Fokustema
Sprintermästaren
Läs senare

”Det största hittills”

– Det här är min största seger hittills. Många av de största tränarna har aldrig vunnit Sprintermästaren, men det har jag gjort!
Adrian Kolgjini var tagen och mäkta stolt efter att hans Tae Kwon Deo spurtat hem Sprintermästaren smått överlägset.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tae Kwon Deo vid segern i Sprintermästaren förra året. Foto: Simon Hagen
Tae Kwon Deo vid segern i Sprintermästaren förra året. Foto: Simon Hagen

Rekordhöga 1,2 miljoner kronor stod på spel i årets upplagan av Sprintermästaren som sågs som en vidöppen tillställning efter kvalloppens stora överraskningar.

Fakta

RESULTAT SPRINTERMÄSTAREN

Prispengar: 1.200.000-600.000-300.000-144.000-96.000-60.0000 kr

 1. Tae Kwen Deo – Adrian Kolgjini – 1.10,9
 2. PInto Bob – Robert Bergh – 1.11,3
 3. Evaluate – Björn Goop (Stefan Melander) – 1.11,5
 4. Jula Downton – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer) – 1.11,6
 5. Deep Pockets – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.11,9
 6. Adde S.H. – Peter Untersteiner – 1,12,0

Oplacerade: Frenchnorwegian Id – 1.12,0, Alone – 1.12,3, Thrust Control – 1.12,9. Diskvalificerad: Night Rhytm.

Stam: Muscle Hill-Brigham Dream e. Kaisy Dream
Ägare: Whap Capital AB & Lutfi Kolgjini AB
Uppfödare: Deo Volente Farms LLC, USA
Skötare: Malin Andersson

Expandera
Körningen blev därefter och underlättade för Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill), men frågan är om det spelade någon större roll. Som han såg ut denna kväll dansandes utan skor på hovarna hade han säkert kunna reda ut uppgiften även om inte tempot varit så högt uppskruvat.
Det stämde nämligen inte särskilt bra för Tae Kwon Deo under vägen. I tredje utvändigt tappade han mark när Night Rhytm (e. Muscle Hill) galopperade i andra utvändigt 800 meter före mål och när Thrust Control (e. Cantab Hall) därtill gav sig i väg i tredjespår på sista bortre långsidan fick han noll procents draghjälp.

Ulf Ohlsson som kuskade bakom den sistnämnde styrde dock åter ner i andraspår varpå Adrian Kolgjini kunde fortsätta fram i tredjespår. Ledande Pinto Bob (e. Maharajah) hade fått en blytung inledning med tredje- och bitvis fjärdespår innan han tog över ledningen 900 meter före mål från Adde S.H. (e. Nu Pagadi).

Auktionsdyring

Pinto Bob stred storstilat och så gott han kunde, men Tae Kwon Deo hade kopplat grepp redan 100 meter före mål.
– Det går känns otroligt stort. Vi har alltid trott på hästen från det att han köptes i USA som ettåring. Sen började han bra här som tvååring innan han gick tillbaka till USA som treåring, men där blev det inte som vi hade hoppats. Nu har vi siktat mot det här loppet i åtta-nio månader så det känns otroligt stort att vi har lyckats, sade Adrian Kolgjini efter seger på 1.10,9a/1.609 meter.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) inkom som trea på avstånd för Björn Goop via fjärde utvändigt och Ulf Stenströmer-tränade Jula Downton (e. Kadabra) slutade fyra i lag med Carl Johan Jepson, trots en tuff väg fram till dödspositionen.

Tae Kwon Deo kostade 240.000 dollar när han ropades in Lexington som ettåring och hade innan torsdagens tävlingar blott 479.716 kronor på sitt konto.
Nu fyllde han på rejält åt Whap Capital AB & Lutfi Kolgjini AB både vad det gällde intjänade prispengar och utifrån ett avelsvärde.
För som det såg ut under torsdagskvällen är hästen bara i början av en mycket spännande karriär.

 

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Tredje gången gillt?

