Fokustema
Solvalla
Läs senare

Djuses nya stjärna

Mattias Djuses storstjärna Racing Brodda hann knappt av banan efter sin seger i Stoeliten innan stallkamraten Kayla Westwood klev ut och vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston.
– Det blev inget bra någon gång under loppet för oss, men hon vann ändå, sade segerkusken Magnus A Djuse.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kayla Westwood blev dyrast på Travera-auktionen igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Kayla Westwood blev dyrast på Travera-auktionen igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det är ett stort, stort ämne Mattias Djuse har fått fram i den treåriga, fuxdottern till Maharajah. Karriärens fjärde seger i femte starten togs via en allt annat än enkel väg fram till mållinjen. Sommerbrise (e. Maharajah) vann starten och fick hållas i så pass måttlig fart som 1.19,6 första varvet samtidigt som Kayla Westwood skulle börja hämta in längder från tredje utvändigt.
Det hela underlättades inte av att hon fick tillbringa hela slutvarvet i tredjespår utan rygg, men det är uppenbart att denna häst är något extra.
Sommerbrise kastade in handduken vid upploppets början och istället blev det strid mot Escada (e. Readly Express) som hade fått det näst tuffaste loppet med tredjespår fram till dödens. Sista 75 meterna såg det ut som duon turades om att ha grepp om loppet, men på mållinjen var Kayla Westwood först.
– Det blev inget bra någon gång under loppet för oss, men hon vann ändå. Jag hade hoppats på lite körning, men det blev det inte. Jag försökte ta det lugnt när jag attackerade och ville inte köra henne trött. Vid upploppets början begärde jag lite och det gick vägen. Jag hade torskfrossa, men det var skönt att ha fel, sade Magnus A Djuse i Solvallas vinnarcirkel.

”Riktigt bra”

Segern var värd 300.000 kronor och togs på 1.17,1a/2.140 meter på den krävande Solvallabanan.
– Nu hade vi marginalerna med oss här, men hästen var riktigt bra. Det kändes hopplöst efter ett halvvarv, men hon såg fin ut där jag såg henne i slutkurvan och jag tänkte att hon kanske kunde vinna ändå, sade Mattias Djuse.

Kayla Westwood har sedan tidigare vunnit Menhammar Stuteris Tvååringspris och slutat trea i Vinterfavoriten.
Modern Daina Westwood (e. Enjoy Lavec), 1.17,4k/31.800 kr, startade fem gånger (0-1-1) och hann med två tränare under den perioden; uppfödaren och ägaren Anders Wester och Oskar Svanberg.

Kayla Westwood är hennes första avkomma och den andra föddes 2020 – ett sto efter Uncle Lasse vid namn Laiza Westwood.

Mormor Malta Georgina (e. Power To Charm), 1.15,7ak*/85.300 kr, vann två lopp på åtta starter och i avelsboxen har hon förutom Daina lämnat helbrodern Baton Westwood, 1.14,5ak/208.300 kr, och Tapon Westwood (e. Juliano Star), 1.15,1ak/91.385 kr.

”Tekniken som krävs”

Roger Walmann-tränade Bedazzled Sox (e. Brillantissime) gick segrande ur striden i loppet för treåriga hingstar och valacker. Från sjundespår bakom bilen öppnade hästen så pass bra att han kom iväg som tredjehäst och kunde överta ledningen efter 600 meter och hade loppet i sin hand.
In mot upploppet sade körande Torbjörn Jansson tack och hej till de övriga och försvann ifrån till en smått överlägsen seger på 1.15,9/a2.140 meter.
– Jag var inte med så våldsamt från början utan kunde överta ledningen utan strid. I ledningen kändes det bra; det var ju ingen som kom och tryckte utan vi kunde köra i lugn och ro. Hästen som kom fram i tredjespår hade avslutat väldigt bra i senaste starten så jag bestämde mig för att damma iväg i det skedet, sade Torbjörn Jansson i Solvallas vinnarcirkel och fortsatte:
– Hästen har tekniken som krävs. Startsnabbheten betyder dessutom kolossalt mycket så det finns mycket som är bra med den här hästen.

Bedazzled Sox har sedan tidigare räknat hem Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris samt slutat tvåa i Vinterfavoriten. Fem starter in i karriären är han nu uppe i 585.000 kronor efter att fyllt på med 300.000 kronor under lördagseftermiddagen.
Lennart ”Srf Stable” Ågren äger Bedazzled Sox och han köpte honom för 400.000 kronor på Yearling Sale på Åby 2020.

USA-födda modern Out of the Kitchen (e. Here Comes Herbie), 1.12,7/$62.871, har också lämnat Betting Rebel (e. Orlando Vici), 1.10,6ak/1.198.900 kr och Hochthereitis Sox (e. Pilgrims Taj), 1.11,8ak/778.642 kr.