Fokustema
Avel
Läs senare

Donato Hanover till Sverige 2020

Donato Hanover är på väg att bli avelshingst i Sverige.
– Men inte förrän 2020, han ska stå kvar på Hanover Shoe Farms den här säsongen, säger Hans Nelén.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Nelén håller på att köpa ännu en meriterad avelshingst till Sverige, den här gången Donato Hanover. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nelén håller på att köpa ännu en meriterad avelshingst till Sverige, den här gången Donato Hanover. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Denne är med sitt Global Farms igång med att köpa upp betäckningsrätterna i Donato Hanover så att hingsten nästa år kan ställas upp i Sverige.

– Det är planen. Hanover Shoe Farms, där hingsten står, har nu sålt sina betäckningsrätter till mig. Svensk avel behöver etablerade bra hingstar som importeras. I år tog vi hit Explosive Matter och han blev fulltecknad direkt med de 100 ston han begränsas till. Det finns stort intresse att använda de här etablerade hingstarna, säger Hans Nelén, som tidigare enligt denna filosofi  importerat succéhingsten S.J.’s Caviar och Broadway Hall från Nordamerika, även det i skeden i hingstarnas avelskarriärer när de var etablerade och hade fått många kullar.

Donato Hanover (e. Andover Hall – D.Train e. Donerail) är alltså nästa hingst i denna ”etableradekategori” som Nelén siktat in sig på. Donato Hanover är född 2004, ingår i Andover Halls första kull, och var den största stjärnan i den kullen. Han vann Hambletonian före Robert Berghs Adrian Chip, satte världsrekordet 1.08,5 i Kentucky Futurity och utnämndes till både Årets tvååring och treåring.

Donato Hanover har avkommebedömts på sina svenskfödda avkommor (sammanlagt är de nu cirka 170) till värdebokstaven ”A”, mycket god förärvning. Donato Hanovers främsta svenska avkomma är dottern D’One (u. Giant Diablo) 1.08,9ak*/9,4 mkr och hans mest kända USA-födda avkommor är storloppsvinnarna The Bank (u. Lantern Kronos), Uncle Lasse (u. Solveig), Solvato (u. Solveig) och Weingartner (u. Inspired Society). Ett nu aktuellt topptävlande sto efter Donato Hanover är Daniel Redéns Double Exposure (u. K.D.Girl) och i Nordamerika har han haft en ännu mer framgångsrik dotter än D’One, nämligen Shake It Cerry (u. Solveig) 1.08,2ak/2,8 miljoner dollar.

Global Farm har i år agenturen för Donato Hanovers frysta sperma i Europa och planen är alltså att hingsten ska komma till Sverige nästa år.

– När jag började köpa på mig andelar har de blivit oroliga borta i USA att Donato Hanover skulle flytta över Atlanten redan i år, men det är först nästa säsong det är planerat att ske, säger Hans Nelén.

Fokustema
Nyfött
Läs senare

Dubbla fölrapporter

Stall Lustbergets Grude Tilla har blivit mor för första gången och det har också Åsa Engbloms In Love Pointer blivit.
Av
Claes Freidenvall
Grude Tilla med föl efter Tekno Odin.
Grude Tilla med föl efter Tekno Odin.

Grude Tilla (e. Norheim Svenn-Toronita), 1.23,0k/776.506 kr, har fått en hingst efter Tekno Odin och det är hennes första avkomma.

Totalt blev det elva segrar på 57 starter innan stoet gick till avel efter ha tränats av Öystein Tjomsland och Jörgen Westholm. Hos den sistnämnde tog hon sin största seger – värderad till 100.000 kronor – i Mofaksans Stolopp.

Mormor Toronita (e. Dublan) har också lämnat Torlandia (e. Elding), 1.23,8k*/770.732 kr, och Grude Svarten (e. Lome Elden), 1.22,4ak/661.946 kr.

Första avkomman

Åsa Engblom, Enånger, kan berätta att In Love Pointer (e. Andover Andover-Hillary Pointer), 1.15,2ak/146.500 kr, fått ett sto efter Shocking Superman i söndags och att hon inte ombetäcks i år. Avkomman är hennes första.