Trea i comebacken.
Tvåa i andra starten.
Tar Stig H Johansson årets första seger i tredje uppsittningen?
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stig H Johansson med Diamanten. Sjuåringen startar i Eskilstuna ikväll med Erik Adielsson och på tisdag kör Stig H egentränade Fixi Mearas på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Stig H Johansson med Diamanten. Sjuåringen startar i Eskilstuna ikväll med Erik Adielsson och på tisdag kör Stig H egentränade Fixi Mearas på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Stig H Johansson har vunnit 6.225 lopp och han är på jakt efter fler fullträffar. Solvallaproffset, som fyller 75 senare i juli månad, har kört Fixi Mearas i två breddlopp i sommar och slutat tvåa och trea. Kommande tisdag hemma på Solvalla kör Stig H stoet i ett ”vanligt” lopp.

Startlista
2.140 meter autostart
Förstapris: 40.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Idreamicanfly – Claes Sjöström
 2. Alexi Quick – Björn Goop
 3. Ti Amo Face – Mika Forss
 4. Kajsa T.J. – Jorma Kontio
 5. Fixi Mearas – Stig H Johansson
 6. Run A Mile – Oskar J Andersson
 7. C.R.Nobless – Kaj Widell
 8. Digital Class – Ulf Ohlsson
 9. Hankypanky Peyton – Ulf Eriksson
 10. Digital Track – Rikard N Skoglund
 11. Lipstick Tooma – Örjan Kihlström
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Finns det plats för Tycoon Conway Hall?

Jägersros sportchef Mats Ahlkvist håller på att ”bli tjock” när det gäller inbjudningar till Hugo Åbergs Memorial. En av de som skrev upp sig som aspirant på ”reservlistan” är danske Tycoon Conway Hall genom att igår vinna snabbloppet Åbergs Nästa på 1.10,5a/1.640.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Tycoon Conway Hall (e. Conway Hall – Golden Sunday) gled till ledningen i första kurvan för Flemming Jensen, låg fint i handen fram till 1.10,2 första varvet och vann säkert och med fin spänst kvar i steget över mål på 1.10,5.

Fakta

Tycoon Conway Hall

danskfödd hingst tio år e. Conway Hall – Golden Sunday e. Supergill
64 st: 26–15–4
Rekord: 1.12,0k* – 1,09,4ak
Insprunget: 4.089.861 kr
Uppfödare: Jürgen Hanke, Tyskland
Ägare: Morten Staal Jensen, Danmark
Tränare och körsven: Flemming Jensen, Danmark

Expandera

Tioårige Tycoon Conway Hall, som gjorde sin senaste ”riktiga” säsong så långt tillbaka som 2016 (då han tränad och körd av Steen Juul för övrigt var med i Åbergs och slutade oplacerad på 1.09,4, Propulsion vann efter att ha spurtslagit Mosaique Face på 1.08,9) har nu kommit igång väldigt bra igen hos Flemming Jensen. Fem starter i år har gett tre segrar och i Kalmarsundspokalen slutade han tvåa bakom Åbergsinbjudne Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill – Brigham Dream).

Nu anser Flemming Jensen att Tycoon Conway Hall är redo att ge sig i kast med att starta i grupp I-konkurrens, och det visade väl också hästen igår kväll på Jägersro. Men det är alltså inte säkert att det finns plats för den danska hästen i Hugo Åbergs Memorial. Sju hästar är inbjudna, åtta om man räknar in Milligan’s School (e. Yankee Glide – Tori Ann) som vann Årjängs Stora Sprinterlopp i lördags vilket ger en friplats i Jägersros storlopp och nio om även friplatsvinnaren i S:t Michel Ajo i Mikkeli på söndag vill vara med.

