southwind Frank).

Hepburn vid seger för Adrian Kolgjjni. Foto: Adam Ström/stalltz.se

När det gäller Svenskt Travkriterium och Oaks var intresset för försöken så stort att 38 treåringar inte ens fick vara med i uttagningsloppen på Solvalla i fredags. Ett bonuslopp för många av dem kommer ikväll på Solvalla, där två treåringslopp – ett för vardera kön – med 100.000 kronor till vinnaren skrevs ut med företrädade för tvångsstrukna ur kvalen.

Fullsatta fält och två tolvhästarsfält blev svaret och samtliga 24 startande hästar tillhör skaran som var tvångsstrukna från storloppskvalen.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4Tre hemmahästar ska försöka stå emot fyra gäster i måndagens Hallandsmästaren på Halmstadtravet.

Extra noterbart är att Robert Berghs Axl Rose (e. Love You) finns bland deltagarna. Den fyrfaldige Grupp I-vinnaren ska nu försöka bärga första segern på svensk mark efter att inlett sin sejour hos Bergh med en andraplats på tre försök.

Startlista Hallandsmästaren
2.140 meter autostart, förstapris: 125.000 kronor

 1. Rajesh Face – Adrian Kolgjini
 2. Speedy Face – Wilhelm Paal
 3. Guzz Mearas – Johan Untersteiner
 4. Super War Horse – Kevin Oscarsson
 5. Velvet Gio – Ulf Ohlsson
 6. Pinto Bob – Johnny Takter
 7. Axl Rose – Robert Bergh

***

5

trav, travsport, sulkysport
Geir Vegard Gundersen smider nya planer för sina framgångsrika fyraåringar. Foto Gerard Forni

Geir Vegard Gundersen gjorde rent hus i respektive derbyklass på varmblodssidan vid helgens tävlingar på Bjerke.
Redan nu tycks han ha matchningsplanen klar för såväl Kraesj (e. Brilliantissime) som Cicero T.G. (e. Kadabra) vilka vara etta och två i den öppna klassen.
Till norska Trav & Galoppnytt meddelar Gundersen att Cicero T.G. ska testa på att kvala in till Europaderbyt vars final går på Åby den 9 oktober medan uttagningarna avgörs på Solvalla söndag den 26 september.

För Kraesj däremot blir det fortsatt tävlande på hemmaplan med Axel Jensens Minneslöp på Bjerke i november som tydlig ”hösthöjdpunkt”.

***

6 Ingen rast ingen ro… i kväll är det dags för evighetsmaskinen Grainfield Aiden (e. Andover Hall) att starta på nytt.
Hannu Korpis häst slutade trea i ett stayerlopp på Vermo förra onsdagen och laddar nu om på samma bana i vad som blir hans 28:e start för året!

Som mest har Grainfield Aiden gjort 31 starter under en säsong vilket var i fjol så med andra ord tyder allt på att han kommer slå nytt rekord denna säsong.

Två svenskfödda hästar syns med bland de sex konkurrenterna i form av Maze Runner (e. G.H.Nemo) och Justice Ås (e. Justice Hall).

I Helsingfors körs även ett tvååringslopp där Pekka Korpis Corazon Combo (e. Express Duo) 1.17,8/€3.500 är på jakt efter sin tredje seger på lika många försök.

***

7 Travronden rapporterar att 2019 års vinnare av Svensk Uppfödningslöpning har bytt regi. Det handlar om Revelation (e. Readly Express) 1.12,2am/2.104.900 kr som nu är hos Thomas Uhrberg efter en period hos Robert Bergh och som konvalecent hos Katarina Aurell Laursen.
Vid segern i Svensk Uppfödningslöpning var det Per Nordström som tränade och körde hästen.
– Hästen har varit skadad, men är nu under uppträning. Han går sina jobb i backen och han ser väldigt fin ut. Det är klart att det är roligt att få in sådana hästar i träning, säger Thomas Uhrberg till Travronden.se.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Christian Lind dubblade

Dubbelt svenskt blev det igår på amerikansk mark när Christian Lind guidade Marcus Melanders duo Incentive och Illicit Funds till seger på Red Mile.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Två vinster som kusk blev det för Christian Lind på Red Mile igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Två vinster som kusk blev det för Christian Lind på Red Mile igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Först ut av treåringarna var Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance) och på upploppet stack valacken ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder på 1.11,2/1.609 meter efter ha avrundat sista quartern på snabba 1.08,7. Äger gör Anders Ström, Morten Langli, Lasse Granqvist och Hasse Backe.

Incentives tre delägare Hasse Backe, Morten Langli (mitten) och Lasse Granqvist. Anders Ström saknas på bilden. Foto: Simon Hagen, Sulkysport

Vinstchecken skrevs på 3.850 dollar och lika stor var belöningen när Anders ”Courant” Ströms sto Illicit Funds (e. Kadabra-Pure Ivory) utklassade sina motståndare med drygt fem längder från spets på 1.11,3.

