Fokustema
Staffan Falk
Läs senare

Domarbasen slutar

Domarbasen Staffan Falk slutar på Svensk Travsport i sommar och återvänder till sitt tidigare arbete som lärare i Heby.
Av
Claes Freidenvall
Staffan Falk har sagt upp sin anställning på ST som domarbas. Foto Adam Ström/stalltz.se
Staffan Falk har sagt upp sin anställning på ST som domarbas. Foto Adam Ström/stalltz.se

– Det är flera orsaker som ligger bakom. Jag har saknat mitt tidigare arbete i skolan och jag har också saknat att träna hästar plus att jag drabbats av reumatism även om det än så länge är i ett tidigt stadium, säger Staffan Falk.

I drygt fyra år har Staffan Falk varit domarbas på travförbundet.

– Bitvis har det varit ganska tufft, men samtidigt visste jag lite vad jag gav mig in på när jag tog jobbet. Det tillhör ju domarrollen att få ta emot en hel del gnäll och det är ju sällsynt att det kommer fram något positivt.

Pendlandet jobbigt

Det har varit en del i vågskålen när Staffan Falk bestämde sig för att återgå till sitt tidigare arbete som lärare i matematik och NO i Heby.

– Men kanske är det ändå pendlandet som varit det mest jobbiga. Jag bor ju i Heby och om trafiken flyter tar det en timme att åka till jobbet i Stockholm, men för det mesta är det två timmar enkel väg. Jag gillar inte att kasta bort en halvdag i bilköer…

Fyra år på travförbundet har gått snabbt. Från början hade Staffan Falk inte tänkt stanna så länge.

– Det kanske inte har hänt något revolutionerande under de här åren, men jag är stolt över att vi vågat att prova olika saker och dessutom tycker jag att domarna har blivit jämnare i sin bedömning överlag även om inte alla kanske håller med om den biten. Min roll som domarbas har varit lite svår ibland eftersom den varit förvaltande och jag har inte kunnat påverka som jag kanske hade velat. Jag är ju mer praktiskt lagd.

Skaffa häst

När Staffan Falk slutar kommer ha också att plocka ut B-tränarlicens.

– Om det är något jag saknat är det hästarna. Jo, jag kommer att skaffa häst.

För travpubliken har kallblodet Titan Tabac varit den häst som Staffan Falk varit mest förknippad med.

– Det passade ju bra att jag hade ett kallblod eftersom jag under dessa år arbetade som huvudstarter på Solvalla och där kördes det ju nästan bara varmblodslopp. Jag har ju också haft en del varmblod också, men – som sagt – det passade att ha ett kallblod under de åren.

Till hösten återgår Staffan Falk i sin gamla roll som lärare.

– Det ska bli kul och det ska också bli roligt att träna hästar. Det är verkligen något som jag saknat.

Det är inte bara Staffan Falk som slutar på Svensk Travsport. Jennifer Persson har sagt upp sin anställning – jobbar med ponnyverksamhet på travförbundet – och hon ska börja arbeta på Solvallas sekretariat.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.