Fokustema
Uppfödargala
Läs senare

Dieden fick ASVT:s Guldnål

Johan Dieden fick utmärkelsen ASVT:s Guldnål när avelsföreningen ASVT på lördagkvällen höll årsstämma och uppfödargala på Infra City i Upplands Väsby.
Av
Lars G Dahlgren
Johan Dieden är uppfödare till Readly Express och Caddie Lisieux.Foto Mia Törnberg
Johan Dieden är uppfödare till Readly Express och Caddie Lisieux.Foto Mia Törnberg

– Jag är pappersuppfödare och jobbar inte praktiskt med hästarna, så det är många väldigt duktiga människor som jag har att tacka för den här utmärkelsen. Det jag kanske har bidragit med är tur, sade Johan.

Fakta

ASVT:s Guldnål

Följande personer har erhållit utmärkelsen ASVT:s Guldnål:

Erik Cederqvist
Ingmar Andersson
Ellert Larsson
Claes Braunerhjelm
Sigurd Nilsson
Bo Fransson
Tore Johnsson
Kurt G Bertmark
Elis Ljungek
Wilhelm Johansson
Lennart Sandgren
Margareta Wallenius-Kleberg
Lars-Erik Magnusson
Karl-Erik Bender
Hans Barkevall
Kerstin Tillander
Hans-Gunnar Tillander
Lennart Peterson-Brodda
Lutfi Kolgjini
Anna Svensson
Staffan Philipsson
Sune Svedberg
John Bootsman
Annika Bootsman Kleberg
Christina Olsson
Per Johnsson
Thorvaldur Arnasson
Claes Kärrstrand
Johan Dieden

Expandera

Avelsföreningens Guldnål utdelas till person eller personer som ”uträttat synnerligen betydelsefullt arbete för svensk travhästavel och travhästuppfödning”. Att Johan Dieden, som har en närmast sensationell lista med stjärnuppfödningar (de flesta med kennelnamnen Kramer och Lavec) på få fölston sedan 1960-talet och framåt, skulle få nålen just i år kan man säga hamnade lämpligt i tiden eftersom han tillsammans med framlidne Olle Carlsson är uppfödare till den nu femårige kulldominanten Readly Express och dennes ett år yngre helsyster Caddie Lisieux (e. Ready Cash – Caddie Dream). Johan Dieden har i år även tilldelats utmärkelsen Årets uppfödarbragd vilket offentliggjordes på den stora hästgalan i februari.

Erikssunds Trotting fick utmärkelsen Årets unghästfödare vilken grundar sig på två-fyraåriga uppfödningars resultat. De två 2012-orna In Vain Sund (e. Revenue – Star Yasmine) som sprungit in drygt tre miljoner kronor och In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) som nått 2,7 miljoner låg bakom det.

– Det där var sista årgången Sund-hästar Bengt Larsson födde upp, nu har han bara ett sto kvar, sade Ceve Linde som mottog utmärkelsen för Erikssunds räkning.

Hur Bengt Larsson ska bära sig åt för att utnyttja det från och med i år nya priset för denna utmärkelse, en fri betäckning med valfri Ready Cash-son som står på på Haras de Bouttemont, återstår att se, men man kan väl tänka sig att han nu snabbt dubblar antalet fölston i år till två…

Årets unga uppfödare blev Johanna Andersson, tillhörig Mantorps banräjong. Ready Cash tog priset som Årets avelshingst och Årets auktionshäst blev Call Me Keeper (e. Pine Chip – Eliza Keeper), uppfödd av Mats B Eriksson i Rättvik.

Uppfödarna till vinnarna av de klassiska loppen 2016 hedrades, liksom Menhammar Stuteri för det tionde raka uppfödarchampionatet.

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Explosive Matter fick toppoäng

Avelsvärderingsnämnden har fått ligga i senaste månaden. Hela tre gånger har hingstar visats för nämnden. De senaste är Explosive Matter och Makethemark.
Av
Lars G Dahlgren
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand
Explosive Matter gavs 87 poäng av avelsvärderingsnämnden. Foto Claes Kärrstrand

Båda var anmälda till den egentliga avelsvärderingen i mars, men ströks då. I veckan genomgick de istället värderingsprocessen.

