Fokustema
Regeldebatt
Läs senare

Domarbasen: ”Alla bedöms lika”

Hans-Owe Sundberg ansåg inte att alla behandlas lika inför lagen inom svensk travsport. Och då handlade det om löpkörning.
– Vår ambition är självklart att alla ska behandlas lika. Och jag tycker också att vi lyckas bra med det, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk.
Av
Ola Lernå
Svensk Travsports domarbas Staffan Falk har sin uppfattning klar: alla aktiva bedöms lika.
Svensk Travsports domarbas Staffan Falk har sin uppfattning klar: alla aktiva bedöms lika.

Travsportreglementet är dock inte helt rättvist. Ju fler lopp du kör, desto kortare bestraffning och ”upprepningstid” har du. Detta för att ”kännbarheten” i en bestraffning ska bli likvärdig oavsett hur många lopp man kör.
– Räknar man antal lopp så blir toppkuskarna bestraffade i ett lägre antal, men det har ingenting med att bedömningen inte är lika för alla, säger Staffan Falk.
Som försöker förklara det hela.

”Extremt duktiga att…”

– Kuskarna i toppskiktet kör väldigt många lopp och är extremt duktiga på att hålla sig inom gränserna. De stoppar en decimeter, de håller igen med drivning den sista biten. Trav är en millimetersport och de håller sig helt enkelt på rätt sida gränsen – för det mesta. En som inte kör lika mycket gör misstag och hamnar över gränsen lite oftare, säger Staffan Falk.
Lika bedömning inför lagen är uppe på i princip varje domarkonferens. Och då inte bara mellan två olika banor, utan även gällande kuskar i samma lopp.
– Vi diskuterar det flitigt för att harmonisera bedömningarna. Och min uppfattning är att alla bedöms lika, säger Staffan Falk.

Sundberg pausar från löpkörning

Fokustema
Sweden Cup
Läs senare

Så kördes Sweden Cup – heat 3

Så här kördes Sweden Cup heat 3. De tre främsta går till final som avgörs lopp 7.
Av
Ola Lernå

1 LEXUS DREAM höll ledningen med möda. Fick dämpa upp till varvning. Knappt, men säkert undan. 7 PASTORE BOB tredje utvändigt, på 300 kvar, tog hela upploppet ned, huvud bakom i mål. 2 ARAZI BOKO chanslös nå ledningen, fick ledarrygg. Fast med krafter kvar. 4 ELDORADO B. nära nå ledning, uppfångad och fick dödens. Slagen 200 kvar. 3 GENERAAL BIANCO tredje invändigt. Fick aldrig se dagens ljus. 5 TARGET KRONOS andra ytter kunde inte följa sista biten. 6 ANGLE OF ATTACK galopp som sistahäst efter 400 meter.

500: 1.07,8
1.000: 1.10,1
Sista 500: 1.12,0

Segertid: 1.10,7

Fokustema
Harper Hanovers lopp
Läs senare

”Både åt och drack”

STOCKHOLM. Igår började de franska hästarna resan till Stockholm och allt gick väl. Canular kommer ut i Harper Hanovers lopp och han hanterade flygresan bra.
Av
Cecilia Kristoffersson

Marie Norberg är sambo med Didier Brohier och var den som var med Canular på planet.

– Lite försenade blev vi, men det var inge större fara. Canular både åt och drack under flygresan så det var inga problem. Han är riktigt cool som häst, säger Marie.

De är uppstallade på Torbjörn Janssons gård medan Jean-Michel Bazires tre hästar och Uza Josselyn står hos Stig H Johansson

– Det var helt perfekt och vi har fått tillgång till hagar och allt så det har varit mycket bra förberedelser, säger Marie Norberg.

Fokustema
Sweden Cup, heat 2
Läs senare

Dante dominerade

Hästen som saknar bäst-före-datum vann det andra heatet till Sweden Cup.
Nioårige Dante Boko växlade ner sina konkurrenter från andra utvändigt i en tempofylld tillställning som dock inte blev som körande Adrian Kolgjini hade trott.
Av
Emil Persson
Dante Boko övertygade vid seger i sitt Sweden Cup-försök ihop med tränaren Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dante Boko övertygade vid seger i sitt Sweden Cup-försök ihop med tränaren Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Nej, jag hade jag på känn att vi skulle komma förbi de invändiga och kunna komma till ledningen, men nu kom det en häst emellan och sabbade den planen, sade Adrian Kolgjini.

Hästen han syftade på var Dream de Lasserie (e. Orlando Vici), men Romian Derieuxs högintressanta bidrag felade i spetskampen efter 300 meter. Därmed var det Chianti (e. Scarlet Knight) i tät i högt tempo – för högt med facit i hand – med Coquin Bebe i rygg medan Dante Boko fick en perfekt resa i andra utvändigt.

Därifrån gjorde Kolgjini slag i saken 500 meter före mål och in mot upploppet hade han grepp om tillställningen. Coquin Bebe jagade förgäves liksom Ua Huka (e. Muscles Yankee) som grejade den sista finalplatsen efter att Rene’ Legati kört slalom hästar sista halvarvet via tredje invändigt.

– Det är en enorm glädje att hästen är så jäkla bra en helg som denna. Nu hoppas vi på spår ett i finalen, det är mitt drömspår, sade Kolgjini efter segern på 1.10,7a/1.640 meter.

Betrodde Charrua Forlan (e. Up Front Larry) lyckades inte alls vara med i sedvanlig stil från start och fick ta upp jakten från tredje utvändigt. Den uppgiften blev hon övermäktig även om han var fyra i mål och inte särskilt långt efter Ua Huka.

Så kördes Sweden Cup – heat 2