Andra årssegern

För Incentive var det andra årssegern i elfte starten. Den förra togs i årsdebuten den 22 april i Chester. Som ettåring var prislappen för Incentive 150.000 dollar i Lexington.

Han är undan Tanya’s Dance (e. Donato Hanover), 1.13,1/$7.758, och hennes första avkomma. Mormor Celebrity Speedie (e. Malabar Man), 1.12,5/$142.653, har sin främsta avkomma i Jolene Jolene (e. Muscle Hill), 1.09,7*/$239.637 – mor till obesegrade tvååriga stoet Venerable (e. Walner), 1.09,6*/$511.255, Crucial ($528.898) och Marcus Melander-tränade Ineffable ($93.943).

Illcit Funds och Mattias Melander en tidigare seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Illicit Funds kostade hela 335.000 dollar som ettåring i Harrisburg och räknade in sin tredje vinst på 14 starter. Hon är helsyster med Hambletonian-vinnaren Forbidden Trade, 1.08,9/$1.783.622, och deras gemensamma moder var inte heller dålig på tävlingsbanan – Pure Ivory (e. Striking Sahbra) tog rekordet 1.09,7 och tjänade 1.442.888 dollar.

Starkast i spurten

Gårdagens storlopp hölls på Meadows när Keystone Classic ($62.750) för tvååriga hingstar och valacker avgjordes. Jeff Gregory och Dribbling Bi (e. Cantab Hall-Dream Child) tog rygg på favoriten Parola Hanover när Corey Callahan valde att gå ut i andraspår 850 meter före mål.

Dribbling Bi och Jeff Gregory vid gårdagens triumf på Meadows. Foto: Chris Gooden

Ledande Bigly hade inget att sätta emot vid utgången av sista sväng, men å andra sidan hade Parola Hanover inget försvar mot Dribbling Bi sista 50 meterna.

Segertiden skrevs till 1.13,7 och det var Jeff Gregory-tränade Dribbling Bi:s andra seger för säsongen. Tidigare har valacken vunnit ett försök i Pennsylvania Stallion Series ($20.000) på Pocono Downs på sex försök.

Blågul inblandning

Som ettåring köptes Dribbling Bi för 85.000 dollar på Harrisburg-auktionen. Hans mor Dream Child (e. Muscle Hill), 1.10,6/$107.556, tävlade för Jonas Czernyson och senare Linda Toscano.

You Ato Dream. Foto: Chris Gooden

Hon har sin främsta avkomma i You Ato Dream (e. Donato Hanover), 1.09,8*/$486.948, vilken var finaltvåa bakom Bella Bellini i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000) i senaste starten och har tidigare i år vunnit en division i Delvin Miller Memorial ($139.500) på Meadowlands.

Dream Child ingår i sin tur i samma syskonskara som Evelyn ($305.222), Hannah ($133.873) och Gerry ($124.514) – uppfödda av K.G. Bertmarks Hingstdepå.

Mer svenskt

På Scioto Downs segrade Anette Lorentzons tvååring Outside the Fire (e. Cantab Hall-Light the Flame) för Mitchell Cushing och duon avgjorde med 1,75 längder på 1.13,0. Outside the Fire avlade maiden i sin tredje start efter ha varit oplacerade i sina två första framträdanden. Gårdagens triumf var värd 5.000 dollar.

Anette Lorentzon. Foto Stall Kennys Andelshästar
Harrisburg auktion
Anette Lorentzon på auktion

Som ettåring köptes Outside the Fire i Lexington för 35.000 dollar. Han ägs av ACL Stuteri och Anette Lorentzon. Modern Light the Flame (e. Andover Hall) gjorde två starter utan att tjäna en dollar och travade 1.13,5 som snabbast i ett kvallopp.

Light the Flame är halvsyster med på Broline International uppstallade avelshingsten Explosive Matter ($1.528.266) och världsrekordhållaren Woodside Charm ($531.658) som vann sju av nio starter.

Åke Svanstedt-tränade Presto (e. Trixton-Susie’s Magic) vann på Pocono Downs för Anthony Napolitano med en halv längd på 1.11,5.

Åke Svanstedts Presto vid en tidigare seger. Foto: Lisa Photo

Äger gör Stall Zet och det treåriga stoet belönades med 7.650 dollar. För Presto var det andra raka triumfen för säsongen. I år har Trixton-dottern haft det lite motigt och endast tjänat 18.650 dollar. Förra året nådde hon över 100.000 dollar och vann bland annat en division i Bluegrass Series ($87.000) på Red Mile.

Hon är undan Susie’s Magic (e. Dream Vacation), 1.10,1*/$743.188, som också lämnat Magic Marker (e. Andover Hall), 1.09,8*/$160.795.