In Love Pointer med sin nyfödda dotter. Foto: privat

Själv är In Love Pointer en dotter till ostartade Hillary Pointer (e. Blixt Pointer) och hennes enda avkomma. Hillary Pointer är i sin tur helsyster med My Life Pointer (552.350 kr), Bikini Pointer (541.600 kr) och Goal Pointer (377.691). I samma syskonskara ingår också General Pointer (e. General November), som tjänade 499.228 kronor.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild tagen på bredden.
Maila till Sulkysport

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Walmann och Walmann vinnare

Bedazzled Sox svarade för en fin comeback i femåringsloppet.
Fast Roger Walmann och Lennart Ågren kunde glädja sig åt en vinnare också i Rättvik.
Här är superstammen bakom treåringsvinnaren!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Treårige Walmann inledde sin tävlingskarriär på bästa sätt med seger från dödens i Rättvik. Skärmbild ATG Live
Treårige Walmann inledde sin tävlingskarriär på bästa sätt med seger från dödens i Rättvik. Skärmbild ATG Live
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Roger Walmann debuterade en treåring som tagit – och fått – tid på sig i Rättvik igår och det var en tävlingsdebut med mersmak av tränarens namne Walmann (e. Walner), som både är uppfödd och ägs av Lennart ”Srf Stable” Ågren.
– Hästen har jobbat och jobbat i backen och fått tid på sig för att mogna. Nu var han redo att tävla, sade Roger Walmann till ATG Live.

Roger Walmann och Lennart Ågren har firat stora framgångar ihop under årens lopp. Foto Adam Ström/StallTZ.se.

Walmann hade tolftespår i volten och körande Claes Sjöström var offensiv när han via tredjespår tog sig fram som första häst i andraspår i första sväng, samtidigt som Irwin Zet (e. Propulsion) tog ledningen. Tempot var stillsamt och Daniel Redéns treåring fick varva på 1.20,9.

Slutrundan gick desto snabbare. Walmann hade ett par längder fram till ledaren som självmant ökade farten. Walmann arbetade sig successivt ikapp, men det dröjde till upploppets början innan han fick närkontakt med Irwin Zet.

Fakta

Walmann

Hingst 3 år e. Walner – Deepdish e. Muscle Hill
Resultat: 1 st: 1-0-0
Rekord: 1.17,4m*
Intjänat: 40.000 kr
Uppfödare: AB Svensk Reklamfinans, Halmstad
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Claes Sjöström, Solvalla
Skötare: Isabell Ahlin

Det räckte gott och väl. Med rejäla kliv avgjorde Walmann hur enkelt som helst och via 1.13,3 sista kilometern landade han på 1.17,4/2.140 meter. 
– Jag hade hört en längre tid att Roger gillar hästen och att den visat fin inställning. Då åker man ut med lite extra självförtroende i ryggen. Det blev en strulig start och många galopperade. Vi hamnade först på utsidan, men det gick så väldigt sakta i början så det kändes inte som det gjorde så mycket, sade segerkusken Claes Sjöström i vinnarcirkeln.

Sista 800 meterna travades på strax över 1.12.
– Det är svårt att känna vilka hästar som har något extra i värmning och så, men när man bad honom om lite extra 300 kvar kände man att han hade det, sade Claes Sjöström.

Deepdish när hon såldes som ettåring i Lexington. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Ågrens första amerikanska storköp

Deepdish (e. Muscle Hill) köptes av Lennart Ågren i Lexington som ettåring och kostade 320.000 dollar.
– Deepdish är den första unghästen jag köpt i USA och starten på den amerikanska satsningen, sade Lennart Ågren till ATG Live. 

Deepdish hade en kort karriär som tvååring i Nordamerika innan hon togs till Sverige. För Jonas Czernyson gjorde hon tre starter, tog två fjärdeplatser i försök i New Jersey Sire Stakes. Hon lämnade USA med rekordet 1.13,2 och 3.000 dollar på bankboken.
Hos Roger Walmann blev det fem vinster på 18 starter innan hon gick till avel med vinnarrekordet 1.11,7 och 461.913 kronor på bankboken.

