Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Det vattnas lite i munnen”

Mamman satte världsrekord på Åby som treåring.
Igår klev sonen Jackpot Mearas ut på tävlingsbanan.
Det var en debut som lovade mycket.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Jackpot Mearas gjorde ett fint avtryck vid segern i debuten. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Svante Båth-tränade Jackpot Mearas gjorde ett fint avtryck vid segern i debuten. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Creme de la Creme (e. Ready Cash), 1.12,1am/501.300 kr, var en stor talang som treåring i regi Anders Svanstedt. Hon inledde karriären med fem raka segrar på våren och försommaren som treåring 2015, där den femte kom i uttagningslopp till långa E3.

I finalen åkte hon på första nederlaget som femma när Robert Bergh-tränade Timbal (e. From Above) satte världsrekord vid segern på 1.12,5a/2.140 meter.

Den noteringen skulle inte stå sig speciellt länge. I Quick Pay-pokalen på Åby i augusti tävlade Creme de la Creme barfota för första gången och Anders Svanstedt fick grym effekt när Creme de la Creme dundrade runt på 1.12,1a/2.140 meter efter att ha travat 1.10,8 första kilometern.

Vägen mot stjärnorna utstakad? Nej, segern blev Creme de la Cremes sista. Hon avslutade treåringssäsongen med två nollor i Oakskval och BC-semifinal och i april som fyraåring – efter att ha opererats under hösten – blev det ytterligare två starter innan tävlingskarriären tog slut redan då.

Tolv starter (6–0–1), 501.300 kronor insprunget och världsrekordet 1.12,1am* blev facit för Ready Cash-dotterns karriär.

Creme de la Creme och hennes förstfödda Heaven Mearas som föl 2017. Heaven är helsyster till Jackpot Mearas (e. Muscle Hill). Foto Privat

Snogarps Gård köpte stoet som betäcktes direkt med Muscle Hill. Första avkomman, nu femåriga stoet Heaven Mearas (e. Muscle Hill), 1.12,9ak/193.500 kr, vann fyra av tio starter hos Björn Goop och Daniel Redén. Fyraåriga Isabelle Mearas (e. Muscle Hill), 1.14,5m/177.500 kr, har tills nyligen tränats av Svante Båth med tre segrar på elva starter som resultat.

Creme de la Creme har sedan tvåårige hingsten Katmandu Mearas (e. Muscle Hill), som tränas av Jasmin Ising, samt ettårige hingsten Lion Mearas (e. Maharajah).

”Två mysiga prestationer”

Däremellan finns alltså treårige Jackpot Mearas (e. Muscle Hill), som gått hela vägen i Svante Båths travskola med start i halländska Skottorp i april som ettåring. Efter att ha kvalat på 1.17,1/2.140 meter på Solvalla i slutet av april blev det tävlingsdebut en dryg vecka senare, i gårdagens treåringslopp på hemmabanan.

– Hästar springer inte på stammen, men det vattnas lite i munnen. Det kändes bra redan i kvalet och nu hade hästen gått fram lite till den första riktiga starten. Det är två mysiga prestationer, sade Erik Adielsson.

Fakta

Jackpot Mearas

Hingst 3 år e. Muscle Hill – Creme de la Creme e. Ready Cash
Resultat: 1 st: 1–0–0
Rekord: 1.15,9m*
Insprunget: 60.000 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: KB Capulus Horses, Kullavik
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Kusk: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Kajsa Eriksson

Expandera

Adielsson satt i sulkyn både i kvalet och debuten och lät Jackpot Mearas inleda som första häst i andraspår när Jascal (e. Trixton) tog ledningen inledningsvis. På första långsidan gjorde Adielsson slag i saken och efter 600 meter satt Jackpot Mearas i front.

Tempot var 1.16,1 första 500 meterna innan Jackpot Mearas varvade på 1.17,2. Farten skärptes efterhand på slutrundan och i slutsvängen attackerade Anders Eriksson med debuterande Sparky’s Dream (e. Maharajah), som såg ut att kunna utmana ledaren in på upploppet. Då petade Adielsson i en växel till och Jackpot Mearas gick i skönt, avslappnad stil undan till lätt seger på 1.15,9/2.140 meter före en likaledes duktig Sparky’s Dream som tvåa på 1.16,0.

– Det är riktigt bra kliv i hästen och jag är jätte, jättenöjd på alla vis. Han gick undan på bra sätt och jag hade lite kvar i min häst, sade Erik.

Jackpot Mearas. Källa breedersbible.com