Fokustema
Gårdagens Höjdare
Läs senare

Djokovic med krafter kvar

Kriteriefinalisten Djokovic var ett utropstecken vid Solvallas fredagskvällstävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Mattias Djuses Bold Eagle-son avslutade treåringstävlandet med två galopper, däribland i Kriteriet, och galopp blev det även i årsdebuten på Romme för en vecka sedan, i sista kurvan i rygg på ledaren med till synes gott om krafter kvar.

Fakta

Djokovic

valack fyra år e. Bold Eagle – Warrawee Jin e. Yankee Glide
10 st: 5–1–0
Rekord: 1.15,4m* – 1.12,9am*
Insprunget: 334.5000 kr
Uppfödare: Hans Nilsson, Nykvarn
Ägare: Einari Vidgren Oy, Finland
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Marja Ahonen

Expandera

Nu skötte sig Djokovic prickfritt efter ett offensivt upplägg. Djokovic kördes till ledningen 1.400 kvar, fiock egentligen aldrig lugna tepot ordentligt och det såg ut att finnas mycket luft kvar i lungorna på 1.12,9a/2.140 meter. Segermarginalen till utvändige Uret (e. Maharajah) blev inte mer än huvud, men det kändes ändå som en säker marginal eftersom Mattias Djuse satt blickstilla bakom sin häst över upploppet.

Djokovic, vilken kostade 550.000 kronor på Wenngarn International Yearling Sale 2017, har nu fem segrar på tio starter. Mödernet stammar tillbaka på Sassy Jane, topphästen S.J.’s Photos mamma.

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.