Det betyder att det i nuläget endast finns plats för en häst till att bjuda in, och den finns det flera aspiranter på än Tycoon Conway Hall. Till exempel den numera Björn Goop-tränade Alessandro Gocciadoro-stjärnan Vitruvio (e. Adrian Chip – Tigre Om) som vann Kymi GP före Cokstile och inte heller bör den nu mycket formstarke franska hästen Drole de Jet (e. Coktail Jet – Likely Jet) räknas bort som tänkbar. Drole de Jet är klar för Åby Stora Pris 8 augusti och ska enligt tränaren Pierre Vercruysse starta en gång till innan dess.

Inbjudna till Hugo Åbergs Memorial, Jägersro tisdag 28 juli, 1.609 meter autostart (tio startande). Förstapris 1.609.000 kr:

 • Bel Avis – tränare: Jean-Michel Bazire
 • Ble du Gers – Frode Hamre
 • Campo Bahia – Conrad Lugauer
 • Cokstile – Wilhelm Paal
 • Ecurie D. – Frode Hamre
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini

Friplatser:

 • Milligan’s School – Stefan Melander
 • Vinnaren i S:t Michel Ajo på söndag

Av de inbjudna startar Ecurie D. ikväll på Sundbyholm i Fyraåringstestet och Bel Avis imorgon torsdag på franska banan Les Sables d’Olonne.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Snabbaste jobbet någonsin”

En Derbyvinnare och en Derbytrea.
Pasi Aikio lastar två minst sagt intressanta hästar för start inom kvällens V86-spel i Eskilstuna.
– Jag har en stark känsla för att Who's Who kommer att göra ett bra lopp direkt, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nog för att Eskilstunas Fyraåringstest är kvällens huvudlopp, men det Pasi Aikio bidrar med i ramloppen går sannerligen inte av för hackor.

Efter Who’s Whos (e. Maharajah) misslyckade vinterperiod i Paris där kvarka hindrade honom att visa sig från den rätta sidan har det varit relativt tyst om sexåringen.
Hästen tycks dock ha tränat på en längre period och verkar inte komma tunt förberedd inför kvällens comeback.
– Who’s Who började träna på ordentligt igen i vintras när han var friskförklarad. Han har jobbat på ordentligt, men det är klart att det faktum att han varit ifrån helt under ett par månader inte är optimalt. Samtidigt är det inget som man märker något av nu, jag tror inte att han är nedsatt av frånvaron på något vis, säger Pasi Aikio som tycks trygg med att hästen ska prestera i kväll:

Å andra sidan så är han ju uppe i högsta klassen nu, då måste hästarna var förberedda på ordentligt

– Ja, jag tror att han kommer göra ett bra lopp direkt. Han har gått ett banjobb efter 1.13,5 inne på Solvalla; det är det snabbaste jobb jag någonsin har kört med honom inför en comeback. Å andra sidan så är han ju uppe i högsta klassen nu, då måste hästarna var förberedda på ordentligt.

Betydelsen av själva placeringen i denna start tonar han ner.
– Det viktigaste är att hästen kommer igång och startar. Diamanten är i full form och Heavy Sound är en jättebra häst så motståndet är inte enkelt. Jag undviker gärna dödens, men vi får se hur loppet artar sig, säger Pasi Aikio.

”Supernöjd”

Desto mer optimistisk kring segerchans tycks han vara kring fjolårets Derbytrea Alone (e. Maharajah) som nu fått ett lopp i kroppen.
– Han var mycket bra i comebacken. Jag var supernöjd med honom, det var full fart över mål och han kommer gå framåt rejält med det loppet i kroppen. Sprinterdistans är egentligen inte hans bästa distans, men jag vill ha mer spring i benen på honom inför framtiden. Jag ser honom som den av de här två med bäst segerchans och nu ska han tävla med jänkarvagn den här gången, säger Pasi Aikio.

Faktum är att Solvallatränaren inte kört lopp sedan den 17 april, men på årets tolv starter har han i alla fall mäktat med två kusksegrar.
I fjol körde han Alone relativt frekvent medan han blott kört Who’s Who vid ett tillfälle. Då – när hästen var tre år gammal och i början av sin karriär – slutade det med galopp.

Startlistor till kvällens tävlingar på Sundbyholm.