Brambling och Örjan Kihlström vann Kriteriet 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I avel sattes Deepdish 2016 och hennes första avkomma Brambling (e. Bold Eagle), 1.09,7ak/5.669.500 kr, föddes året efter. 2020 vann hingsten Svenskt Travkriterium! Därefter har femårige hingsten Cheops (e. Raja Mirchi), 1.13,0ak/308.550 kr, och förstås treårige Walmann i startbar ålder.

Deepdish har varit produktiv och säker i avelsboxen med ytterligare tre avkommor, tvååriga stoet Babish (e. Perfect Spirit), ettåriga stoet Mezzanine (e. Gimpanzee) och i år födde hon ett hingstföl med Gimpanzee som pappa.

Nu är Deepdish betäckt och konstaterad dräktig med årets Harper Hanover-vinnare Izoard Vedaquais.

Dundermödernet bakom vinnaren

Deepdish är undan Pizza Dolce (e. Conway Hall), 1.10,1*/$668.824, som var sin kulls suverän under första tävlingssäsongen och valdes till ”Årets Tvååriga Sto” efter ha vunnit Goldsmith Maid ($370.000), Matron Stakes ($224.452), Lexington Breeders Classic ($100.000) och Håkan Wallner Memorial ($82.000).

Under treåringsäsongen besvärades hon av en dålig hals och genomgick en operation och kunde ändå räkna in vinster i Kentucky Futurity Filly ($88.000) efter skiljeheat, final i Kentucky Sire Stakes ($100.000), försök i Hambletonian Oaks ($25.000) och en division av Dunroven Stud ($87.500).

Pizza Dolce och David Miller som treåring.

I avelsboxen har Pizza Dolce även lämnat Miss Paris ($869.923), For You Almost Free ($510.477), Boli ($393.026), Ciao Dolce ($175.533) och framför allt Bella Dolce (e. Kadabra), 1.11,1*/$753.133. 

Bella Dolce är mamma till superstoet Bella Bellini (e. Bar Hopping-Bella Dolce), 1.08,2*/$2.255.123, som startade 51 gånger (21-14-7) och 2022 utsågs Bella Bellini till ”Årets Travare” i USA efter ha tjänat 936.702 dollar. Det året, som fyraåring, vann hon Breeders Crown (C$472.500), Hambletonian Maturity ($432.000), Caesars Trotting Classic ($220.000), Dr. John R. Steele Memorial ($145.000), Six Pack Open Mares ($131.250) och finalen i Graduate Series ($125.000).
Som treåring tog Bella Bellini hem Breeders Crown ($650.000), Hambletonian Oaks ($500.000), Pennsylvania Sire Stakes ($253.000) och Matron Stakes ($148.550).

Impish och Sprite Rodney i tvåspann på Red Mile i Lexington 1962.

Från Deepdishs mödernelinje har det kommit många stjärnor och inte minst har ”stammodern” Impish spelat en stor roll i nordisk travsport. Hon är upphov till den i Danmark 16-faldige championhingsten Pay Dirt och Elithingsten Crowntron, vilken lämnade två Derbyvinnare, Prix d’Amérique-ettan Queen L. och Sans Rival. Dessutom kommer Stefan Melanders Hambletonian Stakes-etta Scarlet Knight från Impish möderne.

Impish är mormors mormors mormors mormor till Walmann!

Walmann. Källa breedersbible.com
Fokustema
Hingstligan 1-7 juli 2024
Läs senare

Varma och kalla toppar

Toppvecka var det både för S.J.’s Caviar och Tekno Odin med tio respektive sju segrar i hingstligan på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
S.J.'s Caviar hade tio vinnare förra veckan. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
S.J.'s Caviar hade tio vinnare förra veckan. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

S.J.’s Caviar är tvåa i hingstligan i Sverige i år efter Maharajah och han är också den avelshingst som producerar näst flest vinnare efter ”Marre”. Hittills har det blivit 160 vinster på svensk mark i år.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

Tio segrar:

 • S.J.’s Caviar

Åtta segrar:

 • Maharajah

Fem segrar:

 • Ready Cash

Fyra segrar:

 • Bold Eagle
 • Father Patrick
 • Propulsion

Tre segrar:

 • Readly Express
 • Tobin Kronos
 • Walner
 • Zola Boko

Fotnot: 1-7 juli 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Sju segrar:

