Fokustema
Utblick
Läs senare

Diskad häst kördes aktivt för seger

Från dödens plockade Varieta' Luis (e. Ideale Luis) ner landsmannen Vivid Wise As (e. Yankee Glide) i Grupp III-loppet Prix Henri Cravoisier (€85.000) på Enghien.
Det var bara ett litet problem som kvarstod.
Hästen hade varit diskvalificerad i 1.300 meter!
Av
Emil Persson

Antonino di Nardo körde Alessandro Gocciadoro-tränade Varieta’ Luis och det är lätt att misstänka att en språkförbistring låg till grund för att han helt enkelt missade att hästen blev diskvalificerad för orent trav efter 300 meter.

Kort senare styrde nämligen di Nardo fram sin häst till positionen utvändigt om den ledande, italienska kullettan Vivid Wise As (e. Yankee Glide).
Därifrån var Varieta’ Luis urtapper som brottade ner den i felfritt lopp obesegrade Vivid Wise As med nära nog en längd, men belöningen för insatsen blev alltså lika med noll!

Vivid Wise As tog istället hem segerchecken på 38.250 euro och gjorde det på tiden 1.12,2a/1.609 meter.

Marco Smorgon tränar hästen som kördes till sin elfte vinst i trettonde försöket av Enrico Bellei. Triumfen innebar även att Vivid Wise As passerat 300.000 euro i intjänade prispengar.

På Enghien blev det även svensk seger. I montéloppet Prix de la Porte de Plaisance (€48.000) vann Johan Untersteiner-tränade Razor Kronos (e. Ken Warkentin) på 1.15,5/2.875 meter vilket gav 20.700 euro i belöning.
Leo Abrivard satt på ryggen på 41-oddsaren.
Anna-Karin Rundqvists Bison Spiro (e. Sinou Madrik) fanns också med i loppet, men han fick nöja sig med en sjundeplats.

Ready Cash-sonen Atlas de Joudes kunde noteras för sin första, segrande avkomma då stoet Full Option vann tvååringsloppet på Enghien.
Phillippe Allaires häst landade på 1.17,5a/2.150 meter och fick 14.400 euro för sin debutvinst.

Allaire hade även en vinnare vid grästravet Carentan som säkerligen gladde lite extra. Bugsy Malone (e. Ready Cash) vann Trophée Vert-försöket på 1.16,0/2.900 meter för Yoann Lebourgeois och fick 20.250 euro för det jobbet.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.