Fokustema
In memoriam
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Dopingpionjär ur tiden

Dennis Funke, Svensk Travsports första säkerhetschef, har gått ur tiden, eller rättare sagt travets första dopingpolis.
Av
Claes Freidenvall
Dennis Funke har gått ur tiden och travsportens första dopingpolis blev 86 år gammal. Foto: stalltz.se
Dennis Funke har gått ur tiden och travsportens första dopingpolis blev 86 år gammal. Foto: stalltz.se

När Dennis Funke, då styrelseledamot i Åby Travsällskap och hästägare, knöts till travsportens centralförbund och anställdes som säkerhetschef den 1 januari 1984 var det med ett nytt dopingreglemente i ryggen.

Dennis Funke. Foto: stalltz.se

Tidigare hade STC:s styrelse handlagt alla dopingärenden, men från 1 december 1983 behövde inte ledamöterna varken utreda eller utdöma straff. En från STC fristående ansvarsnämnd inrättades och till den knöts en utredningsgrupp på centralförbundet under Dennis Funkes beskydd.

”Varken fria eller fälla”

Dennis Funke, polis till professionen, kom in i samband med att centralförbundet stod handfallen inför flera olika dopinghistorier, eller som signaturen ”Red Mile” uttryckte saken:

– STC tycks numera ha beslutat sig för att varken fria eller fälla i dopingfall.

Situationen var helt enkelt ohållbar och det förstod STC:s dåvarande generalsekreterare Lennart Lindgren. En policygrupp bildades för att arbeta fram ett nytt dopingreglemente. STC:s styrelse hade bland annat inte lyckats komma till skott med ett nio månader gammalt fall gällande Snack Bar och turerna runt Bayi var inte heller helt vacker.

Startskott på nytt synsätt

Egentligen skedde startskottet för en mer nykter syn på dopingfrågor inom svensk travsport efter det ”svarta året” 1982. Det året skakades svensk travsport av tio dopingfall, men det var egentligen året innan som dopingen på allvar hamnade i händelsernas centrum efter att en häst vid ett rutinmässigt dopingprov testat positivt för det förbjudna preparatet banamine på Örebrotravet.

Aacupan, banamine, butazolidin, flunixin, kortison, lidocain, sublimaze, tiomebumal, ventipulmin, Xylocain, yatren och ”mexikansk juice” var bara några av många namn på dopingpreparat som svenska folket fick lära sig under 1980-talets början.

Okonventionella metoder

I den här röran kom alltså Dennis Funke in och han var inte populär i alla läger – vilken dopingutredare är förresten det? Funke använde sig av sådana okonventionella metoder som att ha fräckheten att inte meddela tränarna sin ankomst i förväg när en utredning skulle ske, och/eller dopingprovtagning skulle genomföras.

Under sin tid som dopingpolis var Dennis Funke med om flera uppmärksammade fall innan han lämnade stafettpinnen vidare i mitten av 1990-talet.

Dennis Funke avled den 6 januari i år och blev 86 år gammal. Han spelade en viktig roll när dopingarbetet förändrades inom svensk travsport och i historieböckerna är Dennis Funke väl värd sin plats. Funke var en man som tog sitt uppdrag på allra största allvar och det har inte alltid varit fallet i den för travsporten så grundläggande fråga.

Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Tidigare i veckan blev det klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Av
Claes Freidenvall
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Nu är en mångårig tvist över – den har pågått sedan 2013 – och det slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” säger senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.