 • Tekno Odin

Tre segrar:

 • Norheim Faksen

Två segrar:

 • Briskeby Philip
 • Horgen Tore
 • Ingbest
 • Järvsöviking
 • Moe Odin
 • Smedheim Solan

Fotnot: 1-7 juli 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Förra veckan kunde han räkna in tio vinnare, varav två – Global Eyecatcher och Steady Victory – tjänade sexsiffrigt. Övriga vinnare från S.J.’s Caviar var: Bring Me Bajern, Casper Tribut, Fantastic Godiva, Global Divider, Global Fine Dining, Jagger Mearas, Timotejs Märta och Önas Samanta.

En seger från rekord

Tekno Odin hade också en stark vecka med sju vinster och hans bästa rekordnotering sedan tidigare är åtta triumfer från ifjol. Två vinster gav sexsiffrigt i utdelning och de togs av Juni Blixt och Majblomster.

Tekno Odin och Öystein Tjomsland. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Dubbla segrar blev det för Skeie Balder och vann gjorde även Backeballerina, Hå Kaisar och Remlov.

Scipion du Goutier har fortsatt det bästa snittet bland de 20 ledande avelshingstarna i landet med 479.418 kronor. Ett fåtal starter (elva) och Horsy Dreams triumf i Elitloppet, som var värd 5.250.000 kronor, är grunden till hans överlägsenhet.

Nästan lika ”klar” tvåa är Face Time Bourbon med 40.441 kronor och bakom honom placerar sig Googoo Gaagaa med 24.312 kronor. Face Time Bourbon har också den bästa segerprocenten (21,8) av landets 20 vinstrikaste avelshingstar per den 7 juli.

Värt att notera från förra veckan är också att Maharajah passerade 30 miljoner intjänat och står nu på 31.058.450 kronor.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

 1. Scipion du Goutier (1) – 11 – 2 – 18,2% – 5.273.600 kr – 479.818 kr
 2. Face Time Bourbon (2) – 179 – 39 – 21,8% – 7.239.000 kr – 40.441 kr
 3. Googoo Gaagaa (3) – 357 – 54 – 15,1% – 8.679.300 kr – 24.312 kr
 4. Muscle Hill (5) – 396 – 62 – 15,7% – 9.449.700 kr – 23.863 kr
 5. Father Patrick (4) – 431 – 55 – 12,8% – 10.195.250 kr – 23.655 kr
 6. Ready Cash (6) – 498 – 71 – 14,3% – 11.323.950 kr – 22.739 kr
 7. Readly Express (7) – 674 – 130 – 19,3% – 13.655.600 kr – 20.260 kr
 8. Propulsion (8) – 360 – 74 – 20,6% – 7.118.700 kr – 19.774 kr
 9. Maharajah (9) – 1.638 – 243 – 14,8% – 31.058.450 kr – 18.961 kr
 10. Trixton (15) – 337 – 52 – 15,4% – 5.927.050 kr – 17.588 kr
 11. Bold Eagle (10) – 567 – 84 – 14,8% – 9.961.050 kr – 17.568 kr
 12. Nuncio (12) – 664 – 100 – 15,1% – 10.878.750 kr – 16.383 kr
 13. Brillantissime (13) – 393 – 43 – 10,9% – 5.417.300 kr – 13.784 kr
 14. Raja Mirchi (14) – 677 – 69 – 10,2% – 7.981.150 kr – 11.789 kr
 15. S.J.’s Caviar (15) – 1.336 – 160 – 12,0% – 14.985.950 kr – 11.217 kr
 16. Tekno Odin (16) – 707 – 86 – 12,2% – 7.185.950 kr – 10.164 kr
 17. Tobin Kronos (20) – 540 – 56 – 10,4% – 5.296.500 kr – 9.808 kr
 18. Uncle Lasse (17) – 614 – 61 – 9,9% – 5.976.400 kr – 9.733 kr
 19. Love You (18) – 592 – 52 – 8,8% – 5.400.100 kr – 9.122 kr
 20. Orlando Vici (19) – 941 – 73 – 7,8% – 7.539.500 kr – 8.012 kr