USA-importen Explosive Matter (e. Cantab Hall – Fireworks Hanover) fick en av de högsta poänger som nämnden delat ut: 87 av maximala 100. Detta gör att Explosive Matter hamnar i kategorin ”mycket högt förväntat avelsvärde”.

Egentligen är avelsvärdernas arbete i hans fall tvåa på bollen. Explosive Matter har varit verksam i aveln sedan 2010 och det måste ha varit ett riktigt gränsfall att det behövdes en ”riktig” individprövning och inte en avkommebedömning. Explosive Matter har vunnit få 38 svenskfödda avkommor som nu är fyra år och äldre, varav 22 är fyraåringar, och bland dessa finns två E3-vinnare: Policy of Truth (vilken för övrigt är uppfödd och delägs av Stefan Johansson som är med i avelsvärderigsnämnden) och No Matter.

I USA har Explosive Matter lagt Hambletonianvinnaren Pinkman, toppstoet Phaetosive och några Explosive Matter-hästar som importerats till Sverige har också lyckats bra i storlopp: Ruby Trap, Hesiod, Love Matters, Explosive de Vie.

Jubileumspokalvinnaren Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) som årsdebuterar i Rommeheatet på söndag, fick omdömet ”högt förväntat avelsvärde”, 75 poäng.

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Dubbelmiljonärska blev mamma

Dubbelmiljonärskan Jacky Glide (e. Jag de Bellouet) har fått sitt tredje föl.
Av
Ola Lernå

Efter två raka med Muscle Hill som pappa nedkom Jacky Glide med ett stoföl efter Bold Eagle. Nu går hon till S.J.’s Caviar.
Erik Adielsson Adielsson Catchdrivning äger.
Tillsammans med Stig H Johansson äger Erik Emily Moon (e. Juliano Star – Miss Pilaar) som fått en hingst efter Raja Mirchi. Emily Moon ska i år besöka avelsdebutanten Coin Perdu.

Fokustema
Skadad
Läs senare

Karriären över för Redén-stjärna?

Ikväll skulle sjufaldige miljonären Call Me Keeper ha gjort årsdebut i Örebro. Så blir inte fallet.
Av
Mathias Hedlund
Call Me Keeper och Daniel Redén. Foto Mia Törnberg
Call Me Keeper och Daniel Redén. Foto Mia Törnberg

Åttaårige hingsten Call Me Keeper (e. Pine Chip) har flera starka säsonger bakom sig ch skulle ha inlett en ny i Örebro ikväll, men nu är hästen struken på grund av hälta.

– Det är hans tidigare skada som slagits upp igen och han kan ha gjort sin sista start, skriver tränaren Daniel Redén på twitter.

Call Me Keeper köptes av Stall Zet som ettåring på Kriterieauktionen 2011 för 220.000 kronor från uppfödaren Mats B Eriksson, Rättvik.

Sexa i Prix d’Amérique

Han har tävlat hela kariären i Daniel Redéns regi och inledde med sex raka segrar. Det stora genombrottet kom med två segrar på två starter på Vincennes som nybliuven femåring 2015 och sedan började marschen till eliten på allvar. Han radade upp segrar i Frankrike efterföljande vinter och fortsatte med att vinna Jämtlands Stora Pris 2016.

Fakta

Call Me Keeper

Hingst åtta år e. Pine Chip – Elia Keeper e. Credit Winner

Resultat: 57 st: 24–8–1

Rekord: 1.11,9l – 1.10,6am*

Prissumma: 7.157.439 kr

Uppfödare: Mats B Eriksson, Rättvik

Ägare: Stall Zet

Tränare: Daniel Redén, Solvalla

Expandera

Efter andraplatsen i Prix de Belgique 2017 väntade start i både Prix d’Amérique (sexa) och Prix de France (fyra). Efter en tyngre vinter i Frankrike 2018 vändes blickarna mot Norden med seger i Seinäjoki Race och andraplatser i både Harper Hanovers lopp och Orebro Intn’l. Senaste – och kanske sista – starten gjorde Call Me Keeper som tvåa i Axevallalöpning under Stochampionatshelgen ifjol.

Call Me Keeper är avelsgodkänd och gavs betyget högt skattat avelsvärde när han visades hösten 2017.